Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Соняшник. Особливості вирощування соняшнику за класичною технологією -публікація

  1. Основні системи захисту посівів соняшнику:
  2. Найбільш відомі і використовуються діючі хімічні речовини гербіцидів ґрунтової дії:

Сьогодні соняшник є однією з найприбутковіших сільськогосподарських культур в Україні. Саме тому спостерігаємо високу насиченість соняшнику в сівозміні південних і південно-східних областей. Однак, при вирощуванні соняшнику аграрії стикаються з однією з головних проблем - боротьбою з бур'янами в польових умовах. У багатьох країнах світу така культура як соняшник не вирощується саме через відсутність ефективних засобів боротьби з небажаною рослинністю.

Сьогодні соняшник є однією з найприбутковіших сільськогосподарських культур в Україні Основні системи захисту посівів соняшнику:

Визначальним фактором вибору системи захисту соняшнику для українських господарств є рівень загрози з боку рослини-паразита - вовчка соняшника (Orobanche cumana). В регіонах, де більшість полів заражені вовчка, технологія Clearfield є найбільш оптимальним вибором з урахуванням її ефективності. І, навпаки, при незначному поширенні або при повному відсутності рослини-паразита вовчка соняшника, більш рентабельним може бути вирощування гібридів соняшнику за класичною технологією. Тим більше, що сьогодні серед українських аграріїв відмінно себе зарекомендував ряд вітчизняних гібридів соняшнику , Призначених для вирощування саме за традиційною технологією. Це гібриди Всеукраїнського наукового інституту селекції: Атілла , Заграва, Український F1 і українське сонечко , Генетичний потенціал яких дозволяє стабільно збирати від 3 т / га і більше, в залежності від грунтово-кліматичних умов. Традиційна технологія дозволяє вирощувати соняшник будь-яких сортів і гібридів в різних грунтово-кліматичних зонах з певними особливостями застосування хімічних засобів захисту в конкретних умовах. Ця технологія передбачає застосування ґрунтових гербіцидів відповідно до рекомендацій від виробників препаратів.

Найбільш відомі і використовуються діючі хімічні речовини гербіцидів ґрунтової дії:

  • 1. ацетохлор. Перевага: найбільш доступна цінова категорія. Недоліки: короткий період ґрунтової дії, неповний спектр контрольованих бур'янів, можливість фітотоксичної дії після зливових опадів, або на перезволожених грунтах. Препарат вимагає обов'язкової закладення в грунт, незадовільно контролює бур'яни в умовах сухого верхнього шару грунту, застосовується тільки до появи сходів.
  • 2. Прометрин. Переваги: ​​широкий спектр контролю дводольних, придатний для використання на всіх типах грунтів, довгострокове пролонговану грунтову дію, може вноситися в бакових сумішах з іншими препаратами. Недолік: обмежений контроль злакових бур'янів.
  • 3. Пропізохлор. Перевага: широкий спектр контролю злакових і дводольних бур'янів, подовжене пролонговану ґрунтову дію, можливість використання по сходам культур, не вимагає закладення в грунт, виключає прояв фітотоксичності, немає обмежень в сівозміні. Недолік: велика норма витрати робочого розчину.
  • 4. S-метолахлор і тербутілазін. Переваги: ​​комплексний контроль основних однорічних бур'янів, тривалий період захисної дії (6-8 тижнів), відсутність фітотоксичності на соняшник і сою в порівнянні з гербіцидами на основі ацетохлору, відсутність проблем післядії і резистентності. Недолік: при зливових опадах, в місцях підтоплення та при попаданні на листя соняшнику можливе пригнічення або загибель проростків.

При дотриманні всіх вимог до технології застосування ґрунтових гербіцидів можна забезпечити якісний контроль однорічних дводольних і злакових бур'янів у посівах соняшнику.

Доречно згадати за міжрядний обробіток грунту в посівах соняшнику при застосуванні будь-якої технології вирощування. Цю технологічну операцію ще називають «сухим поливом», оскільки розпушування грунту в міжряддях забезпечує часткове знищення бур'янів і руйнування грунтових капілярів, через які випаровується волога.

Звертаємо увагу, що технологічний процес повинен бути спрямований на отримання максимального врожаю зерна. Тому вибір технології залишається за агровиробників.

В останні роки високу рентабельність вирощування показують гібриди, Всеукраїнського наукового інституту селекції (ВНІС), призначені для вирощування за класичною технологією - Атілла, Заграва, УкраінскійF1 і Українське сонечко. Для них характерна стабільна врожайність в різних грунтово-кліматичних умовах.

Для них характерна стабільна врожайність в різних грунтово-кліматичних умовах

українське сонечко - ультраскоростиглий посухостійкий гібрид соняшнику, призначений для вирощування на всіх типах грунтів. Підходить для вирощування соняшнику в післяжнивних посівах, забезпечуючи пристойний другий урожай на тому ж полі (до 2,5 т / га). Потенціал врожайності гібрида Українське сонечко досягає 4,2 т / га, а середня врожайність протягом багатьох років вирощування склала 3,4 т / га. Відзначимо, що гібрид характеризується високою посухостійкістю, стійкістю до іржі, фомозу та сірої гнилі.

особливістю гібрида Заграва, є його висока конкурентна спроможність щодо бур'янів на ранніх етапах розвитку рослин. Вегетаційний період Заграви становить 100-108 днів. Потенціал врожайності гібрида - 5,2 т / га, вміст олії становить 50-52%. Важливою є і висока нектарного продуктивність Заграви, що розширює можливості господарств, які його вирощують. Заграва має високу посухостійкість і генетично стійкий до фомозу, іржі та сірої гнилі. Завдяки високій холодостійкості даний гібрид рекомендується для ранніх строків посіву.

Український F1 - це ранньостиглий гібрид, вміст олії в насінні якого досягає 51%. Зафіксована під час випробувань середня врожайність становить 3,5 т / га, хоча потенціал гібрида досягає 5,2 т / га. Гібрид характеризується високою стійкістю до вилягання і осипання, посухостійкий і толерантний практично до всіх поширеним захворюванням соняшнику, особливо іржі. УкраінскійF1 придатний для екстенсивної технології вирощування.

Цікавою, і вже перевіреної новинкою компанії ВНІС є ультраранній гібрид Атілла , Період вегетації якого становить 95-100 днів. Головна перевага гібрида Атілла- надстійкості до хвороб і стресових факторів, що разом з невибагливістю до типам грунту робить його бажаним гостем на полях всіх регіонів України, особливо на півдні, з огляду на те, що даний гібрид стійкий до 6-ти рас вовчка. На додаток, Атілла має високу натуру зерна, високий потенціал врожайності, і, що важливо, під час випробувань показав відмінні результати. Гібрид Атілла характеризується високою адаптивністю, тобто здатністю гібрида давати високий урожай в різних зонах і в різних умовах. Середня врожайність склала 3,92 т / га в зоні достатнього зволоження (Житомирська, Київська, Львівська обл.) І від 2,04 до 3,45 т / га в лісостеповій та степовій зонах (Черкаська, Полтавська, Луганська, Миколаївська та Херсонська обл ).

Тому гібрид Атілла, разом з гібридами Заграва, Український F1 та Українське сонечко, може стати основою класичної технології вирощування соняшнику в будь-якому господарстві.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама