Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити диню в теплиці? Все дуже просто!

  1. Що ми знаємо про дині?
  2. підготовка теплиці
  3. Вибір насіння для посадки
  4. Вирощування динної розсади
  5. Висадка розсади в теплицю
  6. Догляд за динями в теплиці
  7. Збір багатого врожаю

Сонячна диня, вирощена в середній смузі, здивує навіть бувалого садівника і городника. Досвід вирощування баштанних культур в теплицях ще не дуже великий, але дуже обнадіює - дині виявилися не більш вибагливими, ніж звичайні огірки. Для успішної культивації дині потрібно забезпечити їй тепло і мінімальний догляд, тоді ароматний і екологічно чистий урожай не змусить себе чекати. Сонячна диня, вирощена в середній смузі, здивує навіть бувалого садівника і городника

Виростити диню в теплиці зовсім не складно

Що ми знаємо про дині?

Диня - це баштанних культур, споріднена кавунів, кабачків, огірків, гарбузам і патисонам. Виростити диню в теплиці так само легко і просто, як і її менш примхливих родичів. Досвідчені городники стверджують, що вся різниця полягає в терміні дозрівання, який у динь на 15 днів більше.

Перші досліди вирощування дині були проведені ще в царських теплицях Олексія Михайловича в 15 столітті. В наші дні сміливі дачники вирощують дині в тепличних умовах навіть в Сибіру!

підготовка теплиці

Звиклі до життя під південним небом баштанні культури можна і потрібно вирощувати в умовах середньої смуги, проте вони вимагають неодмінного наявності теплиці. Слід враховувати, що рослині потрібен простір, тому парник не підійде - потрібна саме теплиця, причому висота її повинна становити не менше 170 см, ідеальний варіант - 2 метри.

Баштанних культур властиво витися по шпалерах (дерев'яним ґратам, за якими рослини в'ються і повзуть вгору), тому висота теплиць має вирішальне значення. Якщо висоти не вистачить, рослина не зможе нормально розвиватися і плодоносити.

Дині краще ростуть в окремій теплиці

Дині комфортно почувають себе по сусідству з різними рослинами, проте перевагу все ж слід віддавати окремої теплиці. Це дозволить створити найкращі умови для вирощування ягоди - 30 ˚С тепла і невисоку вологість. Дуже важливо не допускати збільшення вологості, адже надмірна кількість вологи в теплицях для баштанних неминуче призведе до розвитку грибків і загибелі рослини. Дині здатні переносити посуху, тоді як висока вологість дуже небезпечна для них.

Готувати теплицю до вирощування динь потрібно з весни. В останніх числах березня потрібно очистити її від снігу і виправити всі наявні поломки. Якщо теплиця буде пропускати навіть зовсім трохи холодного повітря, розсада дині загине. Плівка для приховування теплиці повинна бути в ідеальному стані. Не менш важливо подбати і про грунті, якому належить бути нейтральним і в міру жирним.

Перш ніж садити в теплиці дині, можна виростити в ній холодостійку зелень або редис. Ви встигнете зняти урожай цих культур до того часу, коли земля повністю прогріється і можна буде не боятися заморозків. Тоді-то і потрібно висаджувати розсаду дині.

Проте слід запастися матеріалом для укриття на випадок різкого похолодання - дрантям, папером, плівкою або спанбондом (нетканим полімерним матеріалом).

Проте слід запастися матеріалом для укриття на випадок різкого похолодання - дрантям, папером, плівкою або спанбондом (нетканим полімерним матеріалом)

Вибирайте якісне насіння перевірених виробників

Вибір насіння для посадки

Якщо придбати не надто якісне насіння, результат вирощування буде просто непередбачуваним. Найкраще садити насіння перевірених часом виробників. Для вирощування в теплиці ідеально підходять сорти динь з не дуже великими плодами. Дуже важливо врахувати наступні важливі моменти:

  • Свіжість насіння. Вибирайте насіння з достатнім терміном придатності і як можна більш свіжого виробництва.
  • Пристосованість до місцевих умов. Найкраще вибирати насіння, які успішно проводяться і вирощуються саме в вашому регіоні.
  • Скоростиглість. Щоб дині встигли дозріти, потрібно вибирати сорти з невеликим періодом дозрівання.
  • Невеликий розмір плодів. У тепличних умовах неможливо виростити величезні плоди. До того ж, дині маленького розміру зав'язуються в більшій кількості і краще розвиваються.

Вирощування динної розсади

Розсада дині в горщиках

Для здоров'я рослин і багатого врожаю важливо дуже відповідально підійти до вирощування розсади, тим більше, що цей процес займає не більше 35 днів. Щоб розсада динь була міцною і здоровою, потрібно посадити кожну рослину в окремий невеликий горщик. Слід ретельно доглядати за молодими саджанцями, адже кожен день недовгого періоду їх росту може надати величезний вплив на дорослу рослину. Посів динь здійснюється в наступній послідовності:

  • До появи перших сходів потрібно вкрити розсаду плівкою і підтримувати температуру близько 25 ˚ С, а після проростання - видалити плівку і стежити, щоб повітря не було холодніше 21 ˚С.

Розсада динь не вимагає занадто ретельного і копіткого догляд, зростає швидко і дружно, радуючи око садівника. Необхідно дотримуватися лише кілька правил по догляду:

  • Паросткам має бути комфортно і вільно. Не ставте їх занадто тісно і не дозволяйте, щоб горщиків - кожному з них необхідно простір для зростання.
  • Саджанці потрібно підгодувати два рази. Перший - не раніше десятого дня після посіву, другий - ще через 10 днів. Для підгодівлі ідеально підійде комплексне мінеральне добриво, розведений у воді. Ні в якому разі не удобрюйте рослина раніше десятого дня життя - так можна спалити корінці і погубити паросток.
  • Молодим диньки необхідно багато світла - не менше 12 і до 14 годин в день. При необхідності потрібно досвечивать рослини за допомогою ламп, інакше саджанці витягнуться і ослабнуть.

Висадка розсади в теплицю

Підготовка ґрунту - вкрай важливий етап. Потрібно заздалегідь подбати про те, щоб зняти верхній шар землі і помістити в ями для посадки перегній, сіно і азотне добриво. Далі необхідно як слід пролити землю гарячою водою. Після цього поверніть знятий шар землі в ями і укрийте їх матеріалом чорного кольору. Завдяки такій підготовці грунт відмінно прогріється і оптимальним чином підготується до посадки.

Дуже важливо не поспішати з висаджуванням динь в теплицю - потрібно дочекатися, коли встановиться тепла погода. Однак, якщо теплиці обладнані підігрівом, можна садити дині вже в середині травня. Якщо ж опалення в теплиці немає, не варто ризикувати - хоча диня і вимагає догляду не більше, ніж огірки або томати, все ж, на відміну від них, вона не перенесе навіть короткі заморозки.

Ідеальний час для висаджування динь настане, коли вдень температура буде стабільно триматися біля позначки в 20 - 25 ˚С, а вночі - трохи вище 5 ˚С. Загроза ґрунтових заморозків - привід ненадовго відкласти висадку. Якщо ж ви, вже висадивши рослини, дізналися про насуваються заморозки, укрийте ніжні саджанці тепліше теплим матеріалом.

Висаджувати дині потрібно в наступному порядку:

  1. Розміщувати розсаду слід рядами по схемі 70 на 50 см.
  2. Якщо місця не вистачає, можна садити в одну ямку по дві рослини, стежачи щоб у міру зростання батоги розвивалися в різні боки.
  3. В ямки можна додати трохи перегною або ж компосту, а також слід рясно полити їх теплою водою.
  4. Зручність торф'яних горщиків забезпечить вам можливість висаджувати дині прямо разом з ними, звільнивши рослина від пластикового стаканчика. Будьте обережні - ніжні коріння дуже легко пошкодити.
  5. Не потрібно заглиблювати земляний кому. Дозвольте розсадним кому підніматися над землею на 1 - 2 см. Таким чином ви уникнете загнивання подсемядольного коліна.

Догляд за динями в теплиці

Перші дні життя динь в теплиці - час, коли можна не турбувати їх і відпочити. Надалі дині зажадають від вас зовсім небагато догляду і турботи, а саме:

  • Полив теплою водою. Дині не переносять холодної води, а також попадання вологи на листя. Щоб уникнути загнивання, поливайте рослини, тільки коли їм це необхідно - якщо листя повяла, приготуйтеся до поливу. Поливати диню потрібно під самий корінь або ж можна використовувати для поливу спеціальні борозни в землі. Остерігайтеся поливати рослини без міри - дині вразяться грибковими захворюваннями, а плоди розтріскаються.
  • Регулярне провітрювання. Хоч дині і люблять тепле повітря, вони не виносять температури понад 30 ˚С. Тому регулярно провітрюйте їх, відкриваючи кватирки теплиці або підвертаючи плівку з торців будівлі.
  • Запилення. Якщо довго тримати кватирки відкритими, дині природним чином обпиляться бджолами. Якщо ж цього не відбувається, потрібно вранці зірвати найбільші квітки, обережно обірвати пелюстки і зачепити пильовиками всі дрібні квітки. Може знадобиться кілька таких процедур. Потрібно поспішати - великі чоловічі квітки живуть всього пару годин, а якщо не опиліть рослина, плодів не буде.
  • Підв'язка і прищіпка.
  1. Як і у випадку з огірками, коли з'являється п'ятий лист, необхідно видалити точку росту, тобто. потрібно прищипнуть (відрізати садовими ножицями) верхівку м'якого тягнеться вгору втечі. Це допомагає рослині почати гілки і утворювати пишний кущик.
  2. При досягненні зав'язі розміру сливи, видаліть їх все, крім однієї на кожній батоги - найбільш правильної форми. На кожному кущі повинно залишитися по 5 плодів, щоб вони змогли нормально сформуватися.
  3. Перший раз підв'язувати саджанці можна вже на десятий день після висаджування. Надалі, підв'язуючи дині, потрібно направляти на шпалери найсильніші пагони.
  4. Необхідно розміщувати плоди в середині спеціальних сіток, краї яких слід пов'язати і підвісити до шпалери за допомогою шпагату. Це кращий спосіб захисту плодів від вогкості і пошкоджень.
  5. Дуже знадобляться в теплиці дощечки, які будуть розташовані під плодами і захистять їх від вологості і хвороб.
  • Добриво раз в тиждень. Підгодовуйте дині азотним добривом, аміачною селітрою або деревною золою. Це зробить майбутні плоди соковитими і солодкими, однак удобрювати рослини можна лише до того, як дині почнуть дозрівати, щоб вони не містили в собі нітратів.

Збір багатого врожаю

Ви легко зрозумієте, коли дині дозріли і їх пора збирати - у хвостика з'являться тріщинки у вигляді кілець, а сама диня почне виділяти чарівний аромат. Дуже важливо тримати зібрані плоди в сухості, помістивши їх в картонні коробки, обклавши щільним паперовим матеріалом і не закриваючи кришкою.

Як видно, виростити диню не так складно, як здається на перший погляд. Варто докласти трохи праці і терпіння, забезпечити їй комфортні умови і доглядати, як за вже звичними всім росіянам огірками, і заморська красуня оселиться у вашій теплиці і обдарує вас смачні й ароматні урожаєм.

Що ми знаємо про дині?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама