Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощуємо вешенки


Незмінною популярністю і попитом у людей будь-якого віку, статі та місця проживання користуються гриби. Смачні та корисні, вони будуть до місця і на урочистому банкеті, і на звичайній домашній кухні. Гриби - це цінне джерело білка, вітамінів і мінералів. В останні роки поширюється тенденція самостійного вирощування грибів за перевіреними і відомими технологіями. Це заняття знаходить все більше і більше прихильників.

Серед їстівних грибів існує чотири види, які успішно можна виростити в домашніх умовах. До них зараховують печериці , Гливи, шиітаке і опеньки .

Гливи в умовах дикої природи ростуть на деревах. Вони використовують деревину як джерело живлення. Для вирощування гливи в домашніх умовах необхідний спеціальний субстрат. Він готується з соломи, кукурудзяних стебел, лушпиння насіння, гречки, деревної стружки листяних порід, сіна конюшини, люцерни. Ці компоненти ретельно подрібнюються до 5 - 10 см і обробляються термічно. Неодмінна умова: всі складові субстрату не повинні мати цвілі і гниття.


Гидротермічеськая обробка призначена для насичення субстрату достатньою кількістю вологи, а також для дезінфекції. Найбільш вживається спосіб - це обробка субстрату окропом під гнітом протягом години або двох. Забороняється для цієї мети брати річкову або озерну воду, використовується тільки питна.

Після проварювання вода зливається, а субстрат залишають охолонути до температури 25 - 28 º С, при цьому його вологість не повинна перевищувати 70%. Для перевірки оптимальної вологості субстратную масу стискають в руці. Якщо вона пружинить, а вода не витікає, то субстрат готовий до використання. В іншому випадку необхідно дати стекти зайвій воді.

Подальшим умовою успішності вирощування гливи є використання якісного міцелію. Набутий посадковий матеріал повинен мати яскравий помаранчевий колір, місцями з невеликою домішкою жовтого. Пакувальний пакет, в якому знаходиться міцелій, необхідно продезінфікувати перед розкриттям. Бажано, щоб перед посадкою температура субстрату і температура міцелію була приблизно однаковою.

На чисту дезінфікувати поверхню висипають субстрат і ретельно розім'яту грибницю, добре перемішують. Кількість посівного матеріалу має становити від 3 до 5% маси субстрату. Розрахунки при посадці для комерційних цілей складають 8 кг міцелію на 1 тонну субстрату.

Далі необхідно отриману суміш з субстрату і грибниці засипати в чисті продезінфіковані поліетиленові мішки так, щоб вага повного мішка досягав 5 - 10 кг. Суміш періодично ущільнюємо.

Застосовується також спосіб пошарового заповнення мішків. В такому випадку на дно мішка спочатку насипають 5 - 6 см субстрату, потім 0,5 см міцелію. Так чергують до повного заповнення. Останнім повинен бути шар субстрату. Мішок щільно зав'язують, сплющують з боків і перфорируют. Надрізи роблять в шаховому порядку на відстані 10 - 15 см один від одного, розміром від 0,5 до 1 см. Для отримання менших розмірів «ніжки» роблять хрестоподібні надрізи (0,2 х 0,2 см) або у вигляді маленьких «галочок ».


Вибір технології цілорічного вирощування глив передбачає наявність просторого, вологого і добре вентильованого приміщення. Саме в таке приміщення переносяться мішки і укладаються вертикально на стелажі не ближче ніж в п'яти сантиметрах один від одного. Температура в приміщенні повинна бути не вище 25 º С, а вологість в межах від 85 до 95%. Щоб підтримувати високу вологість, можна розпорошувати воду на стіни приміщення. Протягом перших трьох днів грибниця буде інтенсивно розростатися в субстраті. Крізь поліетилен можна буде спостерігати поширення тонких білих ниток по всьому субстрату. Важливо не допустити підвищення температури всередині мішка вище 30 º С, інакше грибниця може загинути. Для охолодження використовують вентилятори. Поява перших грибів стимулюється зниженням навколишньої температури. Створюються умови, наближені до осінніх.


Через два тижні після посіву починається період плодоношення грибів. Сухий полив потрібно здійснювати двічі на день, розпорошуючи теплу воду (до 25 º С) зверху на капелюшки грибів. У цей період приміщення необхідно добре провітрювати, щоб гриби встигали підсохнути між поливами. Надлишок вологи призводить до деформації капелюшка гриба і появи жовтизни на пластинах.


Після першого врожаю проводиться ретельний огляд мішків, акуратно зрізаються залишки ніжок. У разі виявлення на мішку цвілі, сам мішок негайно видаляють з приміщення. Надалі його можна використовувати як органічне добриво на садово-городній ділянці. З метою недопущення потрапляння в приміщення грибних мошок, вентиляційні отвори ізолюються москітною сіткою.

Через два-три тижні очікується другий урожай глив. При правильному догляді гриби можуть плодоносити до півроку.

Другий спосіб вирощування глив використовують для отримання сезонного врожаю. В цьому випадку гриби ростуть під відкритим небом, в природному середовищі існування. Міцелій поміщають в спеціально висвердлені отвори на деревних обрубках або пнях. Потім ці заготовки закопують горизонтально або вертикально в грунт, але так, щоб отвори з міцелієм знаходилися на поверхні. Можна також використовувати замість дерева поліетиленові ящики, мішки, наповнені зволоженим і стерильним субстратом.

На жаль, цей метод не так продуктивний і дуже залежимо від кліматичних умов. Урожай можна збирати лише один раз на рік. Якщо посадка здійснювалася в кінці квітня - травні, то гриби з'являться у вересні - жовтні.

І все ж гриби свого власного врожаю виявляться незрівнянно смачніше покупних і неодмінно порадують вас і ваших близьких!

Автор: Катажина Арвентур

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама