Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Воскова міль і боротьба з нею

  1. Профілактика появи воскової молі
  2. Боротьба з восковою міллю
  3. Ентобактерін в боротьбі проти воскової молі

Воскова міль відноситься до найбільш поширеним і небезпечним шкідників воску, воскового сировини, бджолиного розплоду і перги

Воскова міль відноситься до найбільш поширеним і небезпечним шкідників воску, воскового сировини, бджолиного розплоду і перги.

Потомство однієї самки воскової молі за сезон може складатиметься із 90 000 личинок і здатне знищити до 36 кг воску.

Воскові споруди руйнують тільки гусениці воскової молі, які, харчуючись воском, виділяють фермент цераза, що сприяє його розщепленню.

При цьому гусениці знищують і залишки коконів, знаходячи в них все речовини, потрібні для повного розвитку. Розрізняють велику і малу воскову міль.

Профілактика появи воскової молі

Щоб попередити появу і поширення воскової молі, на пасіках слід створити оптимальні умови для розведення і утримання бджолиних сімей, при яких вони могли б самі захищати гніздо від проникнення шкідника.

Це і зміст сильних бджолиних сімей з молодими плідними, матками, і своєчасно оновлювані гнізда, для чого щорічно замінюють 25 -30% всіх гніздових і 10% магазинних стільникових рамок. Вони повинні бути забезпечені і постійним природним взятком, а при необхідності - штучної підгодівлею. Не можна забувати і про утеплення гнізд, про чистоту у вуликах. Слід зашпаклювати всі щілини, де зазвичай скупчується ульевой сміття і зберігається шкідник. Стільники, браковану суша і інше воскосировини доцільно зберігати в чистих, світлих, добре провітрюваних приміщеннях, які будуть недоступні для бджіл і метеликів молі, при температурі не вище 10 ° С. Стільники можна зберігати як відкритим, так і закритим способами. При відкритому зберіганні сот їх розвішують під стелею на реечки - в 30 -40 мм один від іншого. Періодично, один - два рази на місяць, стільники оглядають. При закритому способі зберіганні сот, що застосовується зазвичай для зберігання магазинних стільників, їх поміщають в щільні, добре закриті ящики, вуликів корпусу або магазинні надставки, замазуючи і заклеюючи всі щілини. Іноді стільники зберігають в мішечках з поліетиленової плівки, надійно захищає їх від проникнення воскової молі.

Боротьба з восковою міллю

Якщо не допомогли профілактичні заходи, і моль все-таки з'явилася, то для ефективної боротьби з нею необхідно проводити комплекс захисних заходів в бджолиних сім'ях, сотохранилищах, складах і інших місцях зберігання стільників і воскової сировини:

  • Для цього систематично оглядають уражені міллю бджолині сім'ї, одночасно очищаючи дена вуликів, верхні бруски рамок, утеплення.
  • Зібраних метеликів, гусениць і лялечок шкідника тиснуть або спалюють.
  • Щоб виявити і потім вигнати гусениць, по верхніх і бічних планок стільникових рамок злегка постукують пасечной стамескою.
  • Ходи гусениць в сотах розкривають гострим ножем, що дозволяє бджолам заново відбудувати зруйновані міллю осередки.
  • Сильно уражені стільники й інше воскосировини перетапливают на віск.
  • Якщо немає можливості відразу переробити воскове сировину, його сортують і ущільнюють при 65 -70 ° С. Це сприяє боротьбі з восковою міллю на всіх фазах розвитку.
  • Досить ефективно і економічно вигідно знезараження запасних стільників від молі проморожуванні. При дотриманні стільникових рамок при -10 ° С воскова міль гине на всіх фазах розвитку за півтори години, а при -15 ° С-протягом 45 хв.

Боротьба з восковою міллю в сотах, які ще придатні для подальшого використання, зводиться до їх дезінсекції препаратами, що діють в газоподібному і пароподібному стані. Для фумігації стільників використовують нафталін, парадихлорбензол, чотирихлористий вуглець в суміші з оцтовим альдегідом, оцтову кислоту, сірчистий газ.

Найбільш доступно і досить поширене обкурювання стільників сірчистим газом. У приміщеннях, в спеціальних шафах або ящиках для зберігання стільників, а також в вуликів корпусах або магазинних надставках, поставлених один на одного і заповнених сотами, спалюють 50 -70 г сірки на 1 м3 їх обсягу. При цьому користуються димарем з упаяний в отвір для виходу диму довгою трубкою, яку вводять в те місце, де знаходяться фумігіруемие стільники. З огляду на, що дія сірчистого газу не викликає загибелі яєць воскової молі, обкурюють сіркою тричі - у міру відродження гусениць. Протягом 24 - 30 годин стільники витримують в сірчистому газі, а потім виносять на відкрите повітря для провітрювання.

Сірковуглець, оцтову кислоту, парадихлорбензол, суміш чотирихлористого вуглецю з оцтовим альдегідом, нафталін застосовують, виходячи з розрахунку 100 -150 г на 1 м3 приміщення, де вони знаходяться в невеликих деках, поставлених на верхній корпус штабеля з рамками під щільно закривається кришку або плівку на весь період зберігання.

Попередньо готують поліетиленові мішки, що герметично закривається камеру або спеціальний майданчик, очищену від рослинності і злегка змочену водою, щоб уникнути витоку газу. Стільникові рамки поміщають в вуликів корпусу або шафи для зберігання стільників і накривають зверху поліамідної плівкою, краї якої опускають в канавку, навколишнє майданчик, засипають її землею і утрамбовують. Гази «ПРО» або бромистий метил вводять під плівку з балона через гумовий шланг при 18 -22 ° С. У випадку одноразової обробки стільників в боротьбі з восковою міллю газом «ПРО», при нормі його витрати 50 г на 1 м3, стільники під плівкою витримують 10 годину, а при дезінсекції їх бромистим метилом, при нормі витрати препарату ВО г на 1 м3 -24 година. За вказаний період експозиції гинуть всі яйця, личинки, лялечки, і метелики воскової молі. Після обробки стільники протягом 10 -12 год провітрюють на повітрі, підставляючи потім в бджолині сім'ї. Стільники, перга і мед, оброблені зазначеними препаратами, нешкідливі для бджіл і людини. Обробка бромистим метилом або «ПРО» економічно значно вигідніше і менш трудомістка, ніж, наприклад, парами концентрованої оцтової кислоти, широко застосовується на пасіках.

Ентобактерін в боротьбі проти воскової молі

Застосування ентобактеріна для запобігання воскового сировини і стільників від пошкодження восковою міллю може бути ефективним в комплексі захисних заходів проти зазначеного шкідника. Ентобактерін в певних концентраціях практично не токсичний для бджолиної сім'ї, людини і теплокровних тварин.

Проте, при роботі з цим біопрепаратом необхідно виконувати загальноприйняті запобіжні заходи. Ентобактерін випускається нашою промисловістю у формі порошку, концентрованої суспензії і пасти - концентрату. В 1 г порошкоподібної препарату міститься 30 млрд. Суперечка Вас. thuringieiisis і приблизно стільки ж її білкових кристалів, токсичних для шкідників, а також наповнювач.

Порошкоподібний екзотоксин складається в основному з біологічних ентомопатогенних токсинів, отриманих з культуральної рідини в процесі виробництва біопрепаратів.

Токсобактерін - сірий порошок, що складається з суміші екзотоксину і спорокрісталліческого комплексу Вас. Insectus.

Ефективність впливу цих препаратів на гусениць воскової молі вивчали, використовуючи фанерні ящички, заповнені подрібненою сумішшю воскосирья II і III сортів, обробленого біопрепаратами. У кожен ящик в день обробки випускали по 100 гусениць великий воскової молі перших віків. Верх скриньок закривали кришками, обтягнутими щільною матерією, і поміщали в вулики з бджолами біля крайніх рамок, прикривши верхнім утепленням. Температура воскосирья з розташованими там гусеницями протягом досвіду коливалася в межах 26 -32 ° С. Через 3, 5, 10 і 15 діб проводили облік живих і загиблих гусениць.

Збільшення норми витрати екзотоксину і токсобактеріна з 5 до 10 г / кг воскосирья значно прискорило загибель шкідника: через 3-5 діб після обробки загинуло 93 -100% гусениць. При нормі витрати випробовуваних препаратів, що дорівнює 0,25 г / кг воскосирья, ефективність була низькою -69 - 76% загибелі гусениць.

Для вивчення ефективності біопрепаратів при боротьбі з гусеницями воскової молі, що розвиваються в сотах, обприскували навощенние стандартні рамки ентобактеріном, узятим в 0,1 -0,2 -0,3% - нон концентраціях. У кожному варіанті досвіду, в тому числі і в контролі, було по 40 навощенних рамок. Обприскували ручним обприскувачем, витрачаючи на кожен лист вощини по 30 -40 г водної суспензії біопрепарату. Через два - три години після обробки і висихання поверхні вощини її підставляли в бджолині сім'ї для відбудови. Оброблена біопрепаратами вощина була відбудована нормально, і матки відклали яйця. Протягом червня - серпня в них розвивався розплід, без будь-яких відхилень від норми. В середині червня по 20 шт. стільників з кожного варіанта досвіду перенесли в ящики для зберігання стільників. У кожен ящик випустили по десять пар метеликів великий воскової молі, яку спеціально розводили в великих скляних колбах. Кожні 10 -12 днів протягом двох місяців ящики відкривали і оглядали, враховуючи пошкодженість стільників гусеницями.

Гусениці воскової молі відроджуються з яєць у всіх варіантах досліду, ступінь впливу 0,1% - ного ентобактеріна на гусениць дещо слабше, ніж 0,2 -0,3% - ного. У той же час всі контрольні стільникові рамки були повністю знищені шкідником, шість стільників, оброблених ентобактеріном, взятого в 0,1% - ної концентрації, пошкоджені в слабкій і середнього ступеня. Стільники ж, відбудовані на вощині, обробленої цим препаратом, узятим в 0,2 -0,3% - ної концентрації, залишилися неушкодженими. Хворі гусениці вже через кілька годин після потрапляння препарату в їх організм ставали млявими або нерухомими, припиняли харчування або харчувалися дуже мало, гинучи через одні - п'ять і більше доби від початку захворювання. Тіло їх деформувалося і темніло, шкірка легко розривалася.

Таким чином, питання застосування біопрепаратів в боротьбі з восковою міллю, безумовно, потребує подальшого вивчення. Можливо, що обробка біопрепаратами всієї продукції, що випускається вощини з'явиться в подальшому ефективним заходом у боротьбі з цим шкідником.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама