Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Всі секрети вирощування селери

  1. Грунт для вирощування селери
  2. Вирощування кореневої селери
  3. вирощування розсади
  4. Висадка в грунт
  5. Коли прибирати кореневої селера
  6. зберігання
  7. Вирощування листового і черешкові селери
  8. Вирощування селери по методу Митлайдера
  9. Швидкий спосіб проростання насіння кореневого і черешкові селери
  10. Вирощування насіння селери без пікіровки і без горщиків
  11. Вирощування розсади селери букетним способом
  12. Вирощування селери в теплиці (розсадою і з насіння)
  13. Як зібрати насіння селери
  14. Сівозміну для селери

Багато господині в приготуванні страв люблять використовувати селеру, він може бути листовий, стебловий або кореневої

Багато господині в приготуванні страв люблять використовувати селеру, він може бути листовий, стебловий або кореневої. Було б непогано виростити селера на присадибній ділянці, чи не так?

Селера - дворічна влаголюбивое холодостійка рослина, представник зонтичних. У вирощуванні будь-якого виду селери є свої особливості:

Листовий селера - скоростиглий, вирощують розсадним або посівним способом (до 105 днів).

Черешкова селера - найбільш перспективним способом вирощування вважається рассадний (до 125 днів).

Кореневої селера - розсадний спосіб вирощування (170-230 днів).

Грунт для вирощування селери

Рослина любить світло, воду і азотні поживні речовини Рослина любить світло, воду і азотні поживні речовини. Не терпить грунту, удобреному свіжим гноєм (коренеплоди уражаються плямистістю)! навесні можна перекопати плоскорезом Фокіна , Якщо не було осіннього перекопування. Найбільш хороший урожай можна отримати на грунті при осінньому внесенні великої кількості перегною (4-5 кг / кв.м) і глибокої перекопуванні.

При цьому потрібно використовувати компост спільно з мінеральними добривами 30-50 г фосфорних і по 15-20 г азотних і калійних (калійні добрива можна замінити золою). оптимальний pH грунту 6,5-7,0 . Вапнування грунту проводять під попередню культуру.

Якщо грунт важкий глинистий, то необхідний хороший дренаж. Рослина не виносить замокання і кислих грунтів.

Вирощування кореневої селери

Сорти - «Фрігге», «Юдінка», «Бейо Заден», «Празький велетень» ( «Яблуневий» - втратив сортові особливості) Сорти - «Фрігге», «Юдінка», «Бейо Заден», «Празький велетень» ( «Яблуневий» - втратив сортові особливості).

вирощування розсади

Насіння знезаражують 1% -ним розчином марганцівки і 0,2% -ним борної кислоти, замочують (на 15-20 хвилин у воді з температурою 50 ° С або при кімнатній температурі на 1-2 дні, міняючи кожні 2-3 години воду) , просушують на повітрі і висівають в перші тижні березня, не заглиблюючись в субстрат. Субстрат ґрунту повинен складатися з рівних частин дернової землі і перегною, або дернової землі, перегною і піску (у співвідношенні 1: 1: 0,5).
Розрівняйте поверхню землі, ввечері акуратно полийте і на ранок сійте насіння рядами, дотримуючись міжряддя 5 см. Зверху трохи присипте сумішшю (0,2-0,3 см) і поставте в тепле місце. Перші сходи з'являються через 7-10 днів. Для поливу краще використовувати пульверизатор. Ящик з розсадою накриваємо склом. При появі першого справжнього листочка починають пікіровку, поглиблюючи дощенту листя і не засипаючи центральну нирку (використовують торфоперегнійні контейнери або парничок).

Висадка в грунт

За 60 днів має з'явитися 5 листочків За 60 днів має з'явитися 5 листочків. Відбираємо якісну розсаду і починаємо висадку. За 2 тижні до пересадки розсади у відкритий грунт проведіть рідку підгодівлю, так щоб суміш не потрапляла на листочки.

Можна використовувати такі комбінації:

  • на 1 відро води 30 г азотних, 30 г фосфорних і 20 г калійних добрив;
  • 1 частина коров'яку на 10 частин води і по 20 г подвійного суперфосфату і калійної солі;
  • 1 частина гною на 3 частини води і по 20 г подвійного суперфосфату і калійної солі.

Якщо все ж добриво потрапило на листя, то його потрібно змити чистою водою з лійки з ситечком.

У другій половині травня висаджуємо розсаду кореневої селери на постійне місце щоб вже не було морозів, так як рослина може піти в стрілку і дати неїстівний коренеплід.

Розсаду НЕ заглубляйте, щоб коренеплоди не вийшло дрібними з бічними додатковими коренями, що спричинить зниження смакових якостей.

Міжряддя - 65 см, між рослинами - 20 см. Схема висадки для скоростиглих 40 × 40 см, для середньостиглих - 50 × 20 см або 60 × 30 см.

Підживлення для ослабленої розсади селери: розчин аміачної селітри, калійної солі і суперфосфату по 25 г на 10 л води Підживлення для ослабленої розсади селери: розчин аміачної селітри, калійної солі і суперфосфату по 25 г на 10 л води. Удобрювати 2-3 рази за вегетативний період.

Поливати кореневої селера потрібно під корінь, причому в останній місяць зростання це потрібно робити інтенсивніше.

Підгортання кореневої селера не вимагає, лише в кінці вересня, коли коренеплоди вже будуть розвинені і налиті. Рихлять до того моменту поки листя не зійдеться між рядами.

Видаляйте бічні пагони, а з липня місяця видаляйте старі листи. Якщо на листках з'являються плями, їх потрібно обірвати - це ознака грибкової хвороби.

Коли прибирати кореневої селера

Рослини прибирають до настання заморозків Рослини прибирають до настання заморозків. Обережно викопують і обрізають коріння. Дрібні коренеплоди також викопують, залишаючи 3-4 молодих листочка, і використовують для вигонки зелені. Відкручені листя можна підсушити і використовувати в кулінарії.

зберігання

Для зберігання потрібні ящики з вологим піском або торфом. Укладають щільно, залишаючи зверху шийку і листя.

Вирощування листового і черешкові селери

«Вершки» також вимогливі до грунту і добрив як і «корінці» (легкі супіщані або суглинні). Розсаду черешкові селери вирощують за принципом кореневого.

Міжряддя 40-45 см, між рослинами 15-20 см Міжряддя 40-45 см, між рослинами 15-20 см.

Щоб черешки у селери були вибілені, в перших числах вересня рослини варто підгорнути.
Щоб не підгортати, незалежно від виду селери, можна використовувати м'який картон, крафт-папір, солому і навіть газету. Притисніть щільно стебла і загорніть в світлозахисні матеріал, листя повинні залишитися вільні.

Зберігання. Для зберігання потрібні ящики з вологим піском. Укладають щільно, не знімаючи папір.

Вирощування селери по методу Митлайдера

Кореневої селера загущать не можна, на відміну від листового, але і з листовим НЕ зайдіть занадто далеко, так як він буде невеликий. Розвиток розсади йде 60 днів, за цей час з'являться 5-6 листочків. Висаджують розсаду в 20-х числах травня, відразу підгодувавши сумішшю добрив азоту фосфору і калію в співвідношенні 1,8: 1: 1,8 (2 ч.л. на 10 л води).

Вибираємо ділянку для посадки:

  • При повному сонячному дні - на вузьких рядках в 2 ряди через 17 см.
  • При затіненні близько 3-х годин - межрядье 25 см.
  • При затіненні близько 5-ї години - в шаховому порядку через 35 см один від одного.

Рясно поливайте, особливо в кінці вегетації. Чи не рихлите. За весь вегетативний період підгодовують 2-3 рази.

Швидкий спосіб проростання насіння кореневого і черешкові селери

Швидкий спосіб проростання насіння кореневого і черешкові селери

За день до передбачуваного посіву заповніть ящик субстратом і рясно полийте. Приготуйте сніг і в день посіву укласти шаром 1,5-2,0 см, ущільните і посійте насіння рядками. Накрийте склом і поставте в тепле місце, температура повинна бути 20-25 ° С. Коли з'являться перші сходи присипте зволоженою почвосмесью шаром 0,2-0,3 см, перенесіть ящик на світло і приберіть скло. Коли сходи практично всі зійшли, ящик переносите в прохолодне (10-12 ° С), але світле місце на 6 днів, щоб рослини не почали витягуватися в довжину, після чого переносите ящик в тепле місце (15-17 ° С). Після поливу розсади необхідне розпушування. При появі першого аркуша проводять пікіровку за схемою 5 × 5 см.

Розсаду висаджують, що не загущая, з середини квітня по схемі: скоростиглі 40 × 40 см, пізньостиглі 50 × 50 см.

Сім'ядолі повинні бути вище поверхні грунту на 0,3-0,5 см.

Вирощування насіння селери без пікіровки і без горщиків

Можна обійтися і без пікіровки рослин, але тоді потрібно проріджування і часто не одне. Висаджуючи розсаду у відкритий грунт, зверніть увагу на їх довжину, якщо більше 7 см, то корінці прищипують на третину довжини.

Вирощування розсади селери букетним способом

Коли насіння наклюнутся, беруть по 5-7 штучок і висівають в горщики (5 × 5 см), рівномірно розподіляючи по поверхні субстрату. При загущенности роблять проріджування. Чи не пікірують.

Вирощуючи розсаду селери, незалежно від способу, дотримуйтесь відносну вологість повітря - 70%.

Вирощування селери в теплиці (розсадою і з насіння)

Вирощування селери в теплиці (розсадою і з насіння)

  1. Зазвичай в теплицях вирощують листової або стебловий селера. Кореневої селера дає низьку врожайність. Коли розсада має 4-5 справжніх листочки її можна висаджувати в захищений грунт за схемою 25 × 15 см. Також можна рослини вирощувати разом з огірками і томатами, заповнюючи вільні місця, тобто по бортах грядок. Підгодовують Кристалін (15-25 г на 10 л води) або розчином 40-50 г аміачної селітри, по 20-30 г суперфосфату і хлористого калію на 10 л води. Розрахунок необхідного розчину йде на 1-2 кв.м. 1 відро. Прибирати селера починають через 50-70 днів.
  2. З насіння селера вирощувати в теплиці простіше. Пікірують, розпушують міжряддя і рясно поливають. Температурний режим 10-25 ° С. Підживлення мінеральним добривом через 1-1,5 місяці після появи перших сходів. Зрізання листя починають в перших числах листопада і потім кожні 2-3 тижні, проводячи кожен раз підгодівлю азотно-калійним добривом, поливаючи і пухка. Збір зелені проводять до березня.

Як зібрати насіння селери

Насіння селери дозрівають в різний час, їх довжина всього 1-1,5 мм. Збір починають коли парасольки змінюють забарвлення з зеленого на сірувато-зелений. У приміщенні насіння підсушують, потім труть в долонях, що утворився сміття видувають і отримують відмінні насіння, які можна зберігати до 5 років.

Сівозміну для селери

Попередниками селери повинні бути такі овочі: капуста, буряк, огірок, кабачок, гарбуз, томат, салат, кущова квасоля, шпинат. Не можна садити після густо з картоплею, кукурудзою, пастернаком, петрушкою і морквою. Посадити селера на колишнє місце можна через 4 роки.

Обприскування відваром хвоща рослин і ґрунту - профілактика грибних захворювань.

Поради при вирощуванні селери:

Поради при вирощуванні селери:

  • великі коренеплоди можна отримати, якщо в перших числах серпня провести проріджування (через одне);
  • щоб отримати великі черешки, розміщуйте посадки з відстанню між рядами 40-70 см і 40-50 см в ряду;
  • Не саджайте селера глибше, ніж він був у ящику, парнику або теплиці;
  • перший розпушування грунту неглибоке (4-5 см), подальше розпушування після підгодівлі або в міру необхідності, глибоке (12-15 см) розпушування проводять, якщо грунт ущільнюється від дощів;
  • рідку підгодівлю проводять перед поливом;
  • перша підгодівля - через 2-3 тижні після пересадки розсади в грунт, друга - через 2-3 тижні після першої (на 1 кв.м 20 г аміачної селітри і по 10-15 г суперфосфату і хлористого калію);
  • вибілювати черешки у черешкові селери потрібно за допомогою підгортання кожні 2 тижні у вересні місяці;
  • вирощуючи розсаду селери, поливайте воду в піддон, щоб не з'явилася чорна ніжка;
  • кращу освітленість дадуть лампи денного світла;
  • якщо забарвлення листя блідий, то удобрити сечовиною (на 10 л води 15 г добрива);
  • зберігайте селера при температурі 0-2 ° С в ящиках з вологим піском, обрізавши листя;
  • рослини можуть в грунті зимувати, якщо їх укрити мульчирующим матеріалом, з початком весни вони дадуть зелень, прискорити її появу можна встановивши плівкове укриття.

Було б непогано виростити селера на присадибній ділянці, чи не так?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама