Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

попелиця

  1. Попелиця - опис. Як виглядає тля?
  2. будова попелиці
  3. Місце проживання попелиці
  4. Чим харчується тля
  5. Попелиця - розмноження. Життєвий цикл попелиці
  6. Попелиця на рослинах
  7. Як боротися з попелицею на деревах, чагарниках, кольорах і кімнатних рослинах: хімічні препарати і...
  8. Види попелиці, назви і фотографії
  9. Цікаві факти про попелиці

Попелиця (Aphidoidea) є одним з найпоширеніших представників класу комах і відноситься до загону равнокрилих, який налічує більше 3 500 видів. Попелиці збираються в величезні колонії і поселяються майже на всіх відомих садових і кімнатних рослинах. Попелиці паразитують, висмоктуючи з молодих пагонів життєві соки і переносячи рослинні віруси.

Попелиця

повернутися до змісту ↑

Попелиця - опис. Як виглядає тля?

Зовнішній вигляд попелиці і форма її тіла різноманітні і залежать від виду попелиці. Форма тіла попелиці може нагадувати еліпс, півсферу, краплю, яйце або бути довгастої. Розміри попелиці коливаються від 0,3 мм до 0,8 мм. Покрови тіла прозорі і м'які. Колір попелиці відповідає кольору рослини, на якому цей вид паразитує. Поверхня тільця покрита горбками, виростами, пушком і волосками різної довжини і щільності. На лобі трапецієподібної голови розташовані вусики, на яких знаходяться органи, що відповідають за дотик і слух. Вусики складаються з 5-6 члеників. У порівнянні з іншими представниками світу комах, попелиці мають прекрасний зором. Колір многофасеточних очей може бути корисним, бурим або чорним.

повернутися до змісту ↑

будова попелиці

Ротовий апарат попелиці смокче типу, він представлений хоботком, за допомогою якого паразит здатний проколювати поверхневі тканини рослин і добиратися до соків. Одні особини мають довгі і гострі хоботки, у інших вони короткі і тупі. Будова грудей попелиці залежить від наявності крил і фази розвитку комахи. Попелиця буває крилата і безкрила. Довгі і тонкі ноги попелиці, крім ходильних, можуть виконувати стрибальні функції. Черевце складається з 9 сегментів. На перших семи знаходяться дихальця. На інших розташовані сокові трубочки, які виконують секреторні і видільні завдання. Останній недорозвинений сегмент схожий на волохатий хвостик.

повернутися до змісту ↑

Місце проживання попелиці

Всі представники цього підряду воліють теплий і вологий клімат, що дозволяє вивести найбільше число поколінь за сезон. Ареал поширення попелиці охоплює величезний регіон - від кордонів Західної Європи до Сибіру, ​​включаючи в себе степи і ліси. Сильні коливання температури в ту чи іншу сторону, зливові дощі або посуха не дозволяють попелиці розмножуватися.

Чим харчується тля

Попелиці, шкідники рослин, воліють нижню сторону листя, стебла і бутони квітів, верхівки молодих пагонів. Майже всі види є полифагами, розташовуючись на багатьох рослинах, невелике число - монофаги, які віддають перевагу якесь одне. Улюбленими ласощами попелиці служать рослинні соки, які насичені вуглеводами і амінокислотами. Рідина, що виділяється попелицями, солодка і дуже подобається мурашкам . Тому мурахи із задоволенням охороняють колонії попелиці.

повернутися до змісту ↑

Попелиця - розмноження. Життєвий цикл попелиці

Навесні початок виникненню колонії попелиці дає народження личинки, яка вилупилася з яйця попелиці, відкладеного восени на рослині-годувальника. Набравшись сил, личинки попелиць після линьки починають безстатеве розмноження. У цей період з'являються безкрилі самки, їх число може досягати сотень тисяч.

Після того, як соковиті пагони стають здеревілими, на світ з'являються крилаті самки попелиці. Вони починають міграцію на інші рослини цього ж виду. Таким чином, за літо виникають десятки поколінь самок попелиці як крилатих, так і безкрилих. Восени з'являються крилаті самці попелиці, які запліднюють крилатих самок, знову відкладають яйця. Швидкість такого розмноження невелика, але саме це потомство здатне пережити зиму і почати новий цикл.

Швидкість такого розмноження невелика, але саме це потомство здатне пережити зиму і почати новий цикл

повернутися до змісту ↑

Попелиця на рослинах

Попелиця - найнебезпечніший шкідник рослин. Ці паразити, випиваючи життєві соки з пагонів і коренів, призводять до зменшення плодоношення, а в деяких випадках і до повної загибелі дерев, чагарників або овочевих культур.

Як боротися з попелицею на деревах, чагарниках, кольорах і кімнатних рослинах: хімічні препарати і народні методи

Багато хто задається питанням, як знищити тлю. З одного боку, позбутися від попелиці - справа не складна, адже її покриви м'які, і часто для попелиці згубний звичайний мильний розчин. Однак труднощі в боротьбі з попелиць виникають через те, що розмножений шкідник скручує листову пластину рослини, ховаючись у вигинах листа. Особливо даний факт стосується дерев. Саме тому кращий варіант позбавлення від цієї комахи, що висмоктує соки, - це обробити дерево ранньою весною, до масового розпускання листя, а ще краще - при набряклих нирках.

Боротьба з попелиць і мурахами повинна відбуватися одночасно. Обов'язково необхідно обробити дерева від мурашок!

Вони є безпосередніми носіями і поширювачами попелиць. Для цього досить обмотати стовбур злегка распушенной смужкою синтепону, просочивши її будь-яким хімікатом від мурах, наприклад, «мурахоїдів».

Для цього досить обмотати стовбур злегка распушенной смужкою синтепону, просочивши її будь-яким хімікатом від мурах, наприклад, «мурахоїдів»

Видалити тлю з дерев і інших рослин можна і механічним шляхом: знищувати руками або змивати з рослин струменем води, поданої з шланга під великим напором.

Правда, доступний даний метод боротьби з попелиць лише на низьких кущах і рослинах.

Завчасно «запросіть» на свій садово-городню ділянку, посадивши там ароматні трави або розвісивши годівниці, птахів і комах, які харчуються попелиць: їй із задоволенням ласують сонечка, окремі різновиди ос , Муха-журчалка і златоглазки.

З птахів попелиць харчуються синиці, коноплянки, пеночки, галасливі і всюдисущі горобці .

З птахів попелиць харчуються синиці, коноплянки, пеночки, галасливі і всюдисущі   горобці

Розсадите на ділянці «пахучі» рослини, що відлякують тлю: часник і чорнобривці, перцеву м'яту і кинзу, фенхель і базилік - ці ароматні трави створюють природний бар'єр до проникнення попелиць.

Чи не висаджуйте цінні для вас культури під «улюбленими» деревами попелиці - калиною, липою і різними сортами і гібридами сливи.

Хімічні препарати (хімікати) від попелиці також ефективні в боротьбі з попелиць. Можна скористатися такими засобами, як:

  • «Фитоверм». Даний препарат проти попелиці відносять до біологічних засобів. Відмінно показує себе при боротьбі з попелиць в саду і на ділянці, а також в тепличних комплексах. Чи не заборонений «Фитоверм» і при знищенні попелиці на кімнатних рослинах.
  • «Актофіт» - ефективний препарат від попелиці, знищує шкідника як в теплицях і парниках, так і на рослинах у відкритому грунті. Призводить до повного знищення попелиці вже через 1,5-2 доби.
  • «Ягуар». Препарат відмінно бореться з багатьма видами попелиць, особливо з баштанної і паразитує на злаках. Захисні властивості стійко зберігаються 3-5 тижнів.

Захисні властивості стійко зберігаються 3-5 тижнів

повернутися до змісту ↑

Види попелиці, назви і фотографії

Відомо близько 4000 різновидів попелиці, причому близько 1000 з них - мешканці європейського континенту. Деякі види попелиці всеїдні і живляться соками будь-яких рослин, але зустрічаються в цьому сімействі і гурмани, які вважають за краще будь-якої певний вид рослини, завдаючи йому серйозної шкоди. Серед видів попелиці широко поширені:

  • Листова галова попелиця

Овальне тільце комахи має жовтий і блідо-зелений відтінок, довгі вусики темно-коричневого кольору, у крилатих самок є пара прозорих крил. Розмір особин не перевищує 3 мм. Шкідник селиться на кущах білої, чорної або червоної смородини , Пошкоджуючи її листя, а велика популяція за короткий термін може повністю погубити рослина. Поширений цей вид попелиці повсюдно. Листова галова попелиця висмоктує соки рослини, через що утворюються галли - здуття на листках жовтого або бордового відтінку.

  • Бурякова (бобова) попелиця

Овальне тільце, злегка розширене з боків, може мати різне забарвлення - від зеленого до коричневого або абсолютно чорного. Груди і вусики попелиці чорні, черевце зазвичай трохи світліше, все тіло вкрите нальотом, який нагадує віск. Шкідник має розміри 3-3,5 мм, вражає посіви буряка і картоплі , Бобові рослини, мак, кущі жасмину і калини, стебла і листя соняшнику. Особливо численні популяції цього виду зустрічаються в Середній Азії, на території Північної Америки, в Закавказзі. Через бурякової попелиці рослина скручується і зморщується, його зростання сповільнюється, і рослина може загинути.

  • Огіркова або баштанна попелиця

Тулуб комахи подовженої форми, до заднього кінчика загострене, забарвлене в різні відтінки зеленого тону. Розмір попелиці від 3 до 4 мм. Вусики і лапки - темно-коричневі або чорні. Попелиця вражає баштанні культури - кавуни, дині, завдає шкоди посадкам гарбуза і огірків, вражає тютюн, посіви арахісу і кунжуту, буряка, може селитися на листках цитрусових або евкаліпта. Поширена огіркова тля повсюдно.

  • капустяна попелиця

Овальне і досить широке тільце комахи забарвлене в ясно-зелений колір, голова має короткі темно-коричневі вусики, розміри шкідника варіюються від 2 до 4 мм. Мешкає даний вид попелиці на рослинах сімейства хрестоцвітних, особливо воліє посіви редису , Редьки і капусти. Масове і дуже швидке розмноження популяції швидко призводить до загибелі уподобаних капустяної попелиць рослин. Поширена капустяна попелиця практично скрізь, виняток - регіони субтропіків.

  • виноградна філоксера

Тельці комахи овальне, жовтуватого або бурого кольору, з короткими вусиками і невеликою хоботком. Розміри комахи дуже маленькі і рідко перевищують 2 мм. Цей вид попелиці мешкає тільки на винограді , Причому повністю уникає сорти з опушенням листової пластини або стебла. Зустрічається в Африці, деяких районах Азії, завдає шкоди виноградникам Північної Америки і Європи. На коренях з'являються галли, а листя рослини деформуються.

  • морквяна попелиця

Тіло комахи овальне, забарвлене в блідо-зелений колір, вусики і лапки набагато світліше тільця, короткі. Розмір попелиці 2,5-3 мм. Цей вид завдає шкоди посівам моркви і іншим рослинам з сімейства зонтичних, обліплені листя і стебла, знижуючи тим самим харчування коренеплоду і істотно знижуючи врожай. Поширена морквяна попелиця повсюдно.

  • Трояндова зелена тля

Тіло попелиці овальне зеленого кольору, вусики коричневі. Цей вид попелиці селиться на трояндах і шипшині, грушах , яблунях і суниці . Вражає кущі троянд, чому листя скручуються, а сама рослина послаблюється, погано переносить холод, знижується опірність рослини до вірусних захворювань. Мешкає скрізь.

  • Яблунева зелена тля

має овальне тіло зеленого кольору, голова пофарбована в червоний або каштановий колір. Крилаті самки можуть мати зелене тільце і чорні лапки, хвостик, голову і груди. Поширена в країнах Східної Азії, на Кавказі і в Східній Європі. Цей вид попелиці вражає яблуні, груші, кизильник, мушмулу, іргу, айву, горобину, глід.

  • Велика картопляна попелиця

Безкрилий вид має червоне або зелене тільце довжиною до 4 мм з довгими вусиками і хвостом. У задній частині тіло загострене. Крилаті види мають світло-зелене тіло, а також каштанові ніжки і вусики. Поширена скрізь. Вражає картопля, буряк, капусту, помідори, кімнатні і тепличні рослини.

  • Велика персикова попелиця

має кругле тіло буро-сірого кольору довжиною до 5 мм, короткі вусики і чорну голову. Безкрилий вид може також мати помаранчеві ніжки і тіло, покрите чорними плямами. Мешкає в степових районах і Криму. Вражає горіхові і фруктові дерева, такі як персик, мигдаль, алича, слива і абрикос. Цей вид попелиці висмоктує соки дерева і знижує захист дерев від грибків і вірусів. Від грибків на листках з'являються чорні вологі плями.

  • Оранжерейна (зелена, тютюнова) персикова попелиця

має жовто-зелене тіло з рожевим відтінком. Довжина тіла не більше 2,5 мм. Поширена в Європі, Азії, Америці. Вражає сливу, персики, аличу, тютюн, капусту, картоплю, баклажани, перець, редис, кріп, огірки, петрушку, салат, оранжерейні культури.

  • Борошниста (волохата) попелиця (борошнистий червець)

має овальне кремове тіло з щетинками з боків. Попелиця покрита сніжним білим нальотом. Вражає оранжерейні і кімнатні рослини, виноград і цитрусові. Через цього виду попелиці листя рослини покриваються борошнистим відтінком, стебла деформуються, листя і бутони засихають і опадають.

  • Домашня (кімнатна) тля

може мати білу, червону, зелену і чорну забарвлення. Мешкає повсюдно. Вражає будь-які рослини, які поступово в'януть, засихають і гинуть.

повернутися до змісту ↑

Цікаві факти про попелиці

  • Попелиця в процесі життєдіяльності виділяє солодкуватий на смак рідина, яку називають «медовий росою» і яку обожнюють мурашки. Часто «власники» мурашника спеціально «підселюють» до себе тлю, створюють їй максимальний комфорт для проживання, при цьому мурахи «доять» солодкі соки з попелиці.
  • Дивно, але у деяких видів попелиці першою з'явилася на світло покоління завжди безкриле.
  • В Ірані з попелиці роблять спиртову настойку, якою приписують збудливу дію афродизиака.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями:

Як виглядає тля?
Як виглядає тля?
Сподобалася стаття?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама