Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування томатів в домашніх умовах не в сезон

  1. Сорт томатів для домашнього вирощування
  2. Грунт для вирощування помідорів в домашніх умовах
  3. Освітлення помідорів в домашніх умовах
  4. Догляд за помідорами в домашніх умовах
  5. Вирощування помідор в домашніх умовах: фото
  6. Нижче інші записи по темі "Дача і сад - своїми руками"
  7. Підпишіться на оновлення в наших групах.

Волею-неволею в осінньо-зимовий період доводилося відмовлятися від вирощування томатів.

Але з минулого року я вирішив і взимку не позбавляти себе улюбленого заняття.

І став вирощувати напівдекоративний томати будинку, біля вікна. Це завдало багато позитивних емоцій і дозволило онукові взимку ласувати смачними і солодкими помідори черрі.

Сорт томатів для домашнього вирощування

Для посіву я використав насіння низькорослого штамбового сорти Червоний карлик. Спроби виростити звичайні сорти, які я саджу влітку, не привели до позитивного результату.

В якості ємностей для вирощування взяв 4-5-літрові квіткові горщики. Адже томати будуть рости в будинку, а значить, естетична складова, мабуть, на першому місці.

Посилання по темі: Вирощування помідор черрі в домашніх умовах

Грунт для вирощування помідорів в домашніх умовах

Так як майбутній урожай їстимуть діти, я запасся своїм грунтом. Поясню чому. Більшість продаваних грунтів є торф'яної субстрат з додаванням крейди для зниження його кислотності і набором сухих мінеральних добрив.

Такий грунт підходить для квітів і розсади, але ось смачні і нешкідливі томати на ньому навряд чи отримаєш. Мій рецепт грунту простий: дернова земля і якісний компост в рівних частках, плюс 1 ст. ложка деревної або трав'яний золи на 1 відро суміші. Грунт я ретельно перемішую і просівають від коренів і великих грудок.

У горщики, на 1/2 наповнені підготовленим грунтом, розпікувати сіянці, які спочатку росли в невеликої ємності глибиною 3-4 см.

Насіння перед посівом стимулював в АКЧ (аерувати компостний чай). Роблю його сам. По суті, АКЧ - це саморобний препарат з ефективними мікроорганізмами (ЕМ), які розчиняють складні хімічні сполуки, а деякі з них ще й фіксують азот повітря, покращуючи живлення рослин.

Може здатися, до чого тут стимуляція насіння?

Справа в тому, що АКЧ містить величезну кількість речовин - від гормонів до антибіотиків, які знезаражують і покращують проростання насіння. І навіть сам процес аерування для них дуже корисний.

Я приведу рецепт приготування невеликої кількості АКЧ. У 3-літрову банку наливаю 2 л чистої води (дощової або джерельної), кладу 80 г (половину 200-грамового склянки) компосту і 10 мл ЕМ патоки. Цей склад аерується від 24 до 30 год за допомогою повітряного компресора (3-5 л / хв) з розпилювачем. Насіння в марлевих пакетиках розміщую в АКЧ з початку його виготовлення і тримаю в ньому все 24-30 год.

Єдиний недолік АКЧ - короткий термін зберігання, максимум 3-4 години після приготування. Тому приготовлений АКЧ я використовую відразу при посіві насіння, а частина, що залишилася йде для підгодівлі інших рослин з зимового городу.

Читайте також: Як приготувати компостний чай своїми руками

Освітлення помідорів в домашніх умовах

Посіявши насіння в (досветка) невелику ємність, прибираю її в тепле і темне місце, поки не з'являться сходи (зазвичай на 3-5 днів). Після цього рослинам потрібно дуже хороше освітлення. Але взимку, навіть у південного вікна в сонячний день, світловий день триває не більше 7-8 ч.

А цього для пророслих томатів вкрай мало, доводиться влаштовувати додаткове освітлення. Я зупинився на спеціальних світлодіодних лампах.

Чому?

По-перше, вони споживають мало електроенергії. По-друге, не нагріваються, а значить, більш пожежобезпечні, ніж лампи галогенові або газорозрядні. І по-третє, екологічно безпечні (не потребують спеціальної утилізації).

Ефективність світлодіодного освітлення заснована на тому, що вони з усього світлового спектру в основному використовують тільки два: синій з довжиною хвилі 445 nm і червоний з довжиною хвилі 660 nm. Вчені довели, що саме ці діапазони світла рослини поглинають більш активно. Причому синє світло сприяє стрімкого поділу клітин і скорочення їх довжини, що перешкоджає витягуванню рослини, а червоний бере активну участь в синтезі хлорофілу.

Я виготовив з невеликих лампочок витягнутий світильник, під який і помістив пророслі сіянці. Томати, особливо на самому початку росту, вимогливі до тривалості світлового дня, тому перші дві доби їх досвічувати постійно, а пізніше перевів на 12-годинний режим досвітки.

Дуже зручно використовувати таймер-розетку, досить її налаштувати - і включати і вимикати світильник вже не знадобиться. Це обладнання я використовую також і при вирощуванні розсади, тому воно не простоює.

Посилання по темі: Додаткове підсвічування розсади помідорів

Догляд за помідорами в домашніх умовах

У віці 10-15 днів, у фазі двох справжніх листочків, я розпікувати сіянці, відібравши найбільші, міцні і «правильні». При пікіровки можна використовувати свіжий АКЧ для поливу, розведенні 1:10 з водою. Пересаджені рослини в горщиках розмістив у вікна під світильником і 5-7 днів; не поливав, даючи розвинутися кореневій системі.

Надалі догляд був простим: поливав раз в 5 днів і підгодовував АКЧ раз в два тижні.

Незважаючи на те що сорт був низькорослим і не вимагав пасинкування, через місяць я видалив по два нижніх листочка і ще через тиждень підсипав грунт для утворення додаткових коренів. І заодно прив'язав кущ до дерев'яного прутки.

З початку цвітіння для кращого зав'язування плодів кущі зрідка трусив і тут же обприскував водою або розведеним АКЧ з розпилювача, щоб облетіла пилок прилипла.

З'явилися плоди червоніли неодночасно, але так як вони досить довго не перестигати, я залишав їх прямо на кущі - для більшого декоративного ефекту. У тому сезоні дозрівання припало якраз на новорічні свята, і пара горщиків з томатами непогано прикрасили стіл.

Весь процес вирощування від посіву насіння до дозрівання плодів у мене зайняв 100-120 днів. Це варто враховувати, якщо є бажання виростити томати до певної дати.

Вирощування помідор в домашніх умовах: фото

Вирощування помідор в домашніх умовах: фото

© Автор: В. МЕДВЕДЄВ

ЗАМОВТЕ ЯКІСНІ І ДЕШЕВІ НАСІННЯ ТА ІНШІ ТОВАРИ ДЛЯ ДОМУ І ДАЧІ. ЦІНИ копійчані. ПРОВЕРЕНО! ПРОСТО ПОДИВІТЬСЯ САМІ І здивував ЯК МИ.ЕСТЬ ВІДГУКИ. ПЕРЕЙТИ >>>

ПЕРЕЙТИ >>>

Нижче інші записи по темі "Дача і сад - своїми руками"

  • Екзотичні рослини в домашніх умовах - як посадити і виростити : Як виростити в домашніх умовах ...
  • Вирощування кімнатних томатів - посадка і догляд : Кімнатні помідори - секрети посадки ...
  • Огірки в домашніх умовах (самозапильних гібриди) Огірки в квартирі - секрети ...
  • Лавр (лаврове дерево) - вирощування догляд і розмноження : Як виростити свій лавр в ...
  • Помідори черрі (фото) в домашніх умовах : Як виростити домашні томати черрі Черрі ...
  • Як опиліть помідори правильно : Запилення помідор Як опиліть квітки, щоб ...
  • Ірезіне (фото) догляд в домашніх умовах Рослина ирезине - посадка і ...

    Підпишіться на оновлення в наших групах.

    Будемо друзями!

  • Може здатися, до чого тут стимуляція насіння?
    Чому?
    Реклама

    Реклама
    Новости
    Реклама
    Реклама