Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Солодкий перець вирощування і догляд

  1. Як правильно вибрати сорт
  2. Вирощування солодкого перцю в теплиці
  3. Правила поливу і мульчування
  4. Якою підгодівлі потребує перець
  5. Вирощування перцю у відкритому грунті
  6. Вирощування розсади солодкого перцю
  7. Як підготувати насіннєвий матеріал
  8. Що потрібно знати про догляд
  9. Як виробляти висадку

Cладкій перець вирощування і догляд

Перець відноситься до овочевої культури, що містить в собі багато вітамінів і корисних речовин, до того вже він дуже популярний у садівників. І якщо з настанням теплої пори року придбати перчик можна в будь-якому магазині, причому вельми недорого, то з початком осені ціна істотно зростає.

Через таких особливостей багато садівників, які вирощують на своїх ділянках овочеві культури, вирішують обзавестися і перцями. До того ж доглядати за культурою не складає великих труднощів. Однак у всьому є свої тонкощі, про яких і буде написано в цьому матеріалі.

Автор статті Харлов Андрій Юрійович - директор ТОВ «Азія Стриж» - виробництво самозатачіваещегося садового інструменту Стриж з 1992 року. Перейти в каталог садового інвентарю .

Як правильно вибрати сорт

Багато садівники вирішивши вирощувати перець стикаються з різноманіттям сортів, які можна придбати, і тут же встає питання що саме вибрати?

Цікавий факт: всі сорти мають відмінності не тільки в забарвленні, але і в формі плодів.

Існують подовжені, кубовидний, кулясті, вигнуті і інші форми. За вагою зустрічаються сорти вагою понад 190 грам, а по довжині можуть досягати 30 см. Забарвлення плодів залежить від етапу дозрівання і може бути як світло-зеленим, так і ліловим, а ось стиглі екземпляри пофарбовані більш різноманітно і зустрічаються червоного, жовтого, помаранчевого, коричневого і ін.

Сорти Болгарського перцю

Для тепличного вирощування садівники найчастіше вибирають такі сорти:

  • помаранчеве диво - відноситься до ранньостиглий гібридам. Плоди мають форму куба і яскраво-жовте забарвлення;
  • Оленка - гібридна культура з має плоди у вигляді піраміди і червоне забарвлення;
  • буратіно - є ранньостиглий гібридним сортом з плоди - подовжені конуси, з гладкою шкіркою і червоним забарвленням;
  • ніжність - перці мають ніжною м'якоттю, мають форму піраміди, червоного кольору. Є ранньостиглий сортом;
  • астраханський - культура відрізняється грубою м'якоттю, форма конусна, є середньостиглих сортом.

Вирощування солодкого перцю в теплиці

Культура відноситься до теплолюбних через що після попадання на територію Росії, у садівників виникли деякі труднощі з вирощуванням цього заморського гостя. Відмінним виходом стало вирощування культури в закритому грунті.

Господарю на замітку. Щоб вирощувати болгарський перець підійде теплиця з плівки, полікарбонату або скла.

Вирощування солодкого перцю в теплиці

Болгарський перець дуже чутливий до умов, в яких буде зростати, а саме:

  • температурний режим. Оптимальними показниками вважається діапазон від +23 до +26 градусів.
  • Показники вологості, найбільш комфортно рослинам при 70-75%. Якщо виникнуть відхилення в більшу або меншу сторону, то можна погубити весь урожай: опаде квіти і зав'язі, плоди будуть дрібного розміру.
  • Освітлення. Рослині протипоказана тінь, при нестачі світла сповільнюється ріс, зав'язі слабкі. Через це важливо не забувати про необходімомрасстояніі між посадками.
  • Родючий ґрунт. Для перцю ідеально підходить нейтральна грунт, яка багата органікою. Зовсім не підходять важкі грунту з наявністю глини.

Важливо знати, що болгарським перцям знадобиться підв'язка, така ж, як і для помідорів. Перш ніж висаджувати розсаду необхідно потурбуватись про встановлення шпалер поруч з грядками, призначеними для перцю. На двометрової висоті натягується дріт, а через деякий час до неї прикріплять мотузки щоб підв'язувати кущі.

Правила поливу і мульчування

Болгарський перець потрібно поливати один раз в 5 діб: молодому рослині знадобиться вода в кількості одного літра, а для дорослого 2л. Найкраще вибрати ранковий час для поливу, рекомендується користуватися дощовою або відстояною теплою водопровідною водою.

Солодкий перець вирощування

Рослини поливають поруч з корінням, багато садівників користуються системою крапельного поливу. Важливо не допускати попадання води на листяні частини. По завершенні поливання приміщення теплиці необхідно провітрювати. Рихлити ґрунт потрібно через день, в цей же час проводиться і прополка. Досвідчені садівники для цієї роботи використовують культиватор Стриж з самозаточуються лезами.

Для уникнення перегріву грунту і меншого випаровування вологи вносять мульчу, в якості якої використовуються:

  • тирса;
  • солома;
  • компост;
  • перегній.

До того ж у мульчі є і ще маса корисних властивостей:

  • ґрунтовий шар завжди пухкий;
  • до коренів надходить кисень в потрібній кількості;
  • бур'яни ростуть набагато повільніше.

Садівникові на замітку. Потрібно щодня провітрювати теплицю, але не допускати наявності протягу. Можна відкрити віконця або двері, з одного боку. При сильній спеці в денні години знімається плівка на одній зі сторін теплиці.

Якою підгодівлі потребує перець

Для овочевої культури важливі мінеральні добрива, які вносяться до двох разів на місяць. Це може бути хлористий калій, суперфосфат і аміачна селітра. Всі ці складові розлучаються до 10 літрам води. Підживлення часто поєднується з поливанням. Добрива необхідно внести в грунт через 14 днів, після того як розсада буде висаджена.

Вирощування солодкого перцю

Рекомендується міняти мінеральну підгодівлю на органічну, від якої багато користі. Перепрілий органіку розводять з водою в пропорції 3 частини органіки на 1 літр і дають настоятися протягом трьох діб. Потім додається вода один до десяти і вносять біля кореневої системи в кількості одного літра для кожного куща.

Вирощування перцю у відкритому грунті

Для отримання багатого врожаю важливо правильно підготує грунт. Для солодкого перцю підійде м'який клімат і місце з великою кількістю сонця, але при цьому надійно захищене від вітрів. Для захисту від протягу можна спорудити пліт.

Садівникові на замітку. Солодкий перець рекомендується висаджувати на місці огірочків, капусти, а також бобових культур. Якщо раніше на обраному місці росли томати, баклажани, а також картопля, то краще за все перчик посадити в іншій частині ділянки. Справа в тому, що існують деякі захворювання, які поширюються через грунт.

Вирощування солодкого перцю у відкритому грунті

Проводити підготовку грунту потрібно ще восени. Після збирання врожаю ретельно збираються всі залишки попередніх рослин і проводиться перекопування землі, і вносять добрива віддаючи перевагу:

  • суперфосфату - 50 грам;
  • деревної золи -75 грам;
  • перегною - 5 - 10 кг.

В осінні місяці необхідно глибоко перекопати грунт, а з настання весни провести розпушування і внести добрива, що містять азот, фосфор і калій. Земля трохи копати, потім дорівнює.

Розсада висаджується тільки після закінчення заморозків, найбільш сприятливий період припадає на середину травня.

Всі інші вимоги для благополучного зростання культури (поливання, внесення добрив) аналогічні тепличного вирощування в тепличних умовах.

Вирощування розсади солодкого перцю

Багато садівники воліють використовувати насіннєвий спосіб отримання розсади, ніж купувати вже підрощених рослини. Шлях, звичайно, більш тривалий, але зате вирощені будуть перчики під повним наглядом.

Як підготувати насіннєвий матеріал

Перед висадкою солодкого перцю велика увага приділяється сортування насіння. Найчастіше це робиться за допомогою візуального огляду, відбраковуються порожні і пошкоджені насіння.

Вирощування розсади солодкого перцю насінням

Потім необхідно підготувати розчин марганцю 1%, порошок розводять в теплій воді і тільки потім туди кладуться насіння, і залишаються в ємності на 30 хвилин. Після закінчення часу їх промивають у теплій воді.

Наступна дія називається прогреванием, насіннєвий матеріалу поміщається в закриту ємність з підігрітою водою, для прискорення пророщування.

Підготовка ґрунту для розсади проводиться заздалегідь. Для цього потрібно:

  • пісок;
  • земля;
  • перегній.

Кожна складової береться по одній частині, все це змішується безпосередньо перед посадкою. Якщо земля виготовлялася самостійно, то її потрібно прожарити, перш ніж садити насіння.

Більшість садівників зупиняють свій вибір на горщиках із пластику або торфу, вони найбільш зручні для використання.

Насіннєвий матеріал висаджується на глибину декількох сантиметрів, а потім горщики ставлять в тепле приміщення з достатньою кількістю сонячного світла. Його брак компенсують люмінесцентними лампами, особливо в непогожі дні.

Що потрібно знати про догляд

Після того як із землі з'являться перші листочки розсаду необхідно регулярно поливати відсіяти водою, головне, не допускати зайвої вологи. Як тільки паростки зміцніють, поливання проводиться один раз в 7 днів, але кількість води збільшують. Якщо вологість в приміщенні невелика, то незайвим буде робити обприскування розсади.

Солодкий перець вирощування і догляд

Як виробляти висадку

Перш ніж висаджувати рослини роблять лунки дотримуючись відстань не менше 40 см, а між рядами має бути вільний простір в півметра. Саджанці необхідно перевалити в грунт, разом з грудкою землі вкривають кореневище. Відстань між грунтом і першими листочками не повинно бути менше 2 см.

На представлених відеоматеріалах можна більш детально подивитися, як правильно вирощувати солодкий перець.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама