Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як боротися з попелицею на плодових деревах?

  1. З чого почати боротьбу
  2. Методи обробки і терміни
  3. Хімія в боротьбі з тлею
  4. Біологічні засоби захисту
  5. народні методи

Як боротися з попелицею на плодових деревах? Це питання піднімається постійно і садівники в постійному пошуку універсальних методів і засобів боротьби. Чому ж ми не можемо перемогти маленька комаха і з розпусканням молодих листочків з року в рік споглядаємо цих шкідників?

Вся справа в її плодючості. Помноживши свою популяцію в 17 - 20 разів на рік і налагоджуючи яйця у всіляких щілинах, а також, будучи під прикриттям одного-мурашки вона, з приходом весни, знову береться за роботу.

Боротьба з попелиць на плодових деревах які вже сформувалися, звичайно ж необхідна, але комаха не заподіє дорослому величезного шкоди, а ось юне деревце може неабияк постраждати або зовсім загинути якщо ми вчасно не вживемо заходів.

Читайте також: Як доглядати за малиною навесні щоб був хороший урожай?

З чого почати боротьбу

Бачачи «нальоти» попелиці на молодому листі, початківці садівники навіть не підозрюють, що вони вже запізнилися Бачачи «нальоти» попелиці на молодому листі, початківці садівники навіть не підозрюють, що вони вже запізнилися. Насправді, звичайно саме в цей період необхідно обприскувати дерева інсектицидами, проте бити тривогу потрібно побачивши на дереві мурашки.

Попелиця, виділяючи надлишки вуглеводів (глюкозу) привертає до себе мурах, які готові перевозити її на своєму тілі (в прямому сенсі цього виразу) аби харчуватися її солодкими виділеннями. Саме вони і заносять тлю на дерево. Тому боротьба з мурашниками і їх стежками повинна проводитися постійно, не можна давати жодного шансу на поселення комах. Прибирання саду, своєчасне вигрібання листового опаду, руйнування ходів і притулків, не дозволять комахою оселитися в саду.

Більшої уваги потребує сад, якщо в минулому сезоні він сильно дивувався комахами. Зимуючі стадії з першими теплими днями виходять зі своїх сховищ, і зголоднівши, поспішають покуштувати свіжого, молодого соку.

Читайте також: Хвороби винограду опис з фотографіями і способи лікування

Методи обробки і терміни

Для боротьби з комахами застосовні:

  • фізичні методи;
  • хімічні;
  • біологічні.

А ось якщо застосувати комплекс цих методів, то ефект буде більш помітний. Визначаючись в термінах обробок, відповідаючи на питання «Коли обприскувати дерева від попелиці навесні?» Дуже просто. Все залежить від того, яким препаратом ви будете робити обробку. Якщо інсектицид контактної дії, то отруйний розчин повинен потрапити на тіло комахи, вбратися його покривами і таким чином погубити комаха.

Якщо отрута кишкової дії, то досить обприскати листя, а як тільки попелиця вирішить «лизнути», отрута почне діяти.

Ще одна категорія інсектицидних препаратів контактно-кишкової дії, вона полегшує наш вибір, і обробляти можна незалежно.

Перша «вилазка» комахи зі сплячки збігається з розпусканням бруньок і цей момент критичний для боротьби з попелицею, не пропустіть його. Листя ще немає, ніщо не заважає обробці саду, саме в цей момент ретельне обприскування допоможе не допустити відновлення популяції.

Якщо дерево молоде, і ми цілком можемо дістатися до листочків з ручним обприскувачем, то обробити його не складно. Коли ж сад старий, а дерева величезні, то вдаються до допомоги шлангів. Поливаючи струменем, намагаються збити тлю з листя, а далі обприскати її під деревом контактним інсектицидом. Однак уявивши собі сію завдання, стає зрозумілим, що не кожен садівник може її виконати.

Перш ніж приступати до обробки врахуйте кілька деталей:

  • інсектицидні препарати отрути, іноді високотоксичні;
  • ознайомлення з інструкцією перед обробкою обов'язково;
  • застосування засобів захисту слизових і серозних покривів неодмінна умова;
  • обробка проводиться тільки в безвітряну погоду.

Читайте також: Хвороби вишні опис з фотографіями і способи лікування

Хімія в боротьбі з тлею

Замислюючись над тим, чим обробити дерева від попелиці навесні так, щоб вона вже не змогла напасти звичайно ми вибираємо хімічні засоби. Для садівників-любителів агрохіміки рекомендують такі високоефективні препарати:

  • «Калаш від попелиці». Після нанесення препарату не страшні опади, він не змивається дощами. Звикання комах до засобу також не помічено. Чинне початок імідаклоприд надходить через кишечник, після того, як комаха «лизнуло» його, і викликає параліч;
  • «Актара». Препарат системної дії. Всмоктуючись клітинами дерева, він на довго залишається там, і навіть країни, що розвиваються молоді пагони мають «забійну» силу проти попелиці. Розчинивши 1,4 г засобу в 5 л води, і обприскати, не залежно від погодних умов, ви отримаєте відмінний результат;
  • «Актелік». Фосфорорганічний інсектицидний препарат поєднав в собі дію контактна, кишкова і фумігантним (відлякують). Препарат дуже ефективний, проте залежимо від погодних умов, тому обробки необхідно проводити через кожні 12 - 15 днів. : Мл кошти розлучається в 5 л води. Такої кількості достатньо для обробки одного великого дерева;
  • «Енжіо». Потужний інсектицид який складається з двох діючих началлямбда-цигалотрину і тіометоксама. Завдяки їм він має захисну дію на протязі 20 - 25 днів не залежно від вологості і температури навколишнього середовища.

Препарат накопичується в наймолодших частинах рослини, саме вони так улюблені попелиць, тому дія його незаперечно і високоефективно і по праву можна назвати як кращий засіб від попелиці на деревах Препарат накопичується в наймолодших частинах рослини, саме вони так улюблені попелиць, тому дія його незаперечно і високоефективно і по праву можна назвати як кращий засіб від попелиці на деревах.

Може бути цікаво

Розвівши упаковку (3,6 мл) у відрі води і обприскати, можна навіть не турбується про те, чи всім комахою дісталося частування. Дерево самостійно рознесе діюча речовина і трепетно ​​«пригостить» шкідника.

А ось період очікування близько 20 днів, тому, якщо збір плодів близький, краще віддати перевагу іншому препарату;

Чергування препаратів дає менше звикання комах і природно більшу ефективність в боротьбі з ними.

Агресивна хімія, як би ми не захищалися, все ж отруйна, і застосовувати її в саду, в близькості будинку, дитячого майданчика, та й для обробки фруктових дерев як то не дуже хочеться, тому фахівці постійно в пошуках альтернативних препаратів.

Біологічні засоби захисту

Ефективний засіб від попелиці на плодових деревах, нешкідливе для теплокровних також існує Ефективний засіб від попелиці на плодових деревах, нешкідливе для теплокровних також існує. Біологічні препарати, здатні працювати тільки на певних комах, вже давно пріменніми в усьому світі.

«Вермітек». Основа препарату біологічне з'єднання, продукувати мікроскопічним грибом. Препарат абсолютно нетоксичний для теплокровних. Він не рухається по системі рослини і не може потрапити в плоди, проте надовго залишається на поверхні листя;

«Актофіт». Чинне початок теж, що і у вермітека.

«Вертіціллін». Цей препарат насичений спорами самого гриба, який оселившись на рослині заражає комаха і призводить до загибелі;

«Дачник». Препарат створений на основі екстракту ялиці. 5 мл на відро води достатньо для обробки декількох дерев. Невикористаний розчин може зберігатися протягом одного тижня. Для обробки дерева немає потреби чекати особливих погодних умов, дощова і сира погода також не перешкода.

При застосуванні біологічних засобів не варто негайно заглядати і оцінювати життєві сили шкідника, діяти вони починають через 2 - 4 дні. Одноразова обробка також не дасть результату, тільки комплексність і багаторазовість може перемогти ворога.

Необхідно враховувати, що деякі біологічні препарати не працюють якщо температура повітря нижче 14ᵒ С.

народні методи

Садівники давно помітили, що поблизу куп з пічної золою попелиці не помічено, це навело на думку обробляти дерева зольним розчином Садівники давно помітили, що поблизу куп з пічної золою попелиці не помічено, це навело на думку обробляти дерева зольним розчином. Основна діюча речовина тут луг, тому і господарське мило було взято на озброєння в боротьбі з ворогом.

Розчини лугів приготувати не складно. У літрі гарячої води достатньо розчинити чверть бруска мила і остудити суспензію. А ось для зольного розчину необхідно 250 г на літр води. Розчини проціджують і обприскують дерева.

Методи такі не токсичні, однак і на тривалий ефект сподіватися не можна. Через 10 - 12 днів обробки необхідно повторити.

Проводять обприскування і настоями трав: деревію, полину. Для цього по 200 г зелені заливають літром води і наполягають, а далі, додавши мила, для прилипання і надійності обробляють дерева.

Йде в хід і порошок розмелених зерен гірчиці. Їдальня помилкова на 1 л кип'яченої води, така концентрація не дасть шансу попелиці, але тільки в тому випадку, якщо «частування» потрапить на малого комахи.

Часник і часникові стрілки, розтерті і настояні, працюють як репеленти. Також діє бадилля томата і картоплі.

В якості народних відлякують коштів, застосовуються і пряні трави. Висіяне в саду вони намагаються не підпускати ні мурашки, ні тлю. Серед таких трав иссоп, чебрець, лофант анісовий, кануфер, естрагон. Можна розбити в саду і маленький аптечний город, де посіяти календулу, базилік, чорнобривці.

Обробляючи дерева від попелиці, садівники дивуються, чому так часто доводиться це робити, і нарікають на препарати. Насправді все залежить від біології комахи. Кожен новий приплід попелиці, вже через два тижні, здатний породити собі подібних особин. Тому злегка забарився, пропустивши одну обробку, ми отримуємо величезну популяцію ненажерливих комах.

Саме тому основа обробок - регулярність. Не допускайте застосування одного і того ж препарату протягом декількох років. Кожну нову популяцію намагайтеся обробляти іншим засобом. Сучасні малі фасування цілком сприяють цьому.

Чому ж ми не можемо перемогти маленька комаха і з розпусканням молодих листочків з року в рік споглядаємо цих шкідників?
Визначаючись в термінах обробок, відповідаючи на питання «Коли обприскувати дерева від попелиці навесні?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама