Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Помідори в теплиці в Сибіру, ​​вирощування тепличних томатів своїми руками: інструкція, фото і відео-уроки, ціна

  1. вибір томатів
  2. районовані сорти
  3. особливості агротехніки
  4. посадковий матеріал
  5. Догляд за томатами
  6. висновок

Багато хто вважає тепличні помідори для Сибіру екзотикою - адже, «як усім відомо», там є тільки тайга, сніг і ведмеді. Насправді кліматичні умови цієї території досить суворі, але все ж успішне вирощування овочів у закритому грунті є цілком можливим. Головне - правильно підібрати сорт рослин і дотримуватися прийоми ефективної агротехніки.

Навіть в умовах суворого клімату можна зібрати хороший урожай помідорів

вибір томатів

Вимоги до сорту

Вибираючи помідори для теплиці для Сибіру, ​​потрібно обов'язково брати до уваги, що годиться далеко не кожен сорт.

Проаналізувавши практику вирощування, фахівці в області тепличного справи прийшли до висновку, що для розведення в закритому грунті на цій території підходять тільки ті різновиди, які відповідають певним переліком вимог:

  • Скоростиглість. Суворий континентальний клімат не забезпечує умов, достатніх для визрівання середньо- і пізньостиглих сортів, тому, чим раніше ми отримаємо плоди, тим краще.
  • Висока врожайність.
  • Стійкість до низьких температур і хвороб.

Зверніть увагу! Важливо заздалегідь визначитися, з якою метою ви вирощуєте томати - для столового споживання або для переробки. Звичайно, є й універсальні різновиди, але краще підбирати сорт, який максимально відповідає поставленому завданню.

районовані сорти

До сортам томатів, добре адаптованим до вирощування в умовах сибірського клімату, відносяться такі:

  • Алсу. Утворює великі м'ясисті плоди. Непогано підходить для закритого грунту і малих парників, так як рослини рідко досягають висоти понад 80 см. Урожайність в умовах Західного Сибіру становить до 9 кг на 1м2.
  • Оксамитовий сезон. Сорт відноситься до категорії середньоранніх. Низькорослі кущі ідеально підходять для плівкових парників. Плоди можуть використовуватися і в свіжому вигляді, але краще за все застосовувати їх для засолювання або квашенья.

Плоди сорту Абаканский рожевий

  • Абаканский рожевий алтайської селекції. Досить високий, тому вирощувати його можна тільки в повнорозмірних теплицях. Ранній термін дозрівання плодів поєднується з високою продуктивністю протягом тривалого періоду.
  • Цукровий бізон. Різновид, районована для північних територій Західного Сибіру. Відрізняється хорошою виживання при заморозках. Плоди невеликі (близько 100 грамів), щільні і м'ясисті.
  • Грибовський скоростиглий. Визріває дуже швидко і дружно. Головна особливість сорту - здатність утворювати велику кількість зав'язі при низьких температурах.
  • Сибірська трійка. Підходить як для відкритого, так і для закритого грунту. Кущ рослини досить компактний, плоди витягнуті, досить великі (до 350 г). Ідеальний для столового застосування.

Насіння сорту «Сибірська трійка»

Крім томатів, згаданих в даному розділі, існує також безліч інших різновидів помідор, які добре себе почувають в сибірських умовах. Крім того, щороку селекціонери виводять нові помідори для теплиці в Сибіру, ​​так що до наступної весни у вас є шанс отримати цілком продуктивний сорт, про який ми не згадали!

особливості агротехніки

підготовка ґрунту

Самостійне вирощування томатів в умовах екстремального температурного режиму вимагає максимально ефективної підготовки грунту в теплиці.

Вся справа в тому, що грунт прогрівається досить пізно, і тому перед городником постає дилема:

  • Або висаджувати підготовлену розсаду в непрогрітий грунт з температурою менш 150С і мириться з повільним набором фітомаси.
  • Або почекати кілька тижнів, але отримати плоди пізніше запланованого терміну.

З даної ситуації є кілька виходів, і пов'язані вони в першу чергу з підготовкою грядок до посадки:

  • Найбільш простий, але в той же час, найбільш витратною технологією є обігрів грунту теплиці з використанням електричних термокабеля, плівкових матів або труб з гарячою водою. При необхідності таку систему опалення можна зібрати своїми руками, але вона є енергозалежною.
  • Незважаючи на високі витрати, пов'язані з підігрівом грунту, опалення грунту в теплицях для Сибіру є цілком прийнятним. До речі, саме цю технологію використовує більшість господарств, які займаються гарєєвим вирощуванням томатів на комерційній основі.

Система активного обігріву

Мінусів, пов'язаних з витратами палива або електроенергії на обігрів теплиці, позбавлені інші методики:

  • Перший спосіб - організація так званої «теплою грядки». Для цього перед висадкою розсади проводимо виїмку ґрунту на глибину до 30 см, формуючи траншею.
  • На дно траншеї закладаємо органічний матеріал - солому, прілого листя, компост і т.д. Головне, щоб органіка перебувала в стадії активного гниття.
  • Поверх гниючого шару укладаємо вийнятий грунт.
  • У процесі розкладання органічні сполуки виділяють тепло, яке і дозволяє проводити висадку томатів на півтори-два тижні раніше.

Формування теплих грядок з виїмкою грунту

Ще один спосіб формування комфортного мікроклімату в грунті - висадка молодих рослин в насипний горбок:

  • Грядку готуємо до сезону за звичайною схемою - дезінфікуємо, рихлимо і збагачуємо добривами.
  • На поверхню грядки насипаємо горбки з грунту висотою до 15 см. Зважаючи на невеликі розміри такі горбки прогріваються сонцем досить швидко.
  • Розсаду висаджуємо в насипну частину. Згодом коренева система проростає в основну грядку, але до того моменту температура грунту, як правило, піднімається до потрібних показників.

посадковий матеріал

Ціна якісних сортових насіння, районованих для вирощування в Сибіру, ​​досить висока. Ось чому ми безпосередньо зацікавлені в тому, щоб схожість їх була максимальною, а розсада, яка вийде в підсумку, виявилася міцною і витривалою.

замочуємо насіння

Для того щоб домогтися бажаного результату, варто дуже відповідально підійти до процесу підготовки насіння і їх висадці.

З метою забезпечення максимальної схожості проводимо повну передпосадкової обробку.

Вона включає в себе такі заходи:

  • Замочування в теплій воді - від 12 до 24 годин.

Зверніть увагу! Для збереження температури зручно використовувати невелику пластикову ємність з щільною кришкою.

  • Дезінфекція в слабкому розчині марганцівки - 1,5 - 2 години.
  • Підживлення - витримка 12 годин на розчині золи (1 ложка на літр води), нітроамофоски (1 ложка / літр) або гумату натрію.

Підготовлені за такою схемою насіння демонструють практично 100% схожість. Крім того, що виросли з них рослини досить швидко набирають масу в перші дні після сходів.

Оскільки нам важливо отримати максимально стійкі паростки, посадковий матеріал для висадки в закритий грунт готуємо так:

Молоді рослини в рассадном ящику

  • Висіваємо насіння в неглибокий ящик-розсадник. Оптимальна товщина грунтового шару складає до 2,5 см - так у молодих томатів буде формуватися широко розгалужена коренева система.
  • Поверх насіння насипаємо шар сухого ґрунту товщиною 1 см.
  • Перші паростки повинні з'явитися на 3-7 день після висівки. Термін появи сходів залежить від сорту томатів, а також від того, як саме була проведена предпосадочная підготовка.
  • Розсадник з молодими помідорами встановлюємо на вікно для максимально інтенсивного освітлення.

Зверніть увагу! Потрібно стежити, щоб біля вікна рослини не потрапили в зону дії протягів!

У розсаднику вирощуємо рослини до 10 днів. Коли на стеблі сформується по два-три справжніх листа, обов'язково проводимо пікіровку:

  • Росток за допомогою спеціальної лопатки видаляємо з грунту.
  • Прищипують кінчик головного кореня, щоб сприяти максимальному розвитку бічних і додаткових корінців - в умовах суворого клімату це дуже важливо.
  • Оброблені таким чином паростки висаджуємо або в загальний рассадний ящик, або в окремі горщики.
  • Далі розсаду виставляємо на стелажі, стежачи за тим, щоб рослини не переохолоджуватися і отримували достатню кількість сонячного світла.

фото сеянца

Порада! В процесі пікіровки виробляємо сортування посадкового матеріалу. Дуже важливо, щоб залишилися тільки міцні і здорові рослини, тому бракуємо все паростки, які мають ознаки захворювань або критично відстають у розвитку.

Оскільки в Сибіру ранкові заморозки є не виключенням, а, скоріше, правилом, дуже важливо підготувати молоді рослини до подібних стресів. Для цього в останній тиждень перед висадкою не менше ніж на годину в день відкриваємо в теплиці кватирки або виносимо розсаду на відкрите повітря. Таке загартування активізує пристосувальні механізми рослин, і висадку в грунт вони перенесуть куди легше.

Догляд за томатами

Інструкція по висадці і догляду помідорів досить проста. Як правило, розсаду висаджуємо, коли середня температура грунту становить близько 17-180С.

  • На грунті з інтервалами в 40-50 см проробляємо лунки. У поглиблення вливаємо розчин перманганату калію, а також комплексні препарати, що сприяють розвитку кореневої системи ( «Корневин» і аналогічні).

Біостимулятор "Корневин»

  • Розсаду витягаємо з горщиків, поміщаємо в лунки і присипаємо землею.
  • Перший полив проводимо не раніше, ніж через три доби після висадки розсади. Якщо зробити це раніше, то є ризик ураження корінців бактеріальної гниллю.
  • Через десять днів після висадки розсади (або раніше, якщо використовується високорослий сорт) встановлюємо шпалери або підпірки для кожного куща.

Порада! Для підв'язки краще використовувати смужки бавовняної тканини, оскільки шпагат іноді пошкоджує пагони.

Після підв'язки і формування перших бутонів формуємо втечу. Оскільки в екстремальних умовах сибірського клімату можливості рослини обмежені, на одній рослині повинно залишатися не більше 5-6 квіткових кистей.

Підв'язка до кілочків

Також для отримання багатого врожаю важлива правильна підгодівля:

  • Першу порцію поживних речовин вносимо під корінь на 7-10 день після висадки. Для цього використовуємо слабкий розчин коров'яку.
  • Друга підгодівля - через тиждень після першої - проводиться розчином курячого посліду (столова ложка на 10 літрів води).
  • Підживлення чергуються з інтервалом в 7-10 діб. Після формування плодів додаємо розчин золи (1 склянка заливаємо 10 літрами води, отриманий настій розводимо в пропорції 1 ложка на літр).

Як тільки температура стабілізується, важливо забезпечити кущах потік свіжого повітря і ультрафіолету. Для цього можна відкривати кватирки, а можна повністю демонтувати бічні рами цілорічної теплиці .

висновок

Помідори для Сибіру в теплиці аж ніяк не є екзотикою. Звичайно, кліматичні особливості регіону накладають певний відбиток на процес вирощування. Але якщо освоїти всі нюанси і підготувати рослини до температурних перепадів - результат буде нітрохи не гірше, ніж в інших регіонах Росії. У відео в цій статті - огляд теми більш наочний, дивіться!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама