Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Азалія: догляд в домашніх умовах, вирощування, розмноження, посадка, пересадка, обрізка, види, фото рослини

  1. Особливості вирощування квітки
  2. посадка азалії
  3. способи посадки
  4. Грунт для рослини
  5. Особливості догляду за квіткою азалія в домашніх умовах
  6. Місцезнаходження та освітлення для рослини
  7. Вологість повітря
  8. Температурний режим
  9. Як правильно поливати
  10. Підживлення і добриво азалії
  11. Обрізка кімнатної рослини азалії
  12. способи обрізки
  13. пересадка азалії
  14. способи пересадки
  15. Розмноження квітки азалія
  16. способи розмноження
  17. розмноження насінням
  18. поділ куща
  19. Розмноження відведеннями.
  20. цвітіння рослини
  21. Коли цвіте (період цвітіння) рослина, форма квітки
  22. Догляд за рослиною після цвітіння
  23. Проблеми, хвороби і шкідники у рослини
  24. опис видів
  25. Азалія мікс
  26. Азалія індійська
  27. Азалія штамбові
  28. Азалія біла
  29. Азалія листопадна
  30. Труднощі вирощування рослини. Корисні поради (квітникарів на замітку)
  31. Відповіді на питання читачів
  32. Тривалість життя рослини
  33. Чи можна тримати цю рослину будинку?
  34. Отруйний даний квітка?
  35. Чому азалія НЕ цвіте?
  36. Чому азалія скидає листя? Чому жовтіють (сохнуть) листя?
  37. Догляд за квіткою в зимовий час

Дуже красивий і ніжна квітка, що привертає цим багатьох любителів кімнатних квітучих рослин, дуже примхливий і дуже вимогливий до умов утримання. Азалія - ​​карликовий чагарник сімейства кіпрейних родом з лісів Китаю, Індії та Японії. Їй неодмінно потрібні умови, близькі природним. Дуже часто азалія, подарована до свята в шикарному квітучому вбранні, виявляється викинутою, як тільки відцвіте. І дарма. Правильний догляд змусив би її багато років радувати свого господаря.

Правильний догляд змусив би її багато років радувати свого господаря

Особливості вирощування квітки

Азалія - ​​дуже примхлива рослина, чутливе до найменшого відступу від правил догляду за нею. Головні умови її успішного розведення - прохолода, висока вологість, місце розташування і низька температура.

Існує азалія кімнатна і азалія садові, її ще називають рододендрон. Підхід до їх розведення відрізняється. Азалія садові не вимагає таких великих зусиль для догляду за нею, так як зростає в більш природних, придатних їй умовах.

посадка азалії

Азалію можна посадити і виростити самостійно. Сам процес спеціальних знань не вимагає, просто потрібно неухильно дотримуватися правила посадки азалії. Важлива особливість цієї кімнатної рослини - поверхнева коренева система, тому горщик для неї потрібен широкий і низький.

способи посадки

  • Насінням. Таким чином розводити квітка досить важко, в основному цим займаються професіонали для розведення нових сортів.
  • Живцями.
  • Поділом куща.
  • Отводком.

Оптимальний час для посадки

Оптимальний час для посадки

Час для посадки азалії - з травня по серпень. Живці можна почати готувати вже в середині зими. Не можна пересаджувати в період цвітіння.

Грунт для рослини

Грунт для азалії повинна бути кислою. Склад її досить складний, тому скласти збалансований субстрат самостійно важко. Краще придбати в магазині готову суміш для азалії. До її складу входить хвойна, вересковая і листова земля, торф і річковий пісок. Грунт повинен бути помірно рихлим.

Особливості догляду за квіткою азалія в домашніх умовах

Тонкощі догляду за азалій здатні відлякати новачків. Догляд за азалій потребують багато часу, але він не так вже й складний, якщо знати, як піклуватися про Прекрасну капризухи.

Місцезнаходження та освітлення для рослини

Азалія віддає перевагу низькі температури, тому розташування її на південних вікнах виключено. Найкраще буде північна сторона, якщо там достатньо світла. Освітлення повинне бути яскравим, але розсіяним. У сонячні дні її краще притіняти. В період формування бутонів (жовтень і листопад) квітки необхідно продовжити світловий день до 13-14 годин за допомогою люмінесцентного освітлення.

Якщо в квартирі є засклений балкон або лоджія, азалія буде прекрасно себе почувати там як влітку, так і взимку. Просто влітку їй потрібно створити півтінь, щоб приховати від жарких прямих сонячних променів. Можна перенести азалію на свіже повітря. Їй буде добре в тінистому місці на садовій грядці. Не потрібно пересаджувати її в землю, можна просто прикопати горщик.

Вологість повітря

Азалії потрібно дуже висока вологість і це стане основною турботою її господаря. Сухе повітря може стати причиною припинення цвітіння. Обприскувати квітуча рослина не рекомендується, тому зволожувати потрібно іншими способами. Можна постійно обприскувати кімнату, де живе азалія. Варіантом може стати зволожувач повітря. Якщо в одній кімнаті з азалій стоїть акваріум, то нічого робити не потрібно.

Температурний режим

Для пишного цвітіння температура +16 - +18 буде оптимальною. На період закладки бутона пізньої осені їй потрібно забезпечити досить низьку температуру - до +13 градусів. Якщо така температура може бути збережена і на час цвітіння, азалія віддячить двома - трьома місяцями пишних барвистих квітів. Втім, азалія буде цвісти і при +18 градусах.

Важливо! Якщо в приміщенні з азалій є кондиціонер, можна з його допомогою підтримувати потрібну температуру. Головне, не тримати квітка під струменем повітря.

Як правильно поливати

Азалія погано переносить воду з хімічними домішками, тому водопровідну воду потрібно спочатку відстоювати, кип'ятити і тільки потім використовувати для поливу. Найбільше азалія любить дощову воду. Хороша для поливу буде тала вода і навіть дистильована.

Восени і взимку азалію потрібно поливати щодня, влітку - два рази на день. Можна використовувати горщики з автополивом.

Якщо азалія пересохла, в якості швидкої допомоги помістіть горщик з нею в таз з водою. Є два способи:

  • Рівень води в тазу не великий, такий, щоб рослина взяло рівно стільки води, скільки йому потрібно.
  • Якщо земляний кому сильно пересушити, налити води потрібно стільки, щоб її рівень був трохи вище рівня грунту. Тримати до тих пір, поки піднімаються бульбашки повітря, потім дати воді стекти, а рослині обсохнути протягом 30 хвилин. Потім можна повернути азалію на місце.

Важливо! Два рази на місяць бажано поливати азалію водою з додаванням лимонного соку - кілька крапель на літр. По-перше, вона пом'якшує воду, по-друге, добре подкисляет землю і провокує більш пишне цвітіння.

Підживлення і добриво азалії

Підгодовувати азалію потрібно майже цілий рік, але з різною періодичністю і різним складом добрив.

  • В період закладки бутонів і цвітіння слід підгодовувати рослина 1 раз в тиждень, використовуючи добрива з високим вмістом фосфору і калію ( «Суперфосфат» в концентрації 15 г на 10 л). Найкращим варіантом буде спеціальна суміш для азалії, що продається в магазинах.
  • Навесні підгодівля скорочується до 1 разу на 2 тижні. У цей період до липня можна використовувати звичайні рідкі добрива для квітучих кімнатних рослин відповідно до інструкції на упаковці. Бажані добрива з вмістом азоту.
  • Липень і серпень можна призупинити підгодівлю. Відновити в вересні.

Азалія може страждати від нестачі заліза. Ознакою будуть пожовкле листя. В цьому випадку квітка можна підгодовувати ХЕЛАТ заліза у вигляді порошку, який слід розчинити в пропорції 5 г на 10 л.

Важливо! Азалія важко переносить передозування добрив.

Обрізка кімнатної рослини азалії

Обрізка цього домашнього квітки - дуже важливий етап догляду за ним. Своєчасна обрізка допоможе набрати хороший колір і сформувати крону.

До кінця літа на верхівці азалії починають формуватися перші квіткові бруньки. На самому початку цього процесу ці нирки потрібно обрізати (прищипнуть), щоб рослина викинуло ще кілька верхівок. Робити це потрібно якомога раніше, щоб на нових пагонах встигли з'явитися нирки. Перед тим, як бутони почнуть розпускатися, потрібно видалити всі молоді пагони, які виросли навколо них.

Потрібно обрізка і після закінчення цвітіння. Рослина треба звільнити від підсохлих і слабких пагонів, прибрати залишки відцвілих верхівок.

способи обрізки

Видалення непотрібних і слабких пагонів проводиться шляхом прищипування. Якщо це добре розрослися гілки, їх треба обрізати. Взагалі протягом усього періоду цвітіння потрібно стежити, як розростаються пагони і підрізати їх там, де вони порушують красиво сформовану крону.

Якщо це молодий пагін, його можна просто відірвати на висоті близько 10 сантиметрів. Згодом відщипувати молоді бічні пагони, коли вони виростають до 3 сантиметрів.

Важливо! Після закінчення цвітіння і видалення всіх відцвілих частин і слабких пагонів азалію можна акуратно викупати в слабкому розчині марганцівки.

пересадка азалії

пересадка азалії

Молоді азалії потребують щорічної пересадки, рослину постарше пересаджують 1 раз в 3-4 року. Пересадка проводиться після весняної обрізки, пов'язаної із закінченням цвітіння.

способи пересадки

У азалії дуже тонкі ранимі корінці, тому її НЕ пересаджують, а перевалюють разом із земляною грудкою.

Для пересадки знадобиться простора ємність з водою, Корневін і вермикуліт. Також повинна бути готова свіжа грунтова суміш. Земляний кому потрібно опустити в розчин Корневином на 30 хвилин, потім висадити в підготовлений горщик з грунтом. У грунт потрібно підмішати вермикуліт і кору.

Після пересадки можна полити азалію тим же розчином, в якому відмокав земляний кому і далі залишити без поливу приблизно дня на 3-4.

Поставити азалію потрібно в тепле, трохи затінене місце

Важливо! При пересадці залишайте над поверхнею землі кореневу шийку рослини.

Розмноження квітки азалія

Найбільш поширений і доступний спосіб розмноження - живцювання. Взагалі способів існує чотири: живцювання, розмноження насінням, поділ куща і розмноження відводками.

способи розмноження

Живцювання. Кращий час для посадки - початок червня

Підготовлений держак потрібно по косій обрізати під самою нижньою ниркою, видалити всі бутони і вкоротити нижнє листя. Висота держака повинна бути не більше 5 см. У горщик вкладаємо дренаж і пятисантиметровий шар хвойної землі. Держак заглиблюють на 2 см. Ідеальним було б вирощування в міні-парнику по температурі від +20 до +30 градусів і високої вологості. Горщик з саджанцем треба вкрити плівкою і періодично його провітрювати. Вкорінюються живці приблизно з місяць. Так він повинен простояти до осені. На початку осені його треба переставити в прохолодне місце з досить низькою температурою - близько +10 градусів. До травня рослину можна пересадити в горщик більшого розміру.

розмноження насінням

Насіння висівається на поверхню грунту і накриваються плівкою. Для проростання їм потрібне яскраве сонячне світло. Умови для пророщування аналогічні тим, що і при живцюванні. Далеко не все насіння дають сходи, до того ж вони не завжди успадковують ознаки материнської рослини.

поділ куща

Для такого способу розмноження береться однорічний кущ. Складність цього способу полягає в небезпеці пошкодження ніжної кореневої системи рослини. Можна взяти досить гіллясте кущ, розділити його на 2-3 частини. При цьому корінці слід відокремлювати один від одного руками, обережно, намагаючись не завдати шкоди їхньому здоров'ю. Потім розділені частини поміщаємо в підготовлені горщики з субстратом. Далі догляд за ними буде відрізнятися від звичайного тільки частотою підгодівлі. Пересадженим таким чином рослинам вимагає більше добрива, ніж у звичайний час.

Розмноження відведеннями.

При цьому способі на бічному пагоні під ниркою потрібно зробити маленький надріз. Над цією ниркою обов'язково повинна бути пара листочків. Потім дерев'яною шпилькою це місце притискається до землі і присипається їй. Після того, як в цьому місці з'являться коріння, цей відводок обережно відокремлюють від гілки і садять в окремий горщик.

цвітіння рослини

цвітіння рослини

Квітуча азалія - ​​це чарівне видовище. Одна брунька випускає від 2 до 4 бутонів. Під час цвітіння потрібно своєчасно прибирати вже відцвілі бутони і утворюються насіннєві коробочки. Тоді азалія буде цвісти довше і більше.

Коли цвіте (період цвітіння) рослина, форма квітки

Найчастіше цей період починається в кінці січня і триває до початку квітня. Є сорти, квітучі з кінця лютого по квітень. Для азалії індійської характерні квітки, зібрані в суцвіття. Діаметр квітки 3-5 см, квітки мають форму воронки, пелюстки можуть бути звичайними і махровими, колір - від червоного до білого, нерідко бувають квіти змішаного забарвлення, з облямівкою по краю пелюстки і в цяточку.

Азалія японська відрізняється дрібними - не більше 3 см в діаметрі квітками найрізноманітніших квітів. Форма квітки така ж воронкообразная.

Догляд за рослиною після цвітіння

Перше, що потрібно зробити - це обрізати відцвілі квітконоси, ослаблені пагони і засохлі гілочки. Після обрізання і чищення робимо обмивання марганцівкою і відправляємо її на свіже повітря. Це може бути балкон, що виходить на західну або північну сторону, або дачну ділянку, що азалії сподобається більше. Влітку рослину потрібно поливати до 2 разів на день, а на дачі можна і частіше. Прохолодний душ з лійки їй дуже корисний.

Проблеми, хвороби і шкідники у рослини

Проблеми і хвороби азалії обумовлені порушенням правил догляду. На стані домашньої квітки може впливати неправильно підібраний грунт, неправильний склад або надлишок добрив, погане освітлення і занадто висока температура. Цього можна уникнути, виконуючи в точності всі розпорядження для утримання азалії.

Шкідники, які загрожують азалії:

  • Суничний кліщ. Він вражає всю рослину. Ознаки - утворення безлічі дрібних нирок замість 1 - 2 великих, згорнувся усередину листя, сповільнений ріст рослини і не розпустилися бутони. Використовуйте для цього «Неорон». Потрібно обробляти як рослина, так і посуд строго по інструкції.
  • Путін кліщ. Ознака - поява павутини на гілках і бутонах. Потрібно обприскати рослину мильним розчином (Ненасичені) і потім промити його під душем.
  • Азаліевие моль. Ознака - засохлі, початківці кришитися листя.
  • Квітковий трипс, борошнистий червець і попелиця
  • Оранжерейна білокрилка. Пошкоджує листя азалії і може переносити віруси, небезпечні для рослини.
  • Плоский червоний кліщ. Ознака - облітають листя.

З шкідниками слід боротися інсектицидами. Підійде карбофос, малатион і інші аналогічні засоби для кімнатних рослин.

Важливо! Для профілактики виникнення трипса і червоного павучка потрібно до розкриття бутонів поливати квітку з лійки м'якою водою з додаванням лимонного соку і цим же обприскувати листя рослини з нижньої сторони.

опис видів

опис видів

Азалія мікс

Форма рослини - низька з широкою кроною чагарникова рослина. Квіти в формі широкої воронки діаметром до 9 см. Квітки можуть бути одноколірними, строкатими, звичайними і махровими по два на одному пагоні. Характерні забарвлення - червоний, рожевий, фіолетовий, білий. При хорошому цвітінні квітки закривають практично все крону.

Азалія індійська

Азалія індійська, або азалія індика, або азалія махрова - чагарник, що росте до 50 см. Може мати різновиди пелюсток - від простих до махрових і гофрованих. Гофровані пелюстки рожевого кольору з білою облямівкою розпускаються у сорту «Інга». Деякі сорти квітнуть тільки якро-червоними, чисто білими або фіолетовими квітами.

Азалія штамбові

Азалія штамбові має вигляд дерева з відкритим стволом і кроною. Такий вид можна надати азалії при формуванні крони. Для цього існує спеціальна методика формування азалії штамбової.

Азалія біла

Азалія біла відноситься до садових різновидів азалій. У висоту може досягати 60 см. Чудово виглядає уздовж садових доріжок, головне - не висаджувати поруч її з кущами азалії іншого сорту. Вона швидко переймає їх колір. Квітки азалії - білі і трохи рожеві.

Азалія листопадна

Азалія листопадна відноситься до садових сортам. Назва її говорить сама за себе. Цей чагарник на зиму скидає листя. Час цвітіння - травень і червень. Кущі можуть виростати до від 1,5 до 2 метрів, Виведено сорти, які спокійно ростуть в наших широтах і витримують низькі зимові температури.

Труднощі вирощування рослини. Корисні поради (квітникарів на замітку)

Труднощів у вирощуванні азалії цілком достатньо, всі вони перераховані в попередніх розділах. Ось кілька порад в скарбничку любителям азалій:

  • Щоб зберегти потрібний рівень вологості можна придбати кашпо більшого діаметру, ніж горщик з азалій, і закласти туди сфагнум. Якщо постійно поливати мох, він буде добре зволожувати навколишній азалію повітря за рахунок своєї здатності довго утримувати воду.
  • Для запобігання від перегріву можна спробувати обкладати горщик льодом, деякі квітникарі саме так і чинять
  • Оскільки квітка любить полив талою водою можна класти на грунт горщик підталий сніг - він буде прекрасним поливом талою водою і охолоджуючим засобом.
  • При покупці треба брати квітка з розпустилися бутонами. Він буде легше адаптуватися до нових умов.

Відповіді на питання читачів

Відповіді на питання читачів

Тривалість життя рослини

При гарному догляді азалія буде жити і цвісти багато років.

Чи можна тримати цю рослину будинку?

Азалію можна вирощувати вдома і в саду. Кімнатна азалія має гарну енергетикою, яку здатна передавати будинку і його мешканцям

Отруйний даний квітка?

Так, азалія отруйна, її сік містить речовини, що впливають на серце і нервову систему. Доглядати за нею потрібно в рукавичках і потім мити руки.

Тримати подалі від дітей і домашніх тварин.

Чому азалія НЕ цвіте?

Азалія може не цвісти внаслідок неправильного догляду - порушення освітлення, режиму поливу або впливу шкідників. Всі ці ситуації нами описані вище.

Чому азалія скидає листя? Чому жовтіють (сохнуть) листя?

В'янення і пожовтіння листя і бутонів пов'язано з неправильним поливом або освітленням (надлишок прямого сонячного світла).

Ослабілі і опадає квітки - наслідок поганої якості води для поливу.

Догляд за квіткою в зимовий час

Зимовий час - це період цвітіння, тому в цей час азалія вимагає пильної уваги.

Отруйний даний квітка?
Чому азалія НЕ цвіте?
Чому азалія скидає листя?
Чому жовтіють (сохнуть) листя?
Чи можна тримати цю рослину будинку?
Чому азалія НЕ цвіте?
Чому азалія скидає листя?
Чому жовтіють (сохнуть) листя?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама