Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування ірисів, посадка і догляд за ірисами

  1. Підготовка ґрунту під посадку ірисів
  2. посадка ірисів
  3. Догляд за ірисами

Якщо ви мрієте про безперервно квітучий сад, то заповнити паузу між ранніми весняними і літніми рослинами вам допоможуть прекрасні квіти - іриси Якщо ви мрієте про безперервно квітучий сад, то заповнити паузу між ранніми весняними і літніми рослинами вам допоможуть прекрасні квіти - іриси.

Іриси починають цвісти приблизно в другій декаді травня, а закінчують своє цвітіння на початку липня. Якщо вміло підібрати сорт ірисів, то їх цвітіння може тривати до двох місяців і протягом усього цього часу радувати вас своєю неповторною красою.

Отже, ви вирішили вирощувати іриси? Тоді вам варто знати про деякі тонкощі поводження з ними.

Підготовка ґрунту під посадку ірисів

Необхідно добре спланувати ділянку під посадку ірисів. Якщо грунтові води знаходяться на високому стоянні, то необхідно дренувати це місце. Подбайте про те, щоб місце було сонячним, так як в тіні іриси погано цвітуть. Клумбу, на якій ви зібралися вирощувати іриси краще підняти на 15 см.

Залежно від стану грунту на вашій ділянці необхідно в неї внести мінеральні та органічні добрива. Після виконаних поживних процедур, грунт розпушують, перекопують повторно вилами і споруджують грядку або клумбу з легким ухилом на південь. Не рекомендується додавати в грунт гній безпосередньо перед посадкою ірисів, удобрити їм грунт краще за рік до посадки.

Іриси можна вирощувати на одному місці без пересадки до 10 років (сибірський ірис і ірис Кемпфера), гібридні - до 5 років. За ці роки кущі ірисів дуже сильно розростаються, буде потрібно велика площа, інакше на обмеженому просторі їм буде не вистачати живильних речовин.

посадка ірисів

У літню пору у ірисів закладається квіткова брунька, так що зимують іриси з уже сформованими бруньками, з яких в новому сезоні з'являться нові квіти. У ніжних сортів ірисів квіткові бруньки (та й самі кореневища) при температурі 7-10 ° С можуть загинути.

Висаджувати іриси слід після закінчення їх цвітіння, до тих пір, поки їх квіткова брунька не встигла зав'язатися, а нові ланки у кореневища вже встигли вирости. Відділити ці ланки від рослини за допомогою ножа, сам кущ не викопуйте.

Посадкова одиниця ірису (лопатка, обведення, деленка, віяло) - це річне ланка кореневища, діаметр якого 1-2 см, а довжина 3 см. Його листя необхідно вкоротити на одну третину довжини, коріння слід підрізати, залишивши 7-10 см.

Кращий час для посадки ірисів - це літо. Коріння на молодому ланці знаходяться ще в зародковому стані, і їх активне зростання починається на місці посадки через 7-14 днів. На той час, як стане закладатися квіткова брунька, відводок вже міцно вкорениться. Літня посадка за тривалістю займає 14 днів.

Якщо ви хочете висадити іриси восени, то вибирайте рослини з уже заклали квіткової ниркою, довжиною не більше 6 см і діаметром 2-3 см, з добре розвиненими країнами. Якщо вам пощастить з погодою, то ваше рослина швидко вкорениться і зацвіте вже на наступний рік.

Осінній період посадки займає до півтора місяців. Намагайтеся вибрати час посадки так, щоб ваше рослина встигла вкоренитися до того, як промерзне грунт.

Під час посадки врахуйте, що кореневище правильно посадженого ірису знаходиться на рівні грунту, а листьевой віяло повинен залишитися вертикальним, якщо його потьопала долонею. Виходячи з довжини коренів, викопується посадкова ямка необхідної глибини. На дні цієї ямки слід спорудити невеликий горбок, на який мають у своєму розпорядженні коріння. Злегка притиснувши саджанець, засипають його шаром землі.

Після цього необхідно полити рослину, а через 3-5 доби полити вдруге. Саджанці найкраще притіняти, якщо сонячні дні занадто спекотні. Для додаткового обігріву краще розташувати деленку листям на північну сторону.

Для додаткового обігріву краще розташувати деленку листям на північну сторону

Неправильна посадка ірису (надмірне заглиблення)

Неправильна посадка ірису (надмірне заглиблення)

Правильна посадка кореневища ірису

Правильна посадка кореневища ірису

Відстань при посадці між сусідніми рослинами ірисом має бути 20-40 сантиметрів.

Догляд за ірисами

Саджанці ірису потребують такого ж догляду, як і всі інші багаторічні рослини: видалення бур'янів (рекомендується руками), своєчасне розпушування ґрунту, сезонна підгодівля, полив, лікування хвороб, боротьба з шкідниками тощо.

Але крім усього перерахованого вище існують деякі особливості в вирощуванні ірисів, про які вам необхідно знати, щоб ваші іриси були здоровими і не припиняли своє цвітіння.

Однорічні посадки ірисів в кінці осені необхідно добре вкрити листям або сосновим лапником. На початку весни, як тільки сходить сніг, це укриття знімають. Старі ж посадки в зимовий період не потребують укриття.

Навесні, коли сніг розтане, поворушити вилами зимовий укриття, а як тільки відтане грунт, укриття слід зняти. Грунт навколо кореневища відгрібають.

Підживлення ірисів добривами

Як тільки верхній шар землі підсохне, грунт можна удобрити. Після внесення в грунт мінеральних добрив її слід розпушити, заглиблюючись на 4-5 см. При цьому намагайтеся не пошкодити коріння ірисів, адже вони знаходяться практично на поверхні.

Гібридні іриси, які досягли віку 3-5 років, удобрюють:

  • на початку весни мінеральними підживлення з 2 частин азоту, 1 частини фосфору і 1 частини калію;

  • в період утворення бутонів мінеральної підгодівлею з 3 частин азоту, 1 частини фосфору і 3 частин калію;

  • через місяць після цвітіння мінеральної підгодівлею з 1 частини фосфору і 1 частини калію.

Така триразова підгодівля зробить ваші іриси витривалими і високодекоративних.

Якщо при посадці молодих ірисів ви удобрили ґрунт, то в літній період вона вже не потребуватиме ньому.

Якщо рослині в певний період бракує необхідних поживних речовин, то це несприятливо позначається на його зростанні і розвитку. Для садового ірису цим періодом є той час, коли відбувається другий вегетативний ріст нових пагонів і коли на ньому закладаються квіткові бруньки. Якщо в цей період рослина удобрити, то в майбутньому році воно буде рясно цвісти.

Дерново-підзолистий среднесуглістая грунт, добре окультурена, удобрюються за один сезон трикратно азотом, фосфором і калієм в співвідношенні 9-12 гр. на 1 кв. м. Якщо грунт піщаний, то дозу необхідно збільшити 15-18 гр. на 1 кв. м.

Не переборщити з азотом, він може викликати жирування ірисів, це призведе до того, що кущі у ірисів матимуть багато потужних листя, але при цьому не буде цвітіння.

Боротьба з шкідниками та хворобами

Всі рослини потребують профілактичної захисту від шкідників, важливо приділяти цьому увагу і при вирощуванні ірисів.

Щоб на ваших красивих квітках не завелися різні шкідники, обприскуйте іриси через кожні 10-14 днів, починаючи з того моменту, як тільки листя виростуть до 10 см, отрутохімікатами або малатіон. Після того, як з квітконосу вийдуть листя, обприскування слід припинити.

У деяких бородатих ірисів в літній період можна спостерігати рослини, які мають слабкі листові пучки, що складаються з трьох-п'яти листя. У таких рослинах виникають проблеми з закладанням квіткових бруньок, тому на наступний рік ця рослина не зацвіте. Здорові бородаті іриси мають сім-дев'ять листя.

Огляньте уважно рослина, особливо кореневища. Якщо ви виявите на них гниль, то вишкребіть її акуратно і полікуєте рослина. Листя, які залишилися ще з минулого року обріжте і спаліть, в них можуть залишитися шкідники. Коли у ірисів почнеться період цвітіння, видаліть все зів'ялі квіти, а після цвітіння все квітконоси.

Обчислити здорова рослина можна також за присутністю на листках воскового нальоту. Іриси, які не уражені трипсом мають рівний шар воскового нальоту.

Отже, ви вирішили вирощувати іриси?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама