Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Попелиця на огірках знизу листя: як боротися? Огляд народних засобів

  1. Баштанна попелиця і її життєвий цикл
  2. Вплив попелиці на посадки огірків
  3. Коли потрібно вести боротьбу з попелицею
  4. Профілактичні заходи від появи попелиці
  5. Способи боротьби з попелиць
  6. За допомогою води
  7. народні поради
  8. настій чистотілу
  9. настій гірчиці
  10. Настій полину гіркого
  11. настій кульбаб
  12. Розчин з гіркого перцю
  13. Настій цибулиння або лушпиння стрілки
  14. Настій з часнику
  15. Настій з хрону
  16. Настій з бадилля картоплі
  17. Розчин золи і мила
  18. Боротьба з попелиць за допомогою хімії
  19. Який спосіб боротьби вибрати?

Правильно посадити огірки - це лише пів справи. Потрібно ще зберегти посадки і допомогти їм набрати силу, щоб отримати урожай. Практично всі посадки в городі схильні до атак шкідників і хвороб. Огірок - не виняток. Одна з його проблем - це баштанна попелиця, яка селиться знизу листя і може якийсь час залишатися недоступною погляду дачника-городника. Навіть незначне зволікання часом призводить до загибелі рослини. З цієї причини важливо вчасно вжити заходів по знищенню шкідників, а ще краще - заздалегідь проводити профілактику їх появи на грядках.

Баштанна попелиця і її життєвий цикл

Ця комаха з витягнутим тільцем довжиною менше 2 мм і має колір від жовтого до чорно-зеленого. Попелиця, вірніше відкладені нею яйця, зимують біля коріння різних бур'янів на відкритих ділянках і в теплицях, «прокидаються» при температурі від 5 ° С. Активне розмноження починається після закінчення заморозків, так як низькі температури згубні для дорослої комахи.

Перші колонії з'являються зі зворотного боку листя, де шкідник стрімко нарощує свою чисельність для окупації всієї рослини. Чим вище чисельність, тим менше їжі і більше крилатих самок. Самки залишають своє колишнє місце проживання і разом з повітряними потоками розлітаються на інші культури, де утворюють нові колонії. До цього часу огірки вже висаджують в грунт, тому потрібно заздалегідь потурбуватися про їхню безпеку.

Між попелиць і мурахами існує прямий зв'язок, яка грунтується на взаємовигідній співіснування. Їжею для попелиці є сік рослин. Попелиця висмоктує його, переробляє і виділяє продукт переробки - цукор під назвою медяна роса. Мурахи розсмакували ці ласощі і з еволюцією «одомашнили» тлю. Вони активно її захищають від хижаків, на зиму ховають в мурашнику і самі підшукують найбільш соковиті рослини, куди її потім переносять.

Восени, до заморозків, самка відкладає яйця ближче до коріння бур'янів, де вони пролежать до наступної весни. Надійно укриті від морозів, виживають, переважно, все кладки.

Вплив попелиці на посадки огірків

Попелиця - шкідник. Вона вражає баштанні та бавовняні культури, а значить з нею потрібно боротися. На огірках вона спершу заселяє нижні листки, переселяючись потім на більш соковиті молоді пагони. Оскільки харчується тля багатим вуглеводами і амінокислотами соком, листя культур поступово стискаються і жовтіють.

Рослина уповільнює своє зростання і в половині випадків гине. Якщо не загинуло, скидає под'еденние зав'язі і квіти, розвиваючись і плодонося менш інтенсивно.

Відомо, що тля - рознощик фітопатогенних вірусів. Тому її навала може супроводжуватися захворюваннями огірків. Під час боротьби з попелиць слід враховувати цей фактор.

Баштанна попелиця дуже плодовита, швидкість її розмноження теж висока. Одна самка здатна відкласти близько 100 яєць і так кожні два тижні з новим поколінням. Від однієї особини відбувається до 20 000 шкідників. Зрозуміло, це ризик для всього врожаю. Що ж робити і головне - коли?

Коли потрібно вести боротьбу з попелицею

Існує три періоди в життєвому циклі попелиці, коли боротьба з нею особливо ефективна:

  1. період підготовки до зимового сну;
  2. міграція самок;
  3. поява личинок.

період підготовки до зимового сну;   міграція самок;   поява личинок

Таким чином, захищати огірки і весь сад-город від шкідника потрібно протягом усього теплого сезону. Зазначені періоди - це час, коли тля більш-менш вразлива і, роблячи цілеспрямовані дії, їй можна завдати істотної шкоди.

Марно «труїти» відкладені попелиць яйця - вони неуязвіми.Следует дождатьсявилупленія личинок, яке відбувається кожні два тижні. Обробка культур повинна проводитися відповідно.

Профілактичні заходи від появи попелиці

Існуючі методи боротьби з комахами, так чи інакше, допомагають запобігти його навала. Так з чого ж почати? Зрозуміло, з профілактики. Якщо виконувати нижче перераховані ради, то проблема може не виникнути зовсім. Для цього рекомендується:

  • Ретельно підготувати городню ділянку до зими. Потрібно зібрати всі опале листя, спиляні гілки дерев, залишки рослинності і знищити за межами городу або прибрати в компостну яму. Ці заходи позбавлять тлю зимарки.
  • Восени і в першій половині весни потрібно побілити вапняним розчином всі дерева на ділянці, так як з них може статися міграція попелиці на посадки огірка. У вапняний розчин можна додати мідний купорос або клей ПВА.
  • Необхідно під час теплого сезону знищувати все мурашники, що розташовуються поруч з грядками. Мурахи - переносники шкідника.
  • Грядки огірків потрібно періодично прополювати від бур'янів і проріджувати, не допускаючи загущення посадок.
  • Садити огірки слід далеко від рослин-розсадників попелиці: смородина, аґрус, соняшник, липа, чортополох, хризантема, мак. Саме на них найбільше спостерігається колоній.
  • Кріп і гірчиця серед огіркових посадок - дружні сусіди, які залучають до себе сонечок, природних ворогів попелиці.

Як видно, робота з профілактики огірків від попелиці зводиться до комплексу робіт, який охоплює собою весь садово-городній ділянку. Це відмінний захист для всіх культур.

Способи боротьби з попелиць

Справа ця непроста, але можливе. Людина за багатовікову історію городництва знайшов велику кількість способів, як перемогти шкідника. Існують наступні методи:

За допомогою води

Один із способів полягає в механічному змиванні шкідників губкою або ганчіркою, змоченою у воді або в мильному розчині Один із способів полягає в механічному змиванні шкідників губкою або ганчіркою, змоченою у воді або в мильному розчині. Виконувати таку процедуру слід дуже обережно, щоб не пошкодити пагони. Якщо попелиця розташувалася на стеблі або біля коріння, її можна акуратно тиснути ватним диском.

Ефективними будуть поливати із спеціального обприскувача з гнучкою насадкою, яку можна налаштувати так, щоб струмінь була спрямована вгору. Приготувавши мильний розчин (з додаванням господарського мила) і додавши 8 ч.л. 9% -го оцту на 1 л. води, потрібно виробляти спрямовані зрошення на нижні боку кожного огіркового листа. Якщо колонії дуже великі, дану процедуру доведеться повторювати 2-3 дня, а далі - за потребою.

Головне - «не переборщити» з оцтом, щоб на листках не залишилося опіків.

Роботи зі зрошення бажано проводити в ранковий час або після заходу сонця. Вечорами також рекомендується знищувати мурашники, заливаючи їх гарячою травою.

народні поради

Народні методи хороші, коли мова йде про приватних, невеликих посадках. Часом, вони бувають також ефективні, як і хімічні методи, але при цьому набагато безпечніше і екологічніше. Суть народних рад полягає в приготуванні водних настоїв на основі трав, яких боїться шкідник. Витрата настоїв розраховується як 1 літр на 10 м2. використовують:

настій чистотілу

Готують його з висушеної наземної частини рослини, але можна використовувати і коріння. Для цього висипають 200-300 гр. готового сировини в відро об'ємом 10 л., в яке до країв заливають гарячу воду. На два дні залишають в теплому місці, а потім настій проціджують.

Отриманий розчин заливають в пульверизатор або зрошувач і обробляють кожен огірковий лист.

Робота з чистотілом вимагає обережності. Всі дії слід виконувати в рукавичках.

настій гірчиці

За основу береться 50-60 гр. гірчичного порошку на обсяг в 10 л. теплої води. Розчин розмішують, дають охолонути, потім обприскують посадки.

Щоб підсилити ефект, можна додати трохи мильної стружки. Також рекомендується поруч з огірковим грядками посадити «живу» гірчицю, яка стане природним стражем від шкідників.

Настій полину гіркого

Готується наступним чином. Можна взяти 8-10 кущів свіжої полину, разом з корінням подрібнити і висушити. Укласти в 10-літрове відро, залити окропом і дати постояти ніч.

На ранок потрібно обприскувати. Полин відмінно захищає від попелиці та інших шкідників.

настій кульбаб

Для цього в рівній кількості беруть коріння і листя кульбаби, наприклад по 500 гр. Заливають їх 8-10 л. води і дають постояти кілька годин, можна всю ніч. Обробляють рослини аналогічним чином.

Розчин з гіркого перцю

З 40-50 гр. пекучого перцю (це приблизно 2-3 стручки) отримують подрібнену сировину, яке заливають гарячою водою, а потім кілька годин дають настоятися. За бажанням в відфільтрований розчин можна додати мильну стружку, йод, золу, тютюнову пил. Якщо немає під рукою гіркого перцю, то можна використовувати альтернативу з магазину.

Настій цибулиння або лушпиння стрілки

Готову сировину укладають у відро до половини, заливають гарячою водою і дають постояти добу.

Потім проціджують, доводять до обсягу повного відра, додають 3-4 краплі йоду і 2-3 кристалики перманганату калію, щоб вийшла світло-рожева рідина для зрошення.

Настій з часнику

Тут підійдуть часникові пір'я, стрілки або зубчики, які подрібнюють і в кількості 500-600 гр. укладають в 3-х літрову банку. Заливають теплою водою, залишають на 5 днів.

Отриманий розчин концентрованим не використовують. Його необхідно розводити з розрахунку 40-50 мл. на 10 л. води, після чого зрошувати посадки. Даний спосіб добре відлякує тлю разом з іншими шкідниками.

Настій з хрону

Подрібнюють 5-7 корінців хрону, укладають в 3-х літрову банку і заливають до плічок водою. Через кілька годин настій зливають і заливають нову порцію води. Отриманих 2 настою змішують і перед застосуванням розбавляють з розрахунком на 5 л. води 1 стакан настою з хрону.

Настій з бадилля картоплі

Буде потрібно 1,5 кг. картоплиння (можна бадилля помідорів), яку потрібно подрібнити і залити у відрі гарячою водою. Настоюють добу, після чого зрошують розчином огіркові посадки. Важливо використовувати бадилля в допустимій кількості, щоб не отримати опіків на грядках.

Розчин золи і мила

У відрі розводять 200-300 гр. золи і трохи мильної стружки. Можна для запаху додати будь ароматичне масло. Отриманим розчином проводять зрошення.

Боротьба з попелиць за допомогою хімії

Даний метод в основному застосовується в рамках посадок промислового масштабу або коли народні методи не допомагають. Найбільш дієвими препаратами вважаються:

  • «АЛАТАР» - це універсальний засіб, що використовується для знищення шкідників. У його складі міститься два активних речовини, які, взаємно підсилюють дію один одного. Після розпилення на посадки « АЛАТАР »прилипає до них і довгий час не змивається. Для застосування потрібно мала кількість препарату, дозування якого потрібно використовувати в суворій відповідності з інструкцією із застосування.
  • «Інта-вир» - дієвий інсектицид, який перемагає понад півсотні різних шкідників. Використовувати його можна як на земельній ділянці, так і в приміщеннях. По-великому рахунку, це препарат рослинного походження, оскільки в ньому використовуються витяжки з ромашки, хризантеми і пижма. Особливо ефективний проти баштанної попелиці і гусениць.
  • «Іскра Біо» - чудовий засіб нового покоління в боротьбі проти попелиці. Воно володіє підвищеним ступенем безпеки і може застосовуватися до самого плодоношення посадок. Препарат протестований і перевірений на практиці на рівні державних досліджень. Ефективний відносно шкідників, що виробили стійкість до інших інсектицидів. Дія «Іскра Біо» посилюється пропорційно зростанню температури повітря.
  • «Актеллік» - має переваги по відношенню до інших інсектицидів. Його особливістю є безпосередня дія на організм шкідника без вбирання в листя культур, якими він харчується. В результаті препарат має широке застосування і може використовуватися не тільки на городніх посадках, але і в теплицях, садах, лісах, закритих приміщеннях для захисту кімнатних рослин.
  • «Фитоверм» - вважається біологічним засобом, виготовленим на основі метаплазми грибів, і відрізняється ефективністю в знищенні попелиці та інших комах. Діє системно, тобто вбирається в пагони, через які потім потрапляє в шлунково-кишковому тракті комах. Дія препарату виявляється приблизно через тиждень після обприскування.

Який спосіб боротьби вибрати?

Це багато в чому визначається індивідуальними вподобаннями. А можна все методи використовувати в комплексі. Зрозуміло, профілактику виключати не можна, так як це вирішальний фактор у запобіганні поширенню попелиці без обприскувань. А в іншому краще віддавати переваги натуральним засобам боротьби з шкідниками.

Слід пам'ятати, що головний ворог попелиці - це сонечко. Тому є сенс поблизу огірків садити гірчицю і кріп для залучення комахи. Можна також використовувати в посадках і інші ароматичні трави, наприклад, лаванду, чий запах відлякує тлю.

Не завадить періодично підгодовувати огірки калійним добривом. Огірки його люблять, посадки стають сильнішими. У комплексі всі методи допоможуть швидше впоратися зі шкідником.

Побороти тлю можна і потрібно, головне - не пускати цю справу на самоплив. Рятуючи огіркові посадки від шкідника, можна врятувати весь садово-городній ділянку.

Відео-поради по боротьбі з попелиць на огірках


Що ж робити і головне - коли?
Так з чого ж почати?
Який спосіб боротьби вибрати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама