Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ведмежа цибуля (черемша): вирощування на дачі як багатолітника

  1. вирощування черемші

Поряд з багатьма городніми культурами останнім часом власників підсобних господарств і дачних ділянок стало цікавити така рослина, як черемша. Давайте розберемося, чим відрізняються ведмежа цибуля і черемша і які вимоги до вирощування цих рослин.

Черемша (Állium ursínum), Колба, Цибуля ведмежа або Дикий часник - багаторічна трав'яниста рослина з соковитою корисної листям, яку зазвичай збирають до настання температури вище 20 ° C. Широко поширена в дикому вигляді від Європи до Туреччини.

Насправді черемшею називають ще два дуже близьких види: цибуля переможний (Allium victorialis) і цибулю мелкосетчатому (Allium microdictyon). Перший виростає на Далекому Сході і в Сибіру, ​​а також в Індії, Китаї і Кореї, зустрічається в Європі, Японії і Канаді і має більші розміри і деякі інші відмінності. Інший менш поширений - зростає від Південного Уралу до Монголії. Однак по агротехніці вони відмінностей не мають.

Листя черемші схожі з листям отруйних рослин конвалії і чемериці, тому при зборі в лісі потрібен досвід, що дозволяє безпомилково визначити культуру.

Листя черемші схожі з листям отруйних рослин конвалії і чемериці, тому при зборі в лісі потрібен досвід, що дозволяє безпомилково визначити культуру

Ведмежа цибуля поширений в центральній частині Росії, і саме його можна по весні зустріти на ринках. Цікаво його назва - ведмежий. Часто пишуть, що ведмеді після сплячки забрідають в зарості черемші «свіжої травички пощипати». Ну да, знайшли травоїдна жуйних тварин. Насправді ведмеді валяються в цих заростях, використовуючи їх як інсектицид проти паразитів, які в достатку розлучилися за час сплячки у його шубі.
Ведмежа цибуля поширений в центральній частині Росії, і саме його можна по весні зустріти на ринках

Насправді ведмеді валяються в цих заростях, використовуючи їх як інсектицид проти паразитів, які в достатку розлучилися за час сплячки у його шубі

вирощування черемші

Ця рослина непогано приживається на дачі або на присадибній ділянці, звичайно ж, якщо враховувати його природні переваги. Для нього найбільш придатні затінені сирі, але не заболочені ділянки, біля будинку, під чагарниками або деревами. Тобто практично будь-які тінисті місця , Які не використовуються для інших культур. Грунти воліє слабокислі, пухкі, можливо, з великим вмістом торфу.

Розмножується рослина насінням або цибулинами. Їх можна придбати у відповідних магазинах, на ринку по весні, або у сусідів, якщо вони займаються розведенням черемші. Можна також назбирати їх в лісі.

Відомі сорти культурних видів черемші:

  1. Ведмедик. Має темно-зелене листя до 30 см в довжину. Розетка виростає до висоти в 60 см. Після прокльовування першого листя вже через пару тижнів можна збирати урожай. Урожайність до 1,6 кг / м².
  2. Ведмежий делікатес - листя м'які зелені до 25 см в довжину, з легким восковим нальотом. У висоту розетка виростає до 55 см, сорт ранньостиглий. Урожайність до 2 кг / м².

Насіння перед посадкою бажано стратифікована, тобто імітувати їм зимові умови, обернувши їх мокрою тканиною і засипавши зволоженим піском. В таких умовах їх витримують при температурі від 0 до +3 ° C близько 3 місяців. Сіяти слід під зиму.

Грунт повинна бути заздалегідь підготовлена ​​і удобрена. Для цього на 1 м² знадобиться відро листового перегною. Орієнтовна схема посадки 15 × 20 см, глибина закладення 5-10 мм. Насіння після посадки присипають землею і злегка накочують.

Черемша - багаторічна рослина, тому насіння та цибулини у неї утворюються тільки на четвертий рік, а отримані насіння сходить лише через рік після обов'язкової стратифікації. До цього часу також можна збирати урожай листя. Тому зручніше за перший рік утримувати рослина в рассадном ящику, а висаджувати на постійне місце вже навесні.

На одній ділянці черемшу можна вирощувати близько 7 років. Догляд полягає в прополюванні, розпушуванні міжрядь і своєчасному внесення органічних добрив і золи. За осені, коли вже сформуються цибулини і закінчиться сезонна вегетація, розетки можна розділити і пересадити на нове місце. Грядки з черемшею щорічно восени слід мульчувати торфом.

Після посадки урожай можна починати збирати лише на третій рік. Спочатку зрізають листя, а після досягнення насінням молочної зрілості можна використовувати також і стрілки, поки вони ще не пожовкли.

Періодично раз в 2-3 року в середині травня рослини зрізають, залишаючи в землі тільки цибулину. Для розмноження цибулинами їх можна викопувати восени тільки після відмирання і висихання надземної частини. При бажанні свіжу зелень черемші в домашніх умовах можна мати цілий рік. Мабуть, на сьогодні це все, що хотілося сказати про вирощування ведмежої цибулі (черемші).

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама