Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Актинідія - посадка і догляд, вирощування, розмноження

  1. Актинідія - опис
  2. Актинідія - сорти
  3. актинідія аргута
  4. актинідія Ісса
  5. актинідія далекосхідна
  6. актинідія ананасна
  7. актинідія пурпурова
  8. актинідія Джамбо
  9. Актинідія - посадка
  10. розмноження актинідії
  11. Актинідія - вирощування і догляд
  12. Актинідія - підгодівля
  13. Квіти актинідія - полив

Якщо хочеться додати саду екзотики, зверніть увагу на рослину актинідія, посадка і догляд за ним легко здійсненні. Воно відноситься до розряду ліан, в природі поширено в Гімалаях, Китаї, Японії, на Сахаліні. Назва культури походить від грецького слова і означає «зірка». Селекціонери вивели сорти, плодоносні в багатьох районах Росії.

Актинідія - опис

Чарівна актинідія - багаторічна чагарникова ліана, підіймаються по опорах на велику висоту. Вона радує погляд своєю красою і приваблює цілющими якостями ягід. Всім добре відомий плід актинідії делікатесної (китайської) - ківі. Культура привертає садівників декоративними, лікарськими властивостями і плодовитістю. Короткий опис культури:

  1. Це дводомна кучерява культура з задерев'янілими гілками, для отримання плодів необхідні чоловічі і жіночі саджанці.
  2. Пол пагонів визначається за критерієм: на чоловічому квітки згруповані по 6 і більше штук, на жіночих вони відокремлені.
  3. Листки шкірясті, по краях зубчасті.
  4. Цвіте актинидия білосніжними, помаранчевими, жовтими бутонами, що нагадують зірочки.
  5. Кущ у вересні дає кисло-солодкі зелені плоди з дрібним насінням і ароматом ананаса. За часткою вітаміну С ягідка перевершила чорну смородину і цитрусові.

Кучерява ліана радує садівників круглий рік: навесні яскравою листям, в період цвітіння - ароматом. У деяких сортів в серпні листя стає строкатим малиновою. Восени рослина знаходить яскраво-золотий забарвлення, в жовтні листя опадає. Кущ доречний для вертикального озеленення, служить барвистою декорацією для забору, решітки, альтанки, фасаду будинку.

Актинідія - сорти

У чагарникової актинідії видів безліч, вони розрізняються часом достигання плодів, величиною ягід і куща. Найпопулярніші для саду - полігамних і аргута. Найціннішою для території Росії вважається сорт коломикта, з якого виведені підвиди Мічурін і Клара Цеткін. Рослина примітно своєї морозостійкістю, живе в температурі до -45 ° С. Овальні листя мають дивовижну властивість - за 5-10 днів до цвітіння пластина біліє, потім пігментіруется в малиновий колір. Бутони приємно пахнуть, а смарагдова ягода, має чималий розмір і приємний присмак.

актинідія аргута

За розмірами займає лідируючі позиції, в висоту ліана може досягати 30 метрів. Товщина її стовбура коливається від 10 до 20 сантиметрів. Аргута красиво обплітає дерева, надає їм екзотичний вид. Плоди у сорту найбільші серед всіх родичів, нагадують міні ківі, актинідія аргута володіє білими квітами. Її ягоди по аромату нагадують ананас, темно-зелені, соковиті і м'ясисті. Маса плода 6 грамів, зріє врожай до кінця вересня, дозрілі плоди солодкі.

актинідія Ісса

Самозапилюватися (гермафродитна) актинідія, посадка і догляд за нею не вимагають наявності чоловічих і жіночих підвидів. Ліана виростає до 9 метрів, плодоносить до 30 років. Кущ має кучеряве пагони буро-зеленого кольору, опушені червоно-коричневими волосками. Листя - великі, бутильчатого забарвлення, шкірясті, оксамитові. Форма пластини овальна, довжина 17-25 см. Квіти актинидия Ісса розпускає в травні-червні, вони мають кремовий колір, чашоподібну форму, 2,5-5 см в діаметрі. В середині жовтня на кущі з'являються кисло-солодкі плоди, всередині оливкові, зовні опушені рудим ворсом.

актинідія далекосхідна

Самий холодостійкий вид рослини - актинідія садові далекосхідна. Ще сорт називається амурський агрус. З Далекого Сходу ця культура прийшла в сади середніх широт. На одному місці кущ плодоносить до 50 років, має ранній термін дозрівання. У нього коричневі стебла, пагони ростуть швидко. Плоди довгі, циліндричні, мають густо-зелений колір. На смак вони кисло-солодкі, віддалено нагадують ананас, мають тонку шкірку. Ліана має високу зимостійкість. У складі плода присутній рекордна доза вітаміну С, більше тільки у шипшини.

актинідія ананасна

Дводомна актинідія сорту «Ананасова» вважається скорорастущей ліаною, однією з найбільш плідних. Вона досягає довжини 10 метрів, цвіте пахучими квітками в травні-червні. Плоди виростають до 3 см в діаметрі, вони зелені з червонуватим рум'янцем, мають приємний смак з освіжаючою кислотою, нагадує ківі з тонким ароматом ананаса. Їх можна їсти зі шкіркою, дозрівають в жовтні, добре транспортуються. Насіння в ягодах дуже дрібні, при їжі не відчуваються. Для запилення потрібно 1 чоловіче рослина на 6-8 жіночих.

актинідія пурпурова

З точки зору декоративності цікаво виглядає пурпурний сорт. Така актинидия в описі характеризується наявністю гнучких стебел, що досягають висоти 3 м. З бурими стеблами, покритими відшаровується корою. Листя еліптичні, знизу зрідка опушені волосками, із загостреною верхівкою. Квітки з білосніжний пелюстками і чорними пильовиками, зібрані в невеликі групи.

Головна відмінність - кругла гладка ягода з пурпурової м'якоттю і шкіркою, з солодким смаком, вагою 5 грамів. Під час дозрівання плодів рослина виглядає декоративно - наче серед листя розвішені червоні цукерки. Пурпурний сорт відрізняється слабкою зимостійкістю і пізньостиглих. Це теплолюбна рослина, крайній ореол його зростання проходить по широті Києва.

актинідія Джамбо

Італійський сорт з великими, солодкими плодами циліндричної форми, при дозріванні вони набувають зеленувато-жовтий колір. Їх можна їсти зі шкіркою, урожай дозріває в жовтні. Рослина сильноросла, досягає довжини 8 метрів, стебла обвиваються навколо дерев або стеляться по землі, утворюючи густі зарості. Сорт зимостійкий, витримує морози до -30 ° С, але потребує захищеному від вітру місці. Джамбо, на відміну від актинідії гермафродитної, вид дводомний, для зав'язки плодів вимагає запилювачі - наявності чоловічих і жіночих рослин. Вони сідають близько один від одного.

Актинідія - посадка

Зараз перспективно мати в саду рослина актинідія, посадка і догляд за ним здійснюються по виробленої агротехніці. Укорінення рослини найкраще проходить навесні або на початку літа. Розмістити його доцільно по периметру саду, уздовж стін або зборів, альтанок, в'юнкі стебла знадобляться шпалери для фіксації гілок. Як садити актинідію:

  • діаметр ямок - 70 см, глибина - 50-60 см, відстань між кущами - 1,5-2 м;
  • на дно укладають гравій, щебінь шаром 15 см;
  • потрібно відразу удобрити актинідію, для посадки і догляду необхідна суміш садової землі з 10 кг перегною, 200 г суперфосфату , 50 г аміачної селітри, 80 г калійної солі;
  • коли субстрат осяде (через півмісяця), поверх заправної суміші насипають горбок з родючої землі без домішок, проводять посадку саджанця;
  • грунт акуратно трамбується, кущ поливається рясно 2-3 відрами води;
  • коренева шийка після посадки повинна виявитися на рівні землі;
  • на перших порах (14 днів) саджанець прикривають легкою тканиною;
  • грунт мульчують тирсою або торфом;
  • для актинідії посадка і догляд допустимі і восени, здійснити її потрібно за такою ж агротехніці за 2-3 тижні до перших заморозків. Для цього підходять саджанці у віці 2-3 роки, старіші важко переносять осіннє укорінення.

розмноження актинідії

Витка рослина розмножується просто - відводами, насінням, живцями. Вегетативний метод дозволить отримати плоди на 3-4 рік. Рослина, яке виросло з насіння, дасть перші ягоди через 7 років. Основні способи розмноження актинідії:

  1. Відводами. Коли закінчується весняне сокодвижение і з'являться молоде листя, вибирається потужний втечу і верхівкою вниз пришпилюється до землі. Місце кріплення присипається грунтом на рівні 15 см і тирсою. Верхівка втечі повинна залишатися над землею. Грунт поливається систематично, вириваються бур'яни. На наступний рік відводок можна відокремити від материнського стовбура і укоренити, скориставшись агротехнікою - як садити актинідію навесні.
  2. Живцями. Такий спосіб найшвидший. Живцювання проводять в червні, кілька здорових гілок довжиною близько метра зрізаються. Кінці пагонів опускають у воду, ділять на відрізки по 15 см з двома міжвузлями. Виконується посадка живців в тепличку на грядку. У грунт вноситься перегній та річковий пісок в пропорції 2: 2: 1 і мінеральне добриво (100 грамів на метр квадратний). Проміжок між екземплярами - 5 см, верхня нирка повинна виявитися над землею. Грунт рясно зрошується, на зиму черешкам потрібен догляд - їх прикривають опалим листям, а навесні висаджують в сад.
  3. Насінням. Матеріал для посіву беруть з плодів, сушать. У грудні їх замочують на 4 доби, поміщають в капронову панчоху і ящик з піском. Насінням потрібен догляд - щотижня їх зволожують, щоб вони не засохли. У січні ящик з піском ставлять в холодильник. У березні він переноситься в місце з температурою 10-12 ° С, насіння продовжують регулярно зволожувати і промивати.

Коли деякі з них проклюнутся, зерна висаджують у контейнери з сумішшю річкового піску і плодової землі на глибину 1,5 см. Культуру обприскують, прикривають від сонячних прямих променів. Коли на сходах з'являться 3-4 листочка, паростки висаджують в парник. Перший раз сіянці зацвітуть через 3-5 років, тоді можливо визначити їх стать і висадити на постійне місце.

Актинідія - вирощування і догляд

Садова актинідія, посадка і догляд за якою виконуються грамотно, дає урожай до 20 кг ягід з куща. Основні правила вирощування рослини:

  1. Обрізка. На 3-4-річних саджанцях влітку видаляють зламані, слаборозвинені пагони і гілки, згущують крону. Ліану формують у вигляді віяла і горизонтальних ліній. В 8-10-річному віці проводиться для актинідії догляд в плані омолаживающей підрізування - на зиму залишають лише пеньок 40 см.
  2. Зимівля. Після збору врожаю рослина прикривають тирсою і ялиновим гіллям біля коренів. З шпалер ліану не знімають.
  3. Розпушування. В період визрівання плодів землю акуратно подпушівают на глибину не більше 10 см, при догляді важливо не пошкодити коріння, що знаходяться в поверхневому шарі.

Актинідія - підгодівля

Вирощування актинідії передбачає підживлення рослини, вона стимулює приріст нових пагонів, покращує зимостійкість. Добрива вносять восени після збору врожаю з розрахунку на 1 метр квадратний: 2 кг перегною, 40 гр суперфосфату, 10 гр калійної солі. Навесні перед цвітінням підгодівля повинна включати внесення на кожен кв.м 30 гр азотних і по 20 гр калійних і фосфорних препаратів.

Квіти актинідія - полив

Кучерява актиния в саду зволожується повітряно-крапельним шляхом - шляхом ранкового і вечірнього зрошення. У спекотну погоду протягом усього вегетаційного терміну під окремий кущ щотижня виливається 6-8 відер води, щоб ліана не втрачала листя. Земля потрібна для коренів волога, але вода не повинна застоюватися в пристовбурних кіл. Корисно мульчувати субстрат шаром тирси 10-12 см для збереження вологи.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама