Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Черешня. Догляд та вирощування

  1. сорти черешні
  2. Правильна посадка черешень
  3. Як захистити черешню від птахів?

Черешня - це смак літа. Правильний догляд і вирощування черешні дасть смачні і ароматні плоди з приємним вкусом.Попробуйте виростити черешню в власному саду.

Все про черешні

сорти черешні Правильна посадка черешень Як зберегти черешню від птахів? Хвороби черешні і вишні

сорти черешні

У світі налічується до 4000 сортів черешні. Всі вони діляться на 2 групи - бигарро і гіні.

Бігарро - це сорти з щільною, пружною, хрусткою м'якоттю ягід з безбарвним або слабопофарбованим соком. Вони хороші не тільки в свіжому вигляді, але і для переробки. До речі, компоти з черешні вважаються кращими з кісточкових, оскільки м'якоть у них не розм'якшується. В основному, це сорти середнього і пізнього терміну дозрівання.

Гіні - сорти з ніжною, соковитою, солодкою м'якоттю ягід і практично безбарвним соком Вони довго не зберігаються і мало транспортабельні. Це сорти столового призначення, в основному, раннього терміну дозрівання.

Ще 50-60 років тому черешня вважалася споконвічно південній культурою. Однак, у зв'язку з потеплінням клімату і більшою мірою зі значною, цілеспрямованою роботою селекціонерів вона просунулася далеко на північ.

Тепер її можна побачити в садах Білорусі, Латвії, Литви, середньої смуги Росії і навіть передмісті Санкт-Петербурга.

Найголовніше - правильно підібрати сорти і навчитися за ними доглядати. І обов'язково пам'ятати, що черешня, в основному, перехресно-запилюється рослину. Є і частково самоплодние сорти, але більш високі врожаї вони дають при наявності на ділянці дерев-запилювачів.

Серед російських сортів ідеальні для вирощування в середній смузі:

Іпуть. Среднеурожайний, зимостійкий, скороплідний сорт среднераннего терміну дозрівання. Стійкий до коккомикозу і клястероспоріозу, частково самоплодовий. Дерево середньої висоти. Плоди великі (до 9г), тупосерцевідной форми, темно-червоні, при повному дозріванні майже чорні, соковиті, солодкі. Кращі сорти - запилювачі -Тютчевка, Брянська рожева, Остуженка і ін.

Черемашная. Среднезімостойкій сорт. Дерево високе, з піднятою подовжено-кулястої кроною. Для зниження зростання з 3-4 річного віку видаляють лідер на бічну гілку. Плоди жовті, великі, кисло-солодкі, соковиті, дуже смачні. Кращі сорти - запилювачі - Кримська, Фатеж і ін.

Кримська. Зимостійкий сорт. Дерево з кулястої кроною і дрібними плодами. Дозрівають ягоди рано, м'якоть у них соковита, ніжна, з черемховим присмаком. З них виходять смачні компоти та варення. Кращий запильник Фатеж. Зимостійкий, високоврожайний сорт, середнього терміну дозрівання, стійкий до коккомикозу. Дерево слаборосле. Декоративне - поникла крона, гілки іноді нахиляються до самої землі. Плоди середні (4,5 г), рожеві, з щільною м'якоттю, відмінного десертного смаку. Кращі сорти - запилювачі - Фатеж, Черемашная, Кримська.

Тютчевка. Зимостійкий, скороплідний, високоврожайний сорт. Дерево середньоросле. Плоди середнього терміну дозрівання, великі (5-7г), кулясті, темно-червоні, солодкі. Універсального призначення. Кращі сорти-запилювачі - Іпуть, Брянська рожева, Ревна.

Брянська рожева. Дуже пізнього строку дозрівання, зимостійкий, стійкий до хвороб, самобезплідний сорт. Вступає в плодоношення на 5-й рік. Дерево середньоросле. Крона широкопирамидальная, середньої густини. Плоди середнього розміру (4-5 г), рожеві. М'якоть світло-жовта, щільна, соковита. Смак хороший, солодкий. Чи не розтріскуються. Сорт універсального призначення. Кращі сорти - запилювачі - Ревна, Тютчевка, Іпуть, Овстуженка.



Правильна посадка черешень


Як завжди, починати потрібно з вибору місця для посадки черешні. Навіть якщо у вас і зимостійкий сорт, ділянка повинна бути захищена від північних вітрів. Хороший варіант - пологі, південні або південно-західні схили, а також місця, розташовані з південної сторони будівель. Бажана невелика височина (але не пагорб), її можна зробити і штучно, піднявши рівень грунту на пів метра. Черешня - культур світлолюбна.

Основні вимоги до грунту: досить родюча, добре аерованих, вологоємна і влагопроніцаемая, по типу -легка среднесуглинистая або супіщаних. Непридатні важкі глинисті, торф'янисті ґрунти, а також глибокі пісковики.

Черешня вимоглива до вологості, але не переносить застою води навіть на короткий період. Тому її не можна висаджувати на ділянках з близьким заляганням грунтових вод. Для перехресного запилення на ділянці висаджують не менше 2-3 сортів.

Дуже добре, якщо в саду ростуть вишні, терміни цвітіння яких збігаються з цвітінням черешні. Висаджують саджанці ранньою весною до набрякання бруньок, але підготуватися до цього потрібно ще восени. Дно посадкової ями (глибина 50-60 см), ширина 80 см) розпушують, насипають 1-2 відра перегною, змішують з верхнім шаром землі і залишають. Навесні додають в яму 0,3-0,4 кг суперфосфату, 100-120 г сульфату натрію (1 кг золи) і перемішують.

Черешні не потрібно багато добрив. Це може привести до утворення дуже сильних приростів, які часто не встигають визріти до кінця вегетації і взимку вимерзають. Їли саджанці черешні під час перевезення трохи підсохли, занурте їх після підрізування коренів в воду на 6-10 годин.

Для черешні скоєно не припустима заглиблена посадка. Щоб коренева шийка виявилася на рівні ґрунту, підніміть саджанець під час посадки на 4-5 см, адже в подальшому грунт обов'язково трохи осяде. Навколо зробіть лунку, по краях якої сформуйте валик, вилийте туди відро води.

Після поливу грунт замульчируйте торфом або перегноєм. Якщо саджанець дворічний, з розгалуженою кроною, укоротите гілки, підпорядковані їх центральному лідеру. Робити це можна лише при ранніх термінах посадки. Якщо запізнилися - то обрізати саджанці можна. Перенесіть цю операцію на весну наступного року. Відстань між деревами має бути не менше 3 м. Надмірний, затяжний ріст пагонів черешні восени небажаний. При цьому значно знижується зимостійкість рослин. Тому рекомендують свіжий гній і великі дози азоту.

Удобрювати дерево потрібно тільки навесні, не пізніше квітня-травня. Всі роботи з обробітку грунту в пристовбурних кіл необхідно закінчувати до середини вересня. Підготуватися до зими дереву допоможуть фосфорні добрива, вносять які у вересні (40-60г гранульованого суперфосфату на 1 кв. М площі проекції крони).

Ріст пагонів у черешні інтенсивний, тому його доводиться стримувати щорічної формує обрізанням. Проводять обрізку тільки ранньою весною до набрякання бруньок. Восени або взимку робити цього не можна.

Завдання садівника - утримати дерево в певних рамках. У період зростання до початку плодоношення вкорочують на 1/5 однорічні пагони. У віці 5 років через слабке розгалуження дерево проріджують рідко. Надалі - обов'язково видаляйте всі розгалуження, що йдуть всередину крони, невдало розташовані гілки, попереджайте освіту гострих розвилок.

При санітарної обрізки видаляйте поламані, хворі і сухі гілки з обов'язковою зачисткою зрізів і обробкою їх садовою замазкою. Крім того, восени і навесні білите стовбури і підстави скелетних гілок, вкривайте їх на зиму ялиновим гіллям або іншим матеріалом від гризунів.

Як захистити черешню від птахів?

Садівники знають, що птахи буквально за годину здатні знищити врожай черешні.

Недарма черешню називають "пташиною вишнею".

Що тільки не придумують проти пернатих: встановлюють опудала, тріскачки, дзеркала, вішають фольгу, світловідбиваючі стрічки, блискучі компакт диски, ялинкові гірлянди.

На дерева садять плюшевих кішок, розвішують світло-сині прапорці (вважається, що птахи бояться цього кольору). Натягують між деревами дріт. Так, все це допомагає, але на короткий час.

Птахи швидко в усьому розбираються, перестають бояться і знову сідають на черешню.

Реально можуть допомогти мережі, якими вкривають дерева. Вони є в продажу, легкі і зручні. Для черешневих садів рекомендують пропановий гармату - ефективний захист саду від птахів.

По темі черешня:


По темі дерева:


Як захистити черешню від птахів?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама