Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування глоксинії з насіння в домашніх умовах

  1. особливості культури
  2. Способи розведення глоксинії
  3. Збір і терміни посіву насіння глоксинії
  4. Покрокова інструкція по вирощуванню глоксинії з насіння
  5. Правила поливу
  6. підживлення
  7. освітлення
  8. Важливі моменти догляду за глоксинією

Глоксинію часто можна зустріти на клумбах. Її квіти, формою нагадують дзвіночки, відрізняються різноманіттям відтінків. Короткий стебло і оздоблюють його м'ясисті листя, завдяки ворсинкам мають текстуру оксамиту, майже непомітні під багатим букетом великих квіток. Глоксинію часто можна зустріти на клумбах

Вирощування глоксинії з насіння в домашніх умовах

Вирощування глоксинії з насіння в домашніх умовах

Глоксинія Бланш Де Меру

Зміст покрокової інструкції:

особливості культури

Своїм незвичайним назвою рослина зобов'язана вченому з Німеччини Беньяміну Петеру глоксинію, який присвятив своє життя біології. Інша назва квітки - синнінгія.

У одних сортів глоксинії квіти всередині покриті яскравими цятками, а у інших можуть бути прикрашені контрастними за забарвленням оборками по краю. Квітки можуть бути гладкими або бархатистими, що також залежить від сорту.

глоксинії

глоксинії

Вирощування глоксиній в теплиці

Глоксинію можна виростити будинку з насіння, що потребують зусиль і чималих часових витрат. Незважаючи на те, що це декоративна рослина дуже примхливо до умов утримання, воно користується великою популярністю. Квітка протягом багатьох років буде зберігати свій привабливий вигляд, радувати рясним цвітінням і свіжістю бархатистих листя за умови правильного догляду.

Глоксинія махрова

Способи розведення глоксинії

Глоксинію будинку можна виростити, скориставшись одним з декількох методів розмноження цієї рослини; до найбільш розповсюджених відносяться наступні:

  • розведення за допомогою листа, відокремленого від дорослої рослини;
  • поділ бульб;
  • посів насіння.

Важливо! Бульби для розведення глоксиній любителі кімнатних рослин використовують рідко, вважаючи цей метод неефективним. Частини бульб необхідно розсаджувати в грунт, де вони можуть довго не прижитися.

Частини бульб необхідно розсаджувати в грунт, де вони можуть довго не прижитися

бульба глоксинії

Найпростіший спосіб швидко виростити новий кущ глоксинії - це вкорінення відрізаного від уже зростаючого кущика листа. Потрібно взяти здоровий листок з черешком, довжина якого перевищує 2 см, і помістити в ємність з водою. Коли почнуть рости коріння, необхідно пересадити лист в грунт. Великі листочки можна поділити на частини. Частини листа також слід помістити в воду до того моменту, поки у них не сформуються корінці.

Розмноження глоксиній фрагментами листа

Розмноження глоксиній фрагментами листа

Розмноження глоксиній листям

Розведення глоксинії насінням не є легким способом. Посівний матеріал у рослини невеликий і важко пророщується. За показати паростками дуже важко доглядати, зростають вони повільно. До розмноження насінням вдаються в основному для отримання нових сортів глоксинії. У цій статті ми наведемо покрокову інструкцію по вирощуванню рослини в домашніх умовах саме цим способом.

Глоксинія - розмноження насінням

Глоксинія - розмноження насінням

Глоксинія брокад блакитна F1

Збір і терміни посіву насіння глоксинії

Для того щоб розмноження глоксинії насінням стало можливим, потрібно зробити їх грамотний збір. Спочатку рослини запилюють шматочком вати, яким потрібно доторкнутися до кожного маточці всіх кольорів глоксиній, які є в будинку. Через якийсь час після того, як облетять пелюстки, можна буде помітити утворилися насінні коробки в центрі квіток. Приблизно через тиждень ці коробочки почнуть розкриватися.

Приблизно через тиждень ці коробочки почнуть розкриватися

Збір насіння глоксинії

Лопнули насіннєві коробочки необхідно зрізати. Для збору насіння опускають розкрилася коробочку в чарку, в яку будуть сипатися досить зрілі насіння коричневого кольору. Перед посівом це насіння не вимагають будь-якої обробки. Для вирощування глоксинії в домашніх умовах можна використовувати і покупні насіння.

насіння глоксинії

насіння глоксинії

Насіння глоксинії в гранулах (дражировані)

Важливо! Найкраще насіння глоксинії посадити в кінці зими. Якщо посів проводиться восени, то для розсади потрібно буде організувати підсвічування і підтримувати необхідну температуру в приміщенні, де вона буде виростати. Якщо цього не зробити, то рослини витягнуться.

Покрокова інструкція по вирощуванню глоксинії з насіння

Вирощування глоксиній з насіння

Таблиця. Основні етапи вирощування глоксинії з насіння.

Кроки, фото Опис дій Кроки, фото Опис дій

Крок 1. Підготовка матеріалів та інструменту

Потрібно підготувати контейнер для розсади з пропускає світло кришкою, грунт, насіння, керамзит для дренажу та пульверизатор. Потрібно підготувати контейнер для розсади з пропускає світло кришкою, грунт, насіння, керамзит для дренажу та пульверизатор

Крок 2. Дренаж

Дно контейнера заповнюється керамзитом шаром в один сантиметр.
Дно контейнера заповнюється керамзитом шаром в один сантиметр

Крок 3. Підготовка ґрунту

Для посіву глоксинії підійде грунтова суміш, яка містить торф. Це забезпечить коріння необхідними елементами для кращого розвитку. Грунт потрібно насипати поверх дренажу шаром в три сантиметри і трохи утрамбувати.
Для посіву глоксинії підійде грунтова суміш, яка містить торф

Крок 4. Зволоження грунту

Потім слід гарненько окропити грунт водою, використовуючи пульверизатор.
Потім слід гарненько окропити грунт водою, використовуючи пульверизатор

Крок 5. Посів насіння

Насіння розподіляються по верхньому шару грунту. Для того щоб провести цю процедуру акуратно, необхідно озброїтися паперовим листом, зігнутим посередині. На згин потрібно насипати насіння. Потім слід розподілити дрібні зерна по площі контейнера, заповненого землею. Якщо для посіву застосовуються гранульовані насіння, то їх можна просто викласти вручну.
Насіння розподіляються по верхньому шару грунту

Крок 6. Зволоження після посіву

Після цього грунт злегка зрошують для незначного поглиблення насіння. При цьому необхідно враховувати, що зернятка потребують висвітлення для проростання.
Після цього грунт злегка зрошують для незначного поглиблення насіння

Крок 7. Підсвічування

Далі контейнеру повинна здійснюватися закрити кришкою або натягнути поверх нього прозору плівку. Тару з насінням встановлюють в утепленому місці під додаткове освітлення. До тих пір, поки насіння не проросте, провітрювати контейнер небажано. Важливо не допустити випаровування вологи.
Далі контейнеру повинна здійснюватися закрити кришкою або натягнути поверх нього прозору плівку

Крок 8. Очікування сходів

Через тиждень почнуть з'являтися перші паростки глоксинії. Протягом цього тижня грунт з насінням потрібно зрошувати з пульверизатора кожні 3 дні.
Через тиждень почнуть з'являтися перші паростки глоксинії

Крок 9. Пікіровка сіянців глоксинії

Приблизно через 30 днів сходи виростуть настільки, що їм стане тісно. В цей час їх слід пересадити в подібний контейнер, залишивши значно меншу кількість саджанців. Приблизно через 30 днів сходи виростуть настільки, що їм стане тісно

Крок 10. Процес пікіровки

Паростки обережно виймаються з грунту разом з грудкою землі за допомогою ложки і переносяться в нову тару. Паростки обережно виймаються з грунту разом з грудкою землі за допомогою ложки і переносяться в нову тару

Крок 11. Полив пікірувати рослин

Потім їх потрібно трохи полити, уникаючи сильного тиску води, наприклад, при користуванні пульверизатором. Після поливу контейнер з саджанцями накривають кришкою. Пікіровку розсади глоксиній можна проводити до 4 разів. Потім їх потрібно трохи полити, уникаючи сильного тиску води, наприклад, при користуванні пульверизатором

Крок 12. Пересадка в горщики


Коли листи саджанців в ширину досягнуть 2 см, рослини необхідно буде перенести в окремі стаканчики і помістити на досить освітлене місце. Незадовго до цього розсаду потрібно починати привчати до перебування без теплички, відкриваючи на деякий час кришку. В квіткові горщики глоксинію пересаджують, коли рослини будуть вже досить підготовленими для цього. Діаметр горщика повинен становити близько 12 см, а грунт підійде такий же, в який проводився посів насіння.

Правила поливу

Правильний догляд за глоксинії, зростаючими в домашніх умовах, включає регулярний полив і добриво. Коли спостерігається бурхливий ріст рослин, грунт потрібно зрошувати досить часто, запобігаючи його пересихання. При цьому не слід допускати утворення надлишків вологи на коренях щоб уникнути їх загнивання.

При цьому не слід допускати утворення надлишків вологи на коренях щоб уникнути їх загнивання

Догляд за глоксиніями

Важливо! Визначити момент, коли необхідно знову поливати рослину, можна по висохлому поверхневого шару ґрунту.

Воду, яка застосовується для зрошення, слід заздалегідь відфільтрувати. Її температура повинна перевищувати кімнатну приблизно на 2 градуси для того, щоб знизити ймовірність загнивання бульб. Останні легше поглинають теплу воду.

При поливі вкрай не рекомендується допускати потрапляння води на квітки і листи рослини. Щоб уникнути цього можна наливати воду в піддон. Коли грунт вбере в себе досить води, її надлишки слід видалити з піддону. У період бурхливого цвітіння глоксиния потребує більш активному зрошенні.

Схема поливу через піддон

підживлення

Про те, що за глоксинією здійснюється грамотний догляд, говорить велика кількість бутонів в період цвітіння. Їх кількість може досягати 20 на одному кущику. Неабияк посприяє своєчасне внесення добрив.

У період вегетації підгодовувати рослина рекомендується по 3 рази на місяць. Для цього набувають добрива, призначені для кімнатних рослин. Приблизно після 15 серпня глоксинії починають занурюватися в стадію спокою. В цей час рослині необхідні підгодівлі, що містять калій і фосфор, але не містять азот. Після завершення бурхливого зростання удобрювати глоксинію не потрібно.

Комплексна підгодівля для квітів

Важливо! Визначити те, що потреба рослини в поживних речовинах не задовольняється, можна по його зовнішньому стану. Сповільнюється зростання глоксинії, блідне листя, квітки стають менше, тривалість цвітіння зменшується.

Але і передозування добривами може завдати шкоди. Тому слід уважно ставитися до рекомендацій, зазначених на упаковці препарату, за кількістю і частотою внесення підгодівлі.

освітлення

Рослині потрібно забезпечити доступ до джерела світла достатньої інтенсивності. При цьому небажано попадання на листя і квітки прямих сонячних променів. Це може привести до появи опіків на листах і, в подальшому, до загибелі глоксинії. Найкраще рослини почуваються на підвіконнях вікон, що виходять на захід або схід. Якщо рослина проживає на підвіконні вікна, що виходить на південь, то потребує затенении. Глоксинія потребує тривалого світловому дні, що становить не менше 12 годин. При нестачі природного світла їй необхідно забезпечити досвечивание за допомогою фітолампи .

При нестачі природного світла їй необхідно забезпечити досвечивание за допомогою   фітолампи

вирощування глоксиній

Відхилення хоча б від одного з цих принципів догляду за глоксинією може привести до гальмування її зростання і втрати привабливого зовнішнього вигляду. Здорове рослина має невеликий стебло і темно-зелені листи.

Важливо! Недолік освітлення визначається по зблідлий забарвленні частин рослини і їх витягування, а надлишок - по пожовклим загнутим по краях листя і укороченим стебел квіток.

Рослина не виносить зміни температури і протягів. Провітрювати його немає необхідності. Повітря навколо глоксинії повинен бути досить зволожений. Для підтримки необхідної вологості можна розмістити навколо ємність з водою. Попадання вологи на листя і квітки допускати не можна, тому зрошення з пульверизатора виключено.

Глоксинія не переносить протягів і температурних перепадів

У період вегетації рекомендується утримувати температуру в приміщенні, де міститься глоксиния, на рівні + 18 ° C. Перегрів рослини можна визначити по піднявся листочків, а замерзання, навпаки, по опустився. Це свідчить також про недостатньому поливі. У фазі спокою глоксиния добре себе почуває при температурі близько + 10 ° C.

Кілька різновидів глоксиній

Важливі моменти догляду за глоксинією

Підводячи підсумки, наведемо основні правила, яких слід дотримуватися, щоб отримати красиві глоксинії з насіння в домашніх умовах.

  1. Глоксинії віддають перевагу просторим підвіконня з досить яскравим світлом. Але потрапляння прямих сонячних променів має бути виключено.
  2. Поливати рослину потрібно своєчасно, не допускаючи застою вологи у коренів.
  3. Для підтримки привабливого вигляду глоксинії рекомендується видаляти у неї жовті листи і зів'ялі квіти.

    Жовте листя потрібно видаляти

  4. У період бурхливого зростання рослина потребує регулярної підгодівлі, а в стадії спокою її потрібно припинити. Полив в цей час також потрібно призупинити.
  5. Неграмотний догляд за цими рослинами призводить до виникнення у них захворювань. Залив коренів небезпечний їх загниванням. Профілактика появи гнилі бульб включає обробку грунту препаратом «Фітоспорін-М» перед висадкою глоксиній. Його ж можна додавати якийсь час після посадки в воду для поливу.

    «Фітоспорін-М»

  6. Ніжні листочки розсади глоксиній можуть постраждати від павутинного кліща. Сигналізують про появу цього шкідника скручування листя і освіту павутини на них. Потім на аркушах виникають точки, що переходять з часом в коричневі плями. Для знищення кліща рекомендується скористатися інсектицидами. Для цього їх потрібно застосувати три рази, роблячи паузи між обробками в чотири дні.

    павутинний кліщ

  7. Літнім ворогом глоксиній є трипси. Це маленькі комахи, від яких на квітках з'являються сірі плями. Для позбавлення від них вимагається зрізати уражені квітки та пуп'янки, а грунт обробити препаратом «Актара». Завершити обробку слід обприскуванням листя інсектицидами.

    шкідники трипси

  8. В кінці осені бульби можна видалити з горщиків, очистити від грунту, скласти в герметично закриваються пакетики, перемішавши зі сфагнумом і торфом, взятими в рівних частинах. Зберігати пакети з бульбами глоксиній слід при + 15 ° C.

Відео - Вирощування глоксинії з насіння в домашніх умовах

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама