Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Що викликає парші картоплі та як з нею боротися

  1. Причини, ознаки та фото парші картоплі
  2. Як боротися з паршею на картоплі

Що викликає парші картоплі та як з нею боротися

Парша картоплі часто вражає бульби, знижуючи їх цінність. Щоб боротися з цим захворюванням, потрібно розуміти його природу і вміти приймати проти нього заходи.

Причини, ознаки та фото парші картоплі

Це грибкове захворювання поширене всюди, де росте картопля. Його викликають актиноміцети і стрептоміцети, що живуть в грунті. При сприятливих умовах вони активізуються і викликають появу плям на бульбі.

При сприятливих умовах вони активізуються і викликають появу плям на бульбі

Джерело: Depositphotos

Парша вражає бульби картоплі

В результаті коренеплід виглядає негарно, починає псуватися, погано зберігається. У ньому майже вдвічі зменшується вміст крохмалю, збільшуються відходи при чищенні, погіршується смак. Вражає хвороба і очі, при використанні таких плодів для посадки урожай зменшиться.

Спори патогенних грибків витримують посуху і низькі температури, але за таких умов не поширюються. На розвиток захворювання впливають такі чинники:

  • Сорт і вік картоплі. Молоді коренеплоди з тонкою шкіркою швидше піддадуться зараження, ніж дозрілі, загрубілі. Деякі сорти особливо схильні до захворювання.
  • Вологість. Якщо вона становить 85% і вище, розвиток грибів пригнічується, а при 50-70% парша посилено поширюється.
  • Температура. Оптимальні умови для масового захворювання - коли повітря нагрівається від 20 до 25 ° C.
  • Ґрунти. Висока кислотність викликає поширення грибів. Спори швидко поширюються на піщаних і вапняних грунтах.

До розвитку парші призводять хороша аерація грунту, використання свіжих органічних добрив.

Як боротися з паршею на картоплі

Радикальних способів впоратися з захворюванням не існує. Але знизити ризик зараження допоможуть профілактичні та захисні заходи:

  • Вибір стійкого до парші сорти. Картопля «водограй», «Гатчинська», «Луговська» практично не піддається зараженню.
  • Використання сівозміни. Чи не садіть картоплю щороку на одному місці. Ідеальними попередниками для нього будуть соя, гірчиця, рапс.
  • Підготовляйте посадковий матеріал. Зберігайте його в сухому місці з хорошою вентиляцією. Перед посадкою протравите в спеціальних препаратах або потримайте в розчині марганцівки.
  • Полив. Добре зволожує грунт, особливо в період цвітіння.
  • Зменшення шкодочинності парші. Цьому сприяє підкислення грунту сульфатом амонію, внесення стабілізаторів азоту, калійні і фосфорні добрива.

Огляньте призначені для посадки бульби, відбракує заражені. Перед прибиранням скосите і приберіть бадилля.

Навіть там, де не виявлено парша, проводите профілактичні заходи. Без своєчасного втручання ця хвороба швидко поширюється, вражає урожай.

Читайте також: опис картоплі импала

(Visited 58 times, 1 visits today)

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама