Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ожина Торнфрі: опис сорту, переваги і недоліки, особливості посадки і догляду + фото

  1. Історія селекції
  2. Опис сорту ожини Торнфрі
  3. Фотогалерея: сорт ожини Торнфрі
  4. Огляд американської безколючкової ожини сорту Торнфрі (відео)
  5. вибір місця
  6. Покроковий процес посадки
  7. розмноження
  8. Розмноження ожини Торнфрі (відео)
  9. полив
  10. Особливості форміровкі куща
  11. підживлення
  12. Підготовка до зими
  13. Хвороби і шкідники
  14. Збір врожаю

За приємний кисло-солодкий смак і безсумнівну користь для організму ожина користується особливою популярністю у споживачів. На дачних ділянках вона зустрічається досить часто. Однак догляд за рослиною і збір врожаю викликають у садівників певні незручності, так як гілки густо вкриті гострими і колючими шипами. Не дивно, що улюбленим сортом багатьох є Торнфрі, у кущів якого відсутні колючки, що значно полегшує вирощування ожини.

Історія селекції

Сорт ожини Торнфрі був виведений в 1966 році в США доктором Скоттом. Внесений до Держреєстру сортів Росії, відомий у всьому світі як перспективний Безколючкова сорт для комерційного вирощування.

Опис сорту ожини Торнфрі

Доросла рослина досягає у висоту 3-4 м. Полустелющейся і потужний кущ потребує опори, своєчасної обрізку і формуванні. Пагони товсті, темно-зелені, грановані біля основи.

Листя темно-зелені, 3-5-листочкового, гофровані. Квіти невеликого розміру і блідо-рожевого відтінку. У суцвітті 20-40 ягід. Ягоди фіолетово-чорні, блискучі, щільні. Їх довжина варіюється від 2,5 до 4 см, вага - від 5 до 8 м Смак солодкий з характерною кислинкою і тонким ароматом.

Характерна особливість - відсутність колючок, що дозволяє здійснювати безперешкодний догляд за ожиною. Крім того, від звичайних сортів Торнфрі відрізняється відсутністю заміщених пагонів, тому розмноження відбувається верхівками втечі, зеленим живцюванням.

Фотогалерея: сорт ожини Торнфрі

Переваги і недоліки сорти

Популярність ожини сорту Торнфрі обумовлена ​​відмінними смаковими якостями ягід, невибагливістю рослини в догляді і легкістю збору врожаю.

переваги

недоліки

посухостійкість

погана лежкість при зберіганні і транспортуванні

висока врожайність

стійкість до хвороб

відсутність шипів

Огляд американської безколючкової ожини сорту Торнфрі (відео)

особливості посадки

Ожину можна висаджувати ранньою весною або восени. Однак перший варіант кращий, так як молодий незміцнілий саджанець в умовах сильних морозів може загинути.

вибір місця

При виборі місця для посадки слід врахувати, що рослина любить сонце, тому садову ділянку повинен бути добре освітленим.

Зверніть увагу! При посадці в тіні ягоди дозрівають водянистими і кислими. Крім того, недолік сонячного світла збільшує термін дозрівання ожини.

Грунт повинна мати гарну волого і воздухопропускной здатністю і мати низький рівень закіслённості. Відстань при заляганні грунтових вод повинна становити не менше 1,5 м.

Покроковий процес посадки

  1. Викопати лунку діаметром і глибиною близько 50 см, верхній шар грунту при цьому відкинути в сторону.
  2. Вглиб ями насипати суміш добрив, що складається з 6 кг перегною, 50 г калію і 100 г суперфосфату.
  3. Ретельно перемішати шар грунту з добривами в лунці.
  4. Коріння молодого саджанця не повинні безпосередньо контактувати з добривами, тому необхідно пересипати їх шаром (5-7 см) звичайної грунту.
  5. Встановити саджанець, розправити коріння і засипати землею.
  6. Землю біля коріння слід добре утрамбувати і полити, щоб не було повітряних кишень.
  7. Після посадки саджанець необхідно обрізати, залишивши пагони довжиною не більше 30 см.
  8. Навколо молодого куща сформувати лунку.
  9. Полити саджанець з розрахунку 2-3 відра на один кущ і замульчувати торфом (3-5 см).
За приємний кисло-солодкий смак і безсумнівну користь для організму ожина користується особливою популярністю у споживачів

Саджанці ожини при посадці не заглиблюють, після посадки втечу обрізають до 30 см над землею

Оптимальним рішенням для зростання кущів стане установка шпалери. Для її формування необхідно по ряду посадки ожини встановити стовпи висотою не менше 2 м кожен. Відстань між стовпами повинна становити 6-7 м. Між ними потрібно натягнути мотузку або дріт в кілька рядів.

Сорт Торнфрі для стійкості куща потребує опорах, в якості яких зазвичай застосовуються шпалери з дроту, натягнутої на стовпи

Першу дріт натягують на відстані 1 м від поверхні землі, другу - на відстані 1,2 м, третю - 1,5 м, четверту - 1,8 м. Пагони розміщують на шпалері у вигляді віяла: в середині розташовують основні, інші - по боків. Після чого за допомогою шпагату підв'язують на висоті 1,5 м.

Підв'язування пагонів здійснюється навесні і восени після видалення отплодоносивших гілок.

розмноження

Сорт ожини Торнфрі розмножується верхівковими відведеннями. Більш інтенсивне розмноження дають зелені черешки. Ступінь вкорінення живців висока. Для отримання відводків досить прикопати верхівки нижніх горизонтальних відростків і стежити, щоб грунт під ними була волога.

Розмноження ожини Торнфрі (відео)

Догляд за рослиною

Багато садівники-любителі вважають, що сорт ожини Торнфрі дає рясні врожаї і без інтенсивного догляду, але щоб плодоношення було регулярним, а ягоди не мельчали ​​в розмірах, слід своєчасно обрізати, поливати і підгодовувати рослина.

полив

У період плодоношення ожина гостро потребує поливу. Зволожують грунт один раз в тиждень. На кожен кущ необхідно близько 20 л води.

Важливо! Зайва волога призводить до загнивання коренів і загибелі рослини.

Особливості форміровкі куща

Щоб ягоди залишалися великими, кущі Торнфрі слід піддавати правильної і регулярної обрізку. Сприятливим сезоном для проведення цього заходу є весна (перед початком сокоруху). Восени ж необхідно позбутися лише від сухих і пошкоджених гілок.

Гілки ожини обрізають секатором на 1/3 частину від верхівок. Для правильного формування необхідно вибрати 2-4 основні батоги, від яких збоку йдуть маленькі пагони. Після того як бічні пагони будуть сформовані, основні вкорочують до 0,5 м.

Перша обрізка проводиться через 2 роки після посадки, а потім здійснюється щорічно.

Перша обрізка проводиться через 2 роки після посадки, а потім здійснюється щорічно

Правильна обрізка ожини - гарантія гарного врожаю на майбутній рік

підживлення

Щорічно навесні необхідно вносити підживлення. 1 л курячого посліду розводять в 10 л води, після чого в цю суміш додають 150 г будь-якого комплексного добрива. Восени під основну перекопування вноситься перегній.

Урожайність підвищується при підгодівлі в червні розведеним водою коров'яком або пташиним послідом.

Підготовка до зими

Дуже важливо правильно підготувати ожину до настання холодів. Всі засохлі і пошкоджені за сезон гілки видаляють. В кінці листопада пагони потрібно зняти зі шпалери, пригнути до землі і закріпити на заздалегідь вбиті в землю металеві гачки.

У підстави кущі мульчують сумішшю торфу і рослинного грунту на 6-7 см. Це послужить додатковим захистом для коренів в холодну пору року.

Кращим укриттям для Торнфрі служить лапник і солома. Поверх них рослини накривають агроволокном, шифером.

Важливо! Щоб уникнути випрівання не рекомендується накривати ожину плівкою.

Для укриття ожини відмінно підійде лапник, солома і спеціальний покривний матеріал

З метою профілактики перед укриттям рекомендується обробити кущі 3% бордоською рідиною.

Хвороби і шкідники

Сорт ожини Торнфрі має високу стійкість до таких захворювань, як стебловий рак і іржа.

  1. Для профілактики септоріозу, антракнозу і пурпурової плямистості навесні при перекопуванні слід проводити мульчування грунту соломістий гній або торфом з розрахунку 2-3 кг на один кущ. Також рекомендується обробляти рослину 1% розчином мідного купоросу.
  2. Обробка розчином кальцинованої соди служить відмінною профілактикою багатьох хвороб. 50 г соди розводять в 10 л води, додають 50 г господарського мила і обприскують рослини.
  3. Для боротьби з Медведков, які шкодять корінню ожини, розкидають в норки приманки у вигляді 10-15 см кульок з геркулесовой каші або хлібних мякишей. Всередину кладуть сірку з 5-6 сірникових головок. Восени медведок відловлюють на теплий гній, який поміщають в викопані поруч з кущами ожини ями діаметром близько 50 см. У мороз гній розкидають, в результаті чого шкідники гинуть від холоду.
  4. Щоб убезпечити коріння від личинок хрущів при посадці коріння саджанця обробляють глиняного бовтанку з додаванням в неї тютюнового пилу (100 г пилу на 1 відро бовтанки). Також можна поливати грунт розчином з 100 г тютюнового пилу і 10 л води.
  5. Восени видаляють пошкоджені Єжевичної попелиць пагони, а навесні обробляють кущі 1% розчином нитрафена. Крім попелиці, нітрафен захищає рослину від багатьох видів шкідників, наприклад, лялечок, зимуючих яєць, гусениць, кліщів і інших.

Збір врожаю

Ожина сорти Торнфрі відрізняється рясним плодоношенням. З одного куща можна зібрати до 25 кг ягід. Термін дозрівання доводиться на кінець липня - середину серпня.

Ягоди, призначені для зберігання, збирають у суху погоду в ранкові або вечірні години.

Ягоди ожини краще збирати в невелику тару, в іншому випадку у великій ємності ягоди будуть м'ятися

При температурі 0 градусів і відносній вологості повітря 90% ягоди можуть зберігатися до 2 тижнів. У неохлаждённом приміщенні - не більше 3 діб.

Ідеальним варіантом тривалого зберігання є заморозка. У такому вигляді ягода не позбавляється своїх корисних якостей.

  1. Ожину потрібно перебрати, вимити й обсушити, а потім викласти в неглибокі піддони так, щоб ягоди розмістилися в один шар.
  2. Прибрати в морозильну камеру на 2 години.
  3. Потім пересипати в пакети або контейнери з кришками і зберігати в морозильній камері. Цей спосіб заморозки дозволить вам насолоджуватися смачними і корисними ягодами протягом всієї зими.

Плоди ожини використовують у випічці і коктейлях, для приготування варення, компотів, соків і вина.

Плоди ожини використовують у випічці і коктейлях, для приготування варення, компотів, соків і вина

З ожини Торнфрі варять варення, готують джеми, компоти, соки, сиропи

Не дивно, що багато садівників-аматорів сьогодні віддають перевагу саме ожині Торнфрі. Сорт стійкий до поширених хвороб, невимогливий у догляді. Крім того, він дає рясні врожаї великих, соковитих і солодких ягід.

Люблю природу і навколишній світ. Люблю проводити час на своїй дачі. Копірайтинг для мене не робота, а швидше стиль життя. Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Переглядів 2 341 Рубрика: Ягода

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама