Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Запашний горошок - вирощування з насіння, коли садити

  1. Опис квітки з фото
  2. Види і сорти запашного горошку
  3. Група сортів «Спенсер»
  4. Група сортів «Казберстон»
  5. Група сортів «Роял»
  6. Група «Біжу»
  7. Група «Пінк Купидом»
  8. Група сортів «Фантазія»
  9. Коли і як сіяти насіння запашного горошку
  10. Посів під зиму
  11. розсадою
  12. Садимо запашний горошок: відео
  13. Збір насіння запашного горошку
  14. Хвороби і шкідники запашного горошку
  15. Як зимує багаторічний горошок
  16. Посадка і догляд за запашним горошком, поради по вирощуванню: відео

Запашний горошок, так частіше називають чину запашну, вирощується на садових ділянках для вертикального озеленення, для декорування літніх альтанок і терас і просто для задоволення. Про те, яких правил слід дотримуватися, збираючись розпочати вирощування квітки, йдеться в цій статті.

Опис квітки з фото

Запашний горошок, так частіше називають чину запашну, вирощується на садових ділянках для вертикального озеленення, для декорування літніх альтанок і терас і просто для задоволення

Вперше, це було в 1696 році в Італії, запашний горошок був виявлений ботаніком купання. Звідти він був завезений до Англії, і за 300 років селекції фахівцям вдалося вивести понад 1000 сортів чини запашної.

Особливою примечательностью горошку є те, що його сильні пагони можуть досягати двох і більше метрів. Спритно чіпляючись вусиками за опори, стебла тягнуться вгору, створюючи мальовничий вертикальний килим. Квітки горошку зібрані в суцвіття, які розпускаються один за іншим, і це робить цвітіння постійним.

Сам квітка дуже схожий на вітрильну човник з веслами. До речі, окремо частини квітки саме так і називають: парус, весла, човник.

Однак ліанообразниє рослина має карликові форми, висота якого становить близько 30 см. Такому квітці опора не потрібна.

Зацвітає запашний горошок через два місяці після появи сходів і продовжує радувати садівника яскравістю суцвіть весь теплий сезон.

Після в'янення пелюсток утворюється плід, який представляє собою двостулковий біб. У ньому розташовується до 10 горошин бежевій або темно-коричневого забарвлення. Якщо залишити перші стручки на рослині, то вони встигнуть визріти, а це дасть можливість отримати власні насіння.

Види і сорти запашного горошку

У садовій культурі запашний горошок представлений двома видами, його можна вирощувати в однорічній культурі, а є сорти багаторічні. Обидва види вирощуються з насіння і дають сильні, ребристі пагони. Здатність чіплятися за все, що трапляється на шляху, вимагає обов'язкової опори. Тому посадки квітки слід проводити:

  • поруч зі стінами, яким хочеться додати декоративний вигляд.
  • вздовж парканів, які будуть виглядати як жива огорожа.
  • відкриту альтанку високі пагони чини запашної приховають від гарячих променів сонця.

Багаторічний запашний горошок не відрізняється багатством фарб. Найчастіше це рожеві або фіолетові квіти, зібрані в кисть. Безліч сильних батогів досягають двох метрів і вимагають міцної сітчастої опори, щоб рослина могла вільно рости і розвиватися.

У чини однорічної колірна палітра значно цікавіше. Квітки цього виду можуть білими і блакитними, рожевими червоними, бордовими і синіми. Однорічники виділяють більш ніжний аромат в порівнянні багатолітниками.

Цвіте запашний горошок з червня і до настання холодів. Віддає перевагу відкритим сонячним місцям з родючим грунтом і нейтральною реакцією на кислотність.

Не слід допускати вилягання стебел - це призводить до їх ураження хворобами і загнивання.

Група сортів «Спенсер»

Сорт «Сер Чарлз»

Всі види чини запашної діляться, в свою чергу, на групи. Серед високорослих сортів можна виділити групу «Спенсер». Це многостебельчатое рослина з довжиною пагонів близькою до 2,5 м. Квітконоси сильні і складаються з 3-5 квіток. Сам пелюстка, або як його називають - парус, має хвилястий верхній край.

  • Сорт «Аристократ» має глибокий солодкуватим ароматом, який випромінюють чарівні біло-рожеві квітки
  • «Сер Артур» прикрасить сад ніжно-бузковими вітрилами
  • «Сер Чарлз» - червоними.

Група сортів «Казберстон»

«Казберстон»

Сорти, що входять до групи «Казберстон» відрізняються Багатоквіткові. У кисті їх буває до 8 штук. Стебла рослини довгі, що робить його затребуваним в садовому дизайні. До того ж, він дивовижно виглядає в зрізку.

На замітку. Слід пам'ятати, що букети з запашного горошку краще формувати після розпускання всіх бутонів в кисті. Це пов'язано з властивістю квітки «не розпускати вітрила» в зрізку.

Група сортів «Роял»

«Роял»

Група «Роял» складається з сортів раннього терміну цвітіння. Вони володіють великими квітками, а забарвлення верхнього пелюстки може бути ніжною (білого, рожевого) або насиченою (яскраво-червоною, лавандово-синьою).

Низькорослі сорти, вони ж карликові, теж діляться на групи.

Група «Біжу»

«Біжу»

«Біжу». Рослини цієї групи відрізняються великими квітками і яскравістю барв. Висота куща близько 30 см, цвітіння рясне.

Група «Пінк Купидом»

«Пінк Купидом»

Для горошку з групи «Пінк Купидом» характерний хвилястий край верхнього пелюстки. Його забарвлення може бути білою або ніжних пастельних тонів, синьо-лілового або блідо-блакитний, рожевою або червоною. У висоту квітка не перевищує 30 см.

Квіти обох вищеописаних груп можуть бути використані для клумб, бордюрів і на зрізання.

Група сортів «Фантазія»

«Фантазія»

«Фантазія» - це група сортів, які мають мініатюрну висоту. Виростаючи але лише на 20 см, вони служать ідеальним бордюрним облямівкою, і використовується як грунтопокривна рослина.

Невисокі квіти створюють на ділянці яскраві різнокольорові килимки і наповнюють повітря тонким ароматом краси.

Діхондра «смарагдовий водоспад» - вирощування з насіння

Коли і як сіяти насіння запашного горошку

Вирощують чину запашну посівом насіння у відкритий грунт або розсадним способом.
Для відкритого грунту застосуємо як весняний посів, так і під зиму. Завдяки своїй холодостійкості насіння благополучно зимують в грунті, а з настанням тепла починають проростати.

Посів під зиму

Подзимний сівши має ряд переваг в порівнянні з вирощуванням квітки через розсаду. В першу чергу це залежить від їх життєстійкості:

  • сходам від осінніх посівів не страшні весняні перепади температур
  • вони більш адаптовані до стресів від пересадки
  • відрізняються пишним цвітінням протягом усього дачного сезону

Осінній посів проводять з настанням заморозків, але грунт повинен бути готова не менше ніж за 2 тижні до цього. Її добре розпушують, вибирають коріння бур'янів і вирівнюють. На готової грядці нарізають борозенки глибиною до 5 см. У них розкладають насіння на відстані 3-5 см, засипають сухим землею і гарненько ущільнюють. Навесні сходи з'являться з настанням стійкого тепла.

В цей же час проростуть насіння, посіяні в грунт в кінці квітня або початку травня. Принцип посіву той же, зменшують тільки глибину загортання насіння (до 2-3 см).

Однак весняні посіви вимагають більше уваги: необхідно стежити за вологістю ґрунту і ні в якому разі не допускати її пересихання. Найкраще грядку вкрити плівкою, а також для запобігання випаровування вологи з поверхні і створить парниковий ефект.

Вологість грунту і температура в межах 20 ° С - основні складові дружного проростання насіння запашного горошку.

розсадою

Для отримання ранніх квітів чини запашної багато дачники вдаються до розсадним способом вирощування. Складність полягає в тому, що рослина має довгий стрижневий корінь і не дуже любить, коли його турбують.

Тому краще проводити посів в стаканчики, будь то торф'яні або пластикові. Тоді пересадка у відкритий грунт пройде з меншими травмами кореневої системи.

У першому випадку рослина, практично не відчує моменту пересадки. А з пластикової тари кущик запашного горошку перевалюють в лунку разом з грудкою рідної грунту.

Перед посівом насіння повинні пройти стадію обробки. Спочатку їх калібрують і видаляють пошкоджені.

Для визначення наповненості насіння занурюють в сольовий розчин. Його готують з 1 л води і 30 г солі. Ту частину, яка виявилася на поверхні прибирають, а осіли будуть використані для посіву. Але перш їх необхідно промити від солі і замочити. Замочування проводиться в гарячій воді і триває добу. Це сприяє розм'якшенню щільної оболонки зерна.

Далі, для отримання результату в 100%, насіння пророщують, загорнувши в м'яку тканину. Вона повинна бути завжди у вологому стані і перебувати в теплому місці. На цьому етапі важливо не пропустити появу паростків.

Проклюнулися горошини розподіляють по стаканчиках і накривають плівкою. Дочекавшись сходів, тару переміщують на світлий підвіконня. Достатня кількість сонячного світла позбавить розсаду від витягування. Для більшої кущистості паростки прищипують над 3-5 листком.

Всі заходи, описані вище, відносяться і до багаторічних сортам чини запашної.

Турецька гвоздика - вирощування з насіння, коли садити

Садимо запашний горошок: відео

Висадка запашного горошку в грунт і догляд за ним

У 20 числах травня підросли кущики чини духмяно можна перенести на ділянку. Якщо погода спекотна, то посадки слід затінити - це вбереже ніжні листочки квітки від опіків.

При підготовці грядки під запашний горошок вносять мінеральні добрива і закладають в грунт. Земля повинна бути пухкої й влагопроницаемой, так як коренева система квітки йде вглиб на велику відстань. Це вимагає рясних, але нечастих поливів.

Місце розташування чини запашної вибирається з урахуванням освітленості і захисту від вітру.

  1. Світлолюбна рослина не переносить протягів, але може рости в легкій півтіні.
  2. При виборі ділянки слід врахувати можливість установки опор для високорослих сортів.
  3. У міру відростання стебел їх слід направляти в потрібному напрямку, щоб створити задуману композицію.

Розпушування і підгортання також відносяться до необхідних заходів в догляді за квітами. Підгортання стимулює відростання додаткових коренів. Це веде до появи нових пагонів, отже, і до більш пишного цвітіння.

Допоможе домогтися безперервного розпускання бутонів своєчасне видалення зів'ялих квіток. Інакше зав'яжеться плід у вигляді стручка, і рослина переключиться на визрівання насіння. Якщо таких плодів буде багато, то рослина зупинить зав'язування нових бутонів. В цьому випадку цвітіння закінчиться протягом одного місяця.

Але якщо садівникові потрібно отримати свої насіння, то кілька стручків слід залишити. У цей період необхідно пам'ятати про те, що в стулках утворюється всього 5-10 горошин. Тому, виходячи зі своїх потреб, нескладно порахувати необхідну кількість насіннєвого матеріалу.

Немезія: вирощування з насіння, коли садити

Збір насіння запашного горошку

Стручок з насінням утворюється патрубку квітки зі стеблом. Відбувається це після в'янення квітки і осипання пелюсток. На початковому етапі він виглядає практично плоским і має зелене забарвлення. У міру збільшення горошин всередині стулок стручок буде потовщуватись, і міняти забарвлення. Спочатку вона стане жовто-зеленої, а до моменту дозрівання - світло-коричневої.

Це найкращий момент збору насіння. Стручки обривають або зрізують з рослини і залишають для просушування на кілька днів в сухому місці з достатньою кількістю повітря. Далі їх обережно розкривають і висипають вміст на блюдо з бортиками. У такому вигляді вони повинні постояти ще 2-3 дні.

Готовий насіннєвий матеріал упаковують в паперові пакетики і зберігають в сухому місці. Насіння горошку здатні зберігати схожість протягом 7-8 років.

Хвороби і шкідники запашного горошку

Серед захворювань рослини найбільш часто зустрічається борошниста роса (помилкова і справжня), чорна ніжка і коричнева плямистість.

Для знищення ознак ураження борошнистою росою застосовують препарат «Топаз». 4 мл засобу розводять в 10 л води і витрачають на 8 м2 до і після цвітіння.

Чорна ніжка і коричнева плямистість лікуються препаратом «Хом» (10 л води +40 г засобу).

Дотримання сівозміни, підтримання чистоти на ділянці з квітами, видаленню й знищенню рослинних залишків грають велику роль в профілактиці і боротьбі із захворюваннями. Повернути квітка на колишнє місце можна не раніше, ніж через 3-4 роки.

При ураженні шкідниками (попелиця і бульбочкових довгоносик) використовують препарат «Фитоверм». 2 мл засобу додають в літр води і обприскують посадки запашного горошку. Цієї кількості повинно вистачити на 10 м2.

Остеоспермум: вирощування з насіння в домашніх умовах

Як зимує багаторічний горошок

З настання холодів слід привести в порядок посадки багаторічного горошку. Стебла знімають з опор і обрізають на рівні землі. Землю мульчують тирсою або перегноєм. Холодостійка рослина легко переносить зимовий період, а навесні починає проростати, як тільки відтане грунт.

Посадка і догляд за запашним горошком, поради по вирощуванню: відео

Безсумнівно, чину запашна вимагає уваги і догляду. Але коли вона цвіте і наповнює повітря ніжним ароматом, все клопоти здаються незначними. А садівник, милуючись своєю творчістю, визначає місця для посадки квітів в наступному дачному сезоні.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама