Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розсада баклажанів в домашніх умовах - це просто!

Отримання раннього і великого врожаю баклажанів залежить від термінів посіву насіння на розсаду

Отримання раннього і великого врожаю баклажанів залежить від термінів посіву насіння на розсаду.

Як для теплиць, так і відкритого грунту насіння баклажанів на розсаду висівають в лютому-березні. Адже багато городники, не знаючи біології баклажанів, висівають насіння в більш пізні терміни, наприклад, в квітні і прямо в грунт, в результаті рослини починають цвісти тільки на кінець літа. Це пояснюється тим, що з моменту сходів до збору врожаю навіть для ранніх сортів або гібридів потрібно 95-100 днів. Для середньостиглих сортів або гібридів цей термін становить 110-140 днів, а у пізньостиглих - понад 150 днів. Якщо Ви купили вже оброблене насіння, можете сміливо, без попередньої обробки висівати в грунтосуміш. Якщо насіння не оброблені, то їх попередньо потрібно підготувати одним або декількома способами, які Ви знайдете тут .

Слід зазначити, що насіння баклажанів проростають досить довго, можливо навіть і до місяця з умовою, що температура повітря повинна бути не менше + 25 ° С Для швидкого проростання необроблених насіння їх можна попередньо замочити на 20-40 годин. Оброблене насіння вимагають більш підвищених температур і вологості для швидкого проростання, так як при замочуванні змивається оброблений захисний шар з фунгіцидів і стимуляторів росту. Для гарного росту і розвитку розсади баклажанів використовують наступний склад ґрунтових сумішей:

а) 1 дернової землі і 2 частини компосту або перегною;

б) 2 частини торфу, 2 частини компосту або перегною;

в) 3 частини перегною або компосту, 2 частини дернової землі;

г) готовий грунт, який можна замовити на сайті .

Висівають насіння на розсаду:

Куди висівати насіння - в ящики, або в торф'яні горщики, або касети, або міні парнички, це вже Ваш вибір. Однак великий перелік товарів для розсади можна знайти в цьому розділі .

Ємності з посіяним насінням встановлюють в тепле місце (+ 24-26 ° С) Ємності з посіяним насінням встановлюють в тепле місце (+ 24-26 ° С). Грунт через 3 дня збризкують з пульверизатора водою, щоб насіння дружно зійшли. На 5-7 день уважно спостерігають за появою сходів і як тільки вони з'являться, переносять ємності на саме сонячне і світле місце з температурою + 14-16 ° С. Такий режим потрібен на короткий термін (5-7 днів), щоб паростки не сильно витягнулися і дали міцне коріння. Потім температуру поступово підвищують до + 23-25 ​​° С, вночі до + 16-17 ° С. Сіянці в ємностях ростуть до появи двох справжніх листків - приблизно 30-35 днів після появи сходів. За цей період розсаду баклажанів поливають раз на тиждень.

Намагайтеся не переливати, оскільки рослини починають хворіти чорною ніжкою. Температура поливної води повинна становити + 25-28 ° С, бажано використовувати відстояну воду. Якщо ви розсаду вирощуєте в ящиках або дрібних осередках, то обов'язково потрібно зробити пікіровку, якщо в окремих ємностях - в залежності від її обсягу. Оптимальний обсяг ємностей 8 × 8 см або 10 × 10 см. Ємності заповнюють такий же ґрунтовою сумішшю, як для висіву насіння баклажанів. Висаджені рослини поливають удобрительной сумішшю (перед покупкою добрива, проконсультуйтеся з фахівцем, чи підходить вона для баклажанів). Пікірувати розсаду ставлять на освітлене місце, але потрібно притінення для створення помірного освітлення. Основний догляд полягає в поливі, підгодівлі і підтримці оптимального температурного режиму.

Основний догляд полягає в поливі, підгодівлі і підтримці оптимального температурного режиму

Загартовування розсади:

Розсаді баклажанів потрібно загартовування, яке ведуть за місяць до висадки рослин на постійне місце. Якщо температура повітря на дворі більше + 15 ° С і немає вітру, можна відкривати віконні або тепличні рами, виносити на балкон або веранду, поступово привчаючи розсаду баклажанів з умовами відкритого грунту, проте не допускайте протягів. При правильній агротехніці розсада зазвичай не витягується, компактна і завжди має темно-зелене забарвлення. До моменту висадки у відкритий грунт ідеально, щоб розсада мала 8-12 листків.

Ранні ГІБРИДИ БАКЛАЖАНОВ:

Дуже добре у городників і фермерів зарекомендували такі ранні гібриди баклажанів:

Перфекшен F1 . Середньоранній гібрид баклажана типу «Класік», від висадки розсади до початку збору плодів проходить 55-60 днів. Плід овальний, масою від 350 до 400 г, має темно-фіолетову блискучу поверхню. М'якоть практично без гіркоти. Відрізняється високою продуктивністю, відмінною транспортабельністю і прекрасними характеристиками лежкості. Традиційно використовується для реалізації на свіжому ринку, добре зарекомендував себе для переробки та консервації.

Бібо F1 . Ранній гібрид баклажана (від висадки розсади до збору плодів - 50-55 днів) для вирощування в теплицях, під плівкою і у відкритому грунті. Плоди оригінального білого кольору. Рослина відрізняється швидким ростом і здатністю зав'язувати плоди в екстремальних умовах, особливість рослини - в спеку плоди не запікаються на сонці, тобто це один з найбільш жаростійких гібридів баклажана. Зірвані баклажани довго зберігають свої смакові якості. Один з найсмачніших гібридів баклажана - майже без гіркоти ніжна м'якоть.

Найт Леді F1 . Дуже продуктивний среднеранний гібрид баклажана. Плід циліндричний, блискучий, насиченого темно-фіолетового кольору. М'якоть майже без гіркоти, дуже смачна і ніжна. Придатний для вирощування у відкритому грунті, а також теплицях. Має прекрасну транспортабельність і лежкість. Ідеальний для свіжого ринку. Також використовують для переробки та консервування.

А для тих, хто має балконні грядку і хоче вирощувати не тільки квіти або пряно-зелені культури, можна спробувати виростити декоративний баклажан Голден егс . Просте для вирощування декоративна рослина, висотою від 30 до 50 см. Рясно покрито фіолетовими квітами, які змінюються на компактні плоди, масою 80-100 г. Плоди при дозріванні міняють колір від білого до жовтого. Ідеально підходить для вирощування в вуличних контейнерах і горщиках на підвіконнях.

Людмила Дацько,

кандидат сільськогосподарських наук

Інститут водних проблем і меліорації

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама