Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити полуницю під плівкою

  1. Переваги і недоліки
  2. Як вибрати плівку
  3. Як правильно посадити полуницю під чорну плівку (покроковий метод)

Далеко не кожен регіон може похвалитися ранньої теплої весни. За допомогою технології висаджування розсади полуниці під плівкою вдається домогтися кращих результатів, прискоривши отримання врожаю на 2-3 тижні раніше.

За допомогою технології висаджування розсади полуниці під плівкою вдається домогтися кращих результатів, прискоривши отримання врожаю на 2-3 тижні раніше

Переваги і недоліки

Техніку посадки полуниці під плівку називають «фінська». За допомогою неї можна отримувати чисті ягоди без пошкоджень слимаками та іншими комахами, що знаходяться в землі. Плюсів у застосування плівки для посадки полуниці багато:

  1. Пропадає необхідність прополювати грядки. Крізь плівку не проростають бур'яни, тому посадки залишаються чистими весь сезон. Лише «обраним» щасливчикам вдасться прорости крізь отвори поруч з кущами полуниці, видалити їх не складно. Вирощування полуниці і догляд на плівці незрівнянно полегшується.
  2. Поливати можна набагато рідше. Зазвичай під плівкою прокладають шланги з перфорацією, що дозволяють виробляти крапельний полив. Укрита грунт набагато повільніше висихає, що скорочує витрату води при посадці полуниці під плівку в кілька разів.
  3. Ягоди не контактують з грунтом. Це захищає їх від бруду при поливі і під час дощів, а також від шкідників. Якщо на ділянку проникнути слимаки, зібрати їх з плівки набагато легше. Хвороби, що переходять на ягоди з грунту, також залишаться під плівкою. Рання полуниця під плівкою завжди виходить дуже чистою і красивою.
  4. Вуса вкорінюються. Можна вільно їх видаляти, або акуратно зрізати для розширення плантації. В цьому плані плівка для мульчування полуниці теж полегшує роботу садівника.

Серед недоліків відзначається неможливість або небажаність посадки полуниці під плівку восени. В цей час в грунт вноситься гній або інша органіка, і плівкою грунт ховається для захисту від пересихання. Висаджувати молоді кущики на заздалегідь підготовлені грядки рекомендується або влітку - на початку серпня, або ранньою весною.

Дехто схильний вважати недоліком необхідність покупки плівки і шлангів для крапельного поливу. Однак, матеріали ці служать не один рік і досить швидко себе окуповують, тому число прихильників методу з кожним роком тільки збільшується.

Міцний і легкий матеріал настільки міцно увійшов в обіг сільськогосподарських підприємств, що сьогодні виробники пропонують спеціалізовані Грядообразователь з укладальником плівки для полуниці, що полегшують процес посадки на великих площах.

Повною мірою оцінити переваги можна тільки на практиці, адже особистий досвід завжди цінніше. А оскільки перший раз молоді кущики рекомендується висаджувати на відпочили землю (порожню 1-2 роки), то саме з цієї грядки найзручніше і починати випробування методики. Навіть один рік в змозі продемонструвати всі нюанси, що дозволить повністю перейти на цю агротехніку або відмовитися від неї.

Як вибрати плівку

У продажу зустрічається кілька різновидів плівок, використовуваних для укриття грядок:

  1. Чорна і чорно-біла плівка для полуниці, товщиною 40-50 мкм. Її можна придбати в спеціалізованих магазинах для садівників, а також в будівельних. Матеріал досить універсальний, продається рулонами різної ширини. Чорний колір обраний не випадково, так як він сильніше будь-якого іншого нагрівається на сонці. Краще вибирати чорно-білий варіант. Таку плівку укладають чорної стороною вниз, а білої вгору. Чорний низ добре прогріває грунт і не дає рости бур'янам. Білий верх не перегрівається на сонці і не обпікає листя полуниці при занадто жаркій погоді.
  2. Плівка з пророблену отворами для посадки полуниці. Це повністю готовий до застосування матеріал. Якщо зі звичайною плівкою ще доведеться повозитися, прорізаючи отвори під кущики, то тут виробник вже подбав про високу точність відстаней між окремими лунками в рядах і міжряддях.
  3. Мульчуюча плівка для полуниці з перфорацією товщиною більше 60 мкм гарантовано прослужить кілька років. Це дуже зручно, адже полуниця на одному місці може рости кілька років, після чого повністю забирається. Після закінчення сезону плівка оглядається на предмет пошкоджень, після чого залишилися цілими і неушкодженими смуги можна використовувати повторно.

Найчастіше використовується плівка для полуниці від бур'янів шириною 1,6 або 3,2 м. Другий варіант розрізають уздовж на дві смуги, але можна формувати при бажанні і широку гряду. Ширина стандартної грядки становить 1 м, а решта напуски використовуються для закріплення плівки від здування її вітром.

Як правильно посадити полуницю під чорну плівку (покроковий метод)

Послідовність посадки полуниці під плівку виглядає так:

  1. Підготовка ґрунту. Перед тим як садити полуницю на чорну плівку, готують грунт. Він повинен бути ретельно перекопали, розпушений, збагачений перегноєм або органікою. Якщо грунт дуже важка, суглинна, то в неї вносять деяку кількість піску для поліпшення аерації. Роботи ці виконуються восени, щоб навесні можна було висадити молоду розсаду.
  2. Розмітка майбутніх грядок. Посадка полуниці виконується в середньому з міжряддями від 50 см, а відстань між окремими рослинами в ряду - від 35 см. Можна зблизити дві гряди, але тоді з двох сторін від них повинні бути вільні проходи.
  3. Простягають поливальні шланги. Їх краще прикопати на невелику глибину вздовж лінії посадки, відступивши трохи в сторону. Так, вода стане надходити точно туди, куди потрібно, не розтікаючись в сторони від посадок.
  4. Вистилання грядок. Тут все залежить від того, яким саме способом вирішено закріпити плівку. Можна притиснути її уздовж торців шпильками з металу, пробивши ними заздалегідь підготовлені квадрати з лінолеуму або пінопласту. Застосовують прікапиваніе в вузьких траншеях уздовж грядок, а також будь-які, наявні в розпорядженні садівника обважнювачі.
  5. Посадка полуниці під плівку. Якщо матеріал з перфорацією, то просто заповнюємо отвори розсадою. Якщо ж отворів немає, то намічаємо місця лунок за допомогою сантиметрової стрічки або заздалегідь підготовленого зразка (палиці, довжиною 35 см або більше). Гострим ножем робляться хрестоподібні прорізи. Краї підгинаються всередину. Повинні вийти лунки діаметром близько 15 см - не більше.
  6. Перший полив - проводять відразу, а наступні будуть потрібні з періодичністю 1 раз в тиждень - не частіше. Якщо ж в даній місцевості дощі йдуть все літо і весну зі стабільною регулярністю, то штучний полив може і зовсім не знадобитися.

На цьому процес догляду можна вважати завершеним. Полив з періодичними добавками добрив, своєчасний збір дозрілих ягід - це все, що потрібно виконувати на ділянці. Коли прийде час (серпень) найміцніші із залишених вусів зрізають для вкорінення на обраної грядці.

Переймаючись питанням, як посадити полуницю восени під чорну плівку, варто врахувати, що рослинам необхідний певний час на укорінення на новому місці. В середньому на розвиток здорового і сильного кореневого кома одного куща потрібно близько 2 місяців. Якщо проводити цю роботу в серпні, то часу буде цілком достатньо. Пізніше тепла і сонця вже набагато менше, а значить, великий ризик втратити всю розсаду після перших же сильних заморозків.

Якісний покривний матеріал служить не один сезон. Якщо ходити по плівці в м'якому взутті або босоніж, то йому і зовсім не загрожує пошкодження. Витратившись одного разу на все грядки, в майбутньому можна перекладати плівку в міру переїзду плантацій з одного місця на інше. Ніякої шкоди екології дачної ділянки або сільськогосподарських угідь такий матеріал не завдає.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама