Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Посадка ярового часнику навесні у відкритий грунт: терміни, правила вирощування і догляд до збору врожаю

  1. Яровий та озимий часник: відмінності
  2. Посадка озимого часнику навесні
  3. Коли і як садити ярої часник навесні у відкритий грунт
  4. Терміни посадки: в залежності від клімату регіону, за місячним календарем в 2019 гоу
  5. За місячним календарем в 2019 році
  6. Підготовка грядки і місця
  7. Підготовка посадкового матеріалу
  8. посадка головок
  9. Догляд за ярим часником після посадки
  10. Збирання врожаю на зберігання

Чи знаєте ви, який саме сорт часнику є одним з найсолодших, завдяки вмісту 10-12% цукру? Так, це дивовижний і чудовий ярої часник. Він, звичайно, менш популярний, ніж озимий, але відрізняється незабутнім пряним ароматом молодої зелені, не дуже гострим смаком зубчиків і чудово зберігається (до 2-х років). Про відмінності цих двох сортів, а також про тонкощі посадки ярого часнику у відкритий грунт навесні, про відхід після посадки і збирання врожаю ви дізнаєтеся з цієї статті.

Про відмінності цих двох сортів, а також про тонкощі посадки ярого часнику у відкритий грунт навесні, про відхід після посадки і збирання врожаю ви дізнаєтеся з цієї статті

Яровий та озимий часник: відмінності

Початківці дачники можуть випадково сплутати озимий часник з ярим. Щоб цього не зробити, необхідно знати основні відмінності:

  • Зовні ярої часник містить більшу кількість дрібних зубчиків (які розташовані як би по спіралі: чим ближче до центру, тим вони дрібніші). Озимий ж складається з більших з центральним стержнем (жорсткої стрілкою).
  • Озимий часник садять восени під зиму, навесні ж садять саме ярої.
  • Яровий часник розмножується тільки зубками, озимий можна розмножувати ще і бульбами (бульбочками).
  • Урожайність озимого часнику значно вище, ніж у ярого.
  • Яровий краще і довше зберігається (в домашніх умовах від 1 до 2 років). Озимі сорти в основному придатні для раннього осіннього консервування (середній термін зберігання близько 3-4 місяців).
  • Озимий часник, як правило, стрелкующийся, ярі ж сорту - нестрелкующіхся (за винятком такого сорту, як «Гулівер»),
  • Смакові якості у ярового часнику більш привабливі (він банально солодше). Його відмінно використовувати в салатах, при приготуванні супів.

Відео: як відрізнити озимий часник від ярого

Посадка озимого часнику навесні

Якщо ви чомусь вирішили посадити озимий часник навесні, то садіть! У вас повинно все вийти. Наступні ролики це доводять.

Відео: чи можна садити озимий часник навесні

Коли і як садити ярої часник навесні у відкритий грунт

В цілому агротехніка посадки ярого часнику навесні схожа на осінню посадку озимого, але має кілька важливих нюансів і відмінностей.

Терміни посадки: в залежності від клімату регіону, за місячним календарем в 2019 гоу

Оптимальний термін посадки часнику навесні безпосередньо залежить від кліматичних особливостей регіону. Зубчики варто почати саджати, коли температура грунту прогріється до + 3-5 градусів, він не боїться легких поворотних заморозків. Як правило, в умовах середньої смуги Росії (Підмосков'я) це доводиться приблизно на другу половину квітня - початок травня. На півдні - вже в кінці березня-початку квітня. А ось в Сибіру і на Уралі найчастіше часник садять в останній весняний місяць (травень).

За місячним календарем в 2019 році

Якщо ви хочете вибрати певну дату для посадки часнику, то вам на допомогу завжди прийде місячний календар.

Так, найбільш сприятливими днями для посадки часнику за місячним календарем в 2019 році є:

  • в березні - 10-12, 15-17, 23-25, 27-30;
  • в квітні - 2-9, 11-15, 24-27, 29, 30;
  • в травні - 1-4, 12-14, 21-23;
  • в червні - 9-11, 18-20;
  • в липні - 25-31.

Якщо вже звертатися до місячним календарем, то варто знати, що ще важливіше не посадити овоч в несприятливі дні, а це в 2019 році:

  • в березні - 6, 7, 21;
  • в квітні - 5, 19;
  • в травні - 5, 19;
  • в червні - 3, 4, 17;
  • в липні - 2, 3, 17.

За даними місячного календаря з журналу «1000 рад дачникові».

Підготовка грядки і місця

Грядка під ярий часник повинна бути підготовлена ​​заздалегідь, бажано ще з осені. Овоч любить рости на родючій землі. Добре, якщо це будуть середньо- і легкосуглинкові грунти.

Що стосується місця розташування часниковою грядки, то слід вибирати сонячні місця, де не застоюється вода. Тому оптимально садити зубчики на високих грядках, в такому випадку ризик грибкових захворювань через надмірне зволоження ви знизите до самого мінімуму.

Що стосується сівозміни, то хорошими попередниками для часнику є сидерати (наприклад, гірчиця або овес), бобові (горох), гарбуз і кабачки, а також полуниця (садова суниця) і огірки. Не варто садити його на грядки, де раніше росли коренеплоди (картопля, редис, буряк, морква, цибуля) і пасльонові культури (баклажан, перець, томат).

Підготовка посадкового матеріалу

До складу заходів з підготовки часниковий зубчиків для посадки у відкритий грунт входять наступні: відбір і калібрування посадкового матеріалу, його стратифікація, замочування для його знезараження і стимуляції росту.

Заздалегідь уважно перегляньте весь свій посадковий матеріал. Відберіть всі екземпляри з ознаками хвороб і покладіть їх окремо. Однак не слід відразу відокремлювати зубчики від головок, це рекомендується робити тільки за день до посадки під час процедури знезараження і замочування в стимуляторах зростання.

Важливо! Якщо в голівці всього кілька зубчиків або ж вони зрослися (як би здвоєні), то швидше за все, посадивши такі зубчики, ви навряд чи отримаєте гідний урожай, адже це типові ознаки виродження.

Подальша обробка ярового часнику перед весняної посадкою включає всі наступні дії.

Приблизно за місяць до моменту висадки часнику навесні у відкритий грунт його слід помістити в холодильник або підвал (льох) на стратифікацію, де температура повітря коливається близько + 1-3 градусів.

Читайте також:

Порада! Для посадки бажано вибирати зовнішні зубчики першого ряду (вони найбільші). Середня частина, як правило, не використовується, так як з неї виходять дуже дрібні цибулинки і зубки. Хоча ви можете з успіхом їх застосовувати для посадки на зелень (або просто залишити на їжу). Тому обов'язково відокремте такі зубчики і посадіть їх на окрему грядку.

Десь за добу до посадки ярої часник слід дістати, дати трохи полежати при кімнатній температурі. Потім розділити головки на зубчики і знову їх розглянути на предмет хвороб.

Якщо якість зубчиків залишає бажати кращого, то вже в день посадки потрібно замочити їх у теплій воді з додаванням таких фунгіцидів, як «Фундазол», »Максим». Якщо якість хороша, то краще їх просто потримати в слабкому розчині марганцівки (протягом 20-30 хвилин). Така процедура робиться з метою знезараження посівного матеріалу, щоб не занести хвороби до себе на дачну ділянку.

Така процедура робиться з метою знезараження посівного матеріалу, щоб не занести хвороби до себе на дачну ділянку

Знезаразити часник перед посадкою можна і іншими способами. Наприклад, в зольному розчині.

Також підійде давно довів свою ефективність і незамінність препарат «Фітоспорін» (За інструкцією).

Після процедури знезараження ви можете обробити часникові головки додатково в одному з стимуляторів росту. Наприклад, в «Епіне» або «Цирконій» (все по інструкції).

Ще одним варіантом є їх замочування в соляному розчині (1 ст. Ложка на 1 літр води) протягом 1-2 хвилин (це допоможе захистити рослину і від дротяників). Така підготовка часнику перед посадкою значно підвищить його схожість і збільшить темпи його розвитку.

Відео: підготовка ярового часнику до весняної посадки

посадка головок

Основні моменти при посадці часнику навесні (або свого роду покрокова інструкція):

  • Зробіть гряди і хороші бороздочки (на відстані 20-30 сантиметрів один від одного), в які рекомендується засипати трохи біогумусу. За бажанням ви також можете додати «довгограюче» добриво дженджик «Весна-літо». Крім того, не буде зайвою деревна зола (калійне добриво).
  • Рясно пролийте лунки звичайною водою. Як тільки земля вбере вологу, можна починати садити.
  • Глибина посадки ярого часнику трохи менше, ніж для озимого. Вона повинна складати приблизно 2-3 сантиметри. Очевидно, що надмірно заглиблення зубчики просто будуть повільно зростати.
  • Садити ярої часник потрібно ближче, ніж озимий (8-10 см), тобто відстань між зубчиками має бути приблизно 4-6 сантиметрів. Це пояснюється тим, що цибулини у такого (річного) часнику виростають значно дрібніші.
  • Грядку бажано замульчувати тирсою, так ви значно спростите догляд, інакше кажучи, знизите кількість поливів і прополок.

Відео: посадка ярого часнику

Догляд за ярим часником після посадки

Яровий часник вирощується майже так само, як і озимий-вимагає досить небагато догляду, до складу якого повинні входити розпушування, прополювання, поливи та підживлення.

Природно, грядка не повинна заростати, а завжди перебувати в чистоті, тому варто проводити регулярні прополки від бур'янів.

Рясний і частий полив ярому часнику потрібно тільки на початку його формування, щоб він, так би мовити, пустив хорошу зелене листя. Інакше кажучи, в травні-червні полив часниковий грядок повинен бути частим. Коли у рослини почнеться утворення цибулини, зазвичай це відбувається під час формування 5-6 листа, поливи слід скоротити, а ближче до серпня і зовсім припинити.

Яровий часник слід обов'язково підгодувати в період його вегетації. Для цього найкраще підійде органіка. Однак не перестарайтеся, інакше перелив органічними добривами може спровокувати пожовтіння листя та інші захворювання. Також ви можете використовувати сечовину.

Також ви можете використовувати сечовину

Добре підживити часник прямо по корінь в середині літа (в липні) «Акварин» (2 ст. Ложки на 10 літрів води), додавши в цей розчин 1 літр настою кінського гною. Така підгодівля допоможе збільшити цибулину і дасть харчування для більш швидкого дозрівання. Мало того, ви можете використовувати деревну золу, багату калієм. Досить їй злегка припудрити посадки.

А за 3 тижні до передбачуваної дати збирання доречно полити часниковим грядки підгодівлею з розчину монофосфата калію.

До речі! Детальніше про підгодівлі часнику читайте в цій статті.

Збирання врожаю на зберігання

У більшості випадків прибирати ярої часник з грядок починають з другої половини серпня і до кінця вересня. Визначити термін, коли варто діставати овоч, дуже просто за такими ознаками його дозрівання: листя починає вилягати на землю, кінчики - жовтіти, а нижні листочки - трохи всихати.

Після збору врожаю його рекомендується трохи висушити і прибрати на зберігання, наприклад, в коробки, які можна розмістити будинку десь біля вікна.

Відео: прибирання ярового часнику

Як не крути, а ярої часник досить легко рятує будь-яку господарку будинку: коли не вистачає смаку і вітамінів, він, без сумніву, годиться для всіх страв, крім компоту. А ось виростити цю примхливу культуру можна тільки зі знанням особливостей посадки і догляду за нею навесні. Так що, врахуйте наші поради і рекомендації, і ваші труди по вирощуванню часнику увінчаються успіхом.

Відео: коротко про вирощування ярого часнику - від посадки до врожаю

Корисна стаття?

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама