Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лампи для розсади: робимо підсвічування своїми руками

  1. Світлодіодні лампи - економічність і ефективність ↑
  2. Натрієві лампи для розсади ↑
  3. Люмінесцентні лампи для вирощування рослин ↑
  4. Фітолампи - ідеальний вибір ↑
  5. Важливі правила установки освітлювальних приладів ↑
  6. На якій відстані від розсади розташовувати світильники для досвітки ↑
  7. Як зробити світлодіодний світильник + відео ↑

Для вирощування розсади обов'язково достатню кількість світла, в умовах дефіциту природного слід застосовувати штучне підсвічування. Щоб отримувати здорові саджанці в будь-який час року, вивчіть яке обладнання краще вибрати, в який час включати досвечивание і як встановити лампи для освітлення розсади своїми руками. Тільки грамотна підсвічування безпечна і ефективна для сіянців, а помилки в розрахунках нерідко призводять до загибелі незміцнілих культур. Для вирощування розсади обов'язково достатню кількість світла, в умовах дефіциту природного слід застосовувати штучне підсвічування

Паростки під штучним освітленням

Щасливому володареві південних вікон і балконів доводиться менше турбуватися про штучне освітлення для вирощування розсади. Іншим слід заздалегідь продумати, яким чином, де і якими приладами краще досвечивать розвиваються рослини.

Цілком зрозуміло, яке світло потрібен для розсади - найбільш близький до природного. Сонячні промені забезпечують рослини життєвою енергією, необхідною для фотосинтезу. Листя поглинають світлове випромінювання і в них відбуваються фотохімічні реакції, в результаті яких з мінеральних речовин синтезуються органічні.

Листя поглинають світлове випромінювання і в них відбуваються фотохімічні реакції, в результаті яких з мінеральних речовин синтезуються органічні

саморобний пристрій

В умовах короткого дня холодного періоду року досвечивание розсади просто обов'язково. В іншому випадку хорошого посадкового матеріалу не вийде. Недолік світла пригнічує, паростки стають слабкими і кволими, можуть сильно витягуватися в спробі отримати хоч ще трохи сонячних променів.

Якщо використовувати додаткове освітлення, то розсада починає помітно міцніти і формувати нові листочки, її колір стає більш насиченим.

Сонце посилає на Землю світлову енергію, що складається з фотонів (відрізків електромагнітних хвиль різної довжини). Відомий білий промінь можна розкласти на фотони різного кольору (електромагнітний спектр), що відрізняються довжиною хвилі (у червоного - найбільша, у синього і фіолетового - найкоротша).

Ефективний діапазон фотосинтезу

Згідно з дослідженнями, найбільший вплив на розвиток рослин надають світлові хвилі червоного і синього кольорів. Промені синьої частини спектра (довжиною 400-500 нм) регулюють швидкість росту і сприяють формуванню товстих стебел. Червоні світлові хвилі (600-700 нм) забезпечують продуктивний фотосинтез і інтенсивний ріст листя.

Міні-стелаж з підсвічуванням

При розташуванні розсади на підвіконні досвечивание застосовують в ранковий і вечірній періоди доби (за пару годин до світанку і 1-2 години після заходу сонця), щоб збільшити загальний час освітлення в короткі світлові дні зими. Якщо природне освітлення утруднено через хмарність, наявності дерев і будівель за вікном і несприятливого розташування, то штучного освітлення потрібно більше.

У разі неможливості розташування ємності з під сонцем вся відповідальність за забезпечення світловий енергією лягає на електричні прилади, які повинні підтримувати максимально наближені до природних параметрами.

Чи потрібен розсаді світло вночі? Сіянцям необхідний період нічного спокою, обумовлений фізіологічними процесами. Частина реакцій фотосинтезу протікає в умовах поглинання світла (окислювальні процеси з виділенням кисню і водню, запасання енергією), а в темряві відбувається утворення молекул вуглеводів з витратою енергії.

Підсвічування у вечірній час

Тому підсвічувати розсаду цілодобово не рекомендується. Це навіть небезпечно для здоров'я рослин, їх листочки можуть покриватися коричневими плямами.

Хоча деякі експериментатори проводять досліди з цілодобового висвітлення своїх сходів і стверджують, що рослини розвиваються швидше і стають міцнішими.

Країни, що розвиваються рослини потребують забезпечення регулярного режиму освітлення. Слід надати саджанців достатню кількість світла протягом близько 8-12 годин (для деяких культур більше). Час, протягом якого підсвічують рослини залежить від того, скільки вони отримують сонячних променів.

Для рослин важлива не тільки величина періоду, в який вони отримують світлову енергію, а й її обсяг. Світловий потік повинен бути необхідної потужності, а освітленість (кількість світлового потоку на одиницю площі) - не менше 6000 люкс (оптимально 8000 люкс).

Комфортний для рослин рівень освітленості регулюється шляхом наближення штучних джерел або видалення, також деякі світильники дозволяють змінювати потужність випромінювання.

Розсадник на вікні

Для розрахунку рівня освітленості розсади і визначення потрібного кількість ламп звертають увагу на їх потужність (вати) - для площі освітлення в 1 кв. м потрібно 100-150 ват (при використанні енергозберігаючих ламп) для кімнати і 35-50 ват для підвіконня.

Джерело світла повинен випромінювати в діапазоні 300-800 нм, при цьому повинні переважати червоні і сині промені. Щоб штучне підсвічування найбільш ефективно позначилося на розвитку посівів, слід врахувати, що в кожен період розвитку для розсади потрібні промені різного спектру.

Для насіння, в якому ще немає хлорофілу, важлива наявність світлового випромінювання червоного спектру, що стимулює проростання, а вже у зелених сходів впливає на інтенсивність розвитку.

Синє світло не дає рослинам надмірно витягатися, сприяє поділу клітин і формуванню міцного посадкового матеріалу з хорошим імунітетом. На самому початку повинні переважати промені синього спектра, потім співвідношення червоних і синіх - 2 до 1 (3 до 1), а після пікіровки потрібно їх рівну кількість.

На самому початку повинні переважати промені синього спектра, потім співвідношення червоних і синіх - 2 до 1 (3 до 1), а після пікіровки потрібно їх рівну кількість

Комбінована підсвічування з променями з червоного і синього діапазону

Товарний ряд ламп і світильників досить різноманітний за видами, призначенням і ціною. Завжди є можливість підібрати підходящий для конкретних потреб і фінансових можливостей прилад або купити необхідне для самостійного виготовлення. Слід ознайомитися з параметрами і перевагами різних ламп і зробити правильний вибір.

Світлодіодні лампи - економічність і ефективність ↑

Світлодіодне підсвічування розсади вважають найкращою альтернативою штучного освітлення для рослин. Сучасні світлодіоди охоплюють весь видимий діапазон світла. Тому, складаючи комбінації з різних квітів, можна одержати штучне освітлення з будь-яким необхідним спектральним складом.

Перед тим як вибрати світлодіодні лампи для розсади, необхідно ознайомиться з їх основними технічними характеристиками. У порівнянні з іншими джерелами вони поєднують в собі ряд переваг:

  • компактний розмір;
  • низький рівень споживання електроенергії (1Вт / год на 1 діод);
  • ККД фотосинтетичний активного (засвоюваного рослинами) випромінювання становить 99%;
  • висока світловіддача (близько 100 лм / год);
  • тривалий термін роботи (100 000 годин);
  • стійкість до впливу зовнішніх факторів (механічна дія, перепади температури, вологості);
  • безпека у використанні.

Рослини під світлодіодним освітленням

Не всі світлодіодні світильники підходять для вирощування рослин. Як світлодіодного підсвічування підійдуть моделі з позначкою led grow, що випромінюють світло в сприятливому для рослин спектрі.

Підсвічування з світлодіодним стрічки можна зробити своїми руками. Спочатку необхідно розрахувати необхідну величину світлового потоку. Для цього буде потрібно знати площу посівів, висоту підвісу і потужність стрічки. Світлодіодна стрічка має липку основу, тому її легко закріпити на необхідній висоті.

Натрієві лампи для розсади ↑

Так звані аграрні натрієві лампи високого тиску (НЛВД) традиційно застосовуються у вітчизняній практиці в якості доступного джерела штучного освітлення. У порівнянні зі світлодіодними вони менш ефективні і економічні, але цілком можна застосувати в домашніх умовах для освітлення невеликих площ посівів.

Параметри продуктивності натрієвих ламп наступні:

  • ККД усваиваемого випромінювання - 26-30%;
  • величина світловіддачі - до 150 лм / Вт;
  • термін роботи - до 24 000 годин;
  • споживання електроенергії - більше 70 Вт / год на 1 лампу.

Коштують НЛВД на порядок дешевше, ніж світлодіодні. Основним недоліком натрієвих ламп для розсади є зовсім маленьке (~ 8%) випромінювання в синій області спектра, яке частково компенсується шляхом введення в лампу спеціальних добавок.

Основним недоліком натрієвих ламп для розсади є зовсім маленьке (~ 8%) випромінювання в синій області спектра, яке частково компенсується шляхом введення в лампу спеціальних добавок

Натрієві лампи і спектральних склад випромінюваного ними світла

Люмінесцентні лампи для вирощування рослин ↑

Люмінесцентні лампи також використовують для досвічування рослин, але застосовувати їх доцільно лише на невеликій площі. Звичайні моделі таких ламп малоефективні з точки зору вирощування рослин. Люмінесцентна лампа для розсади повинна мати двухкомпонентное люмінофорне покриття з максимумом випромінювання в синьою і червоною областях.

Їх технічні параметри наступні:

  • ККД усваиваемого випромінювання - 20-22%;
  • величина світловіддачі - до 80 лм / Вт;
  • термін роботи - до 15 000 годин;
  • споживання електроенергії - близько 20-60 Вт / год на 1 лампу.

Посадки під люмінесцентним освітленням

Люмінесцентні лампи характеризуються низькою потужністю і недостатнім випромінюванням в червоній області спектра. Тому вони застосовуються тільки на стадії вирощування сіянців.

Фітолампи - ідеальний вибір ↑

Фітолампи - спеціально розроблені для підсвічування рослин світильники з заданим спектральним складом випромінювання. У невеликих дозах вони також випромінюють ультрафіолет (для додання стійкості до низьких температур) і інфрачервоне світло (стимулятор обміну речовин). Світлодіодні - кращі фітолампи для розсади, завдяки своїм технічним параметрам. Люмінесцентні поступаються їм по економічності і якості випромінюваного світла.

Люмінесцентні поступаються їм по економічності і якості випромінюваного світла

підсвічування фотолампа

Фітолампи дуже зручно використовувати в домашніх умовах. Конструкція фітосветільніков для розсади дозволяє в будь-який момент відрегулювати кут і рівень яскравості освітлення. Їх кріплять до стелі або до інших поверхонь за допомогою спеціальних фіксаторів.

Фітосветільнік для будинку

Самостійно закріпити лампи нескладно, особливо якщо це спеціальна фітолампи. Важливо правильно розрахувати відстань від досвітки до розсади і подбати про кронштейнах.

Саморобний регульований кронштейн для підсвічування розсади

Важливі правила установки освітлювальних приладів ↑

Збираючись встановити підсвічування для розсади на підвіконні, слід керуватися такими міркуваннями:

  • в першу чергу забезпечити безпечну експлуатацію (виключити можливість потрапляння вологи на прилади та перекидання);
  • розташовувати лампи найкраще зверху, в цьому випадку освітлення максимально потрапляє на рослини;
  • використовувати відбивачі (з білої тканини або фольги), щоб направляти світловий потік в потрібне місце.

Саморобний стелаж з ПВХ труб з підсвічуванням

При підсвічуванні розсади в квартирі без природного джерела вдалим рішенням буде спорудити спеціальний стелаж (він займає небагато місця і може розбиратися після використання), а над полками розмістити світильники. В цьому випадку досвечивать потрібно найдовше, тому слід виключити можливість перегріву приладів.

На якій відстані від розсади розташовувати світильники для досвітки ↑

Важливо вибрати оптимальне розташування світильників, якщо вони будуть знаходитися на дуже близькій відстані, рослини можуть отримати опіки. Велика віддаленість значно зменшує освітленість, енергія витрачається неефективно.

Зазвичай висота, на якій розташовуються лампи, знаходиться в межах 10-40 см від саджанців. На найменшому відстані підсвічування розміщують при прокльовування посівів. Слід перевірити, включивши освітлення і підставивши долоню, на якій відстані буде непоміченою тепло. Бажано, щоб була можливість регулювання висоти в міру зростання сходів.

Відстань залежить від типу світильника і віку сіянців

Лампи для розсади можна вкрутити в звичайний настільний світильник або надійно закріпити разом з патроном на самостійно виготовленої підставці (за допомогою болтів, саморізів або спеціального клею). Це може бути прямокутна підвісна панель або інша стійка конструкція.

Для монтажу підсвічування для розсади дуже зручно використовувати кронштейни (спеціальні опорні деталі для вертикального закріплення). Їх можна міцно прикрутити в потрібному місці, де вони будуть опорою для полиць або світильників.

Їх можна міцно прикрутити в потрібному місці, де вони будуть опорою для полиць або світильників

Саморобний світильник з світлодіодним стрічки

Як зробити світлодіодний світильник + відео ↑

Самостійно виготовити найпростіший світильник можна наступним чином:

  1. Підготуйте матеріали та інструменти - лампу для підсвічування з патроном і шнуром живлення, будівельний маяк з оцинкованої сталі (має ребро жорсткості і отвори перфорації), болти з гайками, пасатижі (плоскогубці).
  2. Для виготовлення стійкої опори зігніть маяк в прямокутну рамку, що відповідає розмірам підвіконня.
  3. Посередині встановіть вертикальну стійку у вигляді рамки з двох частин - нижні вертикальні стійки і верхню вигнуту П-образно частина. Опори стійки дозволяють регулювати висоту конструкції шляхом висування на потрібну довжину і фіксування болтами.
  4. Підсильте жорсткість кріплення, пригвинчуючи через отвори в маяку укосіни з двох сторін.
  5. До верхньої частини рамки приєднаєте патрон світильника за допомогою болтів, якщо потрібно, то можна закріпити кілька ламп.

Відео: Світильник для розсади своїми руками

Додаткове освітлення для вирощування міцної розсади своїми руками просто необхідно і існує маса варіантів на будь-який смак і достаток, легко здійсненних в домашніх умовах. Можна максимально використовувати підручні матеріали або придбати все в комплекті, головне - правильно і ефективно підсвічувати молоденькі рослини, керуючись вже напрацьованим позитивним досвідом.

Чи потрібен розсаді світло вночі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама