Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вісник садівника - КАРТОПЛЯ ПО-Балабановського І ПО-ФІНСЬКИ

  1. Картопля по-Балабановського
  2. Картопля по-фінськи (від Людмили Седун)

Як виростити хороший урожай смачною, запашною і розсипчастою картоплі Як виростити хороший урожай смачною, запашною і розсипчастою картоплі? Щоб дорослі згадали, а молоді - дізналися смак кастоящей картоплі. Пропонуємо на вибір два ефективних способу: від відомого картоплярства Петра Романовича БАЛАБАНОВА і той, що з успіхом використовують в Фінляндії (його представляє Людмила Седунов).

тт

Картопля по-Балабановського

Картоплі Петро Романович Балабанов (1928-2010), можна сказати, присвятив добру половину свого життя. Він займався його агротехнікою, ратував за те, щоб в кожному саду-городі росло хоча б кілька десятків кущів. Їм розроблений оригінальний спосіб вирощування картоплі, який значно збільшує урожай і полегшує долю дачника, дозволяючи виростити до ста бульб з одного. Рекордна кількість отриманих ним бульб з куща - 119. Коротко про суть методу.

Грунт потрібна родюча, пухка, слабокислая (рН 5,5-5,8). Пласт грунту не перевертається, а розпушується увіткненими в грунт на глибину до 10 см лопатою або вилами (робимо кілька качають рухів). Заздалегідь формуємо гребені висотою 15-20 см. Восени або рано навесні сіємо сидерати (жито, ріпак, гірчицю, люпин), які за кілька днів до посадки картоплі підрізаємо і залишаємо на грунті. Ніяких інших добрив, тим більше мінеральних. Треба врахувати, що особливо небезпечний для картоплі надлишок азоту.

Для посадки Балабанов рекомендував смачні старі сорти, на кшталт Лорха і Синьоочки. Гарні, на його думку, Агрія, Белоярский ранній, Жуковський, Ласунак, Луговський, Резерв, Казка, Удача. Вибирайте, пробуйте!

Вибравши сорт, подбайте про якість посадкового матеріалу. Бульби відбираємо великі, вагою близько 100 г. Перед посадкою викладаємо їх на сонці в теплі для прогрівання і пророщування. Балабанов говорив, що непрогрітий картопля, як недоношена дитина. Готуємо захисно-стимулюючий розчин: на 10 літрів води беремо по чайній ложці мідного купоросу, борної кислоти і марганцю. Укладаємо бульби в сітку і опускаємо в розчин на 10-15 хвилин. Виймаємо і припудрюємо бульби золою.

Для того, щоб картопля накопичив більше крохмалю і був смачним, йому потрібні сонце, повітря і простір. Для цього міжряддя Балабанов робив широкими, до 120 см, а в ряду, орієнтованому з півдня на північ, бульби садив не ближче 30-40 см. Посадку починаємо не раніше, ніж листя на березі стануть розміром з рубльову монету, а грунт на глибині 10 см прогріється до 8-10 градусів.

Лунки не копає, а встромляємо лопату на полштика в центр гребеня, схиляємо її і в щілину, що утворилася обережно укладаємо бульба. Над ним повинно залишитися 6 см грунту. Через тиждень після посадки, але до появи сходів, підгортаємо шаром грунту такої ж товщини, а через тиждень - ще раз. Благо, міжряддя широкі і підгортати є чим. Таким чином, виходить, що від бульби до вершини гребеня білий втечу довжиною 20-25 см. У цій довжині головна хитрість. Там можуть зав'язатися десятки бульб. Зелена частина пагонів утворює хлорофіл, але бульб на ній не буває.

Надалі, для збереження вологи і захисту від збудників хвороб, Петро Романович рекомендував провести два підгортання. У роки з середньою кількістю опадів він практикував, по крайней мере, три поливу - на початку і кінці бутонізації та на початку цвітіння. Така технологія дозволяла отримувати до півтонни картоплі з ділянки менш ніж півсотки. Причому хороший урожай був і в посушливі роки. Опановуйте методом Балабанова, ростіть картопля і їжте його на здоров'я!

Картопля по-фінськи (від Людмили Седун)

Ділячись враженнями про поїздку до Фінляндії, моя знайома розповіла, що тамтешні садівники вирощують картоплю у відрах. Ділянка у мене невеликий, все засаджено, і місця навіть під кілька кущів картоплі немає. Ось і вирішила випробувати контейнерний спосіб.

Взяла старі пластикові відра, просвердлили в дні отвори, заповнила грунтом, і експеримент почався. Я передчувала, як пригощу сім'ю смачною, ароматної, що іскриться на розломі картоплею. Перший млинець виявився глевким. Зробила кілька помилок - поставила відра в півтінь, засипала в них багато грунту і посадила дуже пізно, на початку червня. Але невеликий урожай все-таки отримала.

На наступний рік, озброївшись знаннями і додавши ще чотири відра, приступила до посадки. В кінці березня відібрала рівні середнього розміру бульби, на ринку купила сорт Удача. Для отримання раннього врожаю бульби яровізіруют протягом 30-40 днів на світлі при температурі 12--15º. Перед посадкою припудрюють золою.

В відра насипаю грунт шаром 10-15 см. Готую суміш, що складається з 2/3 компосту і 1/3 садової землі, і додаю півтори склянки золи на відро. Така ж суміш йде і на підсипку. Саджу по одному-два бульби і засинаю шаром грунту 12-15 см, в цілому виходить відро, заповнене трохи більше ніж до половини. Відра розставляю на добре освітлене місце. Можна поставити їх між грядками і навіть на балконі. Картоплі потрібно багато світла, на затінених ділянках урожай буває низьким.

Коли пагони досягнуть 10-12 см, засинаю їх грунтом майже повністю, залишивши тільки верхівки листя. Ця підсипка відповідає підгортання. Після підгортання на підземній частині стебла розвиваються нові пагони-столони, на яких утворюються і нові бульби. З ростом пагонів, через 10-15 днів, знову досипаю грунт, щоб її рівень досяг вершини відра (висота відер у мене 41 см). Виходить два підгортання.

Поливаю в залежності від погоди. Двічі обприскую настоєм золи - даю одну столову ложку на літр гарячої води і наполягаю два-три дні.

Після цвітіння картоплі починається інтенсивний ріст бульб, і через два тижні можна вибирати потроху найбільші. Після відмирання бадилля потрібно просто перекинути відро і зібрати решту картоплю.

Зазвичай садять картоплю в перших числах травня, у відра можна в другій половині квітня, і поставити їх в парник. Якщо парника немає, покладіть на дно відра шар листя, соломи і т. Д. У холодну пору, перегниваючи, вони будуть зігрівати картопля. Зібрати з одного відра можна близько 2,5 кг.

Неможливо описати різницю в смаку між купленою картоплею і вирощеної будинку. Смачного!

Фото Ліни Мацука.

Повернутися до розділу Город

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама