Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощуємо брюссельську капусту

  1. Брюссельська капуста
  2. вибір сорту
  3. посів розсади
  4. Посадка в грунт
  5. Основний догляд
  6. Збір врожаю

Оригінальна форма і розмір кочанчиков в поєднанні з привабливою зеленою і навіть фіолетовою забарвленням, а також високі поживні та дієтичні властивості роблять брюссельську капусту родзинкою кухні для гурманів. Оригінальна форма і розмір кочанчиков в поєднанні з привабливою зеленою і навіть фіолетовою забарвленням, а також високі поживні та дієтичні властивості роблять брюссельську капусту родзинкою кухні для гурманів

Консультант: Юрій Слєпцов, кандидат сільськогосподарських наук, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Брюссельська капуста

брюссельська капуста - досить пізньостигла культура. Від посіву до збирання врожаю навіть самих скоростиглих сортів проходить 130-150, а пізніх - до 170 днів.

Так що затягувати з висадкою розсади можна. При цьому особливо велика капуста з красивими качанчики виходить тільки в плівкових теплицях .

вибір сорту

Сучасні гібриди формують в середньому не 30-40 кочанчиков, як «Геркулес тисячу триста сорок два», а до 50- 60, діаметром 5-6 см. Найбільш популярні середньопізні - «Горнет», «Вертус», «Розелла», «Мачуга», « Досконалість », а також пізньостиглі -« Гронігер »,« Лонг Айленд »і« Мезо нано »,« Кетскілл ».

Для швидкого заморожування більш придатні мелкокочанние сорти, тому не завжди доцільно вибирати крупнокочанние (діаметром до 6 см).

посів розсади

вирощування розсади брюссельської капусти не відрізняється від капусти білокачанної, хіба що вона більш морозостійка (витримує температуру до -6-8 ° С). З огляду на це, можна економити на обігріві теплиці і приступати до посіву в більш ранні терміни. В цілому, найкращий час для посіву - друга-третя декада березня.

Посіяні в касети, насіння дадуть сходи через 7-8 днів. При їх появі варто знизити температуру до + 12-16 ° С, особливо вночі. З появою 1-2-го справжнього листка сіянці пікірують в торфоперегнійні або пластикові горщики , Об'ємом 0,5 л, вибраковивая слабкі і не пророслі рослини. Через 2-3 дні після пікіровки проводять першу підгодівлю комплексними добривами з усім набором мікроелементів ( «Вермісол», «Ідеал», «Флоромікс», «Росток» та т. Д.).

Посадка в грунт

висаджувати розсаду можна вже на початку травня з 4-6 справжніми листками, за схемою 70 × 70 см. Під час висадки для профілактики фузаріозу можна внести біопрепарат «Тріходермін» або «Планріз». Недолік кальцію викликає внутрішнє побуріння кочанчиков. Тому при посадці розсади разом з суперфосфатом висипте в лунку чайну ложку кальцієвої селітри (або простий суперфосфат з гіпсовим баластом). До того ж азот підвищує вміст в них білка.

Брюссельська капуста дуже вимоглива до грунтової родючості : При невисокій врожайності дрібних кочанчиков вона виносить з ґрунту з 1 сотки до 1,9 кг азоту, 0,5 кг фосфору і 1,9-2,1 кг калію. В основному роблять дві підгодівлі: відразу після висаджування розсади і під час появи 15-20-го листа (це критична фаза, коли формуються головки). При явних ознаках дефіциту елементів можна провести і додаткову підгодівлю.

Основний догляд

Свіжий гній під брюссельську капусту вносити не можна - це дасть ізросшіеся і гнилі кочанчики.

Надлишок вологи в грунті також викликає їх загнивання, так що при підвищеному рівні грунтових вод на вашій ділянці краще висаджувати розсаду на гряди.

А ось нестача вологи капуста переносить дещо краще білокачанної (але не набагато), що пояснюється її більш розвиненою кореневою системою.

Підгортання для брюссельської капусти робити не рекомендується, щоб не засипати нижні качанчики землею.

В цілому річний догляд досить простий - систематичні поливи з прополками і боротьба з шкідниками і хворобами.

З скоростиглістю даної культури пов'язаний один з головних елементів агротехніки, який отримав назву «вершкованіе».

Щоб прискорити зростання і дозрівання кочанчиков, в кінці серпня потрібно зрізати (видалити) верхівкову бруньку рослини. Це особливо важливо для середньо- і пізньостиглих сортів, а ось для середньопізніх - необов'язково. Проти будь-яких хвороб можна застосувати такі біопрепарати, як «Гаупсин» і «Мікосан».

Збір врожаю

Урожай скоростиглих сортів прибирають одразу, а середньо- і пізньостиглих - в 2-3 прийоми, вибираючи кочанчики діаметром не менше 1,8 см. Можна їх обривати з рослин, а можна зрізати рослини, збирати їх у купу і де-небудь будинку або під навісом обламувати кочанчики, закладаючи в морозильне відділення для зберігання свіжозамороженої продукції.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама