Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чешуйніци в квартирі: шляхи появи, як позбутися, народні методи

  1. Де живуть чешуйніци
  2. Шкода від чешуйниц
  3. Звідки комахи беруться в будинку
  4. Як вивести чешуйниц
  5. Хімічні засоби винищення
  6. пастки
  7. народні методи

Чешуйніци звичайна (або цукрова) - дрібна комаха з загону щетинохвосток, яке крім вологих природних ландшафтів іноді вибирає для поселення людське житло або продовольчий склад.

тіло у цукрової чешуйніци плоске, звужується до кінця, в довжину складає 0,8-1,9 см, на хвості є три ниткоподібних відростка, на голові - довгі вусики. Після третьої линьки доросла особина покривається дрібними сріблясто-сірими лусочками.

Де живуть чешуйніци

Чешуйніци живуть у вологих темних місцях. У природі їх можна виявити під камінням і корчами, в шарі опалого листя. Потрапляючи в приміщення, ці комахи теж прагнуть знайти затишні сирі куточки. І найчастіше вони селяться у ванній кімнаті та кухні, але нерідко проникають в простору під підвіконнями і за плінтусами, заповзають в книжкові і білизняні шафи.

Шкода від чешуйниц

Чешуйніци ведуть нічний спосіб життя. З настанням темряви вони виходять зі своїх укриттів і починають пошуки їжі. Їх раціон різноманітний: їдять цукор, борошно, крохмаль, кістковий клей, папір (особливо люблять газети, туалетний папір і старі книги), натуральні тканини, тобто можуть пошкодити одяг або постільну білизну.

Чешуйніци не кусаються і не переносять захворювань. Шкода, якої вони завдають, полягає в псуванні їжі, паперу і тканин. Популяція чешуйниц у відповідних умовах швидко збільшується - самка за своє життя здатна відкласти до 70 тис. Яєць.

Звідки комахи беруться в будинку

Занести в будинок чешуйніци можна з купленої туалетним папером або газетою, будь-яким товаром до картонній коробці, або принісши її на одязі після відвідування лісу, парку, городу.

У будинок ці комахи можуть проникнути самостійно через вентиляційні ходи, сирі підвали і щілини в стінах. Якщо в приміщенні висока вологість, то чешуйніци легко приживаються і починають розмножуватися.

Як вивести чешуйниц

Чешуйніци не заводяться в світлих сухих приміщеннях. Якщо виявити і усунути причину високої вологості в квартирі, а також застосувати який-небудь засіб для знищення або відлякування, то чешуйніци через деякий час зникнуть.

У боротьбі з комахами також важливо позбавити їх можливості отримувати в квартирі їжу і виводити потомство. Для цього всі їстівні продукти, а також тканинні і паперові вироби, потрібно тримати в щільно закритих шафах, пакетах. А все щілини (якщо вони є) в підлогах і стінах законопатити, щоб комахою нікуди було відкладати яйця.

Але без засобів активного знищення «війна» з чешуйніци може затягнутися надовго, особливо якщо сам по собі клімат регіону відрізняється високою вологістю і це відбивається на мікрокліматі в будинку. До того ж без їжі чешуйніци здатні прожити близько 10 місяців.

У будь-якому випадку знищення чешуйниц потрібно поєднувати з методами профілактики повторного їх появи в квартирі.

Хімічні засоби винищення

Хімзасоби допомагають швидко позбутися від чешуйниц. Їх потрібно розпорошувати або розсипати в місцях скупчення комах. Важливо обробити всі затишні місця, де вони можуть ховатися. Проти чешуйниц ефективні засоби, у складі яких є:

  • Хлорпирифос - контактний інсектицид, він входить до складу продукції марок Зіндан, Раптор, Фумітокс, гетто, Байгон. Є рідкі, аерозольні та порошкові засоби, для знищення чешуйниц підійдуть будь-які.

Є рідкі, аерозольні та порошкові засоби, для знищення чешуйниц підійдуть будь-які

  • Діазінон - інсектицид і пестицид, добре бореться з більшістю листогризучих комах-шкідників, входить до складу гелів, пасток, порошків і емульсій від комах.

Діазінон - інсектицид і пестицид, добре бореться з більшістю листогризучих комах-шкідників, входить до складу гелів, пасток, порошків і емульсій від комах

  • Піретрини - інсектициди контактної та кишкової дії. На їх основі випускається безліч різновидів дихлофосом (Варан, Нео, Флай Кілер, Потрійний удар) і інших дієвих аерозольних інсектицидів, емульсій (Тетрікс, Get).

На їх основі випускається безліч різновидів дихлофосом (Варан, Нео, Флай Кілер, Потрійний удар) і інших дієвих аерозольних інсектицидів, емульсій (Тетрікс, Get)

Всі ці речовини мають певним ступенем токсичності, робота з ними вимагає обережності і дотримання правил техніки безпеки.

пастки

Пастки нескладно виготовити в домашніх умовах або придбати в будь-якому господарському магазині. Розміщувати їх потрібно поблизу місць проживання чешуйниц.

У денний час виявити комах в будинку складно, але здогадатися про місце їх відпочинку можна по дрібним темнофарбованим грудочок, схожим на чорний мелений перець (це екскременти чешуйниц), а також по жовтуватим цятками і невеликим отворів на тканинах і паперових виробах.

Варіанти пасток:

  1. Літрову скляну банку обмотати ізоляційною стрічкою, а всередину покласти приманку - хліб, борошно, крохмаль або цукор. Вночі чешуйніци заползут в банку, а вибратися назад по її слизьким стінок не зможуть.
  2. Газету згорнути в рулон, гумками стягнути краю, намочити і залишити до ранку поруч з місцем проживання чешуйниц. Комахи вночі вгризутся в газету, вважаючи її хорошим укриттям, вранці їх потрібно буде знищити разом з газетою.
  3. Липкі пастки з магазину, призначені для вилову різних комах також допомагають в боротьбі з чешуйніци. Для збільшення ефективності в центр такої пастки потрібно помістити шматочок цукровмісної їжі.

Для збільшення ефективності в центр такої пастки потрібно помістити шматочок цукровмісної їжі

Швидко вивести чешуйниц за допомогою пасток навряд чи вдасться, заходи потрібно проводити протягом декількох днів або навіть тижнів. Зате сам по собі цей спосіб простий і безпечний для здоров'я людини.

народні методи

Проти чешуйниц добре допомагає диатомит і борна кислота в порошку. Ці кошти можна розсипати на ніч в місцях проживання комах, а вранці оброблені поверхні пилососити.

Добре відлякує чешуйниц стружка хвойних порід деревини, але сам по собі спосіб посипання нею кутів і периметра приміщення, звичайно, для квартири не підходить, а ось для складів, підвалів і госпбудівель - так. У квартирі можна помістити саше зі стружкою в білизняні і книжкові шафи.

Для відлякування комах також можна використовувати ароматні спеції, розклавши їх в кухонних шафах. Не люблять чешуйніци запахи багатьох трав - шавлії, м'яти, пижма, а також цитрусових (можна використовувати шкірку лимона або апельсина) і ефірних масел, особливо лавандового і лимонного.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама