Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як уберегти капусту від шкідників: ефективні заходи боротьби, відео та фото

  1. Шкідники: будь непроханих гостей можна зустріти на грядках з капустою
  2. Традиційні методи боротьби з шкідниками капусти
  3. Що радять професійні аграрії
  4. Біологічні препарати для знищення шкідників
  5. народні методи

Як би не намагався господар вберегти капусту, але рано чи пізно може виявити, що на його плантації з'явилися просто полчища шкідників. Так не хочеться застосовувати хімію, якій і так удосталь навколо. Але як уберегти капусту від шкідників, щоб вона залишалася корисною, екологічно чистою?

Обробляти капусту необхідно, це важливий етап на всьому вегетативному шляху. Інша справа, ніж обробляти капусту, щоб урожай відрізнявся від того модифікованого овоча, який пропонує сучасна торгова мережа.

Шкідники: будь непроханих гостей можна зустріти на грядках з капустою

Часто так буває, ще вчора капуста на грядці заворожувала погляди своїм божественним видом, а сьогодні якось поникла, листя скрутилися, з'явилися гусениці, тля. Від цього нікуди не дінешся. Хочеш чи ні, такі гості з'являються на власних грядках.

Важливо передбачити ситуацію, знаючи, чим обприскувати капусту. Але і після виявлення виправити ситуацію не пізно. Головне, не запускати і залишати на самоплив. Без допомоги людини культура загине.

Серед найбільш поширених шкідників можна відзначити:

Це настільки огидно. Адже всі ці шкідники знищують не тільки листи. Вони проникають в качани, в головки цвітної капусти, обплутують все павутиною, ізривают щільну текстуру ходами, заповненими екскрементами. Навіть віддавати на корм худобі такий урожай зважиться не кожен господар. Але ситуацію можна повністю змінити, знаючи, як боротися зі шкідниками капусти.

Але ситуацію можна повністю змінити, знаючи, як боротися зі шкідниками капусти

Багато селекціонери витратили не один десяток років, щоб зрозуміти, чим обробити капусту від шкідників і не завдати шкоди самому рослині і людині. Зрозуміло, що перевага віддається хімічним препаратам, але багато їм не довіряють. Проте допомога від них ефективна і шкоди людському організму немає, якщо слідувати інструкціям виробникам і порад, запропонованим тут.

Можна обробити капусту від шкідників народними засобами. Їх існує досить. Але не завжди поради бувалих городників допоможуть прийняти екстрені заходи, коли врятувати майбутній урожай необхідно за кілька годин. Не будемо забігати наперед, розберемося з усім докладніше.

Традиційні методи боротьби з шкідниками капусти

Красива, корисна капуста. Вона не дарма вважається королевою серед великої кількості овочевих культур. Її люблять усі, і дорослі, і діти. Не гидують нею шкідники, яких просто безліч. Боротьба зі шкідниками капусти - складна копітка робота, але культура обов'язково віддячить господаря за труди.

Проходячи повз лотків, де лежить капуста, складно не помітити, наскільки це великі, красиві, щільні качани без єдиного сліду від шкідників капусти. Але така краса можлива тільки в тому випадку, якщо була проведена обробка капусти від шкідників. І не одна, а як мінімум п'ять і навіть більше.

Для того, щоб своєчасно провести знезаражувальні заходи, необхідно знати, хоча б приблизно, час активного розвитку шкідників.

Це необхідно для того, щоб найбільш правильно підібрати препарат для обробки рослини. Адже труїти кожну гидоту окремо недоцільно.

Краще зробити так, щоб за один раз була знищена тля, кліщ, слимаки, всякі метелики, гусениці. Існують спеціальні, універсальні препарати, здатні знищити всіх одним махом, не завдаючи шкоди рослині і людині. Тому багато городників складають спеціальну таблицю, де враховано час активного розмноження шкідників.

  1. Обробка необхідна навіть для розсади капусти за кілька днів до висадки в грунт.
  2. Капустяна попелиця найбільш активна в червні місяці. Саме в цей період вона відкладає яйця. Необхідно обприскати капусту.
  3. Трипси - дрібні, ледь помітні, але швидко висмоктують з рослини всі соки. Наявність можна визначити в той момент, коли листя капусти стають перехожими на павутинку. Ці шкідники капусти та як з ними боротися не зовсім ясно, так як вони знаходяться в грунті. Якщо грунт знезаражена, то їх не буде, а якщо ні, необхідно перед висадкою обробити землю бордорсской сумішшю.
  4. Клопи хрестоцвіті, такі невинні «солдатики» за якими полюють діти. Але при удаваній безневинність, їх поява може позбавити рослину всіх соків саме соком капусти харчуються ці шкідники. Як правило, формування качана припиняється, культура гине. Активний розвиток шкідника відбувається протягом усього літа і тільки в серпні вони перебираються в грунт на зимівлю. Тому тут важливі весняні знезаражувальні заходи.
  5. Капустяна муха здатна за тижні завдати непоправної шкоди і відкласти полчища личинок, які розвиваються в кореневій системі і нижніх листках рослини. Рослина в'яне, набуває сірого відтінку і гине.
  6. Гусениці просто сгризают лист і зародки качана за короткий період часу. Активні протягом всього літнього періоду.
  7. Капустяна міль за літній період виробляє сім-вісім поколінь, які з'їдають все.
  8. Метелик капустница, ще один улюблений дітьми шкідник. Розмножується блискавично, відкладаючи полчища яєць із зворотного боку аркуша у вигляді жовтих дрібних наростів. Який вилуплюються і з'їдають все прожилки на аркушах, качані, стовбурі.

Це далеко не всі шкідники, особливо якщо врахувати величезну кількість гризунів, які не проти поласувати свіжим урожаєм. Незалежно від того, капустяна попелиця з'явилася або обрушилися полчища мишей, всі вони повинні бути моментально знищені. Причому оного разу недостатньо.

Хочеш багатий, здоровий урожай, приготуйся до активної боротьби за нього. Аналізуючи запропонований список, можна зрозуміти, що з'являються постійно шкідники капусти та боротьба з ними триває починаючи з весни і аж до збору врожаю.

Важливо! Здорове, добре підгодовані рослина, що виростає на удобреному знешкодженій грунті самостійно, може протистояти шкідниками і захворювань.

Але пускати все на самоплив не можна, тому весь вегетативний період необхідно контролювати розвиток і зростання культури.

Що радять професійні аграрії

Мало хто бачив професійних селекціонерів, які постійно перебувають на капустяних плантаціях з тією метою, щоб була знищена капустяна попелиця або ще якась зараза. Люди там бувають рідко. Що ж вони застосовують, коли можуть спати спокійно? Ніхто не збирається робити секретів із цього і діляться з ними із задоволенням.

  1. Знезараження грунту необхідно проводити восени і навесні. Для цього ідеально підходить бордосская суміш. Але використовувати її необхідно в суворій відповідності до рекомендацій виробника. Це допоможе знищити всіх, хто зібрався зимувати в грунті або раптом вижив взимку і збирається з'явитися на поверхні.
  2. За допомогою такої ж суміші, що складається з купоросу і вапна, буде знищена не тільки капустяна попелиця, а й личинки хруща, капустянки, що не менш шкідливі для капусти, ніж перелічені вище.
  3. Виключити весняне різнотрав'я навколо ділянки, де активно розмножуються метелики, та ж тля, залучені ароматом нектарів. Краще висаджувати навколо грядок для капусти чорнобривці, трихограму, Нітобе, діадромус, це рослини, що відлякують шкідників і привертають на ділянку їх ворогів.

Якщо в процесі вирощування з'явилася тля на капусті або через кілька днів після висадки розсади, необхідно обробити грунт і обприскати рослину розчином дусту, Актари, дециса. 20 мілілітрів будь-якого препарату необхідно розчинити в десяти літрах води.

Після цього активно обробляють грунт і рослина, роблячи перерву на п'ять днів. Повторити не менше двох разів.

Не менш популярно сьогодні засіб, яке також рекомендують селекціонери. Їм обробляють грунт і рослина. це:

  • Ф'юрі;
  • Іскра -м;
  • Банкол.

Всього 2 мл будь-якого препарату розводять в трьох лірах води, після чого обробляють грунт і рослина.

Важливо! Запропоновані препарати досить сильні, тому їх не рекомендовано використовувати в період формування качана. В цей час краще використовувати народні засоби, які не менш згубними і допоможуть захистити рослину.

Тут представлені хімічні препарати, які можна використовувати до або відразу після висадки розсади капусти. Тобто, поки капуста не стала формувати качани або викидати суцвіття. Далі необхідно боротися, використовуючи біологічні препарати.

Біологічні препарати для знищення шкідників

Біологічні препарати створюють на основі міцелію корисних грибів, бактерій. Вони абсолютно безпечні для людини і тварин, але згубні для шкідників. Також ці кошти можна використовувати для попередження хвороби капусти . Шкідники і збудники захворювань гинуть протягом 12 годин. Препарати мають ділильний, стійкий ефект. Серед найбільш поширених можна відзначити:

  • Бікол;
  • бітоксибацилін;
  • Антофем;
  • Вертіцілін;
  • Актофіт;
  • Авертін.

Це саме ті препарати, які можна сміливо використовувати, щоб захищати майбутній урожай. Кожне засіб має різний період впливу. Необхідно притримувати рекомендацій, які дає виробник. Не кожна компанія однаково фасує, тому дати однакову пропорцію неможливо.

Оброблений грунт і рослина повністю знезаражуються, тому варто взяти на озброєння те, що підходить саме вашій ділянці.

народні методи

Багато досвідчених городників із задоволенням діляться всіма своїми секретами навіть для хорошого врожаю у свого сусіда. Дачники - народ щедрий, тому не варто робити з цього таємницю.

Наприклад, якщо в минулому році на ділянці була зафіксована кила, то в цьому році найкраще капуста не висаджувати. А уражені рослини знищувати поза дільницею. Це грибкове захворювання, суперечки якого виживають навіть в вогні, якщо будуть тліти протягом декількох годин. Більш того, опускаючись з димом на сусідню ділянку, такі суперечки заражають і його.

Тому, капусту можна висаджувати, а на зараженому ділянці сміливо вирощувати:

  • картопля;
  • помідори;
  • огірки;
  • кріп.

Це культури, які відмінно знезаражують грунт після кили. І тільки в наступному році, провівши знезаражувальні процедури додатково, висаджувати капусту.

Можна захищати свою капусту і зберегти урожай за допомогою кропиви. Її нескладно знайти на кожній дільниці. Кущі косять і укладають між рядками, під кущами. Це відлякує шкідників. Більш того, завдяки такому методу не пересихає грунт, що важливо для вологолюбної капусти і земля отримує багато корисних речовин з рослини додатково.

Ділянка з капустою можна захистити живоплотом з різко пахнуть рослин. Це м'ята, шавлія, календула. Вони не подобаються майже всім шкідників, і вони швидко покинуть межі вашої ділянки.

Гусениця, тля, кліщ, метелик не переносять соду, оцет і гірчицю. Візьміть пакет сухої гірчиці і розчиніть її в десяти літрах води, можна додати склянку оцту. Цією сумішшю просто обприскати рослину. А соду просто насипають, але трохи, на нижню сторону увлаженной листя капусти.

Добре зарекомендували себе в боротьбі з капустяним шкідниками нашатирний спирт і борна кислота. Більш того, борна кислота взагалі універсальний засіб, яке можна використовувати як добриво.

Нашатирний спирт швидко призводить до тями людини, приблизно так само він впливає на капусту. Це справжній азот, який необхідний для сприятливого розвитку культури і згубний для її шкідників. Трьох столових ложок на відро відстояною буде досить, щоб привести рослина до тями, полив його поруч з коренем. Таким же розчином провести обприскування, і все шкідники залишать капусту в спокої.

Для того щоб розчин з нашатирем затримався на капусті, в відро часто додають господарське мило. Це унікальний засіб, який позбавить від всіх шкідників і допоможе зібрати здоровий багатий урожай. Приблизно такий же принцип дії у борної кислоти. Її любить капуста і ненавидять шкідники. Багатих вам врожаїв!

Але як уберегти капусту від шкідників, щоб вона залишалася корисною, екологічно чистою?
Що ж вони застосовують, коли можуть спати спокійно?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама