Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Оси на пасіці: як боротися, методи боротьби

  1. Оси? Познайомимося з ними ближче
  2. Чому оси небезпечні на пасіці?
  3. Шершні - могутні вороги бджіл
  4. Як позбутися від ос на пасіці. Методи і способи боротьби
  5. Боремося з осами за допомогою пасток

Оси

Оси? Познайомимося з ними ближче

Ці дивовижні комахи знайомі нам з дитинства. Більшість нормальних людей при їх вигляді відчувають страх і огиду. Частина людства чула про болючі укуси перетинчастокрилих і всіма силами бореться з осами. Деяким «пощастило» випробувати це задоволення на собі. Смугасті, досить граціозні представники сімейства мають чимало близьких родичів: бджіл, мурах, джмелів, наїзників, пильщика. Цікавий факт: вчені схильні вважати, що бджоли і мурахи - предки одного з найдавніших видів ос. Тривала еволюція привчила їх харчуватися виключно нектаром квітів. Солідні вчені мужі пояснюють появу мурах наступним чином: втратили при своєму розвитку крила. У австралійських мурах-бульдогів на підтвердження цієї теорії залишилися жало і сильнодіюча отрута.

Серед розглянутих нами особин існує чимало одинаків. Ще більше мешканців, що живуть групами. Нас цікавлять ті, які постійно заважають збирачки меду. Перш за все вони вороги пасіки і бджільництва в цілому. Як правило, вони теж люблять збирати солодкі ласощі. Тому їх часто бачать на великих квітколожем. Склалася думка: вони споживають м'ясо (якщо можна так висловитися) наших улюблениць. Чи так це? Біологи стверджують - чужа плоть їм потрібна не для власного харчування, а для вирощування потомства. Личинки, дійсно, надзвичайно ненажерливі, вимагають "м'ясний" раціон.

У побутових умовах обивателі спостерігають паперових ос. Вони обожнюють при нагоді подворовать частина солодкого продукту. Спокійно залазять у відкритий вулик при огляді. Нахабно і безсоромно забирають данину. Не завжди бджоли-захисники здійснюють спроби захистити житло. Вони слабше фізично. Проте спроби протистояти і боротися приймаються регулярно.

Чому оси небезпечні на пасіці?

Постійні набіги на пасечное господарство в результаті завершуються однотипно: схопила підвернувся жертву - і додому! Якби це була єдина причина неприязні до них - півбіди. Навіть при масовому нападі, при відчутному утраті негатив менше в порівнянні з прихованою загрозою. Сумно те, що хижаки (ця кличка прилипла до них намертво) мають аналогічні з бджолиної породою інвазійні захворювання. При ретельному догляді відсутня гарантія елементарної безпеки. Висновок напрошується один: оголосити осам нещадну війну. Ясно, що всіх не переможемо, але прагнути до мети і боротися необхідно.

Шершні - могутні вороги бджіл

Прийнято вважати - ворога потрібно знати в обличчя. З одними ми вже познайомилися. Ще клопоти доставляють шершні. Вони більші, відрізняються значними розмірами. Зовні мають характерний широкий потилицю, темно-червоні плями на голові. До речі, це збільшене створення відрізняється досить мирною вдачею. Його нападу на наших одноплемінників набагато рідше.

Описані «милашки» мають потужні щелепи. Настільки сильними, що рідко пускають в хід основний козир, а дроблять хітиновий покрив жертви в лічені секунди. До речі, мають власних природних ворогів: мух-ктирей і бабок, золотистих щурок. Якщо птахів-шкідників ми відлякуємо, то бабок для боротьби з шершнями бережемо.

Осині перемоги обумовлюються такими факторами:

  • У них для битви дві гармати.
  • Будова тіла більш гнучке, еластичне, рухливе.
  • Жало не має щербин, тому жалити може кілька разів.
  • Її отрута небезпечніше і вводиться в більшій кількості.

Як позбутися від ос на пасіці. Методи і способи боротьби

Як не крути, оси особи небезпечні. При кожному зручному випадку боріться з ними і користуйтеся будь-якою можливістю їх вапна. Напрацьований досвід свідчить про достатню ефективність багатьох загальноприйнятих способів боротьби.

Найпростіше рішення боротися - це відшукувати і ліквідувати гнізда. Вони облюбовують місця на горищах, під навісами, в просторі між обрешетуванням даху і шифером. Словом, прихильники затишних тайничков. Якщо зірвати їх будівництво і кинути у відро з водою, вважайте, зробили добру справу. Або спалити. Адже їх бояться ще дорослі і діти. Сказати легко. Складно виконати. Розглянемо процедуру поетапно. Запам'ятовуємо місце розташування. Операцію проводимо в темний час доби, коли противник в зборі, але малоактивний. Акуратно натягуємо просторий поліетиленовий пакет, зриває куля з місця. (Він тримається на одній єдиній ніжці кріплення). Швидко і щільно зав'язуємо. Далі - водна процедура або знайомство з властивостями вогню ...

Не раз стикався з ситуаціями, коли неподалік від точка помічав вилітають ос з підземних укриттів "розкрадачів державного майна". Щиро кажучи, я в перший раз очманів при ближчому знайомстві. Вважаючи, що там знаходиться кілька тварюк, від сили десяток, вирішив привчити їх до токсикоманії. Взяв балончик «дихлофосу», попутно прихопив порожню банку з-під масляної фарби.

Екзекуцію проводив у вечірніх сутінках, розсудливо розсудивши, що в цю пору «закляті друзі» зберуться на нічліжку. Здивуванню не було меж, коли я впустив довгий струмінь аерозолю, потім завбачливо прикрив круглий отвір банкою, для вірності придавивши її ногою. Пролунав потужний гул, більше схожий на віддалені звуки реактивного літака, що злітає на форсажі. Не знаю точну кількість мешканців, але що там проживала солідна колонія, в тому не сумніваюся. Згодом не раз користувався подібним знищенням. Спрацьовував такий метод боротьби безвідмовно.

При підвищеній увазі далеких родичів до вуликів мешканкам іноді досить скоротити льотки, поставити стандартні заградители, прикріпити додаткові верандочка або конусні обмежувачі .

Боремося з осами за допомогою пасток

На ділі для боротьби багато бджолярів користуються численними спеціалізованими пастками. На сайтах тисячі описів, тому немає сенсу особливо на них затримуватися. Одні діють через отруєні приманки. Інші заманюють в таку собі «сауну» з високою температурою. Залучені приємним ароматом, оси входять в пастку , Назад вибратися не можуть, гинуть від спеки. Є й інші хитрощі. Завдяки критичних зауважень, галузь отримала достатню увагу з боку вітчизняних і зарубіжних виробників. Тепер на прилавках шикарне різноманіття необхідної продукції.

Нікуди не дітися без впливу хімічних реагентів. Мабуть, вони найбільш популярні. В ряду можна перерахувати аерозолі, отруйні добавки. У делікатесах недругів чимало солодких фруктів: яблук, груш, слив. Вони обожнюють кавуни, дині, виноград. Користуючись пристрастями в їжі, отримуємо реальну можливість підсунути смертельні препарати без ризику погубити бджіл.

У висновку хотілося б наполегливо закликати до усунення ворога, що заважає оточуючим. Їм вистачить місця в лісах, полях, луках. Жити в постійній тривозі не варто. Використовуйте всі ресурси. Якщо вирішили боротися з осами самостійно, користуйтеся виключно перевіреними методами.


Лікування бджіл навесні і профілактична обробка після зимівлі. Основні правила і корисні поради
Лікування бджіл препаратом «Тимол»: інструкція із застосування і поради з дозування
Акарапідоз: діагностика та лікування бджіл від трахейних кліщів
Лікування гнилизна у бджіл. Корисні поради по виявленню ознак, використання препаратів і профілактиці
Аскосфероз у бджіл: ознаки, поради з профілактики та способи лікування
Радіальна медогонка - особливості та переваги ефективного пристрою
Розміщення пасіки: ставимо вулики в лісі і своїй ділянці
Вулики для бджіл: своїми руками, креслення, відео
Миші на пасіці: захист вуликів, способи боротьби
Підставки під вулики: своїми руками або купити, фото, відео

Оси?
Чи так це?
Чому оси небезпечні на пасіці?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама