Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Брюссельська капуста в теплиці: рекомендовані сорти, способи посадки, особливості догляду, хвороби і шкідники, збір і зберігання врожаю

  1. Загальні відомості
  2. Рекомендовані сорти
  3. способи посадки
  4. Як виростити брюссельську капусту на городі (відео)
  5. особливості догляду
  6. Хвороби і шкідники
  7. Збір врожаю і правила зберігання

Капуста брюссельська або Brāssica olerācea є різновидом рослини капуста городня з сімейства Капустяні Капуста брюссельська або Brāssica olerācea є різновидом рослини капуста городня з сімейства Капустяні. Ця овочева культура не отримала широкого поширення в нашій країні, проте багато городники вирощують розсаду брюссельської капусти і отримують хороший урожай, а догляд за овочевою культурою нескладний.

Вирощування цієї овочевої культури включає в себе не тільки використання якісного насіннєвого матеріалу, але і правильний догляд. На дачі брюссельська капуста добре росте не тільки в теплиці, а й на грядках відкритого грунту.

Загальні відомості

Залежно від характеристик одержуваної в результаті продукції, брюссельська капуста підрозділяється:

  • за характером розташування дозрілих кочанчиков, яке може мати вигляд конуса чи циліндра;
  • за типом розташування кочанчиков капуста може володіти густим і прилеглим розташуванням, середньої густотою з відстанню між качанчики не більше двох сантиметрів або рідкісним розташуванням з відстанню між качанчики більше двох сантиметрів;
  • за формою кочанчиков, які можуть бути круглими або короткими овальними;
  • за величиною кочанчиков капуста може бути мелкоплодной, среднеплодной і великоплідний;
  • по поверхні покривних листочків, кочанчики можуть бути покриті гладкими і гофрованими листям;
  • по щільності кочанчиков капуста буває плотноплодной або може мати пухкі плоди, а також кочанчики середньої щільності.

за характером розташування дозрілих кочанчиков, яке може мати вигляд конуса чи циліндра;   за типом розташування кочанчиков капуста може володіти густим і прилеглим розташуванням, середньої густотою з відстанню між качанчики не більше двох сантиметрів або рідкісним розташуванням з відстанню між качанчики більше двох сантиметрів;   за формою кочанчиков, які можуть бути круглими або короткими овальними;   за величиною кочанчиков капуста може бути мелкоплодной, среднеплодной і великоплідний;   по поверхні покривних листочків, кочанчики можуть бути покриті гладкими і гофрованими листям;   по щільності кочанчиков капуста буває плотноплодной або може мати пухкі плоди, а також кочанчики середньої щільності

Рекомендовані сорти

Вирощування брюссельської капусти має починатися з правильно підібраного насіннєвого матеріалу. На території Росії доцільно культивувати на дачі в тепличних умовах такі сорти і гібриди брюссельської капусти:

  • «F1-Боксер» - середньопізній гібрид, виведений на території Нідерландів;
  • пізньостиглий сорт «Геркулес», виведений Всеросійським НДІ по селекції і насінництва овочевих культур для вирощування в наших погодних умовах;
  • «F1-Долмік» - ранньостиглий гібрид, виведений селекціонерами Нідерландів;
  • чеська пізньостиглий сорт «завитки»;
  • чеська середньостиглий сорт «Касіо»;
  • німецький середньоранній високоврожайний сорт «Розелла»;
  • високоврожайний і дуже ранній сорт «Руднеф»;
  • вирівняний по Качанчики середньостиглий гібрид «F1-Фрегату»;
  • високоврожайний і дуже холодостійкий гібрид «F1-Експлорер», вирощування якого допускається не тільки в теплиці, а й у відкритому грунті на дачі.

«F1-Боксер» - середньопізній гібрид, виведений на території Нідерландів;   пізньостиглий сорт «Геркулес», виведений Всеросійським НДІ по селекції і насінництва овочевих культур для вирощування в наших погодних умовах;   «F1-Долмік» - ранньостиглий гібрид, виведений селекціонерами Нідерландів;   чеська пізньостиглий сорт «завитки»;   чеська середньостиглий сорт «Касіо»;   німецький середньоранній високоврожайний сорт «Розелла»;   високоврожайний і дуже ранній сорт «Руднеф»;   вирівняний по Качанчики середньостиглий гібрид «F1-Фрегату»;   високоврожайний і дуже холодостійкий гібрид «F1-Експлорер», вирощування якого допускається не тільки в теплиці, а й у відкритому грунті на дачі

способи посадки

Повноцінний догляд за рослиною і вирощування цієї овочевої культури починаються з грамотної висадки. Щоб виконати вирощування якісної брюссельської капусти в теплиці слід використовувати розсадний спосіб. З цією метою насіння повинні бути висаджені в кінці березня або початку квітня в розсадні ящики, наповнені ґрунтовою сумішшю на основі дернової землі, золи, торфу та комплексних добрив.

Насіння закладаються на глибину двох сантиметрів. Правильний догляд передбачає масову появу сходів через п'ять днів після посіву. Оптимальний температурний режим, необхідний для того, щоб виростити якісну і правильно сформовану розсаду, становить двадцять градусів тепла. Догляд за розсадою полягає в своєчасних обмежених поливах.

Пересаджувати розсаду слід після формування шостого справжнього листочка, в терміни з п'ятнадцятого травня до перших чисел червня. З осені слід обробити грунт в теплиці:

  • глибока перекопування тепличних грядок;
  • збагачення грунту мінеральними добривами з розрахунку п'яти кілограм торфокомпосту з аміачною селітрою і суперфосфатом на кожен квадратний метр посадкової площі.

Як виростити брюссельську капусту на городі (відео)

У весняний період гряди повинні бути ще раз перекопані. Розсада висаджується рядами з дистанцією між молодими рослинами в сімдесят сантиметрів. Всі рослини акуратно переносяться на гряди з грудкою грунту, яка біля стовбура овочевої культури ретельно утрамбовується. Найменше травмується розсада, вирощена в касетах і спеціальних розсадних горщиках.

особливості догляду

Етапи догляду за брюссельською капустою аналогічні правилам вирощування традиційної білокачанної капусти. Однак існують деякі винятки, які обумовлені наявністю добре розвиненої і сильною кореневою системою. Такі коріння не дуже вимогливі до регулярних і рясним полив. Правила догляду представлені такими діями, які виконуються в процесі вирощування тепличної брюссельської капусти:

  • поливи здійснюються в міру підсихання тепличного ґрунту з розрахунку 300 літрів до етапу формування кочанчиков, а після їх появи норма води збільшується до 400 літрів;
  • два рази за сезон слід виконувати підживлення за допомогою мінеральних добрив, які сприятливо впливають на врожайність цієї культури;
  • першу підгодівлю слід провести через тиждень після висадки рассадного матеріалу в тепличний грунт;
  • для першого підживлення використовується нітроаммофосфат з розрахунків чайної ложки на пару лунок;
  • друге підживлення виконується на етапі формування перших кочанчиков, і використовується розчин подвійного суперфосфату з сірчанокислим калієм і нітроаммофосфатом;
  • за три тижні до масового збору врожаю прищипують верхівка всіх тепличних рослин і проводиться обрізка розеткових листя. Виконання «декапитации» дозволяє отримати більші і якісні плоди.

Виконання «декапитации» дозволяє отримати більші і якісні плоди

Ми вам також пропонуємо дізнатися, як часто необхідно міняти грунт в теплиці .

Хвороби і шкідники

Правильний догляд за цією овочевою культурою сприяє мінімізації поразок культивується рослини хворобами або шкідниками. До числа найбільш поширених чинників, що негативно впливають на здоров'я тепличної брюссельської капусти, відносяться наступні:

  • грибкове захворювання фузаріоз, боротьба з яким укладається в застосуванні біопрепаратів за типом «Триходерміну»;
  • захворювання вірусної природи;
  • борошниста роса;
  • капустяна кила;
  • метелики-капусниці;
  • личинки хрущів;
  • личинки і імаго капустянки;
  • личинки озимої совки;
  • капустяна муха;
  • земляні блохи;
  • рослинна тля.

грибкове захворювання фузаріоз, боротьба з яким укладається в застосуванні біопрепаратів за типом «Триходерміну»;   захворювання вірусної природи;   борошниста роса;   капустяна кила;   метелики-капусниці;   личинки хрущів;   личинки і імаго капустянки;   личинки озимої совки;   капустяна муха;   земляні блохи;   рослинна тля

Ви також можете дізнатися, як позбутися від конденсату в теплиці .

Збір врожаю і правила зберігання

Сигналом до початку масового збору врожаю брюссельської капусти служить поява жовтуватого забарвлення на листках, розташованих біля основи капустяних кочанчиков. Крім того, ознакою дозрівання є воскової блиск на капустяних плодах. Для збирання врожаю використовується метод одноразового зрізування стебел. Щоб виконати дорощування досить утеплити конструкцію захищеного грунту або скористатися теплим підвалом, куди розміщуються ящики з рослиною.

На етапі дорощування слід підтримувати температурний режим на рівні п'яти градусів тепла. Тривале зберігання не передбачає знімання плодів з стебловий частини. Відокремлені плоди без очищення і змивання захисного нальоту прекрасно зберігаються в прохолодному місці.

Посадка розсади брюссельської капусти (відео)


Відгуки та коментарі

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама