Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розведення риби в штучних водоймах: готуємо ставок до заселення

  1. Типи водойм ↑
  2. Вибір риби для штучних водойм ↑
  3. Порядок робіт ↑
  4. Догляд за штучним ставком з рибою ↑

З моменту, коли присадибна ділянка перестає бути тільки майданчиком для вирощування необхідних продуктів харчування, він стає полем для творчості. Зупинити фантазію вмілого дачника може тільки обмежена площа самої ділянки. Газонами і розкішної клумбою вже мало кого можна здивувати, як і ультрасучасної мангальной зоною або садовими скульптурами, а ось розведення риби в штучних водоймах - хобі рідкісне.

Водойма, здавалося б, можна вирити на будь-якій ділянці, але якщо метою є заселення в нього риби, то вимоги до будівництва виростають багато разів. Вода повинна самостійно наповнювати призначене їй поглиблення, що не випаровуватися повністю в найсильнішу спеку і залишатися в міру чистої весь сезон. Обмеженість простору дає про себе знати: дачні водойми рідко бувають великими. На щастя, для розведення більшості популярних порід великого об'єму і не потрібно, а багато видів риб невибагливі і прекрасно набирають вагу навіть у скромних умовах.

Типи водойм ↑

Прекрасно, якщо на території ділянки вже є струмочок або невелика річечка, це вирішить проблему припливу і скидання води. Досить тільки поглибити русло і влаштувати загату, такий ставок називають природним. Підійдуть не тільки повноводні джерела, але і пересохлі. Вони повинні бути розташовані в низинах. Організація невеликого відокремленого водойми, викопаного спеціально, є більш трудомісткою справою. Подбати доведеться не тільки про приплив води, але і про можливість її спуску восени. Джерелом води може стати артезіанська свердловина, що пробігає в доступній віддаленості струмок або високо розташовані шари ґрунтових вод. Ставки, джерелом води для яких є тільки опади, як правило, не переймаються сонячних днів і для серйозного розведення риби мало підходять.

Ставки, джерелом води для яких є тільки опади, як правило, не переймаються сонячних днів і для серйозного розведення риби мало підходять

Вже наявний на ділянці струмочок - найкраще джерело води для штучної загати

Основні типи штучних водойм для розведення харчової риби за типом організації котловану:

  • руслових;
  • Копані;
  • обваловані.

Вибір риби для штучних водойм ↑

Технічні характеристики і карта водойми залежать від планів на його експлуатацію. В першу чергу необхідно визначитися, який підвид живності в нього буде заселений. Якщо мешканцями ставка стануть декоративні золоті рибки, то основна увага при будівництві приділяється можливості спостерігати за їх іграми в прозорій воді. Для цього створюється багаторівневе дно, вистелене галькою або іншими декоративними камінчиками, з широкими мілинами, де вода буде прогріватися від сонячних променів.

Для цього створюється багаторівневе дно, вистелене галькою або іншими декоративними камінчиками, з широкими мілинами, де вода буде прогріватися від сонячних променів

Золоті рибки прекрасно живуть не тільки в акваріумі, але і в відкритому водоймищі з теплою і чистою водою

Якщо метою облаштування ставка є рибний промисел, то його пристрій повинен враховувати потреби конкретного виду риб.

Найпопулярніші мешканці штучних водойм:

  • короп і карась, які не потребують великого простору для життя;
  • лин, виживає навіть в запущених водоймах з кисневими води менше 1 мл / л;
  • карасі, легко переживають зимівлю навіть в замерзаючих практично до дна невеликих водоймах;
  • орфа, що є одомашнений різновидом золотого язя, невибаглива до їжі і швидко набирає вагу риба, прекрасно уживаються з більшістю інших мешканців;
  • осетрові, інтерес до вирощування яких обумовлений високою цінністю продукту;
  • судак і буффало, легко дають потомство у відносно невеликих водоймах;
  • щуки, які забезпечують себе кормом самостійно, якщо в тому ж водоймі живе і дрібна бур'яниста риба;
  • канальні сомики і річкові вугрі, невибагливі до якості води і дають хороший приріст маси тіла.

Розведення дорогою промислової риби не тільки цікаво, а й вигідно

Вибір конкретного виду риби для розведення - відповідальний крок. Враховувати доводиться і повадки і особливості життєвого циклу. Випущені у водойму, побудований за рахунок артезіанської свердловини, теплолюбні коропи, карасі і сомики можуть загинути в першу ж добу, а лососі і форель не зможуть існувати в зарослому водоймі з підвищеним заиливанием дна. Якщо кілька підвидів планується поселити в одну водойму, то вивчити доведеться і їх повадки. Хижий судак здатний швидко знищити всю дрібну рибку, включаючи малюків, а сомики, запущені в водойму з мулистим дном, будуть його регулярно перекопувати в пошуках їжі, отруюючи існування звикли до чистої води особинам. Облаштування дна для золотих рибок, раків і вугрів істотно відрізняється. Першим потрібна галька і швидко прогрівається товща води, другим - биті черепки, трубки та інші природні укриття, третім - велика кількість зеленої їжі.

Спільною рисою більшості штучних водойм, призначених для вирощування риби, є наявність в центрі невеликої ділянки з більшою глибиною. Така зона створюється як для спрощення чищення водойми, так і для виловлювання риби перед настанням холодів.

Така зона створюється як для спрощення чищення водойми, так і для виловлювання риби перед настанням холодів

Поглиблення в центрі штучного ставу дозволить легко провести його чистку і повний вилов риби

Ставок, в якому за задумом власника риба не тільки повинна набирати вагу, але і виробляти потомство, повинен мати добре прогрівається сонячними променями і безпечну заводь для нересту. Втім, такі складності актуальні тільки для великих водойм. Для ставка обсягом 5-30 м2, в якому риба знаходиться тільки один сезон, мальків можна запускати покупних або виловлених у природних умовах.

Дно мініатюрного ставка не вимагає бетонування, досить укладання щільної плівки

Порядок робіт ↑

  1. Вибір місця і вивчення характеристик хімічного складу грунту і води.
  2. Копка котловану.
  3. Зміцнення дна та берегів щільною плівкою, бетоном або пресованої глиною.
  4. Організація відсотків і особливостей ландшафту в залежності від запланованого способу експлуатації ставка.
  5. Висадка берегових рослин, які забезпечують необхідні для більшості підвидів риби затінені заплави.
  6. Просушування водойми (2-3 тижні).
  7. Пуск води у водойму і його «обживання» мікроорганізмами. Для цієї мети до складу додається набрана з природної водойми вода з домішками мулу і висаджуються водорості.
  8. Вирівнювання температури в коші з приготовленою до запуску рибою і температури води у водоймі для виключення загибелі через стресу.
  9. Запуск риби в штучну водойму.

Відео-поради з розведення риби в домашніх умовах ↑

Догляд за штучним ставком з рибою ↑

Протягом теплої пори року грамотно обладнаний водойму не вимагає серйозного догляду. У плани робіт потрібно включити тільки розчищення при заростання і відвантаження мулу, який може стати і прекрасним добривом. Основні роботи на ставку, якщо мова йде про розведення риби для гастрономічних цілей, це регулярне годування і вилов.

Режим харчування можна налагодити в певні години, привчаючи косяк реакції на умовний сигнал, наприклад звук дзвіночка. Це спростить процес і дозволить своєчасно видаляти залишки прикорму, попереджаючи «зацветание» води. Для більшості видів риби використовують підгодівлю ідентичну корму худоби: комбікорми і розпарені крупи.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама