Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощуємо фінікову пальму з кісточки в домашніх умовах, догляд для швидкого зростання

  1. Як виростити фінік з кісточки: рекомендації по підготовці
  2. Як виростити фінікову пальму з кісточки: особливості посадки
  3. Догляд за фінікової пальми в домашніх умовах: перші паростки
  4. Куди поставити фінікову пальму
  5. як пересадити
  6. Як підгодовувати і поливати
  7. Чим хворіє фінікова пальма

Пророщувати і садити кісточки з фініків в домашніх умовах - надзвичайно захоплююче заняття Пророщувати і садити кісточки з фініків в домашніх умовах - надзвичайно захоплююче заняття. Як виростити фінік з кісточки і чи можна це зробити?

Звичайно, в домашніх умовах з кісточок можна вирощувати не тільки фінікову пальму, а й лимони , Мандарини, апельсини, грейпфрути. Але вирощування фінікової пальми в домашніх умовах, мабуть, простіше, ніж вирощування цитрусових.

Природно, в домашніх умовах неможливо виростити з кісточки таку фінікову пальму, які виростають в природі, проте початківець садівник цілком впорається з вирощуванням з кісточки маленької декоративної фінікової пальми.

У природних умовах висота фінікової пальми зазвичай становить від п'ятнадцяти до тридцяти метрів. Всього в світі існує приблизно сімнадцять різновидів фінікових пальм, їх фото можна побачити в інтернеті і спеціалізованій літературі. Звичайно, не всі з цих видів можна виростити з кісточки в домашніх умовах.

Різновиди фінікових пальм

Як виростити фінік з кісточки: рекомендації по підготовці

При вирощуванні фінікової пальми з кісточки початківець садівник повинен мати на увазі, що одна пальма плодоносити не буде. Проте, посадити дерево з кісточки вдома і здійснювати догляд за ним стоїть, тому що через кілька років фінік, можливо, зацвіте. Для того щоб фінік плодоносив, необхідно посадити будинку два дерева - чоловіче і жіноче.

Витягти кісточку можна з фініків будь-якого сорту, головне, щоб цей фінік піддавався впливам високої температури Витягти кісточку можна з фініків будь-якого сорту, головне, щоб цей фінік піддавався впливам високої температури. Відмінний варіант для посадки і вирощування вдома - традиційні сушені (в'ялені) фініки, які продаються в продуктових магазинах і фруктових ларьках. Перед посадкою і вирощуванням в домашніх умовах кісточку фініка потрібно як слід вимити і почистити для того, щоб при приміщенні в землю залишки грязи не спровокували гниття. Протягом доби кісточки треба висушити, далі на дві доби помістити в теплу воду, поки не набухнуть.

Для того щоб кісточка фініка могла пропускати вологу (це потрібно для того, щоб її було легше вирощувати вдома), потрібно виконати наступні дії:

  1. Обробити ножем або зачистити наждачним папером, щоб кісточка з фініка стала тонше;
  2. Можна виконати маленькі надрізи, щоб оболонка фініки якомога швидше прорвалася;
  3. Ще один варіант - ошпарити окропом;
  4. Щоб продуктивно замочити кісточку, потрібно взяти два шматочка вати, намочити їх і помістити між ними насіння. Далі, помістити в закриту банку і поставити на радіатор парового опалення. Через дві доби можна починати вирощувати пальму. Кісточки стануть візуально більше, ввібравши в себе вологу.

Увага: якщо початківець садівник вирішив вирощувати в домашніх умовах тільки одну пальму, потрібно підготувати і посадити велику кількість кісточок одночасно. Далеко не всі з них зійдуть, а якісь не перенесуть пересадку в домашніх умовах.

Якщо не замочувати насіння, в домашніх умовах вони можуть не проростати півроку, а потім несподівано наклюнуться. Якщо ж замочити насіння, вирощувати фініки можна набагато швидше. Садити і вирощувати фініки з кісточок найкраще в кінці зими або на початку весни.

Як виростити фінікову пальму з кісточки: особливості посадки

Для того щоб успішно вирощувати фінік з кісточки, знадобиться хороший грунт. Для цього потрібно взяти по одній частині торфу, тирси та піску. Увіткнути насіння в землю по вертикалі на глибину один сантиметр. Здійснити полив водою кімнатної температури, помістити в целофановий пакет або щільно закриту банку.

Перші паростки з'являться через три місяці Перші паростки з'являться через три місяці. Насіння потрібно помістити в тепле місце з температурою близько двадцяти п'яти градусів.

Головні заходи щодо догляду - провітрювання і підтримання вологості грунту. Перших паростків доведеться почекати. У кісточок зі свіжих фініків сходи з'являються швидше.

Догляд за фінікової пальми в домашніх умовах: перші паростки

Найперші сходи фінікової пальми виглядають дуже цікаво і незвично. Це загострені палички зеленого кольору, які стають все довшими з кожним днем. Коли ці палички виростуть до п'ятнадцяти сантиметрів, кожну паличку починають вирощувати в окремому горщику. Також початківець садівник може відразу садити кожну кісточку в окремий стаканчик.

Зазвичай фінікова пальма добре росте в домашніх умовах, головне - правильно доглядати за нею.

Куди поставити фінікову пальму

Найкраще помістити дерево в добре освітлене і прохолодне місце. Фінікова пальма не повинна перебувати під прямими сонячними променями. Для того щоб дерево правильно розвивалося, необхідно щотижня розгортати горщик на 180 градусів. В іншому випадку фінікова пальма витягнеться в якусь одну сторону, буде кривої і нерівною.

Фінікова пальма - досить примхлива рослина, їй необхідні особливі умови для правильного росту і розвитку. Для того щоб рослина виросла міцним і красивим, важливо підтримувати в приміщенні правильну температуру. Взимку оптимальний температурний режим - 17 градусів, а влітку 30 градусів. Тому, якщо з опаленням в зимовий період бувають перебої, вирощувати фінікову пальму не рекомендується.

Маленькі паростки можуть благополучно стояти на підвіконні, але ось підросла деревцю необхідний простір. Фінікова пальма буде прекрасно виглядати в кімнаті, неперевантаженою меблями.

як пересадити

Молода фінікова пальма, вирощена з насіння, потребує щорічної пересадки. Дорослу пальму, якій вже більше п'яти років, можна пересаджувати приблизно один рази три роки. Визначити, коли здійснювати пересадку, можна за станом деревця. Якщо коріння вилазять назовні крізь отвори для дренажу, значить, дерево потребує горщику великих розмірів.

Головне, правильно організувати дренажну систему. Для цього необхідно покрити дно квіткового горщика сумішшю з керамзиту, деревного вугілля і керамічних черепків. Ґрунтова суміш повинна містити в собі наступні компоненти:

  • Перегній (приблизно половина від загального обсягу суміші);
  • Дернова земля:
  • Листова земля;
  • Торф'яна земля;
  • Пісок.

Ця грунтова суміш підходить для дорослої фінікової пальми. Для пересаджування використовується так званий перевалочний метод. При кожній пересадці новий горщик повинен бути на сім-вісім сантиметрів в діаметрі більше попереднього. Садити маленьке рослина у великий горщик з метою немає витрачати час на наступні пересадки не рекомендується, тому що в цьому випадку рослина буде страждати від нестачі поживних речовин.

Як підгодовувати і поливати

У теплу пору року дерево потребує рясного поливу. Потрібно стежити, щоб земля не виглядала пересушеною, в той же час не була занадто вологою. У холодну пору року обсяг і частоту поливу необхідно скоротити, тому що в даний період фінікова пальма знаходиться в фізіологічному стані сплячки (анабіозу).

Ні в якому разі не можна поливати деревце водопровідною водою прямо з-під крана, тому що вона часто є жорсткою, містить шкідливі для рослини солі кальцію і магнію, агресивні хімічні речовини Ні в якому разі не можна поливати деревце водопровідною водою прямо з-під крана, тому що вона часто є жорсткою, містить шкідливі для рослини солі кальцію і магнію, агресивні хімічні речовини. Перед тим як здійснювати полив, вода з-під крана повинна деякий час постояти, щоб шкідливі для рослини речовини випали в осад.

Підгодовувати рослину необхідно тільки в теплу пору року - навесні і влітку, коли дерево вступає впору інтенсивного росту і розвитку. Для підгодівлі рекомендується використовувати загальні комплексні добрива для садово-городніх культур, а також особливі поживні суміші, призначені для підгодівлі екзотичних культур. Купувати мінеральні добрива рекомендується тільки в спеціалізованих магазинах.

У більшості міських квартир, як правило, сухе повітря. Особливо в холодну пору року, коли працює центральне опалення. Проте фінікова пальма прекрасно пристосована до таких умов. Вона благополучно росте і розвивається при вологості повітря від п'ятдесяти відсотків. Для профілактики зневоднення необхідно періодично проводити обприскування рослини водою, а також видаляти пил з листя і стебла за допомогою мокрої губки. Особливу увагу цим процедурам необхідно приділяти в теплу пору року.

Чим хворіє фінікова пальма

  • Хлороз. На листочках пальми з'являються цятки коричневого кольору, пальма перестає рости або починає рости дуже повільно. Причина появи хлорозу - використання жорсткої води для поливу. Також хлороз іноді з'являється від надлишку вологи, в цьому випадку обсяг і частоту поливу необхідно істотно скоротити.
  • Іноді листя пальми на кінцях набувають коричневий відтінок і висихають. Це буває в тому випадку, коли повітря пересушене. Для ліквідації проблему потрібно збільшити частоту обприскувань і збільшити їх інтенсивність. Також таке захворювання може виникати через мізерне поливу. В цьому випадку рекомендується збільшити обсяг і частоту поливу. Іноді таке буває ще через переохолодження, в цьому випадку необхідно відновити оптимальний температурний режим в приміщенні або перенести пальму в інше місце.
  • Іноді коричневий відтінок набувають не всі листи, а тільки ті, що знаходяться в самому низу. В цьому випадку потемніння нижніх листя викликано їх фізіологічним старінням. Спеціального лікування не потрібно. Застарілі листя потрібно просто обрізати.
  • Найнебезпечніше стан - коли фінікова пальма повністю набуває коричневого кольору. Це свідчить про те, що рослина ось-ось загине через несприятливі умов утримання. Це буває, коли в результаті надмірного поливу виникає загнивання кореневої системи. В цьому випадку потрібно терміново вживати заходів. Рослина виймається з горщика, коренева система ретельно досліджується. Якщо коренева система виглядає візуально темної, пухкої, водянистою. Рослина вже загинуло остаточно. У разі наявності окремих непошкоджених коріння, необхідно видалити загиблі частини за допомогою острозаточенного ножиць, припекти шрами деревним вугіллям, посадити рослину в новий горщик зі свіжою садовою землею.
  • Коли листочки фінікової пальми набувають жовтого кольору, даний розлад свідчить про убогому поливі, а також про дефіцит вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, необхідних для правильного розвитку і росту. Оптимальне рішення проблеми - збільшити обсяг і частоту поливу, а також здійснити підживлення мінеральними добривами, придатними для екзотичних рослин.
  • Іноді (це зазвичай буває через мізерне поливу і зневоднення) листя фінікової пальми починають різко схилятися вниз. Такий дефект вже не усунеш ніякими способами. Єдиний варіант механічного вирішення проблеми - вкопати в горщик тонку опору і за допомогою шнурка або мотузки підв'язати опорі листя, надавши їм нормальне положення.

Для того щоб успішно виростити фінікову пальму в домашніх умовах, початківець садівник повинен, в першу чергу, правильно проростити насіннячко, а також здійснювати правильний догляд за ним. В цьому випадку результат приємно порадує, і вдома виросте екзотична рослина, яке буде радувати око довгі роки.

Як виростити фінік з кісточки і чи можна це зробити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама