Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ремонтантна малина - вирощування і догляд, посадка і обрізка восени.

  1. Посадка ремонтантной малини
  2. вибір місця
  3. посадка
  4. Догляд за ремонтантної малиною
  5. Обрізка ремонтантной малини
  6. Підготовка до зими

Все частіше в наших сибірських садах зустрічається ремонтантная малина, вирощування і догляд, посадка і обрізка багато в чому відрізняються від звичайних сортів садової малини

Все частіше в наших сибірських садах зустрічається ремонтантная малина, вирощування і догляд, посадка і обрізка багато в чому відрізняються від звичайних сортів садової малини. Тому багато хто дивується, купили саджанці ремонтантні, щоб все літо лопати смачні ягоди, а вона плодоносить як звичайна малина. Просто тому, що догляд за нею проводиться неправильний, як за звичайної річної малиною.

Ті, хто вже кілька років вирощує цей вид малини, навчилися регулювати плодоношення і майже все літо збирають хороші врожаї. Але більшість досвідчених садівників садять і ремонтантну і річну малину. Так виходить влітку збирати ягоди з звичайних сортів, а осінній урожай з ремонтантних. Але давайте по порядку.

Всім відомо, що ця малина здатна давати два врожаї ягід, в червні-липні і вересні. Але від кількості страждає якість ягід. Якщо перший урожай досить пристойний, то осінній не радує своїми обсягами, так і роки встигають дрібні і сухі, ніякого задоволення такі є. І справа тут не в догляді. Просто як і у ремонтантної полуниці, кущі виробляють всі сили на перший урожай, а для другого нічого майже не залишається.

Тоді, запитаєте ви, навіщо такі сорти взагалі потрібні? Правильною обрізанням і відходом легко можна регулювати врожаї. Отримувати хороший річний, або навпаки чудовий осінній урожай великих і соковитих ягід.

Посадка ремонтантной малини

В общем-то посадка мало чим відрізняється від звичайної, але свої особливості все ж є. До цих особливостей потрібно бути уважнішим, тому що на чагарник йде велике навантаження і, відповідно, він набагато більш вимогливим.

вибір місця

Якщо ви вирішили замінити частину свого малиннику, засадженого звичайними сортами, на ремонтантні, відразу відмовтеся від цієї затії. Ваша малина вже виснажила грунт і в ній накопичилося багато речовин, небажаних для молодих саджанців. не варто садити малину і після пасльонових, картоплі, томатів.

Ідеальним варіантом буде місце, де нічого не росло, цілина, або там вирощувалися сидерати типу фацелії або білої гірчиці. Можна спеціально для підготовки посадок під малинник потримати ділянку під паром.

Місце має бути дуже сонячним, навіть легка півтінь не допускається, тим більше, в нашому суворому кліматі з коротким влітку, восени день вже пристойно скорочений, сонця катастрофічно не вистачає.

Ремонтантна малина особливо любить легку, пухку і родючий грунт. Якщо місце готувати заздалегідь, необхідно внести хороший компост, краще листової або перепрілий гній. Тільки все це ретельно перекопати, перемішати з грунтом.

посадка

посадка

Кращий час для посадки будь-малини - осінь, кінець вересня - початок жовтня. Не завжди в цей час можна купити хороші саджанці, в основному їх продають навесні. Але куплені веною саджанці можна прикопати десь в тіні, під ухилом в 45 градусів і на третину довжини обрізати. А восени вже пересадити на постійне місце.

Для вирощування в середній смузі найкраще підходять скоростиглі сорти ремонтантної малини, вони встигають отплодоносивших за коротке літо.

Для посадки зручніше використовувати траншею глибиною 30 см. Туди розкладаються саджанці-однолітки на відстані 50 см і присипаються грунтом. Якщо садити окремими кущами, то робіть відстань в метр, так зручніше доглядати за кущами. Занадто утрамбовувати грунт не можна. Після посадки пагони над землею обрізаються повністю і добре поливаються, можна відразу замульчувати посадки тирсою або соломою.

Догляд за ремонтантної малиною

Загалом, стандартний набір заходів, тільки в посиленому режимі:

  • полив
  • підживлення
  • обрізка
  • Боротьба з хворобами і шкідниками
  • Підготовка до зими

Полив рясний, особливо під час плодоношення. Якщо зі звичайною малиною деякі садівники надходять, як з дикоростучих чагарником, тобто практично забувають про неї, то з ремонтантной таке ставлення не проходить. Поливати обов'язково один раз в тижнів по 20 літрів на квадратний метр.

Полив можна скоротити, якщо на грунті буде шар мульчі, до того ж це позбавить вас від розпушування, ремонтантні сорти рихлити потрібно дуже обережно, тому що коріння майже у поверхні.

Підживлення - окрема тема, їх ні в якому разі не можна ігнорувати, чагарнику потрібно багато сил для зав'язування і дозрівання двох врожаїв.

  1. Перша підгодівля робиться ранньою весною, в березні - квітні, як тільки зійде сніг. Вноситься повне комплексне добриво.
  2. Друга підгодівля з використанням суперфосфату і сульфату калію проводиться в період цвітіння.
  3. Остання, осіння підгодівля проводиться після зняття врожаю, це запорука на наступний рік. Склад такої ж, як і у другій підгодівлі.

Ремонтантна малина не любить в складі добрив хлор, тому уважно читайте склад перед внесенням.

З хвороб найчастіше малина уражається борошнистою росою, іноді сірою гниллю. Найчастіше це відбувається через порушення догляду. Для профілактики навесні, перед самим початком цвітіння кущі потрібно обробити бордоською сумішшю.

Проти павутинного кліща або малинового жука, основних шкідників, багато хто використовує інсектициди. Але набагато безпечніше для свого здоров'я обприскувати кущі настоєм цибулі або часнику. А ще простіше між кущами малини посадити цибулю і часник, тоді шкідники будуть обходити їх стороною.

Обрізка ремонтантной малини

У догляді це найважливіше захід. З її допомогою ви будете контролювати кількість і якість врожаю.

Припустимо, ви посадили саджанці в кінці вересня і вже в липні наступного року отримали перший урожай. Наступний урожай, восени, буде пізніше і слабше, тому що малина витратить сили на перші ягоди. Тут, за допомогою обрізки можна регулювати, або ви будете отримувати ранній урожай, або два за літо, або один великий восени.

обрізка , Що формує урожай проводиться тільки восени. Щоб отримати один осінній урожай, обрізаємо малину повністю, під корінь, залишаючи пеньки по 2-3 см.

Для отримання подвійного врожаю, пагони обрізаємо на одну четверту довжини. На них дозріє ягода першого врожаю влітку, а другого врожаю, восени на пагонах поточного року, які виростуть за літній сезон.

При обрізку так само потрібно буде видалити всі дрібні пагони, поросль, втім, вони видаляються протягом літа, щоб не витягати зайві сили у куща.

Навесні теж проводиться обрізка, але тільки видаляються ті пагони, які подмёрзлі або зламалися. Зазвичай обрізаються в повному обсязі, а до першої здорової нирки, щоб не втрачати урожай.

Іноді терміни отримання врожаю затягують за допомогою прищипування верхівок у пагонів на 15-20 см, робиться це не раніше травня місяця. Так можна продовжити врожайність, якщо на вашій ділянці кілька різних за ступенем дозрівання сортів.

Підготовка до зими

так само як і звичайна малина, вона вимагає хорошого поливу при перших заморозках, для закладки майбутнього врожаю. Якщо ви обрізаєте кущі повністю, то пеньки досить прикрити сухим листям. Чи не обрізані пагони краще пригнути, щоб вони зимували під шаром снігу.

Обрізка ремонтантной малини, відео

Тоді, запитаєте ви, навіщо такі сорти взагалі потрібні?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама