Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Грунтові води - боротися або залишити як є?

  1. Як впливають грунтові води на розвиток інфраструктури ділянки
  2. Як організувати якісну гідроізоляцію колодязя
  3. Гідроізоляція чинного колодязя
  4. Дренажна система для ділянки
  5. Чому грунтова вода в колодязі - це погано?

Грунтові води лежать над першим водотривким пластом. Їх формування і коливання схожі з поверхневими водоймами. Часто вони пов'язані між собою. Вони утворюються і поповнюються за рахунок інфільтрації атмосферних опадів і наземних джерел. Навесні і в період затяжних злив вони набирають максимальний обсяг, а до кінця літа зменшуються.

Навесні і в період затяжних злив вони набирають максимальний обсяг, а до кінця літа зменшуються

Інтервал залягання - від 2 до 25 метрів в залежності від регіону. На відміну від артезіанських, грунтові води безнапірні і не обмежені верхнім водотривких шаром, тому їх рівень і хімічний склад нестабільні, а якість - низька. Чим глибше лежить шар, тим більша ймовірність, що вода в ньому придатна до вживання без додаткової очистки. Близьке розташування до населених пунктів, автомобільних трасах і сільськогосподарським угіддям призводить до забруднення водоносного горизонту грунтових вод.

Як впливають грунтові води на розвиток інфраструктури ділянки

Наявність і параметри грунтових вод - важливий фактор для будівництва на ділянці. Для уточнення цих даних проводиться дослідження гідрогеологічних умов місцевості. Високий УГВ (рівень грунтових вод) ускладнює зведення наземних будівель, риття питного колодязя і організацію домашньої каналізації. Взимку він стане причиною пучения через промерзання, навесні - колодязь і фундаменти будівель буде підтоплювати. Постійний контакт з ґрунтовою водою призводить до вимивання цементу з бетону, і міцний будівельний матеріал втрачає свої властивості.

Найдешевший спосіб визначити глибину грунтових вод - провести розвідувальне буріння садовим буром. Ще можна викопати яму до води - статичний рівень, який відновлюється після відкачування - це УГВ ділянки для даного сезону. Це доступні варіанти, якщо грунт на ділянці не кам'яниста.

У багатьох інтернет-джерелах автори змішують поняття верховодки і грунтових вод. Верховодка локалізована, непередбачувана і часто сильно забруднена. Грунтові води - постійні за часом горизонти з великою площею, рівень яких змінюється через погодні умови

Щоб сезонні коливання УГВ не уповільнює процес будівництва колодязя і не впливали на його подальшу експлуатацію, копати шахту бажано під кінець літа або взимку. Звичайно, за умови відсутності злив. Під час рясного весняного сніготанення колодязь піддається напливу грунтової води через підвищення УГВ. якісна гідроізоляція повинна витримувати такий удар без проблем. Якщо навесні спостерігається різкий приплив води в колодязі, а її якість погіршується, значить - шви між кільцями пошкоджені і криниці потрібний ремонт і, можливо, дезінфекція.

Як організувати якісну гідроізоляцію колодязя

Гідроізоляція питного колодязя буває внутрішньої і зовнішньої. Вона запобігатиме потраплянню в живить водоносний горизонт забруднень з верхніх шарів грунту і виключить ризик підтоплення колодязя при весняному підвищенні рівня грунтових вод.

У нашій країні найбільш поширені колодязі із залізобетонних кілець. Технологія будівництва трудомістка, але проста, а витратні матеріали - доступні кожному. Важливий момент - якість кілець . Не можна спокушатися вартістю заготовок з підпільних цехів, вироблених без дотримання технології. Проблеми з ними починаються вже на етапі спускання. Вони бувають різнокаліберними, з неоднорідною товщиною стінок, без армування або зі значними вадами поверхні. Шахта з таких кілець буде проблемною всюди, а не тільки на стиках швів.

Стик між звичайними кільцями прямий, тому зрушення грунту можуть зміщувати кільця і ​​розривати шви. У цьому плані більш надійні вироби з пазовогребневим замком. Вони надійно фіксують один одного і не зрушуються з часом. Для закладення швів використовується сметанообразний цементний розчин. Для стабілізації шахти виконують з'єднання кілець скобами або смужками металу.

Безпечний спосіб спуску кілець виконується підкопування. Грунтові стінки можуть затискати хід кільця і ​​зупиняти роботу. Огортання щільною будівельної плівкою полегшить процес і зіграє роль зовнішньої гідроізоляції

Після того як всі кільця спущені виконується ретельна затирка швів між ними зсередини шахти. Найпопулярніші матеріали: цемент і полімерні суміші в різних комбінаціях. Використовувати бітумні склади для питного колодязя можна.

Гідроізоляція чинного колодязя

Вічний матеріал поки не придумали, тому колодязну шахту доводиться періодично ремонтувати. Усунути пошкодження на початковій стадії нескладно, гірше і дорожче вийде, якщо справа відкладати. Якщо після весни рівень води в колодязі різко піднявся і вона стала каламутною, то швидше за все туди потрапили грунтові води або трапилося підтоплення з поверхні.

Насамперед потрібно переконатися, що вода не просочується через шви верхніх кілець . Про місця прориву свідчать мокрі патьоки на стінах. Доведеться почекати, поки рівень спаде, і приступати до відновлення гідроізоляції. Спустошувати колодязь до природного зниження рівня недоцільно, вода зовні буде тиснути на шахту з величезною силою, і продовжить руйнувати гідроізоляцію.

Колодязь відкачується, внутрішня поверхня шахти досліджується на предмет течі, тріщин і пробоїн. Проблемні місця зачищаються і розширюються під закладення розчином. Для простих пошкоджень досить цементного розчину, для напірних - потрібно використовувати бистросхвативающіеся суміші гідропломба. Наскрізні пробоїни швів спочатку затрамбовивают глиною, а потім заповнюють цементом. Зовні колодязь обкопують, промазують стики кілець, виконують обмотку рулонний матеріал.

Дренажна система для ділянки

Хороша гідроізоляція впорається з тимчасовим підвищенням УГВ, якщо ж він стабільно високий взимку і влітку, доведеться придумати більш масштабне рішення. Наприклад, дренування, яке відведе надлишок вологи. Дренажна система впорається з рясними поверхневими водами після зливи і сніготанення. Волога збирається в канали і скидається в спеціальний колодязь, водойма або каналізацію. Така ж технологія використовується для відведення грунтових вод від фундаменту будівель.

Дренажні системи бувають відкритого і закритого типу. У першому випадку вода збирається в відкриті канали, виконані під ухилом. У другому - використовуються закопані в траншеї перфоровані труби

У деяких випадках вирішити проблему сезонного підтоплення питного колодязя грунтовими водами допомагає додатковий колодязь для збору надлишку вологи. Її можна відкачувати і використовувати в технічних цілях. Для захисту свердловин облаштовуються кесони і кондуктори на глибині водотривкому шару. Активні речовини, розчинені в грунтовій воді, прискорюють процеси корозії металу.

Чому грунтова вода в колодязі - це погано?

В екологічно благополучних районах просочування ґрунтових вод в колодязь не становитиме проблеми. Вони формуються з опадів, проходять крізь певну товщину грунту до водотривкому шару, на якому лежить шар ґрунтових вод. Підвищення УГВ трапляється, якщо приплив перевищує витрата.

Для колодязя з надійною гідроізоляцією тимчасове коливання безпечно. Сигналом про те, що всередину пішла не та вода, стане погіршення органолептичних показників . У грунтових вод багато недоліків, які унеможливлюють її споживання:

  • Висока концентрація колоїдних і зважених часток, від яких можна позбутися тільки за допомогою механічного фільтра;
  • Величезна кількість патогенних мікроорганізмів;
  • Перевищення гранично допустимих концентрацій хімічних речовин.

Крім потенційної небезпеки для людського організму грунтові води призводять до несправність інженерні комунікації. Якщо дебіт колодязя збільшився, варто віднести воду на аналізи в санітарно-епідеміологічну службу і, поки не будуть отримані результати, не вживати її в сирому вигляді. Як мінімум відстоювати, фільтрувати, кип'ятити.

Чому грунтова вода в колодязі - це погано?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама