Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування білокачанної капусти - особливості агротехніки культури

  1. сорти капусти
  2. Особливості технології вирощування білокачанної капусти
  3. підготовка ділянки
  4. Висадка капустяної розсади
  5. Білокачанна капуста - вирощування і догляд
  6. підживлення капусти
  7. шкідники

Капуста - це холодостійка, світло- і вологолюбна дворічна культура, що не зимує в грунті і дуже вимоглива до поживності грунту. У перший рік обробітку рослини дають урожай, а на другий - квітконоси з насіннєвим матеріалом. Кочан вагою від 0,5 до 15 кг може бути різноманітної форми. Вирощування білокачанної капусти налічує вже більше 25 століть. Її почали культивувати ще в 4 столітті до нашої ери, і на сьогоднішній день вона залишається одним з найулюбленіших городніх рослин.

сорти капусти

Білокачанну капусту поділяють на види за часом дозрівання:

  • Ранньостигла може порадувати міцним невеликим качаном вже через 50-60 діб після посадки розсади.
  • Середньорання дасть можливість зібрати вже більші, тугі качани після 70-75 діб після пересадки розсади.
  • Середньостиглі - їх термін дозрівання становить 80-120 діб після пересадки розсади.
  • Середньопізні - будуть готові через 105-110 діб.
  • Пізньостиглі - від 165-180 діб після пересадки розсади в умови відкритого грунту.

При агротехніці білокачанної капусти слід враховувати, що ранні сорти соковиті, пухкі, але вони призначені для застосування тільки в літній період. Ці качани не можуть довго зберігатися.

Середньостиглі сорти капусти вживають в їжу восени, вони також не підходять для тривалого зберігання.

Середньопізні та пізні сорти виведені спеціально для зимового вживання, вони ідеальні для квашення.

Особливості технології вирощування білокачанної капусти

Як правило, цей овоч вирощують за допомогою розсади. Виростити її можна на підвіконні або в теплиці. Насіння проростає швидко, при температурі перевищує 18 градусів паростки з'являться вже на третю добу.

Успішна агротехніка вирощування білокачанної капусти передбачає:

  • Грамотно підібране місце під посадку.
  • Добре підготовлений грунт.
  • Правильна висадка розсади з дотриманням відстані.
  • Хороший догляд за посадкою.
  • Правильний полив.
  • Достатнє харчування.

Капуста належить до однієї з найбільш холодостійких культур, сходи якої здатні легко витримати заморозки до -4 градусів, а дорослі рослини - до -8 градусів.

Білокачанна капуста, вирощування і догляд за якої обумовлені особливостями цієї культури, вимоглива до світла, вологи (особливо це відноситься до періоду формування качанів) і родючості грунту. Вона прекрасно росте на добре освітлених низинних ділянках, вдосталь удобрених органічними та мінеральними підживлення.

Під посадку капусти слід вибирати землю, на якій до цього вирощувалися огірки, томати, бобові, картопля, морква і буряк. Поганими попередниками стануть ріпа, редис, редька та інші хрестоцвіті. Місце обробітку капусти необхідно міняти не пізніше, ніж через три роки.

підготовка ділянки

Агротехніка білокачанної капусти рекомендує звернути особливу увагу на структуру і родючість землі. Ця рослина віддає перевагу суглинні багаті гумусом і добре утримують вологу землі з нейтральною або слабокислою реакцією.

Ділянка бажано підготувати з осені. Землю потрібно розпушити, а через пару тижнів, коли проростуть бур'яни, перекопати, додавши крейда або доломітове борошно в кількості дві склянки на один метр.

Навесні, коли грунт підсохне, її знову розпушують, а безпосередньо перед посадкою копає з внесенням перегною (відро на кв.м.), суперфосфату (дві ложки), золи (дві склянки) і сечовини (пів чайної ложки).

Висадка капустяної розсади

Перед пересадкою розсаду сортують, отбраковивая хворі і слабкі екземпляри. Рослини при посадці закопують до перших справжніх листків, ретельно притискаючи грунт навколо них. Найкраще проводити посадку в похмуру погоду або ввечері, це допоможе рослинкам легше і швидше прижитися. З цією ж метою перший тиждень розсаду притіняють від сонця і раз в день обприскують з лійки.

Технологія вирощування білокачанної капусти має на увазі різні терміни висаджування розсади різних сортів. Так, ранню рекомендується переносити у відкритий грунт з 30 квітня по 10 травня з проміжком між рослинами близько 25 см, а між засівбою - 45 см. Середньостиглі в середині травня з відстанню 50х50, а пізні з 30 травня до 5-10 червня з ще більшими проміжками між рослинами (60х60 см).

Білокачанна капуста - вирощування і догляд

У різні періоди вегетації рослина потребує різної кількості вологи. Якщо на початку йому потрібно зволоження грунту на 0,2 м - це приблизно 7-8 л рідини на кв.м, то в подальшому - вже на 0,3 м (10-12 л). Рідкісні поливи великими порціями призводять до того, що капуста починає нарощувати кореневу систему на шкоду майбутньому врожаю. Тоді як регулярний полив забезпечує розташування коренів у верхніх родючих шарах, що в підсумку гарантує високі врожаї.

Ранні сорти капусти потребують достатньої кількості води в червні, а пізні, навпаки, в кінці літа. Майте на увазі, що недостатній полив під час нарощування листової розетки негативно позначиться на розмірі майбутніх качанів. Найкраще поливати вранці або ввечері водою з температурою не нижче + 18оС. Землю після поливу або опадів слід розпушити.

За весь вегетаційний період капусту двічі підгортають. Спочатку це роблять по закінченні трьох тижнів після пересадки розсади в умови відкритого грунту, а другий - ще через пару тижнів. Це дозволяє активізувати ріст кореневої системи, що в майбутньому позитивно позначиться на розмірах качана.

підживлення капусти

Дуже вимоглива білокачанна капуста і до поживності грунту - за весь час вирощування її необхідно удобрити три-чотири рази. Попередньо рослини проливають, щоб запобігти опікам коренів, а після підгодівлі їх обов'язково обливають чистою водою, щоб видалити з листя потрапили добрива.

Перша підгодівля проводиться через 15-20 діб після посадки. У відрі води розчиняють півлітра коров'яку, на рослину потрібно вилити півлітра готового розчину. Друга робиться через 2 тижні, при цьому використовується такий же розчин. Ці підгодівлі особливо необхідні раннім і пізнім сортам.

Третя підгодівля необхідна для посилення зростання качанів, причому проводиться вона тільки для середньопізніх і пізніх сортів через тиждень після попередньої. На відро води береться половина літра органіки і 15 г монофосфата калію, під одну рослину вливається 1-1,5 літра суміші.

шкідники

Періодично переглядайте рослини на наявність шкідників і захворювань. Слідкуйте за тим, щоб ділянка, на якому вирощується капуста, був вільним від бур'янів. Вони не тільки забирають у неї світло і поживні речовини, а й часто служать притулком для хвороб і комах.

  • Хрестоцвіті блішки, капустяний довгоносик, білявка, капустяна муха, попелиці, слимаки. Вони вражають стебла, листя і коріння рослин. Для боротьби з ними рослини обробляються часниковим або цибульним настоєм або сумішшю тютюну і золи в рівних кількостях.
  • Гусениці капустяної совки і білана пошкоджують листя, знижуючи врожайність культури. Найбільш кращим способом боротьби з ними є ручне збирання, також заражені рослини можна поливати відваром із стебел і листя томата.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама