Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Крот на дачі. Як позбутися кротів на дачній ділянці?

  1. Межі на замку
  2. Кроти вже тут! Вони серед нас!
  3. газова атака
  4. Електроніка в допомогу
  5. Якщо вигнати кротів не вдалося
  6. Наші союзники
  7. Ну, яка від цього крота користь

Поділіться статтею:

Всім здоровим! Продовжуємо боротися зі шкідниками, яких на дачній ділянці більше ніж достатньо. Одні нещадно їдять рослини на городі і урожай. Інші псують плодові дерева, треті кусають. Є ще один товариш, який псує ретельно доглянутий двір і город, а іноді і на урожай зазіхає. Це кріт. На вигляд - цілком симпатичне звірятко: сам невеликий - максимум 15 см, шубка чорна, оксамитова, лапки сильні, а що підсліпуватий - ну так під землею гострий зір ні до чого. Хижак. Тобто натуральний - гусениць любить, мошок, черв'яків, личинок жуків-коваликів, які нам відомі, як дротяники. Але й не гидує розбавити своє меню коренеплодами.

Однак в сухе літо, коли зникає їжа, численні загони кротів просто атакують садові ділянки - вже там-то в удобреному пухкої землі завжди знайдеться, чим поживитися.

І ось грядки перериті, гордість господині - доглянутий газон - зіпсований безнадійно, а подекуди і корінці підгризені - завадили прибульцю рити лабіринти. Та й як рити? Крот воістину невтомний копач! Так як не розрізняє дня і ночі, то риє цілодобово з невеликими перервами на сон та їжу. За добу цей невеликий звірок здатний прорити тунель до 50 м. В довжину. Яке? Та й тунелі непрості. Це цілі підземні хороми в кілька ярусів. Там і комора, і спальня і кімнати для гостей. Уявіть, що весь цей підземний палац кріт вирішив влаштувати під Вашим двором або городом? Як бути?

Межі на замку

Щоб не довелося випроваджувати непроханого гостя, вживемо заходів профілактики. Спробуємо виставити захисний бар'єр.

  1. Посадіть густо по периметру вашої ділянки квасоля або боби. Користь подвійна - все бобові насичують грунт живильним азотом, а кроти не люблять запах цього сімейства, і остерігаються порушувати кордону.
  2. Можливий і більш радикальний спосіб: оточіть ділянку частоколом зі шматків шиферу, оцинкованої бляхи. Вкопують цей парканчик на глибину трохи більше півметра, над землею залишається 12-15 см. Ніякої кріт не пройде.

Кроти вже тут! Вони серед нас!

Якщо ж Кротова сімейка вже облюбувала ваш сад-город, треба спробувати вигнати нахлібника. Кроти не люблять

  • різких запахів
  • сильного шуму
  • Вібрацій і ультразвуку

Гуманні способи боротьби з кротами на цьому і засновані. Правда, не завжди ефективні, але спробувати можна.

газова атака

  • Старі ганчірки змочуємо в бензині, нашатирі, гасі і затикаємо ними кротові норки. Повторюємо процедуру до тих пір, поки домочадці НЕ обуряться.
  • Замість ганчірок підкладаємо в нори тухлу рибу, і вхід засипаємо землею.
  • Часник (цибуля) подрібнюємо, додаємо камфару, і цю ароматну кашку пропонуємо нюхати кротам.

Ось тільки не треба експериментувати і застосовувати методи з анекдотів. Мовляв, один сусід сунув в нору шланг від газового балона з пропаном, накачав в нори газу а потім кинув туди сірник. Це не зовсім жарт. Деякі громадяни, напевно, слабко уявляють руйнівну силу вибуху всього 1 (ОДНОГО) кубічного метра газової суміші. Так що з газовим балоном не жартуйте.

Є ймовірність, що образившись на таке явне негостинності, кроти покинуть вашу ділянку.

Якщо самі ви до шуму ставитеся спокійно, спробуйте вигнати кротів саморобними тріскачками, гуделка, Шумелка. Варіантів багато. Можна вкопати в землю порожні пляшки під кутом, вітер, задуваючи в шийку, буде видавати лякаючий виття. Можна прив'язати на палицю порожні бляшанки, при найменшому подиху вітерця вони будуть гриміти, і скреготати і вдень, і вночі. Повторюся - користь сумнівна, але особливо нервові мешканці підземелля можуть втекти.

Електроніка в допомогу

Будь-який магазин сільськогосподарських товарів має в асортименті різноманітні відлякувачі для кротів і інших гризунів на пальчикових батарейках, які встановлюють в землі, щільно утрамбовувавши її навколо приладу. Кроти лякаються вібрації, яка передається в грунт від приладу, і поспішають втекти з затишній нори. Біда в тому, що такі відлякувачі мають невеликий радіус дії. І їх потрібно встановити по всій ділянці, інакше, втікши в більш спокійне місце, ваш постоялець викопає неподалік Проте затишне житло для свого сімейства. Більш ефективні ультразвукові генератори «Град» різних модифікацій. Вони не тільки кротів з саду проженуть, але і гризунам спуску не дадуть. Ну, правда, і ціна не маленька.

Якщо вигнати кротів не вдалося

Якщо вигнати кротів не вдалося

У цьому випадку доводиться вдаватися до малоприємних методам - ​​встановлювати кротоловки-капкани або самостріли. Вони недорогі, і краще купити їх з десяток, щоб забезпечити вилов всього сімейства.

Отже:

  • Знаходимо лабіринти, за якими кроти пересуваються. Вони розташовані між «кротовінамі» (купками викинутої на поверхню землі).
  • Обережно, щоб не закопати хід, знімаємо дерен.
  • Встановлюємо заряджену пастку в прохід.
  • Прикриваємо зрізаним дерном.

Прикриваємо зрізаним дерном

Будьте обережні при установці кротоловки, цей капкан цілком може «зловити» ваші пальці. Ну, і кроти трапляються теж. Не зайве, так само, перед застосуванням капкани прокип'ятити у воді. Крот, як і всякий дикий звір, чудово чує запах заліза і людини і може не піти в пастку а, від гріха подалі, забити хід землею. А окріп допоможе зняти сторонні запахи.

Ну а про те, як полювати на крота з самострілом або мінувати ходи і підривати його я писав дещо раніше .

Наші союзники

Якщо на дачі живе кішка, ймовірність появи крота незначна. По-перше, кішки відмінно ловлять кротів. Моя кішка не раз зносили мені вранці частування - кротів різних розмірів, виловлених на далеких ділянках, у нас вони не водилися. По-друге, кроти терпіти не можуть запах котячих випорожнень, і намагаються уникати такого сусідства. Якщо ви завели таксу або фокстер'єра, майте на увазі - вони чудові мисливці на цю дрібну дичину. Правда, перекопати город можуть чистіше кротів.

Ну, яка від цього крота користь

Є й користь.

  1. винищує шкідливих комах і їх личинок (правда і дощових і гнойових черв'яків теж, це мінус)
  2. своїми лабіринтами дренирует важкі перезволожені ґрунти
  3. земля з кротовін з добавкою торфу - кращий грунт для посіву насіння: чи не засмічена личинками шкідників і бур'янами. Такий авторитет як Макс Гесдерфер ще більше ста років тому рекомендував саме цю суміш для всіх садівників любителів. Рада не застарів - спробуйте та оцініть!

Є, що ще почитати на блозі? Звичайно є!

Як боротися з садовими мурахами - які постійно тягають тлю на плодові дерева

Оси і шершні на дачі - неприємне сусідство

польові миші - беруть кількістю!

Найкраща мишоловка - перевірено особисто! десять з десяти! (Не реклама)

Статті по темі:

Та й як рити?
Яке?
Уявіть, що весь цей підземний палац кріт вирішив влаштувати під Вашим двором або городом?
Як бути?
Є, що ще почитати на блозі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама