Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як боротися з лушпиння мухою, як виглядає, чим небезпечна, особливо, профілактичні заходи

  1. Чим небезпечна вредітельніца
  2. Як виглядає
  3. особливості паразита
  4. профілактичні заходи
  5. методи боротьби
  6. народні методи

Багатьох городників цікавить питання щодо того, як і чим боротися з лушпиння мухою, адже вона в значній мірі псує їм життя. Багатьох городників цікавить питання щодо того, як і чим боротися з лушпиння мухою, адже вона в значній мірі псує їм життя

Зовні її складно відрізнити від звичайних мушок. Цей паразит невеликого розміру і на вигляд абсолютно непрімечателен. Але при цьому комаха приносить величезну шкоду сільському господарству, а особливо уражається та область, яка відведена під вирощування цибулі.

Чим небезпечна вредітельніца

Не тільки гіркий овоч цікавить цю муху. Вона не проти поласувати і іншими цибулинними культурами. Не залишаються осторонь і квіти.

Якщо земля заражена лушпиння мухою, будуть страждати і посадки цибулі, і тюльпани, і нарциси.

Від неї потрібно обов'язково позбавлятися. В іншому випадку гарного врожаю отримати не вдасться. Цей шкідник здатний в найкоротші терміни знищити все посадки, тому при появі перших його ознак потрібно відразу робити комплексні заходи.

Цей шкідник здатний в найкоротші терміни знищити все посадки, тому при появі перших його ознак потрібно відразу робити комплексні заходи

Якщо заражена одна грядка, то можуть постраждати і інші цибулинні рослини

Позбутися від паразита необхідно і через те, що він може надовго затриматися в землі.

Тобто знищеним може бути не один урожай. Якщо вона поїсть цибулю в один рік, але проблема так і не буде вирішена, то в наступному році очікуємо аналогічний результат.

Як виглядає

Для того щоб визначити, що проблема полягає саме в цьому паразит, досить оглянути свої посадки. На них будуть чітко видні сліди присутності лушпиння гості. А ось відрізнити її за зовнішнім виглядом дорослих особин досить складно.

А ось відрізнити її за зовнішнім виглядом дорослих особин досить складно

Ці мушки дуже дрібні і абсолютно непомітні.

Цибулеві мухи дуже сильно нагадують капустяних або кімнатних побратимів. Але городній шкідник значно менше за розміром. У нього більше схожості з морквяної мухою. З першого погляду обидва ці види практично неможливо відрізнити.

Цибулева вредітельніца схожа на морквяну

Для виявлення проблеми варто звертати увагу на самі плоди. Існують певні ознаки присутності паразитів.

Лук не даватиме нормальну зелень, вона буде просто підсихати і в'янути, незважаючи на нормальний полив і прийнятну температуру.

Від овочів з'явиться неприємний гнильний запах, а значить, над цибулею попрацювали шкідливі личинки. Якщо викопати цибулину, то вона виявиться напівпорожній і гнилої. Детальніше про муху в цьому відео:

Шкідник поширюється дуже швидко, тому все посадки можуть бути повністю знищені всього за пару тижнів.

особливості паразита

Основна небезпека лушпиння вредітельніци полягає в тому, що вона швидко розмножується і володіє відмінним апетитом.

Тому всі цибулинні рослини, а особливо сам ріпчасту цибулю, будуть знищені за кілька тижнів.

Як вже говорилося, якщо не вивести паразитів відразу, то щороку все посадки цибулі будуть знищуватися.

Цей паразит легко переносить навіть холодні зими. Тому він поширений в Росії досить широко, зустрічається не тільки на півдні, але і в центральній частині країни. Для того щоб перезимувати, муха перетворюється в лялечку. У цьому стані вона може прожити кілька місяців, поки не підуть холоду. Як правило, лялечки закопуються в землю на глибину близько двадцяти сантиметрів. Тут вони сидять до стабільного тепла.

Перші ознаки прокинулися лялечок з'являються вже в квітні-травні. З перезимували лялечок з'являються перші дорослі особини в той період, коли на вулиці починає цвісти бузок, і з'являються кульбаби.

Варто зауважити, що ці квіти для життя паразитів грають важливу роль. Поки особина не зміцніє, вона буде харчуватися нектаром з квітучих рослин.

Розвиток особин відбувається дуже швидко. Виходять вони з кокона досить слабкими, але здатними до життя. Щоб зміцніти, досить одного тижня, весь цей час вона буде крутитися біля квітів. Ще через тиждень у самок наступає зрілий вік. У цей період шкідники перебираються від квітучих рослин до цибулинних. Тут дорослі самки і будуть відкладати яйця, з яких пізніше з'являться личинки. Саме в цій стадії городні шкідники найбільш небезпечні для посадок.
Самки здійснюють яєчні кладки або на самих цибулевих лусочках, які будуть виглядати з землі, або просто в землі поруч з посадками. Для них головне, щоб нові личинки, які з'являться з яєць, змогли швидко дістатися до їжі.

Вже через тиждень з чималої кількості яєць з'являться личинки, на даному етапі життя дуже ненажерливі. Якщо з ними не боротися, вони швидко знищать посадки цибулі, часнику, тюльпанів та інших рослин такого типу. Для личинки основною їжею служить ріпка цибулини. Паразит швидко прогризають шкірку, а після спокійно пробирається всередину, поступово виїдаючи всю м'якоть. Якщо для будь-якої личинки шкірка здасться занадто товстою, вона може зіпсувати овоч, підібравшись до нього через кореневу систему.

У личинкової стадії паразит живе пару тижнів. За цей час одна особина може заподіяти неабиякої шкоди, а ціла колонія і зовсім зводить нанівець всі спроби виростити нормальний урожай.

Після того як личинка наїсться до належного рівня, вона перетвориться на лялечку. Цей процес відбувається виключно під землею. Тобто після завершення періоду харчування личинка заглиблюється в землю і окукливается. У цьому стані вона знаходиться 1 - 2 тижні, якщо мова йде про сезон активного розмноження. У зимовий період лялечка може пролежати в землі до півроку.

У зимовий період лялечка може пролежати в землі до півроку

Личинки добре переносять зиму

Потім цикл повторюється знову. З лялечки з'являється сіро-жовта мушка, яка буде харчуватися пилком і нектаром квітів. Потім вона відкладає нові яйця, а вони з часом перетворюються в личинок, що знищують урожай. Цикл становить близько місяця, розмноження відбувається дуже швидко. За сезон може з'явитися три-чотири покоління городніх шкідників.

профілактичні заходи

Вивести цього шкідника непросто, так як її лялечки виживають навіть в найскладніших умовах.

Цибулева і морквяна мухи дуже схожі і за зовнішнім виглядом, і за способами боротьби з ними.

Вивести самих паразитів з землі досить складно, тому досвідчені городники рекомендують проводити профілактичну обробку заздалегідь. Цибуля здатна вбирати в себе інсектициди й накопичувати їх, обробляти його отруйними хімічними речовинами не рекомендується.

Цибуля здатна вбирати в себе інсектициди й накопичувати їх, обробляти його отруйними хімічними речовинами не рекомендується

Перед висадкою цибулі замочіть його в гарячій воді

Перед посадкою цибулини рекомендується вимочувати в гарячій воді. Севок опускають в кип'ячену воду температурою в 60 градусів на десять хвилин. Це зробить цибулини непридатним для личинок.

З метою профілактики також тримають севок на сонці, а після заливають все солоною водою.

Розчин готується з розрахунку 1 л теплої рідини на 1 ст. л. солі. У цій рідині залишають цибулинки на 3 години. Хорошим помічником для городника є марганець. З нього готують слабкий розчин марганцівки і витримують в ньому цибулю-севок 2 години. Після вимочування матеріал для посадки виполіскують і висушують. Розчин готується з розрахунку 1 л теплої рідини на 1 ст

Фахівці рекомендують висаджувати цибулю рано. Добре було б проводити посадку в різних місцях, щоб знизити ризики зараження. Крім того, варто використовувати одну хитрість, а саме - чергувати грядки цибулі з морквою. Цікаво те, що коренеплід і ріпки цибулі поїдають різні личинки, але луковая муха боїться моркви, а морквяний не переносить запаху цибулі і намагається триматися від нього подалі. Це відмінний спосіб захистити відразу дві культури на городі.

Вважається, що цибуля навіть краще росте поруч з морквою і навпаки. Добре було б проводити посадку в глибоку борозенку, щоб шкідників було складніше дістатися до їжі.

У профілактичних цілях відразу після збирання врожаю проводять якісне розпушування ґрунту. Копає землю на глибині близько двадцяти сантиметрів. Цей метод дозволяє підняти лялечок на поверхню, тому взимку під час морозу вони просто загинуть.

методи боротьби

У тому випадку, якщо городник ігнорував профілактичні заходи або ж вони виявилися малоефективними, доведеться виводити паразита. Є чимало рецептів того, як назавжди позбутися від цибулевої мухи.

Рекомендуються різні прийоми, але далеко не всі з них будуть безпечними.

Потрібно пам'ятати про те, що в даному випадку мова йде про харчові продукти. Лук швидко вбирає в себе всі отрути, тому кошти боротьби вибираються максимально акуратно.

Лук швидко вбирає в себе всі отрути, тому кошти боротьби вибираються максимально акуратно

Обприскати грядки керосином

Одним з найбільш ефективних методів буде використання гасу. Спочатку ретельно поливають грядки. Потім готують розчин з гасом: 1 ст. л. на 10 л води. Цієї кількості рідини вистачить, щоб полити грядку довжиною в 5 м. Подібну процедуру через якийсь час повторюють. Дія гасу буде ефективним навіть при сильному зараженні посадок.

Шкідник дуже погано переносить нашатир. Використовують спеціальний розчин (по 1 ст. Л.) З борної кислоти, йоду, марганцю і нашатирного спирту.

Все це змішується з водою, а після проводиться полив заражених рослин. Якщо посадки дуже сильно пошкоджені, кількість нашатирю збільшують до 5 ложок.

Існують і спеціальні засоби, але досвідчені городники відносяться до цих препаратів неоднозначно. Дуже ефективні і швидко діють «Мухоїд», «Базудин» або засіб «Актара».

Однак вони отруйні, токсини можуть накопичуватися в цибулі.

В результаті продукт стане непридатним для їжі. Якщо ж ніякі інші методи не допомагають, то іншого виходу не залишиться, крім як використовувати небезпечну хімію. В цьому випадку можна взяти ще й «Карате Зеон» або «Метронідазол».

народні методи

Цей тип шкідників відомий людині вже давно. За цей час людина знайшла масу способів для боротьби. Деякі з них прекрасно допомагають вирішити проблему, а інші можуть бути використані тільки в якості профілактики.

Вважається, що з лушпиння мухою непогано справляється зола.

Якщо нею удобрювати грунт, то шкідник не зможе в ній вижити. Досить просто спалювати на грядках старі гілки і траву, щоб отримати достатньо попелу. Варто зауважити, що він є також і хорошим добривом. Щоб посилити ефективність методу, в попіл додають червоний перець в молотом вигляді і тютюн.

Щоб посилити ефективність методу, в попіл додають червоний перець в молотом вигляді і тютюн

Додайте золу в грунт

Сіль прекрасно допомагає в боротьбі з шкідниками, але потрібно пам'ятати про те, що зайве засолення може зробити грунт непридатною для вирощування рослин.

Для того щоб сольовий розчин подіяв правильно, діють за певною схемою. Для початку беруть третю частину пачки кам'яної солі і розчиняють в 10 л води. Обробку потрібно починати на тому етапі, коли паростки цибулі досягнуть більше 5 см у висоту. Потім грядки на 4 години залишають в спокої. Наступним етапом буде ретельне промивання лушпиння зелені чистою водою.

Це ефективний засіб, який дозволяє знищити більшу частину личинок.

Але лялечки спокійно перенесуть подібну обробку. Тому рекомендується проводити повторну обробку через 2 тижні після першої. Для самих рослин використання такої кількості солі безпечно.

Конкурувати з сіллю може хіба що марганець. Використовується розчин марганцю тільки на грунті з високим вмістом лугу. В іншому випадку цибулю буде погано рости. Розчин марганцю повинен бути дуже слабким, але обробляти землю дозволяється кожні 10 днів.

Добре допомагає полив пахучими розчинами. Для обробки беруть хвойну або м'ятну настоянку або ж відварюють валеріану і полин. Паразити не переносять подібних запахів, тому швидко покинуть город.

Найчастіше однієї обробки виявляється недостатньо. Варто провести повторний полив або обприскування мінімум через місяць після першої обробки. Найчастіше однієї обробки виявляється недостатньо

Після збору врожаю можна в цілях профілактики полити землю розчином господарського мила. Деякі городники стверджують, що з лушпиння мухою допомагають впоратися лікарські препарати проти гельмінтів, але їх знадобиться чимало, а значить, це буде не зовсім дешево.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама