Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розмноження туї живцями. Вирощування туї з живців: техніка та догляд

  1. Вирощування туї з живців: особливості процесу
  2. Як розмножити туї живцями?
  3. Туя: посадка, догляд і розмноження

Хвойні рослини, можливо, колись і асоціювалися тільки з лісом. Сьогодні вони з пошаною зайняли нішу дачних жителів і навіть оселилися в квартирах. Часто висаджують тую. Вона займає мало місця, майже не вимагає ніякого догляду і з легкістю розмножується.

Вирощування туї з живців: особливості процесу

Існує 2 можливості розмноження туї: живцями і насінням. Другий багато в чому зручніше. З насіння сходи виходять з куди більшою ймовірністю. Але подібний метод вирощування туї при бажанні використовувати її в якості живої огорожі не завжди дає необхідний результат. Нерідко це призводить до деформації всієї конструкції. Та й з сортом не завжди вдається вгадати.

Якщо потрібно, наприклад, створити цілу алею з однакових дерев, вирощувати і висаджувати їх необхідно вегетативним методом. Ще один нюанс - стратифікація. Кожна хвойна культура вимагає певний термін на це, і в разі з туями доводиться вичікувати часом цілих 6 років. Протягом всього періоду спочатку насіння будуть жити під снігом, а потім сіянці почнуть повільно витягатися, набираючись сил. Зате їх витривалість в результаті неабияк порадує. Вони стануть міцнішими, ніж ті, що були посаджені вегетативним методом. І все ж, розмноження туї живцями вигідніше і розумно, хоч і дещо більш затратно в плані зусиль.

Розвивати кореневу систему живців туї можна не тільки в різноманітних спеціальних складах, а й в банці з чистою водою. Її обсяг повинен бути таким, щоб висота не перевищувала фалангу вказівного пальця. У банку не ставиться більш 3 живців відразу. Якщо ж живцювання доводиться проводити для більшої кількості дерев, допоможе теплиця. У ній повинна підтримуватися певна вологість (70%) і достатню кількість світла. При відсутності природного джерела використовують флуоресцентні лампи.

Крім цього зрощує черешки необхідно постійне провітрювання, щоб його коренева система не загнивала. Частина, що залишилася хвої не повинна стосуватися субстрату. Оптимально заглиблення не більше ніж на 3 см: цієї величини досить для грамотного розвитку коренів.

Як розмножити туї живцями?

  • В першу чергу доводиться чекати настання осені, оскільки в інший час року вегетативний спосіб розмноження для туї не підходить. Спроби зробити це в теплий період призводять до швидкого засихання черешка. Коренева система просто не встигає розвинутися. У молодого деревця (не більш 3 років) вибираються бічні пагони. Довжина повинна бути 50 см. Щоб отримати правильний нижній край, держак обривається різким рухом або зрізається по косій.
  • Частина втечі на ширину долоні знизу позбавляється всієї існуючої хвої. Після чого на 3-5 ч. Варто відправити його в ємність з водою. За цей час підготуватися інша посудина, наповнена дерном і торфом, а також річковим піском. Пропорції між складовими субстрату рівні. Грунт обробляється слабким розчином перманганату калію, і в неї засаджуються живці. Перебувати вони будуть в прозорій теплиці з уже зазначеними раніше умовами по вологості і світла.

Перебувати вони будуть в прозорій теплиці з уже зазначеними раніше умовами по вологості і світла

  • Полив садівники рекомендують замінити обприскуванням. А що стосується моменту пересадки, то він настає лише після повного вкорінення і загартовування деревця. У теплі дні ємності виносяться на відкритий балкон. Час їх перебування на повітрі плавно збільшується. Починати садівники рекомендують з 15 хв, доводячи до 10-12 год.
  • Тільки після загартовування і зміцнення кореневої системи туя пересідає або на дачну ділянку, або в більш просторий горщик. Роблять це методом закритих коренів, коли навколо них ще знаходиться земля в достатній кількості. Якщо рослина пересаджують у відкритий грунт, то з настанням холодом грунт навколо нього обов'язково утеплюється ялиновим гіллям і листям. Після чого саме деревце захищається покривним матеріалом. Так про нього піклуватися буде необхідно перші 2-3 м, якщо воно відрізняється зимостійкістю.

Туя: посадка, догляд і розмноження

Особлива увага приділяється посадці на дачній ділянці. Глибина ями, викопують під зміцнілий саджанець, повинна досягати 70 см. Нехай така цифра не лякає, особливо якщо саме деревце ще не 1 м. В висоту. При заповненні виїмки частина глибини нівелюється. На самий низ насипається дренаж. Він буде перешкоджати застою в сезон дощів. Потім туди ж доливається вода. Рослина «вмощується». Його коренева шийка не втече низько після осідання субстрату, але і не буде оголена. Саме цей фактор стане гарантом правильного і довгого зростання деревця.

Тим, хто збирається створювати ландшафтну композицію з туї, слід знати, що близько висаджувати кілька дерев не варто. Вони дуже активно розростаються. Уже на майбутній рік їм стане тісно. Ореол навколо кожного з них знаходиться в межах 1-2,5 м. У підсумку, між сусідніми екземплярами відстань буде в 2-5 м.

Азіатська красуня з густою кроною, що відрізняється високою щільністю, в останні 15 років активно вирощується і в середній смузі. Це деревце може бути навіть карликових - від сили 30 см. У висоту. Це дозволяє його «посадити» на підвіконня в квартирі. Більші екземпляри з легкістю освоюються на садовій ділянці. Там вони після нехитрих маніпуляцій стають одним з кращих декоративних елементів. Завдяки простоті стрижки та формування крони, кількість ландшафтних композицій, в яких можна використовувати тую, невблаганно зростає.

Сортів у неї чимало. Виведено навіть особливо морозостійкі, які переносять зниження температури до -45 ° C. Тому питання посадки туї в середній смузі вирішене. Ті ж її види, що не надто шанують холоду, підприємливі садівники спочатку вирощують у великих переносних контейнерах. Вони на зиму заносяться в опалювальне приміщення. Більш стійкі сорти дозволяють або пригинати стовбур до землі так, щоб він повністю покривався снігом, або обмотувати їх тканиною і обв'язувати. Останнє потрібно для збереження ніжних гілочок в початковому стані. Від навалюється снігу вони можуть просто зламатися.

Крім того, занадто яскраве сонце, характерне весни в деяких регіонах, теж вимагає укривного матеріалу для туї. Тут в хід йде біла тканина, що володіє здатністю відображати промені. І саме з цієї причини в квартирі туя Не буде сидіти на тих підвіконнях, які занадто сильно освітлені. На дачі слід визначити деревце в півтінь.

Тую любить рясний полив. Здійснювати його рекомендують не надто часто, але якісно. Оптимальний щоденний полив з ранку. Туя не відмовиться і від душа зі шланга, що зачіпає деревце від крони до основи стовбура. Це не тільки освіжить її, але і позбавить пилу, дрібних комах і інших неприємностей. Якщо зростає вона в квартирі, то можна заносити ємність з деревцем у ванну і обливати з душу. Також варто її рясно обприскувати з пульверизатора.

Підживлення, на відміну від поливу, не настільки актуальні. З метою профілактики садівники рекомендують вводити в субстрат трохи комплексного добрива. Але в основному це потрібно рослині, що знаходиться в квартирі, де земля не має можливості оновлюватися самостійно, і нізвідки тягнути поживні елементи. На дачній ділянці особливого сенсу в роботі з добривами для туї немає.

Читайте також:

Розмноження туї живцями - не така вже й складне завдання. Навіть якщо це Ваш перший рік в якості садівника, і Ви ніколи раніше не пробували вегетативний метод, очікувати поганого результату не варто. При проходженні всіх даних вище радам процес пройде без проблем.

Як розмножити туї живцями?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама