Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Солодка ніша - кукурудза цукрова в Україні

  1. Перспективна ніша на українському ринку сьогодні - вирощування цукрової кукурудзи. Це вигідно, якщо...

Перспективна ніша на українському ринку сьогодні - вирощування цукрової кукурудзи. Це вигідно, якщо правильно спланувати посів і врахувати всі особливості технології. В Україні сіють близько 6000 га цієї культури, згідно з даними компанії "Мнагор".

Час відпусток і курортів настало. Кукурудза традиційно є одним із символів пляжного сезону. Селекціонери в останні роки посилено працюють над тим, щоб зробити культуру суперсолодка. Для українського середнього фермерського господарства овочева культура - кукурудза цукрова (Zea mays L. ssp. Saccharata Sturt.) Є хорошою нішею. Попит на солодкий продукт зростає, особливо з боку сектора HoReCa (готелі-ресторани-кафе), а внутрішній ринок не насичений.

Посів вимагає стратегії

Основна хитрість при вирощуванні солодкого продукту - отримати рівномірний урожай, що дозволяє подовжити сезон торгівлі на протязі з кінця липня до середини вересня. Для цього фермерам рекомендують висівати кілька сортів і гібридів різних термінів дозрівання або виконувати посів з інтервалом в 2 тижні. Сіяти можна до кінця червня.

Компанія «Мнагор», яка займається реалізацією насіння солодкої кукурудзи та консультує фермерів в питаннях технології вирощування, вже накопичила певний досвід, дивлячись на «піонерів вирощування».

Є прості моменти, але не дрібниці, на які слід звернути увагу. Прогорить на одному - втрачаєш все, особливо, якщо ти новачок. Технологія починається з вибору сорту.

У «Мнагор» часто приходять клієнти, які просять насіння одного сорту або гібрида, бажаючи зібрати урожай в один термін. Таких в компанії відмовляють від моно-сорти і посіву в один термін. Адже в такому випадку качан потрібно зняти протягом тижня з усього гектара і продати, а це нереально.

«Сіяти потрібно поступово! Це здається елементарним, але на практиці стикаємося з випадками, коли фермер сіє в один день, потім знімає половину врожаю, хорошої ціни немає, і друга половина врожаю пропадає в поле », - нарікає директор« Мнагор »Михайло Нагорняк.

У компанії вже виробили стратегію і рекомендують сіяти солодку кукурудзу в три етапи, підбираючи ранні, середні та пізні сорти. Це нескладно, але обов'язково все прорахувати. Не можна поспішати, а треба взяти різні сорти на пробу.

Михайло Нагорняк розповідає: «У нас є, так званий, пробний набір. Ми даємо по ньому рекомендації, підбираємо 5-6 базових сортів. Пізніше рекомендуємо більш розширений професійний набір. Можу сказати, за нашим досвідом, що фермери, які взяли пробний набір, практично всі хочуть далі займатися солодкою кукурудзою професійно ».

Довгий сезон можливий

Довгий сезон дозволяє заробити більше. Як і для більшості плодоовочевих культур, найбільші заробітки можна отримати на початку сезону на надранньої продукції і в кінці, восени, коли кількість свіжих овочів і фруктів різко знижується. «Наші клієнти хваляться, що у вересні у них стоїть черга за солодкою кукурудзою, і вони з працею встигають із жнивами», - пишається Нагорняк.

Багато фермерів намагаються вирощувати культуру в теплицях для отримання надранньої продукції. Негативний досвід тут пов'язаний тільки з неправильним плануванням і маркетингом. «Ранньою продукції часто не вистачає, і фермер розуміє, що посіяв кукурудзи мало, а значить, упустив можливість продати урожай за високою ціною. За тиждень може продати 20 ящиків кукурудзи, а далі - нуль, так робити бізнес не годиться », - упевнений директор« Мнагор ».

Українським фермерам добре відомо, як непросто поставляти свіжі овочі на полиці супермаркету і забезпечувати необхідні обсяги. Свіжа солодка кукурудза супермаркетам цікава. «У супермаркетах дефіцит солодкої кукурудзи, вони шукають якісний товар, вважають за краще надсолодких сорти кукурудзи. Ми моніторили в цьому році мережі. Наприклад, «Сільпо», «Фуршет» - закуповують близько 20-30 тонн в день », - розповідає Нагорняк. Потенційний попит в Україні, за оцінками «Мнагор», становить 3-7 кг свіжих качанів щорічно на одного жителя країни.

А фермер хто?

В Україні близько 6 тис. Га полів зайнято посівами солодкої кукурудзи. За оцінками «Мнагор», на вітчизняному ринку кілька груп покупців насіння цієї культури. Це власники земельних паїв площею 1-2 га, власники городів - 0,35-1 га. «Я вважаю, що ця культура є нишевой для дуже малого фермера. На 1 гектарі фермер може отримати до 100 тис. Грн прибутку », - каже Михайло Нагорняк. Очевидно, що вирощувати на своїй землі солодку кукурудзу власними силами набагато вигідніше, ніж здавати земельний пай в оренду і задовольнятися невисокою орендною платою на рівні 1 тис. Грн за гектар.

«За нашими спостереженнями на 3 000 га вирощується кукурудза під консервні заводи. Ще з 3000 га урожай йде на роздрібний ринок. «Агроспецпроект» - 1-е місце, «Верес», ТМ «Бабусин продукт», ТМ «Економ» - з відомих виробників », - розповідають в« Мнагор ».

Ручний збір врожаю становить головну складність виробництва солодкої кукурудзи для малого фермера. Прибирати, сортувати - це великі витрати ручної праці. «Але цей« мінус »рятує фермера від конкуренції з агрохолдингами. Великі сільгоспвиробники не займуть цю нішу », - вважає Михайло Нагорняк.

Там, де море

Солодка кукурудза - універсальна культура, її можна вирощувати по всій території України. Традиційно вирощують овоч в південних регіонах. «Там, де море і курортні зони - завжди підвищений попит на кукурудзу.

Перевозити ж солодку кукурудзу складно, потрібно охолоджувати. Має сенс везти культуру з півдня на північ тільки на початку сезону, так як на півдні вона дозріває раніше », - вважає Михайло Нагорняк.

Культура вважається невибагливою до грунтів, проте має свої переваги. Кращими для цукрової кукурудзи є легко- і середньосуглинисті, повітропроникні і досить зволожені ґрунти з реакцією рН 6-7. Важкий грунт, де утворюється щільна кірка, для цукрової кукурудзи не дуже підходить - земля повинна бути рихлою і родючою.

Після картоплі і томатів

Початківець виробник цукрової кукурудзи зобов'язаний пам'ятати і про сівозміну. Кращими попередниками для неї є озимі і ярі зернові, оптимально висівати цукрову кукурудзу після картоплі, буряка, огірків, томатів, капусти, гороху та інших ранніх овочевих культур. Можна висівати її після патисонів і кабачків.

Звідки цукор?

Формування солодкого смаку овочів і фруктів, як правило, відбувається під дією тепла і наявності певних мікроелементів. Солодкої кукурудзі судилося завжди бути солодкою.

«В даному випадку це генетично обумовлена ​​здатність. Живильні речовини в будь-який кукурудзі переходять в крохмаль, а в солодкої кукурудзи цей процес блокується. У ній залишається фруктоза, сахароза, і інші солодкі компоненти.

Це цінний продукт для діабетиків. Солодка кукурудза містить природні цукру. При цьому цукрів в ній не більше, ніж в яблуці. Окремі дослідники знаходять в її складі мікродози золота. Дуже поживний сніданок з кукурудзяних пластівців, а два качана солодкої кукурудзи на сніданок досить для харчування людини на цілий день », - розповідає Михайло Нагорняк.

Однак слід пам'ятати, що найвищі смакові якості цукрової кукурудзи зберігаються протягом декількох годин після обриву качанів з рослини. Зерно цукрової кукурудзи, при температурі понад 15 ° C, має властивість втрачати якість через перетворення цукрів у крохмаль. Тому, збирати кукурудзу бажано вранці, поки сонце не нагріло качани.

З цієї причини є і особливості приготування солодкої кукурудзи. Один із секретів - не опускати качани в холодну воду - тільки в окріп! Поступове нагрівання води і зерен призводить до істотної втрати поживних речовин. А якщо варити більше 7 хвилин, цукрова кукурудза втрачає свої корисні властивості - розчинні речовини (фруктоза) переходять в крохмаль.

Легка в органіці

«Особливих проблем з харчуванням і захистом солодкої кукурудзи немає. Бур'яни ростуть, але культура пропашная. Тому досить легко вирощувати органічну кукурудзу », - вважає Михайло Нагорняк.

Щоб захистити врожай від самого злісного шкідника - кукурудзяного метелика, застосовують біологічний метод боротьби з ним, випускаючи трихограму з розрахунку 70-100 тисяч штук на гектар в 2-3 прийоми.

За спостереженнями компанії «Мнагор», цукрова кукурудза дає хорошу прибавку до врожаю (7-12%) при внесенні, по вегетації від 5-7 листків, мікродобрив: особливо цинку, а також молібдену, міді і марганцю. Також культура добре реагує на органічні добрива - перегній або компост з розрахунку 5 кг / м2.

Селекція солодкої кукурудзи

Світова селекція солодкої кукурудзи триває близько 200 років, вона спрямована на підвищення цукристості. Перша згадка солодкої кукурудзи зустрічається 240 років тому, її почали вирощувати на території Америки. Це молода культура серед овочів, яким, як правило, по 500-1000 років. Але темпи її розвитку вражають: сьогодні світові посіви солодкої кукурудзи становлять 1-2 млн га. Останні 10 років селекціонери виводять супер-солодку кукурудзу, вона довше зберігається: більше 20 днів без втрати якості.

«Для України культура залишається відносно маловідомою. У вітчизняному Реєстрі зареєстровано близько 60 сортів солодкої кукурудзи. Української селекції недостатньо, її частка становить не більше 30%. Хочу відзначити, що вітчизняна селекція солодкої кукурудзи відстає років на 20 від зарубіжних аналогів. Однак є ряд компаній, які пристосували її під виробництво », - розповідає Михайло Нагорняк.

Свіжий продукт в пріоритеті

Споживачі солодкої кукурудзи часто хочуть бачити цей продукт не просто в свіжому вигляді, але і з позначкою «органік». У промислових обсягах в кукурудзу додають консерванти, тому багато хто не довіряють покупної консервованої кукурудзи. Прихильники здорового способу життя категорично не хочуть споживати «консерву».

Покупці віддають перевагу свіжої, під вакуумом і замороженої кукурудзі. Тому так звані «КОНСЕРВНИК» просіли з продажу в останні роки. «Місце консервації потроху займають інші види переробки. Ми будемо все частіше бачити кукурудзу в проваренном і замороженому вигляді, а також під вакуумом і в готових качанах », - вважає Михайло Нагорняк, директор компанії« Мнагор ».

Останнім часом щодо попиту на культуру активізувалися ресторани, вони все частіше пропонують солодку кукурудзу в складі овочів-гриль. При цьому потрібні саме качани кукурудзи. «Раніше, ще 3 роки тому попиту з боку сегмента НоRеСa не було. Сьогодні ця ніша розвивається дуже активно. Ми очікуємо подальше зростання попиту з боку ресторанів - в рази. При цьому відварна кукурудза - це вчорашній день, сьогодні кукурудзу прийнято запікати. А попит на консервовану кукурудзу залишиться на низькому рівні - для салатів і піци », - упевнений Михайло Нагорняк.

Король Оксана, експерт по сільському господарству ІА «Інфоіндустрія»

Повна версія статті опублікована в червневому випуску журналу «Агроіндустрія»

А фермер хто?
Звідки цукор?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама