Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування суниці садової: як вибрати сорт, як підготувати грунт, посадка, правильний догляд

З чого почати знайомство з суницею садовою? «Звичайно, зі спеціалізованої літератури!» - швидше за все, почуєте ви у відповідь. Більш просунуті садівники пошукають інформацію про культуру в Інтернеті. Але в першому випадку є ризик нарватися на нудний, заумний текст, а в другому - отримати масу розрізнених і неточних відомостей. Розібратися в тонкощах вирощування суниці садової допоможуть 11 нескладних порад від фахівця.

1. Для посадки суниці садової вибирайте саме сонячне місце.

Бажано, щоб раніше там не росла ця культура. Розмір грядки робіть на свій розсуд. Однак враховуйте, що схема посадки 50 х 50 см замала. Більше підійде 60 х 60 см - так з усіх боків буде провітрювання.

2. Суниця, звичайно ж, любить родючі грунтів и. Але якщо таких немає в наявності, родючість можна значно поліпшити, внісши на 1 м2 10-15л верхового торфу або компосту і 50 - 60 г мінеральних добрив.

3. Дана культура не любить багато добрив, але зовсім без них теж не можна обійтися. Вірніше, можна, але знадобиться велика кількість гнойового перегною, а він - страшний дефіцит. Отже, застосовуємо мінеральні добрива, що не містять хлору, наприклад, «Новий універсал» (50 г на 1 м2). Грунт добре перекопайте, виберіть бур'яни, внесіть добриво в зазначеному дозуванні, перемішайте з землею і сформуйте грядку. Садіть через 1 - 2 тижні після того, як гряда трохи просяде.

4. Спробуйте висадити суницю садову на високі грядки (20 - 25 см), цей захід допоможе навесні не допустити перезволоження в зоні основних коренів, що дуже добре позначиться на розвитку рослини.

5. Закрутіть грядку плівкою або нетканим матеріалом чорного кольору.

Закрутіть грядку плівкою або нетканим матеріалом чорного кольору

Садити будете в прорізані отвори. Чорний колір захистить землю від проростання бур'янів, крім того, вона під укриттям буде менше пересихати і краще прогріватися, а це дуже добре для рослин. В ідеалі ягоди залишаться лежати на чистому матеріалі, а значить, будуть менше гнити. Також вам не доведеться видирати з землі вуса, які почнуть утворюватися з початком цвітіння. До речі, вуса у міру відростання необхідно видаляти, вони «з'їдять» до 30% врожаю.

6. Садіть розсаду в кінці квітня - початку травня. Особливо це стосується ремонтантних сортів; при таких термінах посадки вони дадуть до осені по 1 кг ягід з 1 м2. Висаджувати розсаду можна все літо аж до 10 - 20 вересня. При посадці пам'ятайте про те, що сердечко (центральну нирку) не можна заглиблювати.

7. Добре полийте рослини і закрийте грядки нетканим матеріалом з каркасом (як для огірків). У такому вигляді суницю можна тримати до початку червня. Але не забувайте поливати її і відкривати хоча б раз на тиждень. Перед цвітінням обов'язково зніміть укриття.

8. У період дозрівання урожай прибирайте через день, в жарку погоду - щодня. Якщо ви посадили ремонтантні суницю, то ягоди у вас будуть практично до кінця жовтня. Тому в кінці серпня можна знову спорудити укриття з нетканого матеріалу, але з хорошим торцевих провітрюванням. Крім цього, врахуйте, що ремонтантная суниця більш вимоглива до поливу та підживлення.

9. У звичайні стандартні зими суниця зимує добре, в тому числі й іноземні сорти. Але коли в грудні тривалий час немає снігу, а морози досягають - 20 ° С, вона може підмерзнути. Так що будьте готові укрити рослини соломою, тирсою або нетканим матеріалом. Але майте на увазі - заздалегідь робити це не можна. Може вийти так, що під укриттям всю зиму буде плюсова температура, і рослини подопреют.

10. Вибір сорту - це найголовніше.

Якщо заглянути в Інтернет, то тільки на одній сторінці ви знайдете більше 100 сортів з докладним описом їх достоїнств. Повірте, все це - правда, просто крім переваг у кожного з них є свої мінуси, на яких увага навмисне не загострюють. Недоліками сорти можуть бути посередній смак або невеликого розміру ягода, сприйнятливість до хвороб листя, недостатня зимостійкість і багато іншого. Але для садівників, мабуть, головними ознаками є стійкість до хвороб і смак. В даний час (за загальним визнанням) найбільш смачними є: `Holiday`,` Polka`, `Kimberly`,` Нопеоуе`, `Царіца`. З ремонтантних сортів кращий - `Єлизавета 2`. Перераховані вище сорти поряд з відмінним смаком володіють іншими характеристиками на прийнятному рівні, які визначають успіх їх вирощування.

Вибір і придбання розсади - мабуть, це ключове питання. І не тому, що вам можуть підсунути не той сорт, який ви хочете, що трапляється часто-густо. В першу чергу важливість цього пункту полягає в тому, що зараз повсюдно поширені суничний кліщ і сунична нематода. Дуже висока ймовірність того, що ви затягнути на ділянку цих шкідників. Мер боротьби з ними поки немає, так що ви ризикуєте практично не отримати урожай. Ні в якому разі не купуйте суницю у сусідів і бабусь на ринку.

Купуйте посадковий матеріал тільки в хорошому розпліднику. Тим більше, що зараз продається багато розсади в касетах і горщиках - продукція ця дорога, але вона того варта. Також в останні роки почали продавати розсаду «Фріго», фасовану в торфі. Купуючи таку суницю, ви повинні пам'ятати, що її необхідно відразу висадити в грунт, в горщики на вікні або в теплиці. Якщо вона сильно проросла в упаковці, то її краще не купувати. Також не радимо купувати розсаду через поштову розсилку - суниця не може довго перебувати в теплі і без світла. А посилки йдуть більш 10-ти днів. Результат від такої пересилання, як правило, негативний.

Михайло Качалкін, Сад своїми руками, 2013 №04

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Переглядів: 10 539 Рубрика: Ягода

Мітки: грядка , суниця , суниця садова , розсада , рослина , сад , ягода

З чого почати знайомство з суницею садовою?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама