Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування картоплі під соломою, в тому числі посадка, а також відгуки про отримані результати

  1. Історія вирощування картоплі під соломою
  2. Відео: картопля під сіном від посадки до збору врожаю, плюси способу
  3. Як я садила картоплю по дёрну
  4. Способи посадки картоплі під солому
  5. Догляд за картоплею під соломою
  6. Збір врожаю
  7. Відео: збір картоплі, посадженої по цілині

Посадка картоплі під солому на увазі мінімальний контакт городника з землею. Чи не доведеться полоти, підгортати і навіть необов'язкова перекопування - саджай по цілині. Але чи дійсно технологія така гарна, або вона теж має свої недоліки?

Історія вирощування картоплі під соломою

Кажуть, що картоплю під соломою вирощують на Русі з позаминулого століття. Легенда свідчить: в ту пору селяни настільки були зайняті важкою роботою, що намагалися всіма способами полегшити своє життя. Картопля завжди була другим хлібом, її потрібно багато. А оптимізацією займаються зазвичай там, де зосереджені максимальні трудовитрати. Так і з'явилося ноу-хау, яке навіть сьогодні багатьом здається новим і незвичним.

Суть методу: насіннєві бульби розкладають на рівній, неораній землі і закривають товстим шаром сухої соломи. Технологія стала популярна в наші дні на тлі успішно розвивається тенденції природного землеробства. Тут простежуються його три важливих принципи:

  • відмова від перекопування землі;
  • мульчування як спосіб зберегти пухку структуру ґрунту і збагатити її гумусом;
  • відмова від хімії: не потрібні мінеральні добрива та пестициди, адже картоплиння, що виросла над сухий підстилкою, менше хворіє і не приваблює колорадських жуків.
Посадка картоплі під солому на увазі мінімальний контакт городника з землею

Розкладений по лунках картопля накривають товстим шаром сіна або соломи

Кожен сучасний городник привносить в цей спосіб вирощування картоплі щось своє, орієнтуючись на власний досвід. На результати сильно впливає клімат регіону вирощування. Хтось робить помилки, у кого-то виходить з першого разу. Але успіх навіть в 50% випадків інтригує, кожному городникові, що не позбавленому цікавості, цікаво провести такий експеримент у себе на ділянці.

Відео: картопля під сіном від посадки до збору врожаю, плюси способу

терміни посадки

Земля для посадки картоплі повинна бути однозначно прогрітій до + 8 ... + 10 ° C, тим більше при такому способі. Якщо ви вкриє товстим шаром соломи холодну, ще не відтанула землю, вона буде дуже довго прогріватися. Картопля виявиться, як в термосі. При помірній вологості буде лежати і чекати настання сприятливої ​​температури для росту, а в вогкості - загніет. Можливо, рання посадка картоплі під солому - це одна з причин пізнього появи сходів і мізерного врожаю.

Під солому картопля садіть в ті ж терміни, що і звичайним способом. У більшості регіонів РФ цей період триває з середини травня до початку червня. Якщо хочете посадити раніше, то накрийте землю плівкою. І тільки коли вона добре прогріється, приступайте до посадки під солому. Але в цьому випадку доведеться стежити, щоб сходи не потрапили під поворотні заморозки.

Як я садила картоплю по дёрну

Ідея посадити картоплю під солому або сіно мене зацікавила тим, що урожай можна отримати без важкої фізичної праці - перекопування землі, прополок, розпушування і підгортання. Але головними аргументами на користь експерименту стали: зайві, найдрібніші і підозрілі, насіннєві бульби і цілинний ділянку приблизно 5х5 м в самому кутку городу, до якого ніяк не доходили руки. Іншими словами: мені не було шкода ні місця, ні насіння. Чому б не спробувати?
Я помилялася, думаючи, що картопля під соломою - це безпроблемне вирощування. Відразу ж виникло питання: де навесні взяти стільки соломи. Взагалі не розуміла різниці між сіном і соломою, для мене це все - суха трава. А де взяти багато сухої трави? Звичайно ж, на лісових галявинах. Вони тільки витаялі і обсохнули, зелена трава ще не пробилася, зате суха лежала зверху хорошим шаром. З чоловіком з'їздили на природу, граблями і вилами набрали чималу кількість торішньої трави. Тоді я зрозуміла, що розчистити лісову галявину не легше, ніж перекопати невеликий шматок цілини, ми неабияк втомилися і зголодніли.

Тоді я зрозуміла, що розчистити лісову галявину не легше, ніж перекопати невеликий шматок цілини, ми неабияк втомилися і зголодніли

Для цього способу потрібно величезна кількість сіна або соломи, без спецтехніки тут не обійтися

Трави мені вистачило на дві грядки довжиною 3 і 5 метрів, шириною 70-80 см і висотою 30 см. Грядки вирішила розташувати паралельно на відстані приблизно 3 метри один від одного, по межах цілинного ділянки, оскільки по центру росте агрус. Картоплини були вже з паростками і зачатками корінців, тому я їх пожаліла і трохи допомогла в боротьбі з дерном за виживання. Зрізала сапкою відросла вже травичку і в місцях, де планувала розкласти картоплини, трохи розколупав дерен, щоб оголилася земля.
Бульби розклала в шаховому порядку. У кожній грядці у мене вийшло по 2 рядки, одні від іншого в 50 см, між бульбами в рядах - 30 см. Поклала зверху половину сіна, полила, оскільки воно було сухе, і вкрила другою половиною, добре прітрамбовала, надала форму грядки. Щоб всю конструкцію не віднесло вітром, придавила зверху важкими і крислатими гілками, що залишилися після обрізки яблуні і груші.

Порада: якщо садите по дёрну, то обов'язково обробіть бульби і грунт під ними препаратом від дротяників. Личинки цього шкідника зимують в коренях багаторічних трав. Розкладаючи поверх картопля, ми подаємо їм їжу прямо в місця проживання і масового скупчення.

Способи посадки картоплі під солому

Різні способів посадки картоплі під солому відрізняються лише деталями. Картоплю садять:

  • в короби, грядки з бортиками або просто на рівній поверхні;
  • в землю різного ступеня підготовки: перекопаний або лише розпушену, в лунки, борозни або по цілині поверх трави;
  • без добрив і з їх застосуванням: розкидають по грунту нітроамофоску, золу, присипають бульби перегноєм і т. п .;
  • розклавши по землі і укривши соломою або роблячи поглиблення в уже розкладеною соломі;
  • використовуючи не тільки солому, але і сіно, висушені бур'яни, велику стружку, опале листя, спеціально вирощені для цього способу сидерати.

Не можна безпосередньо на насінні бульби укладати тільки що зірвану траву, бадилля, кухонні відходи. Ці матеріали створять щільний, непроникний для повітря сирої шар, будуть гнити самі і знищать картопля.

Дуже важливо, щоб шар соломи був не менше 30 см в товщину. Тільки за такої умови вона зможе стримати ріст бур'янів і буде зберігати постійними температуру і вологість біля бульб. Якщо соломи мало, то після посадки регулярно тонким шаром зверху покладете виполоти бур'яни. На сонці вони підсохнуть і перетворяться в сіно.

Догляд за картоплею під соломою

Якщо ви посадили пророщений картопля поверх прогрітій землі, зволожили солому, то вже через 7-10 днів можна підходити до грядці і перевіряти: чи не з'явилися на її поверхні опуклості. Паростки картоплі випирають знизу, як капелюшки грибів. У цей момент потрібно допомогти їм пробитися на світло і акуратно розсунути солому, вивільнивши вершинки пагонів.

У цей момент потрібно допомогти їм пробитися на світло і акуратно розсунути солому, вивільнивши вершинки пагонів

Сходи з'являються недружно, деякі пагони ще під сіном, тільки підняли його

У мене ділянка знаходиться поруч з будинком, тому я перевіряла, як йде експеримент, мало не кожен день. Адже це так легко і цікаво - підняти край соломи, як ковдру, і розглядати картоплю, відрощувати коріння і паростки. Боялася, що бульби загинє або засохнуть, але виглядали вони бадьоро, і навіть запах від сіна йшов приємний, лісовий.

Єдине, за чим потрібно стежити при вирощуванні картоплі під соломою - це за вологістю в зоні коренів, і то лише в посушливих регіонах. Коли потрібно поливати, з'ясувати дуже просто: просуньте руку під солому, якщо там сухо, полийте. У міру зростання бадилля підкладайте суху траву, як би підсапуючи.

Побачила в інтернеті цікавий спосіб підгортання: пагони одного куща розкладали по колу у вигляді промінчиків, а в середину сипали землю. При такому окучивании кожен стебло отримує сонячного світла і тепла по максимуму. Застосувала цей спосіб на своїх грядках, пагони по різних сторонах розводила за допомогою клубків з сухої трави. Укладала їх в центр куща і пагони відхилялися по сторонам.
За картоплею під соломою доглядала попутно. Наприклад, обробляла основне поле від фітофтори або колорадського жука, залишки з обприскувача діставалися експериментальним грядках.
Іноді на форумах зустрічаються пости про те, що при такому способі в соломі заводяться миші. Чи не зіткнулася з проблемою, оскільки і ми, і сусіди тримаємо кішок.

Віялове підгортання - пагони укладають по сторонам і фіксують в такому положенні

Збір врожаю

Копання картоплі для мене була дуже хвилюючою. Вирішувалася доля експерименту: все даремно або він вдався. Начиталася і наслухалася в інтернеті, що досить прибрати зверху солому, і ось вона картопля - вся чиста і красива. Не тут то було. Вже з середини літа я перестала заглядати під солому, кущі були пишними і здоровими, перевіряти, що там внизу, не було ніякої необхідності.
До кінця сезону я була здивована: просто підняти солому і заглянути під неї більше не вдавалося. Нижній шар перетворився на перегній, середній - в труху, і тільки зверху сіно залишилося колишнім. Незважаючи на те що бульби я розкладала поверх дерну, кущі руками висмикувати з працею, вони проросли в землю і міцно трималися за неї корінням.
Довелося братися за вила і підкопувати, як звичайну картоплю. Бульби були великими, урожай хорошим, але не краще, ніж на ділянці, де я картоплю садила традиційним способом, поливала, полола і підгодовувала. Тобто продуктивність приблизно така ж, але догляду набагато менше. До речі, від дерну не залишилося і сліду. Експеримент вдався, але повторювати його мені поки не хочеться.

Відео: збір картоплі, посадженої по цілині

Відгуки про вирощування картоплі під соломою

Головне, що приваблює в посадці під солому - це можливість не копати землю і навіть садити по цілині. Харчування і потрібний мікроклімат забезпечує товстий шар поступово розкладається мульчі. Для здійснення технології необхідна велика кількість соломи. Знайти її, зібрати або виростити і висушити, укрити нею картопля, а потім підкладати в міру зростання кущів - це теж досить нелегкий труд.

Але чи дійсно технологія така гарна, або вона теж має свої недоліки?
Чому б не спробувати?
А де взяти багато сухої трави?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама