Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кроквяна система двосхилого даху: пристрій і монтаж

  1. Специфіка двосхилим даху
  2. переваги:
  3. Типи двосхилим покрівлі
  4. Кут нахилу
  5. Розрахунок покрівлі і матеріалів
  6. Схема кроквяної системи
  7. Установка маеурлата і крокв
  8. Монтаж обрешітки і утеплення покрівлі
  9. Фінішне покриття і установка водостоку

Двосхилий дах - найпопулярніший тип покрівлі, який характеризує швидкий і легкий монтаж, високі експлуатаційні властивості і привабливий зовнішній вигляд. Універсальна конструкція покрівлі підійде для дачного будинку та заміського котеджу, для лазні та альтанки в регіонах країни з будь-яким кліматом!

Універсальна конструкція покрівлі підійде для дачного будинку та заміського котеджу, для лазні та альтанки в регіонах країни з будь-яким кліматом

Специфіка двосхилим даху

Пристрій двосхилим даху оптимально підходить для житлового будинку. Конструкція такої покрівлі представляє дві прямокутні площини, які внизу з'єднуються зі стінами споруди, а вгорі - один з одним. Під покрівлею можна легко облаштувати мансардне приміщення для літнього відпочинку, а при додатковому утепленні горище можна перетворити і в житлову кімнату. Які ще види покрівлі існують, дивіться тут .

А поки давайте розглянемо плюси і мінуси, які має конструкція з двома скатами.

переваги:

  • Проста конструкція покрівлі, яка забезпечує легкий і швидкий монтаж. Установку покрівлі можна виконати
  • самостійно;
  • Нескладний розрахунок проекту і витратних матеріалів;
  • Пристрій покрівлі не зажадає великого кількість матеріалів, що скоротить витрати на будівництво;
  • Просте обслуговування і ремонт;
  • Естетичний зовнішній вигляд;
  • Під покрівлею легко обладнати мансарду і житлове приміщення;
  • Підходить для будь-якого виду заміського будинку;
  • З поверхні покрівлі сходить сніг і стікає дощова вода. Конструкція не вимагає облаштування внутрішнього водостоку. А в чищенні покрівлі вручну немає необхідності;
  • Можливість різного розміщення скатів і розмірів кута нахилу дає простір фантазії і дозволить отримувати будь-які види дизайну.

недоліки:

  • Потрібна посилена конструкція кроквяної системи та додаткові несучі елементи для монтажу;
  • Складне пристрій мансардних вікон.

Потрібна посилена конструкція кроквяної системи та додаткові несучі елементи для монтажу;   Складне пристрій мансардних вікон

Майстри компанії "МаріСруб" використовують в будівництві в основному двускатную покрівлю. З проектами дачних будинків, заміських котеджів і бань ви можете познайомитися за посиланням http://marisrub.ru/proekts/all-proekts . У каталозі ви знайдете широкий вибір одноповерхових і двоповерховий будівель, будинків і бань із мансардою, приміщень різного планування, в тому числі і з вбудованим гаражем, котельні та іншими приміщеннями.

Типи двосхилим покрівлі

Конструкція двосхилого даху різниться за формою і розташуванню крокв. За формою виділяють наступні види:

  • Симетрична - стандартний тип покрівлі з двома скатами у вигляді рівнобедреного трикутника;
  • Ламана або мансардний конструкція передбачає пристрій житлового приміщення на горищі і монтаж мансардних вікон;
  • Несиметрична дах має на увазі, що коник розташований не по центру, а зрушать в одну зі сторін. Така конструкція виглядає більш оригінально;
  • Різнорівнева система більш складна в установці, і передбачає, що схили такого даху не з'єднуються в одному конику і розташовуються на різних рівнях;
  • Полувальмовая - двосхилий дах зі скошеними кінцями коника.

Така конструкція виглядає більш оригінально;   Різнорівнева система більш складна в установці, і передбачає, що схили такого даху не з'єднуються в одному конику і розташовуються на різних рівнях;   Полувальмовая - двосхилий дах зі скошеними кінцями коника

Крім того, покрівля буває різної зі спорудження кроквяної системи. Так, виділяють наслонние і висячі крокви. Висяча конструкція має тільки дві точки опори у вигляді стін. Тому вага покрівлі, навантаження снігу та опадів припадає саме на ці стіни. Щоб знизити тиск, крокви з'єднують металевої або дерев'яної стяжкою. Чим вище така стяжка, тим вона міцніша і міцніше. Відстань між опорами при цьому становить до 6,5 метрів.

Похилі система складається з брусів з проміжною підпорою на внутрішню стіну будинку. При даній конструкції потрібно обов'язковий монтаж мауерлата. Мауерлат - це брус з перетином 10х10 або 20х20 сантиметрів, який підкладають під кроквяну ногу або встановлюють по периметру зовнішньої стіни будинку. Мауерлат рівномірно розподіляє навантаження покрівлі на стіни.

Кут нахилу

Монтаж покрівлі починають тільки після того, як буде складено проект, виконані розрахунки і визначено кут нахилу. Кут визначають залежно від погодних умов регіону, виду будматеріалів та побажань до дизайну. У місцевості з великою кількістю опадів краще робити великий кут нахилу вище 45 градусів. Чим більше кут нахилу, тим ефективніше буде схід снігу і стік дощових вод.

Для території з сильними вітрами, кут, навпаки, роблять менше, аж до 5-15 градусів. Але врахуйте, що вдома з ухилом покрівлі до 5-10 градусів виглядають не дуже естетично, особливо якщо в якості покриття використовують простий і недорогий шифер. Шифер і черепиця вимагають кут мінімум 25 градусів. А ось профнастил можна використовувати для будь-якої конструкції.

Врахуйте, що по технічним нормам кут двосхилим даху не повинен бути менше 5 градусів!

На думку експертів, оптимальний кут становить 35-40 градусів.

Розрахунок покрівлі і матеріалів

Розрахунок складної двосхилим покрівлі проводити самостійно досить складно. Тому при установці нестандартної даху краще зверніться до фахівців. А ось розрахунок класичної конструкції з двома скатами виконати набагато легше.

Площа і ухили покрівлі розраховують таким чином:

  • Визначають довжину кожного ската. Для це обчислюють відстань між крайньою точкою карниза і нижнім краєм коника;
  • На розміри висоти до коника впливає відстань між кроквяними ногами. Для обчислення висоти, половину відстані між кроквяними ногами множать на тангенс кута нахилу;
  • Перетин бруса визначає довжина крокв і відстань між кроквяними ногами;
  • Довжина бруса обчислюється діленням висоти коника на синус кута ухилу;
  • При розрахунку враховують кожен елемент покрівлі, серед яких парапети, звіси і інші деталі. Звертайте увагу тільки на ті конструкції, які збільшують обсяг даху. При розрахунку не враховують мансардні вікна, димарі і вентиляційні шахти;
  • Вибирають і розраховують кількість покрівельного покриття. Врахуйте, що після покриття черепицею або рулонний матеріал довжина кожного ската зменшується приблизно на 0,7 метрів.

Для розрахунків вам будуть потрібні наступні формули:

Нк = Lпр х tgA,

де Нк - висота коника, Lпр - половина довжини прольоту будинку (відстані між кроквяними ногами), tgA - тангенс кута нахилу

Lc = Hк / sin A,

де Lc = довжина крокв, Нк - висота коника, sin A - синус кута нахилу.

Необхідні дані для розрахунків ви знайдете в таблиці:

Кут ухилу Синус кута (для розрахунку довжини крокв) Тангенс кута (для розрахунку висоти коника) 15о 0,26 0,26 20о 0,34 0,36 25о 0,42 0,47 30о 0,5 0,59 35о 0,57 0,76 40о 0,64 0,86 45о 0,71 1 50о 0,77 1,22 55о 0,82 1,45

Після створення проекту, розрахунку покрівлі і вибору будматеріалів приступають до монтажу конструкції. Далі розглянемо, як встановлюється кроквяна система двосхилим даху з профнастилу та іншого матеріалу.

Схема кроквяної системи

Кроквяна система двосхилого даху представляє дерев'яний каркас, в основі якого розташовані кроквяні ноги. Між кроквами роблять обрешітку, потім прокладають гідро- і теплоізоляцію, а потім кріплять дахове покриття (профнастил, ондулін, черепицю, шифер і ін.). Кроквяні ноги встановлюють на мауерлат.

Мауерлат - дерев'яний брус, який укладають по периметру внутрішніх стін. Довжина бруса може відповідати довжині стіни або підганяти під розмір кроквяної ноги. Важливо укладати мауерлат на гідроізоляційний шар! В якості гідроізоляції підійде стандартна поліетиленова плівка або руберойд.

В якості гідроізоляції підійде стандартна поліетиленова плівка або руберойд

Зверху крокви впираються в коньковий прогін або коник покрівлі, який теж виготовляють з бруса. Довжина коника дорівнює довжині даху. Схема кроквяної системи передбачає, що скати перетинаються і утворюють горизонтальні і похилі ребра. Горизонтальні звіси називаються карнизами.

Крім того, схема передбачає наявність підкосів, кут яких при установці становить 45 градусів. Вони зменшують навантаження вітру і тиск снігу. Підкоси незамінні в регіонах з великою кількістю снігу і сильним вітром. Виготовлення покрівлі з важких матеріалів (наприклад, з натуральної черепиці) передбачає, що бічні прогони роблять у вигляді дуги або коромисла.

Для вітряних регіонів схема пристрою покрівлі також включає монтаж діагональних зв'язків з дощок, товщина яких варіюється в межах 25-500 мм. Нижній край кріплять до основи кроквяної ноги з одного боку, а верхній - до середини ноги з протилежного боку.

Установка маеурлата і крокв

Монтаж будь кроквяної системи починають з укладання маеурлата. Спочатку в місці укладання прокладають руберойд або поліетиленову плівку в два-три шари для забезпечення гідроізоляції. На верхній обріз стіни встановлюють бруски. Перетин брусів варіюється в межах 10Х10 - 20Х20 сантиметрів. При цьому відстань між брусками і зовнішніми стінами має становити 50-60 сантиметрів. Кріплення роблять за допомогою болтів, гайок, шайб і металевих накладок.

Перетин брусів для мауерлата і кроквяних ніг визначають залежно від призначення горищного приміщення. Так, якщо майданчик буде нежитловий, можна використовувати розміри 10Х10 або 13х13. Для облаштування житлової площі беруть перетин не менше 15х15 сантиметрів. Важливо, щоб бруси були з добре висушеної деревини з вологістю до 2,5%! Тільки такі матеріали не деформуються з часом.

Тільки такі матеріали не деформуються з часом

Найкращий варіант кроквяної системи для двосхилим даху - поєднання крокв похилого і висячого виду. Така конструкція посилить надійність і міцність покрівлі, знизить витрати на будівельні матеріали. До балок покрівлі кріплять крокви, причому число крокв і балок має збігатися! Після установки однієї ноги, приступайте до зведення протилежною. Такий метод заощадить час і знизить бічні навантаження на коник. Кріплення крокв роблять за допомогою саморізів і цвяхів.

При монтажі встановлюють проміжні стійки. До речі, вони стануть каркасом для стін мансарди. Після установки крокв здійснюють кріплення коника за допомогою болтів, металевих скоб або куточків.

Монтаж обрешітки і утеплення покрівлі

Решетування - завершальний етап у зведенні кроквяної системи, адже на обрешітку вже укладають покрівельне покриття. Для установки використовують сухі бруски або дошки без тріщин і сучків. Монтаж виконують двома способами:

  • Суцільну обрешітку роблять з дощок, які укладають впритул один до одного паралельно. При цьому настил повинен бути рівним, без щілин і западин. Така конструкція підходить для рулонних покрівельних матеріалів (руберойд та ін.), Шиферу, сталевих листів і профнастилу.
  • Обрешітку вразрядку роблять з брусків, які укладають на певному проміжку один від одного. Рекомендована відстань між брусками - 50 сантиметрів. Така обрешетка оптимально підходить для укладання черепиці.

Після укладання обрешітки проводять утеплення і гідроізоляцію покрівлі. Особливо важливий цей етап, якщо ви плануєте організацію мансарди. На обрешітку укладають гідроізоляційний матеріал. Можна використовувати поліетиленову плівку. Плівку укладають внахлест і закріплюють за допомогою будівельного степлера.

Якщо на горищі не планується житлове приміщення, як утеплювач часто використовують керамзит. Він не піддається впливу гризунів і вологи. При цьому важливо укладати матеріал щільним шаром, щоб не залишалося зазорів і щілин. Врахуйте, що такий шар збільшить навантаження на стіни і фундамент будинку. З горищного приміщення можна легко зробити підсобну кімнату за допомогою облаштування підлоги дошками.

Утеплення мансарди проводять з використанням мінеральної вати в рулонах або плитках. Такий матеріал легко і швидко укладається, характеризується малою вагою і високою щільністю. Він створює хорошу пароізоляцію, що не піддається впливу гризунів і ефективно заповнює порожнечі.

Не забувайте обробити крокви, балки, дошки та інші дерев'яні елементи захисними засобами! Такі склади убезпечать деревину від негативного впливу вологи і комах. Без обробки дерево швидко відволожуються, гниє і руйнується. Доведеться часто робити ремонт і замінювати постраждалі елементи.

Фінішне покриття і установка водостоку

Покрівельне покриття укладають за технологією, яку пропонують виробники того чи іншого виду матеріалу. Листи накладають один на одного шарами так, щоб верхні ряди заходили внахлест на нижні на 15 сантиметрів. Важливо ретельно закріпити матеріал по краях, щоб виключити ризик підняття покрівлі сильним вітром. Кріплення роблять за допомогою цвяхів.

При настилі покриття обов'язково встановлюють водостік. Для організації системи використовують зовнішні водостічні труби і жолоби з ухилом. Жолоби встановлюють так, щоб зовнішні краї розташовувалися нижче площини ската. При виборі жолобів звертайте увагу на форму виробу. Класичні напівкруглі моделі - доступний і найдешевший варіант. Квадратні жолоби підійдуть для місцевості з частими і сильними дощами, рельєфні - для тих, хто не хоче часто прочищати вироби від листя та іншого сміття.

Квадратні жолоби підійдуть для місцевості з частими і сильними дощами, рельєфні - для тих, хто не хоче часто прочищати вироби від листя та іншого сміття

Врахуйте, що форма зовнішньої труби повинна відповідати формі жолоба. Не можна кріпити круглу трубу до квадратному жолобу! Діаметр труб залежить від розмірів будинку. Якщо площа покрівлі до 50 квадратних метрів підійдуть труби з діаметром 80-90 мм, для площі більше 50 - з діаметром 100 квадратних метрів. Труби кріплять за допомогою тримачів і хомутів. При це відстань між виробами і стінами будинку має становити мінімум три сантиметри.

Монтаж кроквяної системи, утеплення і покриття покрівлі, установка водостоку - складні і трудомісткі процеси. Невірний розрахунок, неякісні матеріали і неправильна технологія укладання приведуть до того, що дах буде протікати і руйнуватися. Щоб уникнути таких серйозних проблем, зверніться до професіоналів! Фахівці компанії " МаріСруб "Проведуть розрахунки і підберуть відповідні будматеріали, швидко і якісно встановлять покрівлю з водостоком, виконають роботи з гідроізоляції, утеплення та захисної обробці деревини.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама