Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ягода Годжі: вирощування з насіння

  1. Вирощування Годжі з насіння в домашніх умовах
  2. Розмноження Годжі живцями
  3. Рослина Годжі: як виростити, візуальні характеристики посадок

Про корисні властивості ягоди Годжі безліч публікацій, але не так багато статей по її вирощуванню. Сьогодні ми ділимося досвідом як виростити ягоду Годжі з насіння і шляхом живцювання.

Вирощування Годжі з насіння в домашніх умовах

Як не дивно, але коли популярність ягоди була на піку, ми якось проскочили повз цієї інформації. Почули про неї лише в 2013 році, коли відвідали старих знайомих, яких не бачили років п'ять. Нам на пробу відсипали жменьку сушених ягід, ми погуглити відгуки в інтернеті, і вирішили виростити Годжі з насіння.

Насіння в ягідки дрібні, менше 1 мм в діаметрі. Розпатрали кілька ягід, замочили на пару годин в цирконію. Потім неглибоко посадили в торф'яні стаканчики з грунтовим субстратом. Тижнів через два, при регулярному зволоженні, з'явилися дуже дружні сходи. Висадку в грунт справили в середині червня, але ось невдача - прилетіли афганські шпаки і викопали все молоді сходи Годжі в пошуку черв'яків! Ось так відразу ми втратили все кущі ягоди Годжі, хоча вирощування з насіння було неважким і виглядало цілком оптимістичним.

Довелося замовити онукові ягоди в Китаї. Привозив він нам сушені ягоди двічі - з Гуанчжоу і Урумчі. З обох партій ми відсипав ягід на посадку, і навесні посіяли їх так само, як в минулому році. Тобто перед тим, як виростити ягоди Годжі з насіння, попередньо замочили насіння в цирконію. Сходи теж з'явилися через 2 тижні дуже дружно.

Особливих проблем з вирощуванням розсади Годжі в домашніх умовах не було - кущики НЕ примхливі. Але, як і звичайну розсаду овочевих культур , Ми їх виростили без пікіровки - відразу у великих торф'яних стаканчиках, щоб без проблем посадити в грунт. Їм бажано зберегти центральний корінь, щоб не було проблем з поливом. Висадку в сад справили в кінці травня, поставивши зверху ґратчасту захист від птахів, грунт навколо посадок ретельно замульчувати .

Розмноження Годжі живцями

Хоч популярність ягід Годжі очевидна, а посадковий матеріал в Казахстані все ж не дістати. Нам вдалося все ж добути один кущик, який навіть до вересня зацвів. Але зав'язі не було. Спробували розмножити Годжі живцями - результат чудовий. Живці під кутом заглиблюються в грунт на два вузла, і висаджуються в тінь під банку. Грунт підтримується у вологому стані. При посадці живців в травні до жовтня виходить повністю готовий посадковий матеріал, який зимує навіть без укриття.

Крім вкорінення в грунті, на наступний рік спробували вкорінювати живці у воді, результат теж порадував, корінці дружно з'явилися через 2 тижні. Придбати живці додатково довелося, тому що колишній кущ розрісся дуже добре і рясно цвів, але зав'язі так і не було, потрібно перехресне запилення. Брали живці від квітучих рослин, в цей раз привезених з Голландії. Як бачите, розмноження Годжі - легке завдання навіть для новачка. Крім вкорінення в грунті, на наступний рік спробували вкорінювати живці у воді, результат теж порадував, корінці дружно з'явилися через 2 тижні

Рослина Годжі: як виростити, візуальні характеристики посадок

Так як це культура гірській місцевості, при виборі місця для посадки враховували, щоб не було застою води при таненні снігу. Однорічний кущик з держака зимував без укриття, жоден втеча не підмерз, хоча зима була досить сувора, багато троянди і малину сильно прихопило морозом.

Приріст у кущиків до кінця травня потужний - 70 см, минулорічні пагони схилилися, їх ми прив'язали до опори. Так як ягоди Годжі іноді називають «гімалайських виноградом», їм потрібна опора. Інакше все схилилися до землі гілки укореняться, і кущ почне агрессівнічать. До вересня кущ вимахнув більше 3-х метрів, колишню опору замінили на більш високу. Посаджені ж навесні кущики з насіння до кінця вересня зросли на 40-60 см.

Тепер коротко звітуємо за спостереженнями за обома екземплярами кущів Годжі. Ті, що ми брали живцями, привезені з Німеччини і Голландії. У них листочки близько 5 см в довжину і близько 1,5-2 см в ширину, еліпсоїдної форми. А Годжі, вирощені з китайських насіння, мають абсолютно іншу будову листа. Листя за формою схожі на обліпиховий. Вони тонкі, менш 1 см в ширину і близько 4 см в довжину. Виходить, європейські та східні сорти сильно відрізняються, але обидва види їстівні: дереза ​​звичайна або варварська (Lycium barbarum) і дереза ​​китайська (Lycium chinense).

Виходить, європейські та східні сорти сильно відрізняються, але обидва види їстівні: дереза ​​звичайна або варварська (Lycium barbarum) і дереза ​​китайська (Lycium chinense)

ягоди Годжі з живців (другий рік росту)


ягоди Годжі з живців (другий рік росту)

у кущиків Годжі з насіння тонкі витягнуті листя


у кущиків Годжі з насіння тонкі витягнуті листя

перша ягідка Годжі

Тепер у нас п'ять кущиків цієї гімалайської гості, і хоча власного врожаю ми бачили всього жменя, на питання «як виростити ягоди Годжі» можна з легкістю відповісти - з насіння, шляхом живцювання і відводками. Як бачите, це досить просто. Але так як ягоди Годжі НЕ самоплодние, висаджуйте не менше двох рослин в саду, а якщо берете черешки, то з різних маточників. На майбутній рік вже будемо очікувати власний урожай з вкорінених рослин. А ось коли вступлять в плодоношення ягоди Годжі, вирощені з насіння, поки важко спрогнозувати.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама