Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування брюссельської капусти

  1. Трішки історії
  2. Брюссельська капуста: корисні властивості
  3. Догляд за брюссельською капустою

Брюссельська капуста є досить таки поширеним і популярним овочем в Європі

Брюссельська капуста є досить таки поширеним і популярним овочем в Європі. У нашій же країні брюссельська капуста не настільки популярна, проте користується попитом як у гурманів, так і у городників-любителів, яким тільки дай привід виростити яку-небудь екзотичну новинку.

Брюссельська капуста - це дворічна «компактне» рослина, за зовнішнім виглядом нагадує білокачанну капусту, яку зменшили в кілька разів. Брюссельська капуста не тільки виглядає дуже апетитно, але і відрізняється великою кількістю корисних властивостей. Однак, від білокачанної її відрізняє не тільки розмір, але і смакові якості: брюссельська капуста має неповторний солодкувато-горіховий смак, який непорівнянний ні з чим.

Трішки історії

Брюссельська капуста була виведена бельгійськими вченими з листової капусти. Вперше брюссельську капусту з наукової точки зору описав Карл Лінней, який і дав їй назву в честь умільців-овочівників з міста Брюссель.

Брюссельська капуста, завдяки, в першу чергу, своєму неординарному зовнішнім виглядом і незвичайним смаковим якостям, дуже швидко розійшлася по країнах Європи. У наших широтах брюссельська капуста виявилася в середині ХIХ століття. У наші ж дні, брюссельську капусту вирощують і вживають практично у всьому світі. Та й як її не вживати, знаючи всі корисні властивості ?!

Брюссельська капуста: корисні властивості

Брюссельська капуста є низькокалорійним продуктом, який містить безліч вітамінів і мінеральних солей.

- брюссельська капуста зміцнює імунітет, має протизапальну дію

- допомагає в боротьбі з гіпертонією і аритмією, цукровим діабетом, бронхітом

- брюссельська капуста надає позитивний вплив людям, страждаючим захворюваннями травної системи

- сік брюссельської капусти допоможе впоратися з запорами або стане відмінним сечогінним засобом

- брюссельська капуста є профілактичним засобом в боротьбі з онкозахворюваннями

- регулярне вживання брюссельської капусти покращує зір

- брюссельська капуста піде на користь майбутнім мамам, тому що вона багата фолієвою кислотою

- брюссельську капусту включають в раціон післяопераційних хворих, тому що вона має ранозагоювальну дію

- брюссельська капуста, допоможе Вам впоратися із зайвими кілограмами

Так як вирощувати брюссельську капусту? Брюссельську капусту вирощують розсадним методом. Для розсади слід підготувати грунт, що складається з торфу, дернової землі і піску в співвідношенні 1: 1: 1

Вирощування розсади брюссельської капусти має відбуватися в теплиці. Хоча брюссельська капуста і відрізняється холодостійкістю і може переносити температури до - 10 градусів, однак оптимальною температурою для вирощування розсади буде температура в 18 градусів. При такій температурі сходи з'являться на четвертий день.

При такій температурі сходи з'являться на четвертий день

Розсада брюссельської капусти не повинна перебувати в тіні, та й температура в теплиці не повинна бути вище 25 градусів, інакше капуста може розвиватися повільніше, та й урожай буде гіршим. Не забувайте про постійне поливі розсади, капуста - рослина вологолюбна. Фахівці рекомендують починати сіяти насіння брюссельської капусти вже в середині березня.

Висадка капусти у відкритий грунт проводиться в кінці травня - початку червня. Розсада брюссельської капусти висаджується на добре обігрівається сонцем місце, захищене від вітру. Краще висаджувати капусту на те місце, де раніше росли бобові, огірки або картопля. При цьому добрива можна не додавати.

Восени в грунт вносяться вапном речовини. А навесні, перед висадкою розсади, вносять органічні добрива, деревну золу, сечовину і суперфосфат.

Догляд за брюссельською капустою

Як доглядати за брюссельською капустою?

Брюссельська капуста має тривалий період вегетації, він становить 140-160 днів, тому вирощування інших овочів в міжряддях капусти виявиться доцільно. Догляд за брюссельською капустою полягає в підгодівлі, розпушуванні і рясному поливі . Брюссельська капуста не потребує підгортання.

перша підгодівля проводиться десь на 10 день після посадки. Найчастіше брюссельську капусту підгодовують наступним розчином: на 10 літрів води береться 10 г аміачної селітри, суперфосфату і калійного добрива. На одну рослину витрачається близько 1 літра даного розчину.

Коли ж починають утворюватися кочанчики, приходить час другої підгодівлі: при другій підгодівлі можна використовувати, як перший розчин, так відмінною підгодівлею виявиться і коров'як (1: 8) або пташиний послід (1:10).

Коли ж починають утворюватися кочанчики, приходить час другої підгодівлі: при другій підгодівлі можна використовувати, як перший розчин, так відмінною підгодівлею виявиться і коров'як (1: 8) або пташиний послід (1:10)

На початку серпня капуста вимагає рясного поливу кожні 2 тижні. Щоб капусті «дихалося» краще, необхідно обрізати нижні пожовкле листя. Відмінною особливістю в догляді за брюссельською капустою є прищіпка верхівок. Дозрівання качанчик відбувається не раніше, ніж через 3 місяці після висадки розсади у відкритий грунт.

Брюссельську капусту можна прибирати в останню чергу (до початку листопада). Стебло капусти зрубують під корінь, листя і нирку обрізають. Рослина виривається з коренем для зимівлі в сховищах.

Брюссельська капуста - джерело вітамінів і мінералів. З брюссельської капусти можна приготувати безліч смачних страв.

Тетяна Кузьменко, член редколегії Власкор інтернет-видання AtmAgro Тетяна Кузьменко, член редколегії Власкор інтернет-видання "AtmAgro. Агропромисловий вісник"

Та й як її не вживати, знаючи всі корисні властивості ?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама