Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лобелія

  1. Короткий опис вирощування
  2. особливості лобелії
  3. Вирощування лобелії з насіння
  4. посів
  5. Догляд за розсадою
  6. Висадка в сад
  7. Догляд за лобелією
  8. полив
  9. обрізка
  10. підживлення
  11. Догляд після цвітіння
  12. Види і сорти лобелії з фото і назвами
  13. Лобелія ерінус (Lobelia erinus)
  14. Лобелія сильна (Lobelia valida)
  15. Лобелія найтонша (Lobelia tenuior)
  16. багаторічні
  17. Лобелія блискуча (Lobelia fulgens)
  18. Лобелія Дортмана (Lobelia dortmanna)
  19. Лобелія Герарді (Lobelia gerardii)
  20. Лобелія пурпурова (Lobelia cardinalis)
  21. Лобелія сідячелістная
  22. Лобелія синя (Lobelia siphilitica)

Лобелія (Lobelia), що є частиною сімейства Колокольчикова, представлена ​​чагарниками, напівчагарниками і трав'янистими рослинами, серед яких є як однорічники, так і багаторічники. Частина вчених вважає, що ця рослина є представником сімейства лобеліевие. Назва лобелія квітці було дано на честь Маттіаса де Л'Обеля ботаніка з Нідерландів, який при Якова I був директором королівського ботанічного саду. У природі ця рослина можна зустріти практично у всіх частинах світу, проте найчастіше вони зустрічаються в субтропіках і трохи рідше - в областях з помірним кліматом. На сьогоднішній день цей рід об'єднує приблизно 300 видів. Частина цих видів використовується при виробництві ліків, яким лікують захворювання легенів.

Садівниками вирощується приблизно 20 видів лобелії. Виростити з насіння цю квітку в своєму саду дуже просто, тому на нього рекомендується звернути увагу новачкам в садівництві.

Короткий опис вирощування

Короткий опис вирощування

  1. Посадка. Насіння на розсаду висівають на початку лютого, а висадку розсади у відкритий грунт проводять через 8-10 тижнів (приблизно в середині травня).
  2. Цвітіння. Починається в травні, а закінчується у вересні.
  3. Освітленість. Має потребу у великій кількості яскравого сонячного світла.
  4. Грунт. Пухкий супіщаний або суглинний не дуже поживний.
  5. Полив. Грунт зволожують часто, тим більше в спекотну погоду. При вирощуванні ампельних видів і сортів їх полив проводять двічі на добу.
  6. Добриво. Для підгодівлі використовують мінеральне комплексне добриво для квітучих рослин. Перший раз добриво вносять в грунт через півмісяця після висадки розсади в сад, а другий і третій - під час цвітіння. Органічні добрива для підживлення використовувати не рекомендується.
  7. Розмноження. Розподілом коренів і насіннєвим способом. Махрові сорти розмножують виключно живцями.
  8. Шкідливі комахи. Попелиці, павутинний кліщ і слимаки.
  9. Захворювання. Біла цвіль, іржа, листової і стеблової бактеріози, вірус бронзовості листя.

особливості лобелії

особливості лобелії

Багаторічна лобелія, як правило, в садах середніх широт культивується в якості однолітник. Вона являє собою компактний кущ кулястої форми, висота якого може варіюватися від 10 до 20 сантиметрів. Однак зустрічаються такі види і сорти, висота яких може доходити до 150 см. Тоненькі пагони лобелії починають галузиться від самого заснування. На стеблах зростає пишна очереднорасположенная листя, пластини у якій цільні ланцетової форми. На коротеньких квітконіжках формуються двогубі пазушні квітки, в поперечнику досягають 20 мм. Забарвлення квіток залежить від сорту і може бути пурпуровим, фіолетовим, білим, темно-синім або блакитним. Як правило, зацвітає лобелія в червні, а закінчується цвітіння у вересні. На місці квіток утворюється плід його, що представляють собою багатонасінні коробочки. Насіннєвий матеріал лобелії залишається схожих на протязі трьох років. Культивується цю квітку з 1861 р

Вирощування лобелії з насіння

Вирощування лобелії з насіння

посів

Найбільш часто лобелію розмножують насінням. Тому її вирощування починається з висіву насіння в грунт. Пройде всього від 8 до 10 тижнів з моменту висіву, і молоді кущики почнуть цвісти.

Садівники вважають за краще цю квітку вирощувати через розсаду, при цьому посів проводять на початку лютого. Для цього візьміть касети для вирощування розсади, осередки у них повинні мати висоту близько 50 мм. На дні касет потрібно зробити дренажний шар, для цього можна використовувати дрібні шматки кори або керамзит. Зверху дренаж засипається шаром легкого грунту, яку потрібно добре розім'яти, перед цим її з'єднують з річковим піском і кокосовим волокном. Добре зволожите субстрат і почекайте, поки він осяде. Після цього рівномірно розподіліть насіння по його поверхні, попередньо їх потрібно з'єднати з піском. Заглиблювати насіннєвий матеріал в грунтосуміш не рекомендується, так як в цьому випадку сіянці можуть не з'явитися. Його зверху присипають тоненьким шаром піску, що вбереже посіви від швидкого висихання. Зверху ємність слід накрити склом (плівкою), після чого її переносять на добре освітлений підвіконня, не забудьте захистити посіви від прямих променів сонця.

Догляд за розсадою

Догляд за розсадою

Зайва волога в субстраті сіянцям принесе набагато менше шкоди, ніж пересохлий субстрат і надмірно теплий і сухе повітря. Через це спостерігається витончення растеньиц, що призводить до їх загибелі. У зв'язку з цим, якщо в приміщенні температура повітря вище 22 градусів, тоді посіви потрібно обов'язково накрити зверху плівкою і не забувайте їх своєчасно зволожувати. Для того щоб не залити сходи і не застудити їх, полив рекомендується проводити через піддон (нижній полив). У прохолоді молоді лобелії ростуть набагато краще, ніж в жарі, особливо якщо врахувати, що вони можуть витримати зниження температури повітря до мінус 2 градусів.

Протягом перших чотирьох тижнів сіянці будуть відрізнятися вкрай повільним зростанням, проте потім вони почнуть рости набагато швидше. Після того як висота растеньиц досягне 30-40 мм (відбувається це через пару місяців після висіву насіння на розсаду), їх слід распикировать по стаканчиках об'ємом 100 мл, при цьому в кожен з них висаджують по 3 або 4 сеянца. Коли висота молодих лобелією буде дорівнює 60-70 мм, їм знадобиться прищіпка, в результаті кущики будуть рости більш пишними. Квітки з'являються вже на розсаді.

Висадка в сад

Висадка в сад

Як правило, у відкритий грунт підросли розсаду лобелії пересаджують з середини до кінця травня після того, як загроза поворотних заморозків залишиться позаду. Підходящу ділянку повинен бути добре освітленим, при цьому грунт необхідний пухкий, не надто поживний суглинний або супіщаний. Готуючи грунт до висадки розсади, в неї не можна вносити занадто велика кількість азоту, інакше кущики виростуть пишними, але цвісти вони буде дуже бідно. В одну посадочну лунку треба висадити всі сіянці, що знаходяться в одному стаканчику (3 або 4 штуки). При підготовці лунок дотримуйтесь між ними дистанцію в 10-15 сантиметрів.

Якщо ви вирішили виростити ампельную лобелію, то також почніть з посіву насіння на розсаду. За що з'явилися сіянцями доглядають точно так же, як було описано вище, однак підросли сіянці пересаджують в підвісні кошики або кашпо. Ампельниє сорти стануть чудовою прикрасою лоджій, балконів, відкритих і закритих приміщень, а також вікон з зовнішньої сторони будівлі.

Якщо ви не хочете щорічно вирощувати розсаду лобелії, тоді можна вдатися до наступної хитрості. Восени викопайте кущі і перенесіть їх на зимівлю в холодну теплицю, це дозволить вам вирощувати рослину як багатолітника. Також ті сорти, які вам дуже сподобалися, з настанням осені можна посадити в горщик і занести в будинок. Зимувати кущики повинні в добре освітленому і прохолодному місці. З настанням весни з кущів зрізаються черешки, які висаджуються на укорінення в індивідуальні ємності. Після того як у живців з'являться корінці, їх можна буде пересадити в сад. Даний спосіб розмноження так само використовується і в тому випадку, коли садівник боїться, що при розмноженні певного сорту насінням, які виросли квіти можуть втратити сортові якості батьківської рослини.

Догляд за лобелією

Догляд за лобелією

полив

Доглядати за лобелією досить просто, тому її легко зможе виростити на своїй ділянці і досвідчений садівник і новачок. Найголовніше для гарного росту і розвитку квітки - це регулярний полив. Слідкуйте за тим, щоб грунт навколо кущиків був завжди трохи вологим. Особливу увагу поливу слід приділити в посушливий жаркий період. При вирощуванні ампельних різновидів потрібно пам'ятати про те, що кущ доведеться поливати систематично двічі на добу.

обрізка

Для того щоб зберегти декоративність кущів, їх слід своєчасно обрізати. Обрізати кущі рекомендується в кінці першого цвітіння. Пагони вкорочують до 50 мм від поверхні грунту. Через деякий час виростуть нові стебла і кущ зацвіте вдруге, як правило, повторне цвітіння буває більш пишним і ефектним.

підживлення

підживлення

Протягом літа підгодовують такі квіти двічі або тричі, для цього використовують мінеральне комплексне добриво.

Догляд після цвітіння

Відцвілі остаточно кущі можна викопати і утилізувати разом з іншими однорічними культурами, попередньо зібравши насіннєвий матеріал, якщо це треба. Правда кущі можна прибрати з ділянки і навесні, але в цьому випадку відбудеться самосів лобелії, при цьому виросли кущі почнуть цвісти набагато пізніше тих, що вирощені через розсаду. Тому при бажанні восени проведіть збір насіння з вподобаних вам кущів, а навесні використовуйте їх для посіву. Збір насіннєвого матеріалу проводять наступним чином: обріжте кущ і потрясіть його над газетним листком. Все, що осиплеться на папір, просівають і складають насіння в паперовий пакет або коробок з під сірників на зберігання. Не забудьте підписати вид, сорт і дату збору.

Види і сорти лобелії з фото і назвами

однорічники

Існують такі види і сорти лобелії, які культивуються виключно в якості однорічних рослин. наприклад:

Лобелія ерінус (Lobelia erinus)

Лобелія ерінус (Lobelia erinus)

Або лобелія бордюрна, або лобелія ежевідная, або синя лобелія. У даного виду налічується 5 форм, а саме: карликова, прямостоячий, розлога, плетистая і компактна. Найбільшою популярністю користуються такі сорти: Рів'єра Скай Блу - квітки забарвлені в небесно-блакитний відтінок; Реггата блу - квітки блакитні; Реггата Роуз - окрас квіток рожевий.

Лобелія сильна (Lobelia valida)

Лобелія сильна (Lobelia valida)

Цей вид сильно схожий на компактну форму лобелії ерінус, проте він відрізняється більш міцними пагонами і соковитим листям, а також великими квітками, які мають синім або пурпурним забарвленням з білим цяткою в серединці.

Лобелія ампельна Рікардо. Кущ у неї більші і потужніші плетистих сортів ерінус. Ця рослина є гібридом, і для його розмноження використовують виключно живці.

Лобелія найтонша (Lobelia tenuior)

Лобелія найтонша (Lobelia tenuior)

Висота куща варіюється від 0,25 до 0,35 м, а білі, блакитні або бузкові квітки в поперечнику досягають близько 20 мм.

багаторічні

Як і багаторічної, і однорічної культури ростять вид лобелія прекрасна (Lobelia speciosa). Як багаторічники культивують такі види і сорти:

Лобелія блискуча (Lobelia fulgens)

Лобелія блискуча (Lobelia fulgens)

Або лобелія вогненна. Залежно від сорту кущ висотою близько 0,75 м можуть прикрашати листові пластини червоного або зеленого кольору. Найпопулярніший сорт такого виду - Королева Вікторія: кущ у висоту досягає до півтора метрів, а його прикрашають квіти червоного забарвлення.

Лобелія Дортмана (Lobelia dortmanna)

Лобелія Дортмана (Lobelia dortmanna)

Цей вид є зникаючим, тому він був занесений в Червону книгу. У природі його можна зустріти зростаючим на глибині 0,6-0,8 м в прибережних зонах на піщаному чистому дні. Квіти дзвонові форми найчастіше пофарбовані в блідо-блакитний колір, але можуть бути темно-червоними або білими.

Лобелія Герарді (Lobelia gerardii)

Лобелія Герарді (Lobelia gerardii)

Вид відрізняється високою стійкістю до морозів, він здатний витримати зниження температури до мінус 29 градусів. Висота куща близько 1,25 м, його прикрашають колосовидні суцвіття. Кращий сорт - Ведраріенсіс.

Лобелія пурпурова (Lobelia cardinalis)

Лобелія пурпурова (Lobelia cardinalis)

Або лобелія пурпурова, або лобелія кардинальська. Висота куща близько 100 см. Вид так був названий за забарвлення квіток, його королева Англії Генрієтта-Марія порівняла з кольором панчіх кардинала Рішельє.

Лобелія сідячелістная

Лобелія сідячелістная

У цього отруйного виду під час цвітіння з'являються рідкісні однобокі верхівкові суцвіття, що складаються з квіток бузкового або блакитного кольору. Вид стійкий до морозів, проте якщо зима належить занадто холодна або малосніжна, тоді ділянку рекомендується засипати шаром мульчі.

Лобелія синя (Lobelia siphilitica)

Лобелія синя (Lobelia siphilitica)

Або лобелія сифілітика. До Європи цей вид потрапив з Америки. Щільні колосся, що прикрашають кущ, складаються з фіолетово-синіх квіточок. Назва виду походить від слова «сифіліс», тому що раніше вважалося, що ця квітка здатний виліковувати від даного захворювання, проте через деякий час з'ясувалося, що це не так. Вид не став популярним в Європі, проте його активно використовують селекціонери для отримання гібридів. Наприклад, популярний гібрид Комплімент був створений в результаті схрещування пурпурової, синьою і блискучою лобелії.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама