Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування перцю в теплиці: догляд, агротехніка, сорти, відео, секрети, умови, технологія, особливості, як прищеплювати

  1. Тепличні сорти перцю
  2. підготовка ґрунту
  3. Підготовка перцевої розсади для висадки в теплицю
  4. Способи вирощування перцю в тепличних умовах
  5. Особливості догляду за перцем в теплиці

Одним з найбільш корисних овочів є болгарський перець. А найголовніше, що можна легко організувати вирощування перцю в теплиці самостійно. Теплиця допоможе дотримуватися сприятливий температурний режим для проростання перцю, підвищить врожайність культури і прискорить зростання. Все, що потрібно для вирощування перцю на своїй садовій ділянці в теплиці, - це визначитися з сортом перцю, правильно підготувати грунт і розсаду, висадити розсаду відповідно до технології і оточити її турботою, щоб отримати гідний урожай. Одним з найбільш корисних овочів є болгарський перець

Схема посадки солодкого перцю.

Тепличні сорти перцю

За час вирощування болгарського перцю, в зв'язку з розширенням сфери його застосування і географії вирощування, з'явилося безліч сортів. Відрізняються вони за розміром, вагою, кольором, смаком і деяких особливостей догляду та вирощування. Основний принцип класифікації болгарського перцю - це призначення вирощених плодів. Їх можна вживати в їжу сирими або термічно обробленими. У такому випадку для зручності слід вирощувати великі м'ясисті плоди. Для маринадів спеціально виведені мініатюрні сорти перців, які буде зручно поміщати в банки.

Наприклад, сорт «Гладіатор» буде важити до 400 г, плід м'ясистий, жовтого кольору, солодкий. Плоди сорту «Єрмак» будуть менше за вагою і за розміром, червоного кольору, але зате встигають вони набагато раніше, на смак більше кислинки. Перці сорти «Медаль» ще менше колишніх, близько 130 г, але цвітуть постійно, протягом усього літа будуть плодоносити, червоного кольору. Зустрічаються і екзотичні, такі як «Чорний кардинал». Він зріє досить довго в російських умовах. Для маринування зручно вирощувати немясістие перці з масою близько 100 г - сорт «Вікторія».

підготовка ґрунту

Схема підв'язки перцю в теплиці.

Щоб вирощування перцю в парнику принесло хороший урожай, потрібно як слід підготувати грунт перед висадкою розсади. Краще облаштувати свіжий родючий шар ґрунту в теплиці. Вільний родючий шар на ділянці, раніше використовуваний під такі плодові культури, як цибуля, гарбуз, капуста, кабачок, морква, найбільш бажаний. Його потрібно зібрати і перевезти в теплицю. Якщо в теплиці стара земля, з можливими ознаками зараження цвіллю або грибками, то краще видалити її. До свіжого грунту потрібно додати подрібнену траву і приготувати компост або гній, який перепревающей не менше року. Такі заходи допоможуть збагатити землю поживними речовинами і поліпшать аерацію. Перед безпосередній висадкою не буде зайвим додатково внести в ґрунтовий шар спеціальні мінеральні добрива.

Після підготовки основного грунту в теплиці для вирощування перцю слід визначитися зі способом розміщення рослин. Для перцю можна сформувати грядки або ж підготувати поліетиленові щільні мішки, кожен з них пізніше буде заповнений спеціальною сумішшю грунту з добривом.

Підготовка перцевої розсади для висадки в теплицю

Агротехніка висадки перців говорить: оскільки сходить перець повільно і йому потрібна достатня кількість тепла і харчування, то насіння сіють в сприятливих домашніх умовах ще в останніх числах лютого. Посіви проводять в дрібних, але широких скриньках в удобрений грунт. Перші сходи можуть з'явитися після закінчення півмісяця. Вирощування перцю в таких умовах триває до місяця. Готують торф'яні горщики і, коли пара листків з'явиться на сходах, можна пересаджувати в них перець попарно. Щодня потрібно розпушувати грунт в горщиках, щоб не порушувати режиму аерації. Поливати часто не рекомендується, але щедрість краще дотримуватися.

В останніх числах квітня, коли на розсаді вже є близько десятка листочків і з'являються зачатки зав'язей, можна проводити висадку перцю в теплиці і продовжити його вирощування вже там до отримання врожаю.

Способи вирощування перцю в тепличних умовах

Схема послідовності формування пагонів перцю.

Вирощування перцю починається з висадки його подращенную розсади в підготовлений родючий грунт, прогрітий сонячною енергією до 18-20 градусів. Якщо теплиця обладнана штучним підігрівом і може забезпечити таку температуру в перших числах березня, то в теплиці можна висівати саме насіння. Якщо таких умов сформувати немає можливості, то в теплиці висаджують тільки розсаду перцю.

Як вже було зазначено, вирощувати перцеву розсаду можна двома основними способами: безпосередньо на грунт в підготовлені грядки або в поліетиленові мішки з поживними сумішами. Варто докладніше розглянути кожен із способів.

Вирощування перцю починається з підготовки самих грядок. Грядки представляють собою піднятий шар грунту з ущільненими стежками для зручного догляду. Кількість і розміри грядок визначаються індивідуально в залежності від розмірів теплиць. Для формування грядки використовують садовий інвентар. Лопатою легко розпушити і сформувати підняті майданчики грунту. Піднімати високо не потрібно - достатньо буде і двох десятків сантиметрів. Щоб свежеподнятий шар землі не розпадається, не втрачалася форма грядки за весь період її використання, краще окантувати її бортиками з дерев'яних рейок. Висота рейки повинна відповідати висоті грядки. Сапкою можна розбити грудки землі і насичувати грунт повітрям під час росту рослин.

Граблями зручно розрівнювати поверхню грядок, вони здатні розбивати навіть найдрібніші камінчики грунту. Грядки формують у всю довжину теплиць, а ширину передбачають не більше двох кущів, щоб забезпечити зручний доступ до кожного куща для догляду і збирання врожаю. Відстані між кущами в грядці краще передбачати близько тридцяти сантиметрів. Якщо посадити ближче, то вже рослі рослини будуть затінювати один одного і плутають (в залежності від сорту).

Якщо посадити ближче, то вже рослі рослини будуть затінювати один одного і плутають (в залежності від сорту)

Схема вирощування перцю в блоках з мінеральної вати.

Ширину стежки зазвичай роблять близько вісімдесяти сантиметрів - так зручніше буде підносити інвентар для догляду за рослинами і ємності для збору врожаю, особливо якщо грядки виявляться по обидва боки від стежки.

Можна, можливо висаджувати перець в теплиці або парнику в індивідуальних умовах, які створюються в поліетиленових щільних пакетах. При цьому формувати грядку не потрібно, а коренева система рослини буде повністю ізольована від зовнішніх впливів. До того ж, в мішку для кореневої системи буде створюватися подобу парникового ефекту, що дозволить згладити добові перепади температур. Заздалегідь підготовлені пакети наповнюють родючим грунтом і вкопують їх в парнику на рівні з основним грунтом. Такий спосіб вирощування підійде для тих випадків, коли поліпшити грунт у всьому парнику не вдається або немає на це часу. Грунт в пакетах заздалегідь удобрюють і доглядають за ним протягом всього зростання перцю, решту грунт в парнику при цьому можна залишити без уваги.

При будь-якому способі посадки висаджування розсади перцю в тепличні умови, або пікірування, виробляють тільки в тих же торф'яних горщиках, в яких вони росли. Перець погано переносить всякого роду пересадки, а горщик дозволить не турбувати кореневу систему і стане додатковим добривом у міру розчинення під дією вологи. Щоб висадити горщик з розсадою в грядку або в мішок з грунтом, в грунті потрібно зробити лунку за розміром горщика і поставити його туди, трохи присипати зверху землею, але щільно НЕ придавлює - земля сама ущільнився в результаті поливу.

Залежно від обраного способу вирощування перцю в теплицях для цього обов'язково знадобляться деякі інструменти і матеріали, всі вони представлені нижче.

Залежно від обраного способу   вирощування перцю в теплицях   для цього обов'язково знадобляться деякі інструменти і матеріали, всі вони представлені нижче

Таблиця температур для вирощування овочевих культур.

Необхідні садові інструменти:

  • лопата - для освіти насипу родючого свіжого грунту і добрив в теплиці;
  • граблі: великі - для підготовки грунту перед посадкою, маленькі - для догляду за зростаючим перцем в теплиці ;
  • сапа велика і маленька;
  • ножиці - для пасинкування перцю
  • відро - їм простіше заносити землю в теплицю і рівномірно розподіляти її по всій площі грядок.

Матеріали для вирощування перцю в теплицях:

  • торф'яні горщики - для вирощування розсади перцю в домашніх умовах;
  • поліетиленові мішки - для вирощування перцю в індивідуально створених умовах теплиць;
  • ткані стрічки - для підв'язки кущів перцю.

Особливості догляду за перцем в теплиці

Догляд за перцем в парниках або теплицях головним чином полягає в створенні оптимальних умов вирощування, при яких можна отримати максимальну врожайність при мінімальних вкладеннях праці і коштів. Основними заходами догляду за перцем можна вважати правильний полив, своєчасну підв'язку і пасинкування, ретельне видалення бур'янів, введення мінеральних добрив.

Що стосується поливу, то перці в теплиці, як при вирощуванні розсади, не переносять занадто частих і рясних поливів, але вони також і негативно ставляться до пересушування грунту. Нестача води може призвести навіть до відпадіння квіток і тільки початківців розвиток зав'язей, що може позбавити недосвідченого городника всього врожаю.

Структурна схема складу грунту для вирощування перцю.

Тому поливати перець слід частіше, але невеликими порціями. В цьому відношенні часто застосовують мульчування - створення трав'яний насипу прямо на грядках з плодової рослинністю для утримання вологи, підвищення температури кореневої системи і насичення ґрунту поживними речовинами при розкладанні мульчі. Мульча може складатися із спеціально вирощених злакових і зрізаних або з будь-якої іншої рослинності або підсушеної трави. При застосуванні мульчування кількість поливів може скоротитися до трьох разів на тиждень і менше, в залежності від погоди.

Доглядом за перцями в теплиці буде вважатися і підв'язування його гілок. Час підв'язки можна визначити самостійно. Коли рослина досягає великих розмірів і починають наливатися і тяжелеть плоди, пора підв'язувати їх до міцної опори ганчірковими стрічками (щоб не поранити ламкі стебла і гілки) і формувати тим самим кущ. Потрібно передбачити зручний підхід до кожного куща для збору врожаю.

У вологі періоди літа слід прибирати все пасинки. Пасинками називають нижні відгалуження від основного стебла, а їх відрив - пасинкуванням. На пасинки витрачається багато поживних речовин, які могли піти на зростання плоду. Пасинки відривають руками, а також прибирають і нижню листя. Проводять це в періоди дощів, оскільки листя і пасинки в посуху допомагають рослині природно охолоджуватися.

Обов'язково потрібно стежити за бур'янами в теплиці з перцями, їх абсолютно не повинно бути. Бур'яни можуть затінювати молоду розсаду перців, пригнічувати ріст і розвиток кореневої системи, ускладнювати живлення рослин. До речі, при застосуванні мульчування проблема з бур'янами автоматично вирішується, оскільки в тіні мульчі вони практично не ростуть.

Добрива в грунт для тепличних перців потрібно вносити досить часто і міняти види по ходу вирощування. Розчини складних багатокомпонентних добрив в малих концентраціях корисно вносити щотижня. При цьому в початкові вегетативні періоди в їх складі має значно переважати азотний елемент. Коли перець почне активно плодоносити, варто збільшити фосфорний елемент. При зараженні попелиць корисно включити калій.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама