Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування цибулі з насіння

Існує історично налагоджена   схема   вирощування цибулі ріпчастої: чорнушка (насіння), з нього севок, потім вибірок і ріпка

Існує історично налагоджена схема вирощування цибулі ріпчастої: чорнушка (насіння), з нього севок, потім вибірок і ріпка. Але в останні роки фермери все частіше вибирають вирощування цибулі з насіння, тому що цей метод дає можливість отримати готовий цибулю всього за один сезон, а також краще зберегти його в зимовий час. До того ж, посадковий матеріал вигідніше за ціною в порівнянні з севком або цибулею-вибірки.

Якщо Ви поставили собі за мету виростити цибулю з насіння, в першу чергу, потрібно визначитися з сортами. Найкращим варіантом для однорічного вирощування стануть малозачатковие сорти:

1. Золотнічок,

2. Ранній рожевий,

3. Одінцовец,

4. Однорічний сибірський,

5. Однорічний хавский,

6. Мстерскій,

7. Стригуновский,

8. Мячковському 300,

9. Даниловський 301.

Ще можна віддати перевагу яскраво пофарбованим гібридам голландських селекціонерів (жовто-коричневим, білим, червоним) - за один сезон вони дають відмінні цибулини круглої форми. Перевага гібридні сорти: Стардаст F1, який утворює багато зелених пір'я, скоростиглий урожайний сорт Спіріт F1 і Ред барон, який цінують за високу врожайність і хорошу лежкість. Для однорічного вирощування не годяться багатогніздові сорти, тому що вони дають деформовані цибулини.

Вирощування цибулі ріпки з чорнушки

Відомо вирощування цибулі з насіння 3 методами: попереднім вирощуванням розсади, підзимовий посів і висіванням в землю ранньою весною. Чорнушку потрібно висівати навесні, як тільки трохи відтане грунт - тоді цибулини встигнуть визріти за один сезон. В цьому випадку розсаду потрібно готувати з останніх чисел лютого, а в середині квітня висадити підготовлені сіянці в грунт. Що стосується подзимнего посіву насіння, то його виробляють на трохи підморожені грунт, щоб за осінь насіння не встигли прорости.

Для будь-якого варіанту грунт готують завчасно, з осені. Для цього перекопують землю, вносять торф або компост, додають мінеральні добрива. Найкраще грядки формувати на сонячному відкритому місці. Кращими попередниками є помідори, огірки, бобові, картопля, капуста. Висота грядок - 15 см, ширина - не більше 80 см.

Готуємо насіння цибулі до посіву

Як краще провести вирощування цибулі з насіння за один сезон, щоб він встиг визріти до заморозків? Важливо заздалегідь обробити чорнушки - це дасть можливість скоротити період між висівом і появою перших сходів, прискоривши формування цибулин і розвиток рослин.

За місяць чорнушки потрібно перевірити на схожість. Для цього беруть 20 насіння і тримають у вологому тканини 2-3 тижні. Якщо схожість хороша, 80% насіння проростуть. Перед посівом важливо обробити чорнушки розчином марганцівки, щоб позбутися від збудників грибкових захворювань. Ще насіння замочують на 12-18 годин у воді або опускають на добу в теплий розчин стимулятора плодоутворення (на 1 ложку води - 1 гр речовини) для прискорення проростання. Після замочування чорнушки потрібно підсушити 20 хвилин на відкритому повітрі, поки вона не стане сипучої, після чого насіння можна висівати.

Висіваємо чорнушки в грунт під зиму або навесні

Після того, як відтане грунт навесні, на грядках потрібно викопати рядки 2 см завглибшки, а між рядами залишити по 20 см. Насіння висівають разреженно - близько 80 насінин на 1 м рядка, тобто на 1 кв.м. буде потрібно 1,5 гр чорнушки. Насіння рекомендується опудрить крейдою / зубним порошком - тоді розташування і витрата можна буде зручно контролювати. Зверху чорнушки присипають перегноєм, торфом або тирсою шаром в 2 см. Посіви не поливають, щоб уникнути утворення кірки, через яку утруднився сходи.

Після того, як Ви помітите поява по 1-2 справжніх листочки у сходів, потрібно прорідити рослини, видаляючи всі слабкі паростки - між сходами повинна бути відстань по 2 см. Після того, як утворюються 3-4 листки, потрібно провести друге проріджування, розширивши відстань до 5 см. Вилучену ніжну зелень можна вжити в їжу. Лук потрібно поливати до середини липня, а протягом усього сезону рихлити верхній шар ґрунту регулярно. Не забувайте підгодовувати сходи як цибуля-севок.

На початку вересня, коли поляжуть листя цибулі, можна починати збирати урожай. Важливо зробити це мінімум за 10 днів до заморозків. Підсушіть зібраний лук під навісом або на грядках протягом тижня, очистіть його від сухих пір'я і складіть на зберігання.

Вирощування цибулі з насіння підзимові методом

Землю потрібно підготувати тим же способом, що був описаний раніше, сформувати грядки, нарізати такі ж борозенки і залишити їх до холодів. Після настання перших морозів, чорнушки потрібно висіяти рядками і присипати шаром перегною в 2-3 см. Звертайте увагу на те, що грядки повинні бути присипані снігом взимку. А навесні, як зійде сніговий покрив, оголені насіння присипають перегноєм або торфом.

Вирощуємо з насіння цибулі розсаду

Є такі сорти цибулі, які вирощують виключно з розсади, завдяки чому період вегетації подовжується, а посадковий матеріал витрачається менше. На початку березня починають висівати чорнушки в теплиці, парнику або ж в квартирі на підвіконні. Насіння цибулі висівають в ящики з завчасно підготовленою грунтовою сумішшю (такий же, як для розсади томатів) з міжряддями в 5 см.

До того моменту, як здадуться перші сходи, температура в приміщенні повинні бути +25 градусів, потім температура знижується до +12 вдень і +8 вночі (будинки ящики виносять на балкон) на 4-5 днів. Для вирощування розсади в подальшому буде досить +15 +18 градусів. Також важливо продумати додаткове підсвічування люмінесцентними лампами, щоб збільшити довжину світлового дня для сходів.

В кінці квітня у лушпиння розсади має з'явитися по 3-4 справжніх пір'їнки, а висота сходів повинна бути близько 12-15 см. До висаджування розсади у відкритий грунт у цибулі потрібно обрізати 1/3 частина листя і вкоротити коріння до досягнення довжини в 2 см . Сіянці висаджують в грядки, дотримуючись відстань в 5 см в ряду, а між рядами - 30-40 см. Навколо рослин грунт потрібно притиснути до коріння. Через 2 дні після посадки цибулю можна полити і злегка розпушити грунт. Весь догляд далі аналогічний тому, що описувався вище.

Вирощування цибулі з насіння має один недолік - зростання рослин може тривати аж до моменту збирання врожаю. Повністю він визріває, тільки якщо осінь суха і тепла. Якщо цибуля не дозрів, то він буде погано зберігатися - його весь потрібно буде вжити до початку зимового періоду. Тому чорнушки найкраще висівати з осені або підготувавши розсаду будинку.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама