Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування брокколі у відкритому грунті, етапи культивування, як доглядати і захистити від шкідників

  1. Корисні властивості і біологічні особливості
  2. Основні етапи культивування
  3. Правила догляду та боротьба з шкідниками і хворобами
  4. Увага, супер налітав!

Брокколі - капустяна цариця! У ній міститься найбільша кількість корисних речовин, ніж у будь-якому іншому «родича». Однак, землевласники не заслужено обділяють цю культуру своєю увагою, вважаючи її вирощування занадто клопіткою заняттям. Чи так це насправді?

Про те як відбувається вирощування брокколі у відкритому грунті розповімо далі.

Корисні властивості і біологічні особливості

батьківщиною цього чудесного овочу вважається Італія, де брокколі вирощували ще до нашої ери! І тільки на початку VIII століття минулого тисячоліття, капуста здійснила своє «подорож» по всій земній кулі.

І тільки на початку VIII століття минулого тисячоліття, капуста здійснила своє «подорож» по всій земній кулі

Брокколі дуже корисна

Про користь цієї овочевої культури відомо давно. Велика кількість вітамінів (C, B, E, A), кальцію, фосфору, калію, заліза та інших мікроелементів робить брокколі цінних «Помічником» в боротьбі з багатьма недугами.

Вміщені в капусті речовини покращують серцеву діяльність, налагоджують роботу травного тракту, підвищують імунітет, сприяють відновленню зору, регулюють рівень цукру в крові. Антиоксиданти і амінокислоти уповільнюють процеси старіння, а клітковина допомагає виведенню шлаків і токсинів. Крім того, нещодавно вчені виявили в броколі сульфорафан - речовина, яка вбиває бактерій, що викликають онкологію і виразку шлунка.

На відміну від своєї білокачанної «родички», у броколі вживають в їжу не листя, а суцвіття, урожай яких можна неодноразово знімати з однієї рослини. Для цього після зрізання основний головки досить залишити рослина далі розвиватися.

Нові молоді кочанчики почнуть утворюватися в пазухах бічних пагонів. Головне - вчасно їх збирати, тому що брокколі має властивість швидко перестигати. Буквально два - три дні!

Якщо капуста придбала жовтий колір і покрилася яскравими квітами, то в їжу її вжити через гіркого смаку вже не вийти.

До речі, слово broccoli, в перекладі з італійського означає «квітучий стебло» і утворено від латинського bracchium - «гілка».

Новомодним віянням стало вирощування брокколі у вигляді мікрозелень. Паростки мають навіть більш насиченим складом, ніж визріла культура. При використанні спеціальних ємностей, так званих прорастітелей, можна не брати грунт і отримувати вітамінну добавку до страв цілий рік, що вкрай зручно міському жителю.

Брокколі не потребує особливого догляду

Важко назвати брокколі вибагливої ​​культурою, так як вона прекрасно росте на будь-яких грунтах і в різних кліматичних умовах. Проте прохолодна і сира погода - оптимальний фактор для отримання багатого врожаю. Температурний діапазон - від 18 до 25 °.

Місце, де росли хрестоцвіті, томати або буряк, для вирощування капусти не підійде. Добрими попередниками стануть морква, огірки, цибуля, бобові, картопля, сидерати. На важкої, родючої землі рослина досягає висоти 70-100 сантиметрів. Укриття качана листям, як у випадку з цвітною капустою , не вимагається. Молодняк стійко переносить тимчасове похолодання до -5 °.

Найбільш популярні сорти:

Вярус. Один з найбільш ранніх представників сімейства (45-50 днів). Активно нарощує головки на додаткових пагонах.

Тонус. Темно-зелені качани дозрівають через 60-90 днів. Вага основного плода досягає 200 грам.

Калабрезе. Середньостиглий вид. Щільне, зелено-блакитне суцвіття масою до 400 г. холодостійкий.

Романеско. Дуже примітна ніжно-салатова головка, кисті якій зібрані в спіралеподібні конуси. Збір врожаю - через три-чотири місяці.

Невибагливість і відчутна користь - вагомі аргументи для того щоб зайнятися вирощуванням брокколі на своїй ділянці.

Основні етапи культивування

Запорукою успіху будь-якої роботи є правильна і своєчасна підготовка. Так і з вирощуванням брокколі. Можна виділити три основні ступені:

Можна виділити три основні ступені:

Найголовніше підібрати правильний сорт капусти

Вибір сорту. Вегетаційний термін у пізньостиглої брокколі становить близько 180 днів, тому в помірних і північних російських широтах варто вибирати ранні види. Середньо- і позднесозревающіе екземпляри культивуються в південних районах і відрізняються більшими і щільними головками.

Розташування. Через великі габарити і невимогливість, рослина, головним чином, обробляють у відкритому грунті. Культура світлолюбна, але надто освітлену ділянку для посадки вибирати не варто. Краще - часткове затінення, особливо в другій половині дня.

Спосіб вирощування. Традиційно капусту прийнято садити на розсаду, але хитрі городники знайшли можливість цього не робити, то є використовувати безрассадного методику. Це значно полегшує процес, економить час, дозволяє виростити головки з меншими зусиллями. Але, в холодних регіонах, наприклад, на Уралі, це метод не підійде.

Варто докладніше розглянути обидва варіанти.

Розсадний спосіб. Молодняк висаджують на постійне місце у віці 30-45 днів. Від цього слід вираховувати терміни посіву. Для середньої смуги Росії це березень або початок квітня. Грунтосуміш готують з дернової землі, піску і торфу (в однакових пропорціях). Грунт з городу брати не варто, через ймовірного зараження чорною ніжкою. Насіння попередньо можна замочити в стимуляторе зростання години на два. Потім трохи просушити і помістити в заповнені грунтом короба, поглибивши на один сантиметр.

Ємності накривають поліетиленом або склом і поміщають в тепле - не менш 20 °! - місце. Яскраве освітлення поки не потрібно.

Після появи паростків, на сім днів капустку переносять в прохолодне і світле приміщення, з температурою близько 10 °. Потім днем ​​тепла додають, а на ніч знову зменшують. Це запобігає витягуванню рослин і сприяє формуванню міцних примірників. Обов'язково потрібно стежити за вологістю земляної грудки і в міру поливати! Пікірування розсади можна не проводити. Перед висадкою у відкритий грунт «малюків» брокколі поступово загартовують, привчаючи до яскравого сонця і вітру.

думка експерта

Юлія Юріївна

Маю великий сад і город, кілька теплиць. Люблю сучасні методики культивування рослин і мульчування грунту, ділюся досвідом.

Задати питання

Незалежно від того, де саме був набраний грунт, в лісі або навіть куплений в магазині, потрібно його простерилізувати. Краще робити це, коли вся суміш вже готова. З цією метою можна полити земляну суміш міцним розчином марганцю, прожарити в духовці або ж витримати кілька днів на сильному морозі. подібні прийоми знезаразити грунт , І знизять ризик розвитку хвороби або ураження шкідниками.

Незалежно від того, чи планується пікіровка чи ні, не варто сіяти насіння надто густо. Мінімальна відстань 1 сантиметр. Звичайно, така посадка займе більше часу, зате сіянці стануть рівними і здоровими. Адже кожен буде отримувати достатньо харчування і світла. Відступ в міжряддях 1-1,5 см.

Щоб не було захворювань через неправильне режиму поливу потрібно орієнтуватися за станом грунту. Коли візуально верхній шар підсох варто упевнитися, що і глибше земля теж суха, і тільки тоді зволожувати. Іноді варто робити це слабким розчином марганцю. На дні ємності обов'язково потрібно зробити дренажні отвори, а її саму поставити на піддон. Волога повинна безперешкодно витікати, щоб не почалося гниття коренів.

Пікірування - це звичайно трудомістка процедура, але, якщо її провести, то саджанці будуть сильнішими та міцнішими. Крім цього, в процесі пікіровки є можливість відбракувати слабкі, пошкоджені і хворі рослини. Справа в тому, що, іноді чорна ніжка розвивається повільно, починаючи з кореня. Тому, пересаджуючи рослинки потрібно уважно їх оглядати. Навіть один уражений екземпляр здатний заразити практично весь ящик.

Для загартовування потрібно винести саджанці в теплий і захищений від вітру куточок. Спочатку прогулянки повинні бути короткими. Але, з кожним разом тривалість їх перебування на вулиці потрібно збільшувати. Але, стежте за їх станом: мляві листя говорять про те, що стресових факторів занадто багато.

Але, стежте за їх станом: мляві листя говорять про те, що стресових факторів занадто багато

Пікірування розсади можна не проводити

Безрассадний метод. Найбільш зручна технологія вирощування брокколі у відкритому грунті. Культура розвивається швидше і здоровіше. Термін посіву для помірного клімату - друга половина квітня.

Попередня обробка і глибина загортання насіння аналогічна попередньому способу. Посів проводиться на заздалегідь підготовлену ділянку: восени вносять гній або коров'як і глибоко перекопують, навесні грунт розпушують. Сіянці накриваються пластиковими пляшками або нетканим матеріалом, під яким вони розвиваються до появи трьох-чотирьох листочків. У кожну лунку бажано додати золу, сечовину і суперфосфат.

Саджанці не загущают, дотримуючись відстані між ними в 25-40 см і 50 см в міжряддях.

Подальший догляд полягає в проведенні деяких простих заходів.

Правила догляду та боротьба з шкідниками і хворобами

Турбота про брокколі включає в себе:

  • полив;
  • розпушування і підгортання ґрунту;
  • внесення добрив;
  • захисні заходи від шкідників і хвороб.

Як і будь-який інший сорт капусти , Брокколі дуже вимогливий до влагеАре. Тому регулярні поливи для неї вкрай необхідні. Однак, заливати ділянку не варто, особливо це стосується юної розсади. Надлишок води часто викликає загибель рослин від чорної ніжки. Процедуру краще проводити в вечірні години методом дощування.

Поки рослинки маленькі, після «водних процедур» потрібно їх підгортати. Це допомагає нарощувати додаткові корені, насичує верхній шар киснем і захищає від деяких шкідників. Наприклад, від капустяної мухи, яка відкладає личинки на землі під саджанцями брокколі.

Присипання стовбура грунтом роблять кілька разів за сезон, у міру необхідності.

Якщо ділянка, відведена під вирощування брокколі, спочатку удобрена, то культуру можна більше не підгодовувати. Додаткове внесення поживних речовин допустимо в разі поганого формування розсади. Для цих цілей використовують аміачну селітру, настій коров'яку, зольную витяжку, еліксир з кропиви та інші органічні і мінеральні сполуки.

Шкідники на капусті брокколі можуть все зіпсувати

Щоб отримати хороший урожай, варто уважно стежити за «здоров'ям» брокколі, періодично оглядаючи кущі на присутність шкідників або наявність захворювань. Проти «зарази» можна застосовувати готові інсектициди, але більшість фермерів «воює» народними засобами.

Посаджені в міжряддя чорнобривці, кріп, настурція або часник, відлякають своїм запахом хрестоцвіті блішки. Подрібнена яєчна шкаралупа, розсипана по всій «капустяної» території, мелений пекучий перець або мульча з кропиви допоможе вигнати слимаків. Зола, тютюновий пил, харчова сода є помічниками в боротьбі проти гусениць і метеликів. Капустяна попелиця боїться мильного розчину, гірчиці, настою томатних листя.

Для профілактики захворювань необхідно дотримуватися сівозміни, не допускаючи вирощування брокколі на одному і тому ж місці кілька років поспіль. Раніше уражену землю обробляють розчином марганцю або бордоською сумішшю і глибоко перекопують.

Мінусом ранніх сортів брокколі є те, що вона погано зберігається в свіжому вигляді - тільки 8-10 днів в холодильнику! Тому її намагаються невідкладно використовувати. Тільки пізні види можуть витримати двох - тримісячну лежання в підвалі.

Під час перегляду відео Ви дізнаєтеся про вирощування капусти броколі.

Капусту маринують, варять, смажать, заморожують або вживають в їжу сирої. Вона прекрасно зберігає свою користь і колір при будь-якому способі обробки, що робить її прикрасою столу і відмінним джерелом вітамінів.


Увага, супер налітав!

капустяні

Чи так це насправді?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама