Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Томат.Технологія вирощування у відкритому грунті

Подробиці Створено 14 Май 2012 Переглядів: 25083

Подробиці Створено 14 Май 2012 Переглядів: 25083

Агротехніка вирощування томатів відкритого грунту в Нижньому Поволжі з досвіду овочівників.

Насіння томатів зберігають високі посівні якості в умовах кімнатної температури і відносної вологості повітря 40 - 70%, не менше 10 років. Насіння, придбані у фірмових пакетах, вільні від збудників хвороб і шкідників і не вимагають передпосівної підготовки. Їх сіють сухими.

Прогрівання, промороження, замочування в розчинах мікровещества - неминуче призведе до значного зниження схожості насіння!

Дату посіву насіння томату на розсаду визначають наступним способом: відраховують назад 45 днів від середньорічної дати закінчення весняних заморозків (Для Волгограда - закінчення весняних заморозків - 10 - 20 травня). Можлива висадка на постійне місце 35 денної розсади.

Найкращий спосіб вирощування розсади томатів - це вирощування без пікіровки в касетах. Розсаду томатів слід вирощувати в грунті бідній органікою, краще в готової грунтової суміші для пасльонових культур. Грунтову суміш в касетах (ящиках), за 5 - 7 днів до посіву насіння, проливають 0,1% розчином (1 ст. Ложка на 10 літрів води) «Екстрасола - 55». Обробка грунту «Екстрасола - 55» дозволяє уникнути захворювання розсади «чорної ніжкою».

Насіння томатів слід висівати на глибину 1,5 - 2 см.

Після висіву насіння касети (ящики) обов'язково вкривають поліетиленовою плівкою і додатково, до сходів, непрозорим матеріалом або ставлять в затінене місце. При оптимальної і постійній температурі грунту 24 - 26С, сходи з'являються на 4 - 5 день. Якщо температура нижче 24 - 26 0С або часто змінюється, насіння томатів сходять дуже повільно або загнивають!

Вкриває касети (ящики) плівку, перед початком сходів, знімають, а касети (ящики) максимально висвітлюють і знижують температуру навколишнього повітря. У перший тиждень після сходів слід підтримувати температуру 15 - 17 С вдень і 11 - 13 С вночі, що охоронить розсаду від витягування. Через тиждень температуру повітря необхідно підвищити: вдень в сонячну погоду до 20 - 22 С, в похмуру до 16 - 18 С, вночі до +12 - 14 С.

Якщо розсада вирощується не в касетах, то при появі третього справжнього листка, її пікірують в горщики діаметром від 8 см, заповнені грунтовою сумішшю. У разі пікіровки розсади в холодні парники або в тимчасові плівкові укриття, її беруть вже з трьома справжніми листям.

Грунт в пікірувальні ємностях або в тимчасових плівкових укриттях, за 5 - 7 днів до пікіровки проливають 0,1% розчином «Екстрасола - 55». Пересаджені сіянці поливають також теплим 0,1% розчином «Екстрасола - 55» і притеняют на 1 - 2 дні. Це сприяє швидкому укоріненню рослин і захищає їх від захворювання «чорною ніжкою» та іншими грибними хворобами.

Якщо грунт в тимчасових плівкових укриттях НЕ прогрілася до +15 С, не слід пікірувати в неї сіянці. Коренева система томата при температурах нижче + 14С практично не функціонує.

У разі вирощування розсади в тимчасових плівкових укриттях, вона при подальшій пересадці на постійне місце втрачає 50 - 60% коренів. Це призводить до поганого укоріненню рослин, відставання їх в рості і розвитку. Для поліпшення приживлюваності такої розсади, за 5 - 7 днів до її пересадки, ножем в двох взаємно перпендикулярних напрямках прорізають парникову грунт на глибину 10 - 12 сантиметрів і проливають розчином «Спідфол Амино Марина» або «Радіфарм» (30мл. На 10л. Води) . У місцях прорізів, утворюються нові численні корінці, які дозволять розсаді краще і швидше прижитися на постійному місці.
Поливати розсаду слід помірно, живильним розчином комплексних добрив, збільшуючи їх концентрацію. Виключити рясні поливи розсади!

Ґрунтова суміш повинна майже розсипатися в руці.

Полив - підгодівлю проводять, як правило, три рази, через 7 - 12 днів під корінець рослин, вранці в сонячні дні. Склад підгодівлі: - 50г. «Яра Міла Комплекс» або 20г. «Кеміра - люкс» або 70г. «Майстри 18:18:18» і 50мл. «Лігногумат калійного з мікроелементами» на 10 літрів води. 10 літрів розчину витрачають на 1 - 1,5 кв. метра площі посадок. За 10 - 15 днів до посадки на постійне місце, слід почати загартовування рослин, знижуючи поступово температуру повітря.
Температура грунту в процесі вирощування розсади повинна бути не нижче 18 - 20 ° С!

Якщо рослинам буде холодно, то листя придбають фіолетовий відтінок. Таке забарвлення говорить про фосфорному голодуванні через погану роботи кореневої системи при низькій температурі. Якщо температуру не підвищити - рослини почнуть вмирати. Отримати згодом великий урожай від такої розсади проблематично.

За 7 - 10 днів до висадки розсади на постійне місце - полив припинити.

З метою профілактики грибних захворювань розсаду за 7 - 10 днів до висадки на поле, обробляють фунгіцидами: - «Ридомил - Голд» або «Танос». Розсаду томата слід висаджувати в грунт у віці 35 - 45 днів, вирощену бажано без пікіровки і в касетах.

За добу до висадки розсади в грунт, її необхідно підгодувати «під корінь», і обробити «по листу» розчином «Мегафол» (30мл. На 10л. Води) або «Епін - екстра» (1 ампула на 3 літри води), Через добу після висадки - її необхідно повторно обробити «по листу» тим же розчином.

Обробка «Мегафол» або «Епін», захистить розсаду від стресу пересадки і виключить її загибель!
Томати ростуть і плодоносять на будь-яких грунтах. Однак, для отримання багатого врожаю - краще, якщо це будуть родючі суглинки, добре аеріруемие, вологоємність, з високим вмістом гумусу і поживних речовин, з реакцією ґрунту близькою до нейтральної.

Ділянка, на якій вирощується томат, не повинен бути сусідами з ділянкою, на якому росте картопля!
Восени, під оранку землі бажано внести перепрілий гній або перегній з розрахунку 5 - 6 кг. на квадратний метр.

Навесні під культивацію землі необхідно внести 100г. «Яра Міла Комплексу» або 100 г. «Сотні - універсальної» або «Кеміра - Універсал», або «суперфосфату» 40 - 60 м і «Сульфату калію» (калію сірчанокислого) 20 - 30 м на 1 кв. метр.

Азотні добрива (аміачну селітру) слід вносити пізніше, з підгодівлею, під час росту плодів *.
Навіть невеликий надлишок азоту на ранніх стадіях росту рослин томата затримує їх розвиток і формування раннього врожаю!

Висадка розсади в грунт

Розсаду бажано висаджувати на постійне місце в похмурий день або ввечері. Рослини висаджують рядами, в шаховому порядку, з відстанню між рядами 70 см, а між рослинами від 35 до 50 см. ( Дивись схему ). Рослини томата, за умови переважно фосфорно - калійного харчування, загартовування розсади і обмеженого її поливу при вирощуванні, можуть, після висадки в грунт, винести тимчасове зниження температури повітря до + 3С.

Від більш сильних заморозків кращий спосіб захисту - укриття нетканій плівкою (Лутрасил, Агротекс і т д).
Поливати рослини томата слід завжди «під корінь». До зав'язування плодів на перших суцвіттях проводять помірні поливи, не допускаючи пересихання грунту (1 раз в тиждень, в один і той же день). Під час наливу і масового дозрівання плодів - поливати 2 - 3 рази на тиждень. Розпушування грунту проводити 2 - 3 рази за сезон.
Першу підгодівлю томата мінеральними добривами необхідно провести через 10 - 15 днів після висадки в поле. На 1 кв. метр слід внести 50г. «Яра Міла Комплексу» або 50 г. «Сотні - універсальної» або «Кеміра - універсал» (можна 40 м «суперфосфату» і 30 г. «Сульфату калію»).

Давати азотні добрива в цей час не слід.

Другу і третю підгодівлі проводять при масовому наливанні плодів через 10 - 12 днів після першої, а потім - другий. У другу підгодівлю рослин дають: - 20 - 25г. «Калійних селітри» або 15 - 20 м «Аміачної селітри» і 20 г. «Сульфату калію» на 1 кв. метр посадок, а в третю - 50 г. «Яра Міла Комплексу» або «Сотні - універсальної» або «Кеміра - універсал» на кожен квадратний метр посадок.

Для отримання рясного і раннього врожаю, для поліпшення завязиваемості необхідно обов'язково проводити позакореневе підживлення. Один раз в 8 - 12 днів давати «по листу», до початку плодоутворення «Спідфол Амино Старт» або «Плантафол 10-54-10» і з початком плодоутворення «Спідфол Амино Цвітіння і Плодоношення» 30мл. на 10л. води або «Плантофол 5-15-45» 35г. на 10л. води в суміші з «Мегафол» 30мл. на 10л. або «Лігногумат калійним з мікроелементами» 30 - 60 мл. на 10 літрів води і на 100 кв. метрів посадок. Під час цвітіння 1й кисті - 1й раз, під час цвітіння - 2й кисті - 2й раз і під час цвітіння 3й кисті - 3й раз - необхідно обприскати рослини томатів «Новосілем» або «Біосілом» (1 ампула на 3 л води і на 100 кв метрів посадок).

Систематичні обробки «по листу» «Плантофолом» спільно з «Мегафол» покращують завязиваемость томатів, вирівнюють і збільшують розмір плодів, на 50 - 60% підвищують врожайність, а обробки «Новосілем» - прискорюють дозрівання на 10 - 12 днів, і ще більш - збільшують урожай.

З метою підвищення імунітету рослин томата, їх стійкості до грибних і вірусних захворювань, збільшення кількості зав'язі, необхідно з періодичністю в 10 - 12 днів обприскувати помідори розчином «кальбіти», з концентрацією 20 - 30мл. на 10 літрів води в поєднанні з «Бороплюс» -15мл. на 10 літрів.
Обробки рослин стимуляторами, можна поєднувати з обробками томатів фунгіцидами та інсектицидами.
Через 10 - 12 днів після висадки розсади в поле, з метою профілактики захворювань грибними та вірусними захворюваннями томати необхідно обприскати медьсодержащим фунгіцидом ( «Абіга - пік» 50 - 100гр. На 10 літрів води, «Оксихлорид міді» 40 - 60гр. На 10 літрів ), краще якщо він буде системним ( «Ордан» або «Курзат Р» 50 - 60гр. на 10 літрів розчину).

Наступну обробку необхідно провести через 10 - 15 днів після 1й. Тут добре - обприскати томати системним фунгіцидом «Строби» 2гр. на 10 літрів води або «Квадріс» 4 - 6мл. на 10 літрів робочого розчину.
Наступні обробки «по листу» проводити через 10 - 15 днів чергуючи контактні і системні фунгіциди. Добре зарекомендували себе на томатах: - «Браво» 100гр на 10 літрів, «Полірам» 75 - 85гр на 10 літрів, «Акробат» 40 - 60гр на 10 літрів, «Ридомил - голд» 25 - 60гр на 10 літрів води.

Найкращі результати, в захисті і лікуванні томатів від грибних і більшості вірусних захворювань, отримані при чергуванні обробок «Таносом» (20 гр. На 10 літрів води) і «Курзат Р» (85 гр. На 10 літрів води).
Відмінні результати в боротьбі з грибними хворобами досягаються обробкою рослин 1% розчином «Екстрасола - 55». Рослини обприскують з періодичністю в 10 - 12 днів. Систематична обробка томатів «Екстрасола - 55», крім фунгіцидної дії, призводить до підвищення врожайності на 25 - 45%.

Виходячи з того що перший Років дорослих метеликів бавовняної совки, гусениці якої можуть знищити до 50% врожаю томатів, доводиться на першу декаду травня (при температурі повітря 18 - 20 ° С), необхідно, починаючи з цього періоду, з періодичністю в два тижні, обприскувати томати инсектецидов: «Децис - екстра», «Арріво», «Ф'юрі», «Карате - Зеон», «Фуфанон» і ін.

Останнім часом томати, починаючи з травня місяця, сильно уражаються кліщами. Для знищення кліщів необхідно обробляти рослини томатів акарицидами або інсектоакарицид: «Талстар», «Актеллік», «Акарін», «Неорон», «Кліпер» або «Пегас».

В останні три роки «бічём» для томатів відкритого грунту є «столбура». Основна причина поширення столбура томатів - це масове розселення цикадок, носіїв заразною мікоплазми, на засмічених рослинах поблизу томатних полів. Отже, знищення бур'янів гербіцидами і знищення цикадок інсектицидами, істотно знижує ймовірність захворювання томатів столбура. Для боротьби зі столбура томатів на заражених полях, застосовують «Фітоплазмін», методом рясного обприскування рослин, 0,3% робочим розчином.

Обробки посадок томатів фунгіцидами та інсектоакарицид необхідно поєднувати з підгодівлею «по листу» - «Плантафол» в поєднанні з «Мегафол» або «Лігногумат калійним з мікроелементами».
Систематичні підживлення рослин «по листу», збільшують врожайність помідорів в 1,5 рази!

* (Для планованої врожайності з гектара в 80 тонн, необхідно наступне кількість поживних елементів, кг / га: Азот N - 200, Фосфор P2O5 - 80, Калій К2О - 320)

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама