Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Огірки: опис, сорти для відкритого грунту і теплиць, підготовка насіння, вирощування розсади, посадка, догляд, захист від хвороб, шкідників

  1. Загальний опис
  2. Різноманіття сортів огірків
  3. Гібриди і сорти для відкритого грунту
  4. Бджолозапильні сорти для закритого ґрунту
  5. Особливості партенокарпических огірків
  6. Як виростити огірки в теплиці (відео)
  7. Підготовка насіння до сівби
  8. Вирощування розсади і підготовка грядок
  9. Підготовка посадкового місця
  10. Правила вирощування розсади
  11. Схема посадки огірків
  12. Огірки: формування кущів (відео)
  13. На що хворіють огірки і як боротися з хворобами
  14. Шкідники огірків і правила боротьби з ними

Огірок (Cucumis sativus) - всім відома овочева культура, вирощувати яку можна у відкритому і закритому грунті Огірок (Cucumis sativus) - всім відома овочева культура, вирощувати яку можна у відкритому і закритому грунті. Культивується рослина практично по всій земній кулі. Родина огірка - Азія.

Загальний опис

Представлений овоч володіє відмінним смаком і застосовується для вживання в їжу і як лікувальний засіб. Періодичне вживання огірків здатне поліпшити засвоєння жирів і білків, а також активізує апетит. В одному плоді міститься до 96% води і 4% сухої речовини. Овоч багатий на вітаміни, а гіркоту деяких огірків обумовлена ​​великим вмістом кукурбитацина.

У довжину рослина може досягати 2 м, але деякі види виростають всього до 20 см. Листя розташовуються почергово, коріння метрові. Квітки роздільностатеві. Деякі форми рослини дводомні. Плід огірка - помилкова ягода, форма її різниться в залежності від сорту, насіння овальні, білуватою забарвлення.

Плід огірка - помилкова ягода, форма її різниться в залежності від сорту, насіння овальні, білуватою забарвлення

Різноманіття сортів огірків

Існує безліч сортів огірків. Вони розрізняються за формою, часу плодоношення і вимогам до умов вирощування. Деякі різновиди відмінно почувають себе у відкритому грунті, інші вважають за краще рости в теплиці.

Гібриди і сорти для відкритого грунту

Посадка гібридів і сортів для відкритого грунту здійснюється з кінця травня. Всі різновиди огірка мають свої унікальні характеристики, якими вони і відрізняються один від одного.

Назва сорту Ключові особливості Характеристика плодів Стійкість до хвороб і зміни погоди Конкурент (Concurrens) Дозрівання плодів триває 1,5 місяці, посадка огірків здійснюється на початку червня Якщо плід не буде діставати води, вони будуть гіркими Стійкий до бактеріальних хвороб Витончений (Izyaschnyiy) Зелені і соковиті плоди, які не піддаються пожовтіння Вишукана форма плодів, вага огірка - 120 г Стійкість до хвороб хороша Алтайський (Altaicus) Дозрівання на 38 день Плоди світло-зелені, невеликі, використовуються для приготування сала тов Стійкість до зміни погоди і хвороб хороша Лапландія F1 (Laplandiya) Кущ середньоплетиста, сильний, дозрівання на 45 день Плоди темно-зелені, витягнутої форми, розмір - до 9 см Хороша стійкість до бактеріозу і борошнистої роси Пасалімо F1 (Pasalimo) Ранньостигла різновид, кущ сильний, плетистими середня Плоди циліндричні, горбкуваті, до 9 см болезнеустойчивость сорт

Бджолозапильні сорти для закритого ґрунту

Бджолозапильні сорти для закритого грунту вибираються городниками через те, що їх плоди смачніші. Але, щоб рослини запилюючи, доведеться залучати в теплицю комах.

Назва сорту Ключові особливості Характеристика плодів Стійкість до хвороб і зміни погоди Роднічок F1 (Rodnichok) Середньостиглий сорт, кущ досягає у висоту 3 м, дозрівання на 55 день Плоди гладкі, форма циліндрична Стійкість до спеки і хвороб Лібелла F1 (Libella) Середньостиглий сорт, врожайність висока Плоди середні, підходять для маринування, засолювання і приготування салатів Стійкість до борошнистої роси Аннушка F1 (Annushka) Бджолозапильний середньостиглий сорт, тип цвітіння жіночий Плоди ребристі, циліндричні, з смужками Стійкість до хвороб висока Марафон (Marafon) Бджолозапильний сорт, тип цвітіння жіночий Розмір плоду - до 23 см, дозрівання на 1 липня Стійкість до вірусу огіркової мозаїки Манул (Manul) Бджолозапильний сорт, що володіє високою врожайністю Плоди циліндричні з білими шипами, в довжину до 23 см сорт погано переносить заморозки

Особливості партенокарпических огірків

партенокарпічні сорти здатні утворювати плоди без участі бджіл. Смакові якості їх високі, урожай хороший, стійкість до хвороб непогана. Важливо своєчасно знімати з рослин дозрілі огірки, щоб врожайність не знижувалася.

Назва сорту Ключові особливості Характеристика плодів Стійкість до хвороб і зміни погоди Малахіт (Malachites) Пізньостиглий салатний сорт Плоди до 25 см, вага - до 300 г Сорт схильний до появи хвороб Зеленоплодний (Zelenoplodnyi) Середньостиглий сорт, призначення універсальне Плоди середні, подовжені, підходять для засолювання відмінна стійкість до борошнистої роси Бланка F1 (Blanca) Скоростиглий гібрид, відрізняється високою врожайністю Плоди до 7 см, соковиті, використовуються в свіжому вигляді і для засолювання Гарна стійкість до хвороб Буревісник F1 (Procel laria pelagic) Сорт високоврожайний Плоди соковиті Сорт невибагливий до погодних умов Герман F1 (German) Популярний сорт, активно застосовується для вирощування в теплицях Розміри плодів - до 10 см, смак відмінний Невибагливий до умов вирощування сорт

Як виростити огірки в теплиці (відео)

Агротехніка вирощування огірків

Щоб урожай огірків радував, слід правильно вирощувати їх. Правила культивування прості і не зажадають великої кількості уваги або часу.

Підготовка насіння до сівби

Перед тим як здійснити посадку насіння в грунт, їх необхідно підготувати.

  • Насіння вибраного сорту огірків, які були зібрані за 2 роки до посіву, необхідно замочити у воді.
  • Відберіть повноцінні насіння. Спливли в воді насіння, слід відбракувати.
  • Потім насіння належить розділити на дрібні, середні і великі. Посадка здійснюється тільки розділеними фракціями.
  • Наступний етап - знезараження насіння, що припускає спочатку їх прогрівання, потім витримування в розчині борної кислоти і марганцівці, а потім промивання. Можна опромінити насіння під ультрафіолетом.
  • Для насичення мікроелементами слід виконати обробку деревною золою - насіння поміщають в розчин, що складається з літра води і 2 ст. ложок золи на добу.
  • Залишається загартувати насіння, витримавши їх у вологому піску при температурі в +25 оС до набрякання, а потім помістив в холодильник на 2 доби при температурі -2 ° С на 3 доби.

Залишається загартувати насіння, витримавши їх у вологому піску при температурі в +25 оС до набрякання, а потім помістив в холодильник на 2 доби при температурі -2 ° С на 3 доби

Вирощування розсади і підготовка грядок

Для отримання рясного врожаю огірків важливо правильно підготувати грунт і виростити здорову розсаду. Грунт готують заздалегідь, розсаду теж, щоб вона встигла зміцніти.

Підготовка посадкового місця

Восени передбачуваний ділянку необхідно скопати, удобрити, зазвичай застосовують органіку. Під час висадки можна в лунки покласти послід птахів, перемішуючи його з землею (до 50 г в кожну).

Грядки готуються одним з представлених способів:

  • Можна зробити рядок у вигляді гребеня, при цьому буде легко розпушувати і прополювати землю, а також удобрювати овочі. Однак при поливах вода буде стікати, а під час дощу листя будуть бруднитися брудом, що може привести до хвороби.
  • Роблять тунелі так, щоб вони розташовувалися нижче, ніж доріжка, згодом кладуть мульчу до її рівня. При цьому можна обходитися без розпушення і прополок. Плюси методу: легко проводити полив, з'являється можливість накривати рослини, при виникненні заморозків. Але застосовувати представлений спосіб можна тільки в тому випадку, коли ґрунтова вода розташовується не близько до поверхні грунту.
  • Високі грядки з подальшим підв'язування огірків. Це найзручніший спосіб, так як вода не йде і зручно здійснювати процедури по обробці.

Це найзручніший спосіб, так як вода не йде і зручно здійснювати процедури по обробці

Правила вирощування розсади

Щоб насіння огірка проросли швидко, їх рекомендується барботіровать - на 18 днів помістити в ємність з водою і включити акваріумний компресор. Потім здійснюється посадка.

Грунт для розсади готується по-особливому. Він повинен складатися з:

  • торфу;
  • перегною;
  • піску;
  • тирси.

Потім до складу додається по 1 чайній ложці сечовини і нітрофоски, а також склянку деревної золи. Тара, яка підходить для розсади огірків, - торф'яні або паперові стаканчики.

Схема посадки огірків

Посадка огірків у теплицю виробляється в травні. Використовувати краще дворядковим схему на грядках і гребенях. Висота гряд повинна досягати близько 25 см, ширина - 100 см. Хороший ефект дає застосування парових гряд. У них викопуються 40-сантиметрові лунки, на дно яких поміщається шар свіжого гною. Потім його засипають 14 см грунту.

Огірки: формування кущів (відео)

Основні правила догляду за культурою

Овочу потрібна постійна вологість, температура повинна бути не нижче 17 градусів, якщо вона знижується, рослина гине. Тому поміщають огірок на ділянку тільки тоді, коли є впевненість, що заморозків більше не буде.

Сприятливим місцем для огірків є такі ділянки, на яких раніше росли цибуля, капуста, помідори та картопля. Там, де розташовувалися гарбузове та баштанні рослини садити огірок не варто. Як заходи по догляду варто виділити формування куща, полив, прищипування і внесення підгодівлі.

На 3 день після посадки огірки підв'язують до шпалери. Формувати овоч необхідно в одне стебло, верхівка головного стебла прищипують. Овоч вимагає регулярного провітрювання і вільного доступу бджіл. Приманити комах можна, використовуючи цукровий сироп.

На що хворіють огірки і як боротися з хворобами

Огірки, як і будь-яка культура, можуть хворіти. Для лікування овоча від недуги важливо правильно розпізнати, ніж він захворів, і вжити відповідних заходів.

Назва хвороби Як розпізнати хворобу Методи лікування альтернаріоз (Alternaria) Теплична хвороба, на зворотному боці листків утворюються коричневі 2-сантиметрові плями Обприскування бордоською рідиною і «Оксихлорид» з інтервалом в 2 тижні Антракноз (Colletotrichum lagenariu) На кореневій шийці розсади з'являються коричневі плями, на листі є жовті й коричневі плями з розривами Обприскування спеціальними засобам проти гнильних хвороб Аскохитоз (Ascochyta cucumis) плями на стеблах, плодах і листках, плоди можуть гнити Обробка засобами від гр ібков Біла гниль (Sclerotinia sclerotiorum) Заражені частини рослини стають водянистими, білими, потім міцелії чорніють Внесення «Триходерміну», обмазування стебел «Ровраль» і «Сумілексом» кладоспоріозу (Cladosporium cucumerinum) Виразки на плодах, бурі плями на листі і міцелій на зворотному боці листя Очищення теплиці, застосування фунгіцидів

Шкідники огірків і правила боротьби з ними

Ворогами огірків є і шкідники. Вони можуть істотно скоротити урожай, тому важливо правильно боротися з ними.

Назва шкідника Характер нанесення шкоди рослині Способи боротьби Слимаки (Stylommatophora) Молоді слимаки псують розсаду, дорослі особини прогризають листя огірка Механічний збір або використання пестицидів Галові нематоди (Nematoda) Чи псують коріння, стебла і насіння огірків Дотримання сівозміни, використання засобу «Фітоферма» Проволочники (Elateridae ) Поїдають коріння і насіння Розпушування грунту з травня по липень, перекопування грунту під зиму, внесення азотних добрив Медведки (лат.Gryllotalpidae) Порушують кореневу систему Можна залити в ходи воду і рослинність е масло або розставити пастки Теплична білокрилка (TrialeurodesvaporariorumWestwood) Харчується соком листя, переносить віруси Використання забарвлених в жовтий колір і змазаних липким речовиною шматків фанери, знищення бур'янів Павутинний кліщ (Tetranychus urticae) На нижній частині листя утворюється павутина Підтримування високої вологості повітря, знищення бур'янів, використання «актеллика» Тля (Aphis gossypii) Виділяє падь і сприяє утворенню сажі грибків Знищення бур'янів, обприскування настоєм часнику або розчином золи і мила

Щоб огірки радували соковитими і хрусткими плодами, необхідно ретельно доглядати за ними. Важливо правильно підготувати насіння, виростити розсаду, підготувати грунт, своєчасно здійснювати полив і оберігати рослини від шкідників і хвороб. Тоді врожай вдасться на славу!

Як доглядати за огірками (відео)

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама